CEZA HUKUKUNDA MAĞDURUN KORUNMASI
Süleyman Akdemir
1327 Okunma
ÖNSÖZ

ÖNSÖZ

Doktora tezi olarak hazırladığımız «Ceza Hukukunda Mağdurun Korunması», konusu suç siyaseti, Ceza ve Ceza Usul Hukuku uygulaması bakımından çağımızın en önemli güncel sorunlarından birisidir. Tezimizde, sorunun çözümü olarak, sosyal yapı içinde sosyal dayanışmayı esas alan sosyal gruplaşmaya yönelik yeni bir yaklaşımın temel varsayımları ortaya konulmaktadır. Bu yaklaşımın bir model içinde işleyişini ve uygulamasını içeren «Sosyal Dayanışma Grupları -Çağdaş Âkileler» adlı çalışmamız ise tamamlanmak üzeredir.

Tez, jüriye sunulduğu şekil ve içeriğini aynen koruyarak basılmış, sadece Giriş kısmında geniş bir Paragraf halinde anlatılan «Mağdur Kavramı» bağımsız bir Bölüm haline getirilmiştir. Eseri inceleyenlerin eleştiri ve katkılarını, cevap hakkımızı kullanmak şartıyla, Kitabın sonraki baskılarında veya ayrı baskı halinde yayınlamayı düşünüyoruz.

Bu tezin yöneticiliğini yapan değerli hocam Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'e burada şükranlarımı arz ederim. Onun teşvik ve destekleri olmasaydı, bu eserin ortaya çıkması mümkün olmayacaktı.

    Kendilerinin tez hakkındaki raporunu müsaadeleriyle burada yayınlamak benim için bir onur vesilesi olmuştur. Ayrıca jüri üyesi hocam sayın Prof. Dr. Erol Cihan da tezi değerlendiren raporunun yayınlanmasına müsaade ettiler. Kendilerine bu vesileyle teşekkür ederim.

        İzmir'de görevli olmama rağmen, tezin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bitirilmesini sonuna kadar destekleyen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı hocam Sayın Prof. Dr. Mehmet Ali Göktaş'a müteşekkirim, İlmî bir çalışma ve tartışma ortamı oluşturan Akevler Akdeniz Bilimsel Araştırma Merkezi'nin akademisyen ortaklarına, özellikle kendisinden Usul-ı Fıkıh ders-

leri aldığım, eleştiri ve katkılarıyla çalışmalarıma ışık tutan Yük. Müh-Süleyman Karagülle'ye, Merkez'in başkanı Doç. Dr. Arif Ersoy'a, zaman zaman konuyu kendileriyle tartıştığım Kamu Yönetimi Bölümü'ndeki mesai arkadaşlarıma ve yaptığı düzeltmelerinden dolayı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Karatepe'ye teşekkür ederim.

      Bu arada tezin basılmasında emeği geçen ve titiz bir çalışma gösteren Anadolu Matbaacılık İşletmesi'nin sahibi M. Ali Türeli'ye ve Matbaa Personeline teşekkürü bir borç bilirim.

İzmir, Ocak 1988.

Yrd. Doç. Dr. Süleyman AKDEMİR