Özer Ataç
Sahtelik 7
1.04.2025
1472 Okunma, 0 Yorum

ADÇ   v/s   KSSD   (*) 7

 

“Sahtelik 6” yazılara devam ediyoruz. Konu derin ve kapsamlı. Değinilerim önermeler içermediğinde havada kalacak. Çünkü olguları resimlemek, sıkıntılara yakınmak;  akıl, ortak akıl  nimetine,   hele ruhun kılıflandığı insana  yakışmaz. Zorlukları aşacak yollar, onların bağrında  iyilikçileri bekliyor.   

*

İki değini yapmak zorundayım:  

 

Birincisi,  Ramazan Bayramını idrak ediyoruz.  Öteden bu yana Orta Doğu’da,    şimdilerde Filistin ve Suriye’de   küresel güç odakları  büyük haksızlık yatağı oluşturdu.   

ABD , İsrail, İngiltere;  diğer yanda Rusya,  potansiyel olarak  Çin,  etki alanlarıyla büyük savaş saflaşmasına girdiler. Yanı sıra küresel eşitsizlik, 80 yıllık Birleşmiş Milletlerin adalet rüştüne eremeyişi, küresel sermaye ve mandallarının  sürekli adaletsiz tutumları  yeltenen   Nuh tufanı öncesini hatırlatıyor.

 

*  

Karabasancılar güçten başka bir şey tanımıyor. Güçlerini ilahlık mertebesine eriştirip; yeryüzünü kendi batıl inançlarına göre kesip biçiyor.

 

Müminler  benlik terbiye amaçlı süreli  yeme-içmesiz ve  tartışmasız oruçlarını bu yıl da   tamamladı.  Umulur ki bu etaplara maddi , manevi güçleriyle katılanlar selamet erlerine dahil olmuştur.  

Ramazan Bayramının  milletimizi, müminleri ve insanlık alemini,  küresel vicdani barışa kalıcı olarak ulaştırmasına vesile olmasını   Yüce Rabbimizden   diliyorum.

 

İkincisi , milletimizin göz bebeği  gençlerimizin  çocuklarımızın bir kısmı  toplumsal olgu ve sorunlara   itiraz ediyor.

 

Çocuklarımız ve onların serpilenleri olarak  gençlerimiz ne durumda?

 

-Çocuklarımızın, gençlerimizin bir kısmı  okuyamamış, zor koşullara doğmuş;  çalışmaktan başını kaldıramıyor.

-Diğeri mafyatik organizasyonların girdabına kapılmış; sokaklarda kiralık zorbalık, el koyuculuk, tetikçilik yapıyor.

-Başka bir kısmı, uyuşturucu kumar batağında ailelerine cehennem azabı yaşatıyor.

-Kalan diğer kısmı yine,  Karma gereği  takdir edilen zekasal düzeylerine, ekonomik  sınıflarına göre eğitimlerine  devam ediyor.  

Bunlardan bir kısmı ülkenin, bölgenin,  ailelerinin yaşadığı derin stres ,ekonomik zorluklar, yaşam- imkan çaresizliği;  küresel bilgi akışının telkin, kışkırtma,  ilham, öykünme etkilerini;  kendilerine kamu otoritelerince verilen eğitim eleğinden geçirerek; 18 yaş siyasal katılım iznini de yedekleyip Anayasal barışçıl itiraz yapmaya sokağa çıkıyor.  

 

Fakat işler böyle gitmedi, gitmiyor!?

Kamusal otorite  Anayasal barışçı itirazlarda bulunanları  koruma-kollama  görevini,  bölgesel -yerel tansiyon yüksekliğini,  ulusal selameti tehdit eden  sahici tehlikelerin fırsat kolladığını, ekonomik zorluk ve açmazların toplumsal risk oluşturacağını düşünerek,    sokak itirazlarını engellemeyi daha güvenli  görüyor.   

 

Yani,  “küresel haramilerin gözü her daim yurdumuzda,” diyor.

Buna karşın, ülkemizdeki çatışmacı karşıtlık mutlaka,  başta  kamu otoritesi,  bütün siyasal kesimlerce engellenmelidir.

Ülkemizin vicdani adil barışa her zamankinden daha fazla ihtiyacı var;  bu  ihtiyacı aklımızdan   çıkarmayalım. Yanı sıra, henüz tamamlanan Ramazanın odağı oruç ibadeti ,  toplumsal tahammül ve   hoşgörünün  tazelenmesi için vesile olmalıdır.  

 

*

Gençler, çocuklar devletlerin, milletlerin bekasının teminatıdır; ancak,  özgür,  geliştirici, umut verici   yaşam koşulları,  onlara adil olarak  sunulduğu takdirde,   bu “teminat” geçerlidir.   Aksi halde yozlaşmış, milli değerlere yabancılaşmış, kişisel çıkarını ahlaki değerlere tercih eden, karşıtlığı gelenek bilen,  hukuku  gücün boyunduruğuna terk eden  nesli,  hiçbir millet ve devlet istemez.  

 

Soru soran, itiraz eden, katılmayan, çekimser kalan sorgulayan akıllı mükellefler olmamızı ilahi Kur’an bize öneriyor. “La ilahe” her aşamada her daim ilk tutumdur. Bu yüzden göreceli bulgular;  barışa, hoş görüye, itiraza tercih edilmemeli.  

 

Kur’an’ın onlarca yerinde geçen “aklı kullanma” ibadeti ; sorgulamayla donanmıştır.

Böylelikle  Allah’ın önerdiği Bütünsel bakış açısının,  “doğru/esenlik yoluna” koyulabiliriz.

 

*

 

Bu karşıtlığa, bu gerilime  mutlaka barışçıl çözüm,  artırılmış birlik yöntemi  önerebiliriz.

Bu topraklarda yaşanmış yüzlerce yıllık tarihsel acı ve deneyim,  böyle bir  öneriyi bulup uygulayacağımıza en büyük kanıttır.

 

Önerdiğim siyasal çıkış yolu, Adil Düzen Çalışmalarından esinli  dijital Sürekli Seçim Sistemi’ydi. Böylelikle;

-yönetimsel  sorunlar büyümez,

-yönetimsel/idari itirazlar gecikmez,

-aktif siyasal katılımı engelleyen;  delege atamaları ve  unutturulan genel seçim vekaletleri  sürmez.

-toplumsal yönetim ve toplumumuz    selamete, esenliğe ulaşır ve bu rüştü zinde tutar.

*     

 

Önemli gördüğüm diğer bir husus:

 

Adil Düzen Çalışmalarını,  sadece   Milli Görüş hareketinin  kurucu lideri Necmettin Erbakan’a,  yanı sıra,   1969 yılından bu  yana  önderlik ettiği, “Bağımsızlar Hareketi”,  “Milli Nizam, Milli  Selamet , Refah, Yeniden Refah partilerine bağlamak; evrensel  adil kalkınma önermelerini,   o partilerin   işlevselliği ile sınırlamak doğru olmaz. (1)  

 

Yine de Adil Düzen çalışmalarını dar- bağımsız akademik,  yerel gönüllü  girişimlerden,  toplumsal düzeye taşıyan, Türkiye ve Dünya Siyasetine duyuran  Milli Görüşün kurucu lideri olduğunu belirtmeliyim. (2)

 

Adil Düzen  Çalışmaları (ADÇ) kamusal olarak,  28 Şubat vesayet dolayımlı çelmeyle bozulan, 1996-1997 yılları arasında kurulan,  54.Türkiye (RefahYol) Hükümetinde,  ancak  kısıtlı ve sentez edilmiş olarak bazı   reformlara dayanak olabilmiş,   Küresel Sermaye Silahlı Düzen’in  (KSSD) tahammülünü  sınamıştı.

 

Karagülle ve arkadaşlarını bu girişime;

- “Madem Evrenin Yüce Mimarı;  dönemsel elçili  uyarı ve önermeleriyle   insanlığı  muhatap alıyor; iletilenler   insanlığın içsel selameti yanında,     Tek Yaradan’ın çok hukuklu  toplumsal  gelişim modelleri   inşa edebiliriz. ”  düşüncesi kaynaklık etmişti.  

 

Yine bu girişimin,  uçurumun  başındaki Nasıralı İsa’ya şeytanın Yaradan’ı test etme telkinine benzediği  sanılmasın.

 

Tekrar bu girişim, ilahi uyarı ve  önermeleri,  biyolojik nazariye ile  olgular potasında sentezleyen omurgadan esinlenmişti. (3)   

 

*

 

Önceki yazılarımda, “ Adil Düzen mimarı, Süleyman Karagülle’nin topluma hizmet aygıtı olan  devletin,  sağlıklı işleyişi için çatı hukuk mevzuatının,  yalnız yasakları tarif etmesini; özgürlüklerin tarif edilmemesini;   insanlığı geliştirecek, giderek akılları vicdanları ile buluşturacak,  kalıcı barışın böylelikle   sağlanacağı,”  fikrinden  söz etmiştim.

 

Basit görünen,  salt yasakların tarif edildiği  modelin  toplumsal  yararı;   özgürlüklerin de   tarif edilmesiyle  engelleniyor.  

Bu tutum,  doğal olarak var olan doğa ile uyumlu gelişim  yolarına,  kötü niyetli  telkinlerle barikatlar yığıyor.  Kısaca, evrensel yasakların yanına,  özgürlükleri tarifini eklemek; sert benzetimle,   vicdani barışı,  faili “meçhul” suikasta kurban ediyor.

 

Kur’an’da cennet anlatımı,   bu önerinin temel dayanağıdır:  Cennetteki insan için tek yasak belirtilmiş;  düşünüyor musunuz, Cennet… Sayısız ikramın  nasıl kullanılacağından  söz edilmemiş. Yalnız  “secere” ye yaklaşılmaması  ihtar edilmiş (4).

 

 

*

 

Temel önermeleri  tekrarda yarar görüyorum:

Küresel Silahlanma,  kuvvet perest zalimler  aleyhine yeniden planlanmalıdır.

“Küresel yasaklar”, bu zalimleri ıslah etmek için Barış öncüsü Devletler Birliği eliyle, insanlığın tüm imkanlarıyla uygulamaya konulması;

Buyurgan güç odaklarının istismarlarını  engellemek için , küresel yasaklar  yeniden tesis edilmesi;  

Bu amaçla  üretimin her türlüsü,  insanlığın olumsuz yeltenişlerini   selamete erdirecek en yararlı, maliyetsiz  yol olarak benimsenmesi;

Üretim, hizmet  ve  katılım ortaklık sistemi,  katılım paylaşım oranları;  başta  devletlerin toplayacağı  vergiler,  hizmetler   dahil,  kamunun her yerinde  ve kamu ortaklığında uygulanmalıdır.   

 

 

İnsanlığın ürettiği sayısız değerler, yer yüzü zenginliği,  nesilleri nitelikli düzeye eriştirmeye, küresel açlığı-susuzluğu, yoksulluğu-çaresizliği, eziyeti  ortadan kaldırmak için harcanacağına;    

vicdan öksüzü sermayenin   güç tapıcılığına, engelsiz silahlanmasına, hukuk-egemenlik –bağımsız yaşam hakkını boğan saldırılar tertiplemesine harcanıyor.  

 

Üretim, üretime katılmak Barışta birleştirecektir.  

 

 

Açıklamalar :

(*) Adil Düzen Çalışmaları, Küresel Sermaye Silahlı Düzeni’ne karşı.

 

(1)Akevler.org sitesindeki  binlerce sahife ham çalışmametinleri;  ulusal, küresel Anayasa önerileri meraklıları ve toplumsal model arayışına kafa yoran yönetici ve aydınları  bekliyor.

 

(2)Yeri gelmişken; a) Süleyman Karagülle’ye Erbakan’ın  Adil Düzün’i marka haline getirse de işlevsel kanıtı için sahici girişimlerde sekter davrandığına yönelik eleştirilere ; “ Adil Düzen Çalışmalarını Erbakan,  bütün dünyaya duyurması onun kişisel yetkinliğinde zor bir işti; o bunu başardı. Gelecekte hangi ulusun,  (i) varlığın bütünlüğüne uyumlu doğruları, (ii) birbirinden kapitalizm ve Sosyalizm ile ayrılmış önermeleri,  gerçekleştireceğini bilemiyoruz. Ancak dileriz ki  milletimiz bu konuda insanlığa dünya devletlerine önder olsun.” şekilde  ifade edebileceğim cevabı vermişti.

b)Adil Düzen’in “Çalışmalar” tamlaması, değişim;  gözlem- pratik, teori-uygulama, yenilenme,.. etaplarına ya da ilerleyişin Yolu’na (sır atel müstakim) uygun düşüyor.  

(3) Benzeri Kur’an’da ilahi sınama, her daim güncel: Bilmelisiniz; paranız, evlatlarınız Allah’ın büyük mükafatı için testtir”(Savaş Ganimetleri/Enfal; 8:28)

“İsa uçurumun başına gelip aşağıya baktı. Şeytan ona, ‘Sen seçilmiş olansın; bu uçurum seni korkutmasın. Aşağıya  düşsen ya da atlasan da O, seni koruyacak.” dedi.ardı sıra  “melek” İsa’yı tembihledi: “ Sakın Tanrıyı sınama!” (“melek”:vicdani akıl)

Manevi maskeli  kışkırtmalar, Musa döneminde de yaşanmış:

Musa , “Tanrıyı sınamayın.” (Tesniye 6:16) Şeytanın mesihi ayartması. Diğer yönden, Tanrıyı sınayın!”(Malaki 3:10) Yine sözcükler tuzağından yanlışa sapmanın örneği. Tanrıyı deneme (ing. Nawsaw)Tesniye 6:16İbranice kelimenin  “Lo tenasu et YHVH Eloehi-kem.”  Nawsaw’ ın çevresinde “Prove” (kanıtlamak), “tempt” (baştan çıkarmak),”try”(denemek), “adventure”(macera) ing.karşılıkları var.

 

Malaki 3:10  çevirisi yanlış anlamalara sebep oluyor. “Try the lemonpie”(limonlu turtayı dene) ve “ Try to bend this rod”(bu çubuğu bükmeyi dene); Adventure(ne olacağını öğrenmek), “examine” (ne gibi olduğunu hissetmek). Musa döneminde İsrail halkının “Tanrı, gerçekten bu kadar büyük bir şey yapabilir mi; bahse girerim ki başarısız olacak.”demişliği;   diğeri, “Allah’ın mükafatının ne kadar büyük olduğunu , onu elde edene kadar tahmin edemezsiniz.” nakledilmiş  

(4) )Enoch’a göre demirhindi ağacına benzeyen bir bilgi ağacıdır. Bu metafor Allah’ın ikazlarına şeytanın kandırması ve  itaatsizliği simgeler. Tevrat, İncil’de ‘treeof knowledge’ (bilgi ağacı)şeklinde geçmektedir. Tevratta yılan,  Havva’yı onun vasıtasıyla Adem’i kandırarak, yasak meyveyi yemelerine sebep olmuş, böylece ilk günah işlenmiştir. (Tekvin2:7-25; 3:1-24)

Kur’an’da Bakara/ 2:37,  Ali İmran/ 3:33,  Araf /7:19-22 kısımlarda geçiyor.

Anlatımdan,  kandırıcı olarak   göreceli bilgiyi yani yılanı;   kandırma gerekçesi ,benliğin   kalıcılık tutkusu,  değişim korkusunu;  ağacı ise çeşitli, bitimsiz  cennet imkanlarının  tarifi  yapılan  yasak ile oluşacağını   anlıyorum.  

 






Son Eklenen Makaleler
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-2
26.04.2025 284 Okunma
1 Yorum 26.04.2025 09:53
Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu ağabeyimiz…-1
25.04.2025 366 Okunma
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-14
24.04.2025 386 Okunma
1 Yorum 24.04.2025 15:21
Ahmet Mermer ( Sosyolog )
Eğer İstanbul'a bir İBB Başkanı atanacaksa
24.04.2025 329 Okunma
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-13
23.04.2025 416 Okunma
1 Yorum 23.04.2025 10:04
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-12
22.04.2025 463 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 11:29
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-11
20.04.2025 479 Okunma
1 Yorum 20.04.2025 06:53
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-10
19.04.2025 495 Okunma
1 Yorum 19.04.2025 10:05
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-9
18.04.2025 581 Okunma
1 Yorum 18.04.2025 07:39
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-8
17.04.2025 516 Okunma
1 Yorum 17.04.2025 07:19
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-7
16.04.2025 593 Okunma
1 Yorum 16.04.2025 11:10
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-6
15.04.2025 520 Okunma
3 Yorum 15.04.2025 07:20
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-5
14.04.2025 691 Okunma
1 Yorum 14.04.2025 07:47
Özer Ataç
Risk ve Güven/lik
13.04.2025 1129 Okunma
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-4
13.04.2025 544 Okunma
1 Yorum 13.04.2025 07:28
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-3
12.04.2025 572 Okunma
2 Yorum 12.04.2025 10:09
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-2
11.04.2025 591 Okunma
1 Yorum 11.04.2025 10:18
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-1
10.04.2025 644 Okunma
1 Yorum 10.04.2025 10:53
Reşat Nuri Erol
İslam Medeniyeti Vakfı ‘Salı Seminerleri’ günleri…
9.04.2025 577 Okunma
5 Yorum 09.04.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Dünyanın Geri Kalanı adına yazılan Açık Mektup
8.04.2025 647 Okunma
1 Yorum 08.04.2025 10:33
Reşat Nuri Erol
GAZZE; bu sessizlik çok ağır geliyor bana
7.04.2025 623 Okunma
1 Yorum 07.04.2025 09:02
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-5
6.04.2025 624 Okunma
1 Yorum 06.04.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-4
5.04.2025 653 Okunma
1 Yorum 05.04.2025 07:30
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-3
4.04.2025 749 Okunma
1 Yorum 04.04.2025 10:14
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-2
3.04.2025 737 Okunma
1 Yorum 03.04.2025 09:35
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-1
2.04.2025 690 Okunma
1 Yorum 02.04.2025 10:32
Özer Ataç
Sahtelik 7
1.04.2025 1472 Okunma
Mete Firidin
Cehennem Etimoloji
1.04.2025 805 Okunma
4 Yorum 15.04.2025 08:45
Reşat Nuri Erol
Bir Değerlendirme ve Öneri: Nasıl Belediyecilik?
24.03.2025 669 Okunma
1 Yorum 24.03.2025 13:59
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi-10
23.03.2025 716 Okunma
1 Yorum 23.03.2025 09:50
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 9
22.03.2025 705 Okunma
1 Yorum 22.03.2025 07:10
Mete Firidin
Sabah, Akşam, Yatsı namazlarında sesli okumanın nedeni
21.03.2025 391 Okunma
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 8
21.03.2025 718 Okunma
1 Yorum 21.03.2025 06:54
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 7
20.03.2025 640 Okunma
1 Yorum 20.03.2025 06:16
Özer Ataç
Sahtelik 6
18.03.2025 1938 Okunma
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 6
18.03.2025 700 Okunma
1 Yorum 18.03.2025 08:14
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 5
17.03.2025 716 Okunma
1 Yorum 17.03.2025 13:21
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 4
16.03.2025 684 Okunma
1 Yorum 16.03.2025 07:09
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 3
15.03.2025 725 Okunma
1 Yorum 15.03.2025 07:21
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 2
14.03.2025 701 Okunma
1 Yorum 14.03.2025 09:30
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 1
12.03.2025 783 Okunma
1 Yorum 12.03.2025 12:31
Bahaeddin Sağlam
Ahmet Akgündüz’ün Muhakemat Çalışmalarının Raporu
11.03.2025 161 Okunma
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerileri - 3
11.03.2025 687 Okunma
1 Yorum 11.03.2025 06:48
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerileri - 2
9.03.2025 782 Okunma
1 Yorum 09.03.2025 07:05
Bahaeddin Sağlam
İslam Kavramı: Sözlük ve Din Olarak
8.03.2025 160 Okunma
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerilerimiz
8.03.2025 840 Okunma
1 Yorum 08.03.2025 05:19
Reşat Nuri Erol
‘HAYATI RAMAZAN OLMAYANIN ÖLÜMÜ BAYRAM OLMAZ’
6.03.2025 828 Okunma
1 Yorum 06.03.2025 07:46
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-55
5.03.2025 740 Okunma
1 Yorum 05.03.2025 10:58
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-54
4.03.2025 842 Okunma
1 Yorum 04.03.2025 07:22
Özer Ataç
Sahtelik 5
3.03.2025 1390 Okunma


© 2025 - Akevler