Başbakan Erdoğan, “dün de bir akademisyen bizi zorda bıraktı” dedi.
Asıl amacım bu değildi, ama sonuçta öyle oldu.
***
Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın toplantısında Özal’ı anlatırken, “yaşasaydı bugün ne yapardı?” başlığı altında şunları söylemiştim:
“Belki belirtmeye bile gerek yok, hiç kuşkusuz Demokratik Açılıma destek verirdi. Ne süreci sabote etmeye çalışan ulusalcı provokatörlere teslim olurdu, ne de bazı DTP’lilerin hatalarına”.
“AKP’yi ve Fethullah Gülen’i Bitirme Planı”na karşı Genelkurmay Başkanı’ndan orduda gereğini yapmasını beklemez, onu derhal görevden alırdı. Belki bir basın toplantısı düzenler, ‘şunları şunları görevden alıyoruz, yerlerine de şunları atıyoruz’ derdi. Belki de genelkurmay başkanı görevden alındığını televizyondan öğrenirdi ”.
***
Başbakan Erdoğan orada olmasaydı da bunları söyleyecektim. O’nun geleceğini öğrendiğimde de metinden çıkarmadım. Hatta bunu bir fırsat olarak gördüm.
Bunların Başbakan’ın huzurunda dile getirilmesinin bu ülkedeki adalet ve demokrasi mücadelesine katkı anlamına da geleceğini düşündüm.
O’nu zorda bırakacağımı biliyordum. Ama yukarıda da belirttiğim gibi asıl amacım bu değildi.
Açıkçası bu kadar etkili olacağını da ummuyordum. Ama Baudrillard’ı haklı çıkaran bir şey oldu, kitle bu sözleri uzun süre ve hararetle alkışlayarak mesaja kendi damgasını çok daha güçlü bir biçimde vurdu. O artık salonun mesajıydı.
Yazının devamı için http://www.stargazete.com/gazete/yazar/berat-ozipek.htm
Yorum:
Bekir bey'in bu haftaki yazısı geçen haftanın bir açıklaması niteliğinde olduğu için bu hafta başka bir gazete (süddeutsche zeitung) de yayınlanan bir yazının tercümesini yayınlıyorum.
Maymunlar neden konuşamıyor?
İnsan ve maymundaki konuşma genleri birbirine çok benziyor. Buna rağmen maymunun neden konuşamadığının cevabını bilim adamları nihayet buldu.
Bir hatırlatma; İnsan , Maymun, Papağan, Balık ve Salyangoz da konuşma geni adıyla tanınan FOXP2 geni mevcut. Yaklaşık 200.000 yıl önce İnsanda FOXP2 geninin oluşumuna neden olduğu bir proteinin aminoasitlerinin iki yerinde değişiklik meydana geliyor. Ve yaklaşık bu tarihlerde insan konuşmaya başlıyor.
Tesadüf mü ? Bu zamansal uyuşmaya rağmen bu gibi küçük değişimlerin insanın konuşması gibi büyük bir olaya sebep olabileceğini bilim adamları bugüne kadar idda etme noktasında geri duruyorlardı. Öncelikle bu iddayı kanıtlayacak yeterli delilleri yoktu, ikinci olarakta biyolojik bazı örneklerde aminoasitlerin değişimine rağmen proteinde bir değişim olmadığı bilinyordu.
FOXP2 Proteininde ise (gen ile protein aynı ismi taşır) aminoasitlerdeki bu değişimin bazı değişikliklere sebep olduğunu Los Angeles California üniversitesinden nörobiyolog Daniel Geschwind kanıtladı. Transkripsiyon Faktörü olarak FOXP2 başka genlerin aktivitesini düzenliyor. Geschwind ve ekibi insan ve maymun doku örnekleri üzerinde denemeler yaptılar ve insandaki FOXP2 geninin insan ve maymun beyin hücreleri üzerindeki etkisini incelediler. Toplamda insan beyin hücrelerindeki 116 gen bu işlemden etkilenirken maymun beyin hücrelerinde herhangi bir reaksiyon olmadı.
Böylece araştırmacılar ilk defa insandaki FOXP2 de meydana gelen değişimin insanın konuşmasına sebep olduğu hakkında bir bilgiye ulaşmış oldular. Bilim adamları ; bu çalışmalarının insan ve maymun arasındaki farklılığın tek sebebinin DNA larındaki sapmalardan kaynaklanmadığının bir göstergesi olduğunu dile getirdiler. Bilim adamlarına göre asıl önemli olan sonradan harekte geçen genlerin kontrolünü sağlayan FOXP2 gibi genlerin hangi koda göre hareket ettiği bilgisidir.
Bununla beraber insanın nasıl konştuğu bilmecesi henüz yanıt bulmuş değil. FOXP2 genindeki keşifler dünyanın her yerinde bilim adamlarının bu konu üzerinde çalışmasına sebep oldu. Birkaç hafta önce Leipzig'li bilim adamları insandaki FOXP2 genini farelere enjekte ettiler. Farler konuşamadı ancak konuşma kaslarını düzenleyen beyin bölgesindeki hücrelerde değişim meydana geldi.
Kaynak: http://www.sueddeutsche.de/wissen/879/494219/text/