Hak ve Batıl Arasındaki Fark
(Hak kelimesinin lugat manası “değişmez” demektir.)
Hak kelimesinin lugat manâsı develere yem verilen içi dolu kova demektir.
(Istılah manası ise, “her şart altında doğru olan şey” demektir.)
Istılahi manâsı doğru, iyi, yaralı ve adil olan demektir.
(Mesela iki kere ikinin dört ettiği gibi…)
Mesela 2*2=4 eder. Nüfusun artması. Elmanın yenmesi. İmkanların ihtiyaca göre paylaşılması.
(Batıl kelimesinin lügat manası “isabetsiz, yanlış” demektir.)
Batılın kelimesinin lugat manâsı içi boş kapalı kap demektir. Batın dolu karındır.
(Istılah manası ise, “Her şart altında yanlış olan şey” demektir.
Yanlış, kötü, zararlı, zulüm ve dengesizlik demektir.
(Mesala iki kere iki üç eder iddiası.)
Mesela 2*2=3 iddiası. Nüfusun çoğalmasını önleme, sigara içme, çalışanla çalışmayanı bir tutma gibi…
Kritik
Hak Batıl
Erbakan'ın daha önceki kitap ve konferanslarında da Karagülle'nin "hak- batıl" tanımı vardır. Bir farkla: "Hak, hem iyi, hem doğru, hem faydalı hem de adil olan şeydir" der. "Hem"ler fazlalıktır. Yani bir şey dinen iyi, ilmen doğru, amelen faydalı ve siyaseten adil ise haktır. bununla beraber son tanımlamada "her şart altında" ifadesini eklemiştir. Bu tanımda ise "iyi", "faydalı", "adil" kelimelerine atfedilmeden sadece "doğru" ifadesi kullanılmıştır. Siyasi kaygı güdüldüğünden ve halkın algısına indirgendiğinden bu kısaltmada herhangi bir sorun yoktur. Çünkü, bir şey dinen iyi, ilmen doğru, amelen faydalı, siyaseten adil olarak addediliyorsa, o şey halk tabiri ile "doğru" olandır. Ben ilmi olarak bu iki tanımın birleştirilmesinin en isabetli olduğu görüşündeyim.
Buna göre "hak", her şart altında hem iyi, hem doğru , hem faydalı, hem de adil olan şeydir. "batıl" ise, her şart altında hem kötü , hem yanlış, hem zararlı hem de zalim olan şeydir. "Her şart altında" demek matematikte "mutlak" demektir.
Bu nedenle genel icmalar haktır.
Bununla beraber mesela faiz batıldır. Başkasının hakkını gaspetmektir, dinen kötüdür. Tekelleşmeye sebep olur, serbest pazar ekonomisini ve tam rekabeti engeller, ilmen yanlıştır. Sınıf farklılıklarını oluşturarak, çatışmayı doğurur, amelen zararlıdır. Sömürüye neden olur ve zulmü doğurur. "Faizci düzen sermaye terakümünü sağladı ve bugünkü teknolojik uygarlığın temellerini attı" şeklindeki algı ile onu iyi ve faydalı gibi göstermek, faizin batıl yüzünü maskelemektir.