‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 6
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
Önceki yazımızın en sonunda, ‘selem sisteminde karşılığı bellidir’ demiştik. Bu aynı zamanda ‘karşılıklı para yani karşılığı olan para’ demektir, bir şeyin karşılığını gösteriyor demektir. Aslında bu ayet (Bakara Suresi 282’inci ayet) para çıkarma ayetidir yani bir mala karşılık olarak para nasıl çıkarılacak, onu uzun uzun anlatan, bugünkü gelinen seviyeyi anlatan bir ayettir. Bugün zaten en büyük sorunlardan biri karşılıksız para, karşılıksız senettir dedik. Günümüzdeki kâğıt paranın karşılığı belli değildir dedik.
Biliyorsunuz, ilk defa bu banknotlar çıktığı zaman -hatta Amerikan anayasasında hüküm var- ‘altın karşılığında’ çıkarılıyordu. İngilizler ‘gümüş karşılığı’ diyorlar. İlk ifadeleri böyle, ilk yapılanlar böyle. Sonra ne oluyor? Sonra bakıyorlar ki bu kâğıt para işe yarıyor, tedavülü var, devletlerin de senyoraj hakkı var; başlıyorlar karşılıksız para basmaya!
1900’ların meşhur iktisatçısı Keynes'in meşhur ifadesi var; %2,5'a kadar basabilirsiniz diyor Keynes; fabrikalar kapitalist sistemden dolayı durunca basabilirsiniz diyor. Halkın eline bir şey geçsin ki halk alışveriş yapsın. O zaman bunu yapınca enflasyonu öğreniyorlar. Enflasyonda da 2,5'da kalmıyorlar ki! Aslında %2,5 zekât payıdır yani rakam odur, onun da söylediği 2,5 da nihayet odur. Ama sonradan bunun önüne geçmiyorlar; olanlar oluyor...
Biliyorsunuz, önce Amerika ile Fransa arasında problem çıktı. Fransa ben altınımı istiyorum, sen bu dolarları ‘altın karşılığı’ çıkarıyordun dedi. Gemilerini gönderdi altınını almak için ve 70’li yıllarda altınlarını aldı. Ondan sonra Amerikalılar dediler ki; biz dolar karşılığında altın verme sözümüzden vazgeçiyoruz! Sonra ‘petro-dolar’ lafını kullandılar ama biz bir şey veya petrol vermek zorunda değiliz dediler! Bizim dolarımızı ister kullanın ister kullanmayın ama kullanmak zorundasınız! Yani dünyaya karşılıksız parayı dayattılar!
Kapitalizmin ekonomistleri 1929 krizini işte bu şekilde güya atlattılar, %2,5’u da atlattılar ama sonradan enflasyonu öğrendiler. Önceden çıkan senet ‘banknot’ demek ‘banka notu’ demekti. Sen götürüyorsun ve 100 gram altını koyuyorsun, banka sana bir ‘not’ veriyor, ‘100 gram altın karşılığı olan banka notu’ yani karşılığı belli. Şimdi bugün dolar var ama karşılığı ne? TL var, karşılığı ne? TL’nin üzerinde 200 lira yazıyor ama karşılığı ne? Bir mal tarif etmiyor, bir şey tarif etmiyor, sadece devlet bir şey tarif ediyor.
Sen bugün piyasaya gidersen zaten peşinin karşılığı var yani bugün gidersen -dolarla diyelim- buzdolabı alacaksın, kitap alacaksın veya otobüse bineceksin; kâğıt paranın bugünkü değeri var ama yarınki değeri ne olacak, yarını Allah bilir!
Rusların para olarak bir manatı vardı Çarlık döneminde. O dönemde bizim Artvinliler durmadan manat biriktirmiş. Ama Çarlık sonrasında bir gecede manatla ilgili olarak devlet manattan rubleye geçince çuval dolusu manatlar sıfır olmuş!
Kuveyt'teki malum savaşta benzer bir durum olmuştu. Saddam Kuveyt’i işgal etti. Bütün paralar piyasada değerini kaybetti. Piyasada dolandırıcılar dolaşmaya başladı...
Şimdi burada bu ayetin bize öğrettiği şudur; ‘karşılıklı para sistemi’ nasıl olacak?
Devletin anayasasında hükmümüzü söylüyoruz. Anayasada ‘anayasal iktisat’ dediğimiz kavram var. Anayasada ‘karşılığı olmayan para basılamaz’ cümlesinin olması lazım. Karşılıksız para basamazsınız, basmamalısınız...
Karşılıksız olarak para bastığın zaman işte bugün olduğu gibi enflasyonu kontrol etmen mümkün olmuyor. Basıyorsun, matbaa çalışıyor, bastığın kâğıt parçası, nihayet kâğıdın bedeli odur! Bundan dolayı demek ki anayasa metninde bir maddenizin olması gerekmekte...
Bir de gelir dağılımındaki adaletsizlik var. Geçen haftaki seminerde söylediğimiz maddemiz var. Vergi meselesi var. Anayasa sınırları içerisinde kanunlarla belli olması gerekir. Ama belli değil. Anayasa metni ne yazıyorsa onun üzerine vergi konulamaz.
Bizim ‘İnsanlık Anayasası’ çalışmamızda (Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası) yani bizim özellikle Kur’an merkezli yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit ettiğimiz mesela ‘Selem Sistemi’ ile ilgili ‘karşılıklı para’ konusu var… (Bu konu ile devam edeceğiz…)