Süleyman Baş
İbrahim (A.S) Gece Gökyüzüne Bakınca Ne Gördü?
29.05.2025
264 Okunma, 0 Yorum

 

 

 

 

 

 

Elçi İbrahim’in (A.S) kıssası meşhurdur: Hakikati arayışı daha çocukluğunda başlayan, kavminin putlara tapmasına bir türlü anlam veremeyen, putperest babası ile (zayıf bazı rivayetlerde amcası) bu konuda tartışan ve bu sebeple kavmi tarafından dışlanan biridir.

Uğursuzluğa sebep olur diye putlara kötü bir bakış bile atmaktan çekinen bir toplumda büyümesine rağmen, tüm putları paramparça eden, içinde yaşadığı topluma inanışlarının ne kadar saçma olduğunu göstermek için büyüklerine dokunmayıp “Belki de bu yapmıştır, ona sorun eğer konuşabilirse” diyen, Allah-u Teâla’nın Kuran-ı Kerim’de “Selam olsun ona” diyerek taltif ettiği azim sahibi elçilerdendir.

Daha küçük yaşta putların yaratıcı olamayacağının farkına varmıştı ancak yaratıcının ne’liği hakkında henüz kesin bir bilgi sahibi değildi. Allah-u Teâla ise ileride kendisini elçi olarak seçeceği kulunu bazı şeylere şahit kıldı:

وَكَذٰلِكَ نُر۪ٓي اِبْرٰه۪يمَ مَلَكُوتَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَلِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِن۪ينَ

"Ve böylece biz, Yakin* sahibi olsun diye İbrahim'e göklerin ve yerin hükümranlığını gösterdik" 6/75

*Yakin: şüpheden kurtulmuş, doğru, sağlam ve kesin bilgi.

 

Ve İbrahim bir gece vakti göğe baktı...

فَلَمَّا جَنَّ عَلَيْهِ الَّيْلُ رَاٰ كَوْكَبًاۚ قَالَ هٰذَا رَبّ۪يۚ فَلَمَّٓا اَفَلَ قَالَ لَٓا اُحِبُّ الْاٰفِل۪ينَ

"Üzerine gece bastırınca, bir kevkeb gördü. ‘İşte budur benim Rabbim,’ dedi. Batınca da ‘Ben batanları sevmem’ dedi." 6/76

 

Her ne kadar tercümelerde çoğunlukla “Yıldız” diye çevrilse de ayette Necm نجم (Çoğulu: Nücum نجوم) kelimesi kullanılmamış, Kevkeb كوكب  ifadesi kullanılmıştır ki bu yıldız anlamına geldiği gibi daha geniş anlamda da kullanılır. Örneğin gezegenler ve gök cisimleri de birer Kevkeb'dir.

Kevkeb daha çok gökyüzünde parlayan, hareketli cisimler için kullanılırken Necm daha çok sabit yıldızlar için kullanılır. Kuran’da 13 kez Necm ve çoğulu Nücum kelimesi geçer. Tamamında bildiğimiz yıldız manasında kullanılır.

Bugün modern Arapça’da da Necm kelimesi yıldız; Kevkeb kelimesi ise daha çok gezegen anlamında kullanılıyor:

 

Örneğin:

 زُحَل كوكبٌ بعيدٌ عن الشمس (Satürn, Güneş’ten uzak bir gezegendir.)

النجوم تختلف عن الكواكب لأن الكواكب لا تُضيء من نفسها. (Yıldızlar, gezegenlerden farklıdır çünkü gezegenler kendi ışıklarını yaymaz.)

 

O halde çeviriler doğruysa, yani İbrahim'in (A.S) gökyüzünde gördüğü yıldız ise, Yüce Allah neden Kuran’da yıldızın en yaygın karşılığı olan Necm kelimesi yerine Kevkeb ifadesini kullandı?

İşte kelime seçimindeki bu farklılık, büyük bir mucizeyi ortaya çıkaran noktaya iletiyor bizleri.

Ayette dikkat çeken bir başka nokta daha var: İnsan gece göğe baktığında (Özellikle yapay ışık kaynaklarının olmadığı eski devirlerde) yıldız görmez, yıldızlar görür. Oysa Kevkeb tekil bir kelimedir. (Çoğulu Kevakib)

Zaten İbrahim’in hepsi boyut olarak birbirine yaklaşık, görünümleri arasında çok da fark olmayan onlarca yıldız arasından herhangi birisini seçip “Bu benim Rabbimdir” demesi makul değil. Zira birini Rab kabul ederse diğerlerini de -seçtiğinden aşağı kalır yanı olmadığı için- Rab kabul etmeli. Oysa surede İbrahim’in tek ilah arayışı anlatılıyor.

 

Ayetteki bir başka ilginç ayrıntı da “Gece bastırınca” ifadesidir. Bu ifade gecenin akşama yakın saatleri değil karanlığın hüküm sürdüğü saatleri akla getirir.

O halde ayetteki ipuçların izini sürerek soralım: İbrahim, gece karanlığında, yıldızlardan farklı olarak, çıplak gözle, tek başına neyi görmüş olabilir?

Bu öyle bir şey olmalı ki, İbrahim'e "İşte bu benim rabbimdir" dedirtsin. Yani diğer yıldızlardan hatta gök cisimlerinden daha farklı, daha büyük, daha belirgin veya daha parlak bir cisim...

 

Bazıları Kevkeb kelimesinin gezegen kullanımından yola çıkarak İbrahim’in (A.S) gördüğünün bir gezegen olduğunu iddia ediyor.

Konu üzerine araştırmalar yapan bazı astrofizik uzmanları “İbrahim’in gördüğü Venüs’tü” diyorlar. Oysa Venüs bir iç gezegendir. Güneş'ten çok uzak bir açıyla gökyüzünde bulunmaz. Yani gece yarısından sonra görünmez. Akşamları gün batımından hemen sonra görünür. Ayette ise İbrahim'in cismi "Gece karanlığı bastırınca” gördüğü söyleniyor.

 

Peki ya gece görülebilen gezegenler? İbrahim bahse konu gecede örneğin Jüpiter, Satürn ya da Mars’ı görmüş olabilir mi?

 

Bahse konu gezegenler yılın büyük kısmında kimi zaman tek başına kimi zaman birlikte çıplak gözle görülebilirler. Gökyüzünde hiçbir gezegenin görünmediği günler yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla eski topluluklar da gökyüzünde gezegenleri bir arada görmeye alışıktır. 


Ayette gök cisminin tekil formu (Kevkeb) kullanılıyor. İbrahim’in (A.S) birkaç gezegeni gördüğü ve aralarından ilah olarak birini seçtiğine dair ayette hiçbir işaret bulunmamaktadır.

 

O halde İbrahim'in gece bastırınca gördüğü neydi?

 

Kur’an harf dizilimi mucizesi ile bize yine gerçeğin ne olduğunu söylüyor.

 

6/76'yı hatırlayalım:

فَلَمَّا جَنَّ عَلَيْهِ الَّيْلُ رَاٰ كَوْكَبًاۚ قَالَ هٰذَا رَبّ۪يۚ فَلَمَّٓا اَفَلَ قَالَ لَٓا اُحِبُّ الْاٰفِل۪ينَ

“(İbrahim) gece bastırınca bir kevkeb gördü. 'İşte budur benim rabbim,' dedi. Batınca da 'Ben batanları sevmem' dedi."

 

Ayette Halley kelimesini oluşturan harfler (h,a,l,l,y ) kodlanmış durumda. Kuran-ı Kerim’de başka hiçbir ayette böyle bir dizilim mevcut değildir.

 

 

Üstelik Halley ile ilgili en önemli bilgiye de ayette işaret ediliyor.

 

Halley kuyruklu yıldızı (kaydı tutulan) tarih boyunca 6 yıl arasında geçiş yapmıştır. (74-75-76-77-78-79) Yani en aşağı 74, en fazla da 79 yıl sonra gökyüzündeki yerini almıştır.

Ve Halley kelimesinin kodlandığı Sure No: 6

Geçiş periyodu 74-79 yıl arasında değişen Halley’in ortalama geçiş yılı ise 76'dır.

Halley kelimesinin kodlandığı Ayet No: 76

 

 

 

Halley kelimesini oluşturan harflerin Ebced değeri de 76

 

Not: Kuyruklu yıldızlar teknik olarak yıldız değillerdir. Eski gözlemciler, gökyüzünde hareket eden ve ışık saçan bu cisimleri sabit yıldızlardan ayıramadıkları için böyle bir benzetme yapılmış ve günümüze dek öyle gelmiştir. Halley de yıldız değildir. Zaten literatürde de yıldız anlamına gelen “Star” değil “Comet” kelimesi ile ifade edilir. Bu sebeple de ayette yıldız manasına gelen “Necm” kelimesi kullanılmamış, tüm gök cisimlerini kapsayan daha geniş anlamlı “Kevkeb” kelimesi kullanılmıştır.

 

 

Gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri kadar parlak olabilen Halley, uzun ve belirgin kuyruğu ile diğer gök cisimlerinden ayrılır. Çıplak gözle, açık ve karanlık gökyüzünde kolayca seçilebilir. (Özellikle yapay ışıkların gökyüzündeki cisimlerin ışıklarını baskılamadığı eski devirlerde)

Muhtemelen Halley kuyruklu yıldızının gökte görünmesi, İbrahim’in yaşadığı toplumda büyük bir heyecan uyandırdı. Zira hayatları boyunca ilk kez böyle gizemli, ateş saçan kuyruklu bir şey görüyorlardı. (İnsan ömrü 2 kez görmeye neredeyse imkân vermez) Halley’in periyodik olarak geçtiğini de tabii ki bilmiyorlardı. Bu, binlerce yıl sonra anlaşılacaktı.

 

Not: Kuran-ı Kerim’de Kevkeb, Ay ve Güneş’i gözlemleyen İbrahim'in bunları aynı gün yaptığı söylenmez. Halley'in batışı, İbrahim (A.S) onu gözlemlediğinde yeni görünür olmuşsa, birkaç hafta sürecektir (En parlak görünümünde olduğu dönem daha kısadır.) Kuran-ı Kerim ise gözleme dair belirli bir süre vermez.

 

 

 

Önceki çağlarda kuyruklu yıldızların tesadüfen çıkan, tek seferlik gök olayları olduğu sanılıyordu. Örneğin 1531, 1607 ve 1682 yıllarında görülen Halley’in aynı cisim olduğu kimse tarafından fark edilmemişti. Edmond Halley ise 1682’de gördüğü kuyruklu yıldızın 1531 ve 1607’deki ile aynı yörüngeye sahip olduğunu, bu kuyruklu yıldızın yaklaşık 76 yılda bir döndüğünü hesapladı ve bir sonraki gelişini 1758 yılı için öngördü. Gerçekten de yıldız 1758’de göründü, ancak Edmond Halley’in ömrü bunu görmeye yetmemişti tabii ki. Kuyruklu yıldızların göksel cisimler gibi yörüngeli hareket ettiklerini ispatlayan bilim adamını onurlandırmak için gözlemini yaptığı kuyruklu yıldıza Halley adı verildi.

 

Halley'in tarih boyunca kaydedilmiş geçiş yılları:

 

Görüldüğü gibi Halley’in gökyüzünde yeniden görünmesi 74 yıldan aşağı inmeyip 79’dan da yukarı çıkmıyor.

 

1682'deki geçişi sırasında düzenli bir döngüde olduğu keşfedilen, yani periyodik olduğu anlaşılan, 1835'te ise bu buluşa imza atan bilim adamı Edmond Halley'in adı verilen gök cisminin adını, 6 geçiş yılını ve ortalama geçiş periyodunu bizlere tam da o gök cismini gören İbrahim peygamber üzerinden veren Kuran-ı Kerim, bir başka mucizesini bizlere göstermiştir.

 

En doğrusunu Allah bilir!

 

 

وَمَا مَنَعَنَٓا اَنْ نُرْسِلَ بِالْاٰيَاتِ اِلَّٓا اَنْ كَذَّبَ بِهَا الْاَوَّلُونَۜ

"Bizi mucizeler göndermekten alıkoyan şey, öncekilerin bunu yalanlamış olmalarıdır." 17/59

 

Mucizelerini gördük ve iman ettik. Bizleri bağışla Rabbimiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Son Eklenen Makaleler
Reşat Nuri Erol
Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-1
12.07.2025 586 Okunma
1 Yorum 12.07.2025 07:59
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-17
10.07.2025 632 Okunma
1 Yorum 10.07.2025 09:21
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-16
9.07.2025 653 Okunma
1 Yorum 09.07.2025 10:35
Özer Ataç
RİSK ve GÜVEN/ lik 6
7.07.2025 814 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-15
7.07.2025 700 Okunma
1 Yorum 07.07.2025 06:39
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-14
6.07.2025 709 Okunma
1 Yorum 06.07.2025 09:18
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-13
3.07.2025 740 Okunma
1 Yorum 03.07.2025 07:29
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-12
2.07.2025 810 Okunma
1 Yorum 02.07.2025 11:32
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-11
1.07.2025 935 Okunma
1 Yorum 01.07.2025 09:28
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-10
29.06.2025 833 Okunma
1 Yorum 29.06.2025 11:37
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-9
28.06.2025 891 Okunma
Özer Ataç
RİSK ve GÜVEN/lik 5
27.06.2025 704 Okunma
Bahaeddin Sağlam
Asıl Beka Sorunumuz Kur'an'ı Anlamamaktır
26.06.2025 107 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-8
26.06.2025 932 Okunma
1 Yorum 26.06.2025 09:01
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-7
24.06.2025 860 Okunma
1 Yorum 24.06.2025 05:58
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-6
23.06.2025 826 Okunma
1 Yorum 23.06.2025 06:27
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-5
22.06.2025 783 Okunma
1 Yorum 22.06.2025 08:18
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-4
21.06.2025 841 Okunma
Süleyman Baş
Rum (Roma) Suresindeki Bilinmeyen Mucize
20.06.2025 212 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-3
19.06.2025 965 Okunma
1 Yorum 19.06.2025 05:19
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-2
18.06.2025 1099 Okunma
1 Yorum 18.06.2025 08:45
Reşat Nuri Erol
Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-1
17.06.2025 1194 Okunma
1 Yorum 17.06.2025 09:26
Reşat Nuri Erol
Müslüman Aile İçin Ahlaki Anayasa - 2
16.06.2025 896 Okunma
1 Yorum 16.06.2025 09:57
Reşat Nuri Erol
Müslüman Aile İçin Ahlaki Anayasa - 1
15.06.2025 932 Okunma
1 Yorum 15.06.2025 09:44
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-4
14.06.2025 970 Okunma
1 Yorum 14.06.2025 16:57
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-3
12.06.2025 960 Okunma
1 Yorum 12.06.2025 09:44
Süleyman Baş
İşin İçyüzünü Bilme İlmi: Ledün
10.06.2025 251 Okunma
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-2
10.06.2025 964 Okunma
1 Yorum 10.06.2025 09:24
Özer Ataç
Risk ve Güven/lik - 4
8.06.2025 1699 Okunma
Süleyman Baş
Altın Oran: İlahi Kod Mu, Uydurma Mı?
7.06.2025 247 Okunma
Reşat Nuri Erol
Kur’an merkezli anayasa yapmak mümkün…-1
3.06.2025 879 Okunma
1 Yorum 03.06.2025 09:33
Süleyman Baş
20/07/1969 1.54.01’de Ne Oldu?
2.06.2025 292 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-14
31.05.2025 894 Okunma
1 Yorum 31.05.2025 07:06
Bahaeddin Sağlam
Müsteşriklerin Kur’an Hakkındaki İthamları
30.05.2025 248 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-13
30.05.2025 880 Okunma
1 Yorum 30.05.2025 09:30
Süleyman Baş
İbrahim (A.S) Gece Gökyüzüne Bakınca Ne Gördü?
29.05.2025 264 Okunma
Mete Firidin
Kuran'ı Kerim Etimolojik Meal
29.05.2025 327 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-12
29.05.2025 880 Okunma
1 Yorum 29.05.2025 06:30
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-11
28.05.2025 850 Okunma
1 Yorum 28.05.2025 12:02
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-10
27.05.2025 987 Okunma
1 Yorum 27.05.2025 06:50
Süleyman Baş
Güneş Ne Kadar Sıcak Demir Ne Zaman Erir, Kuran Biliyor
25.05.2025 295 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-9
25.05.2025 856 Okunma
1 Yorum 25.05.2025 07:13
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-8
24.05.2025 901 Okunma
1 Yorum 24.05.2025 05:35
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-7
23.05.2025 917 Okunma
1 Yorum 23.05.2025 07:35
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-6
22.05.2025 863 Okunma
1 Yorum 22.05.2025 07:01
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-5
21.05.2025 932 Okunma
1 Yorum 21.05.2025 10:24
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-4
20.05.2025 978 Okunma
1 Yorum 20.05.2025 11:22
Süleyman Baş
Tıklayıcıda Tıklandığı Zaman…
19.05.2025 436 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-3
18.05.2025 917 Okunma
1 Yorum 18.05.2025 08:30
Reşat Nuri Erol
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-2
17.05.2025 963 Okunma
1 Yorum 17.05.2025 09:25


© 2025 - Akevler