CEZA HUKUKUNDA MAĞDURUN KORUNMASI
Süleyman Akdemir
2228 Okunma
TAKDİM

TAKDİM

Tarih boyunca karşılaşılan toplumsal sorunlar, «örf ve adetler»e, «yöneticilerin istek ve arzularını yansıtan emir ve komutalar»'a veya «ilmî esaslar»'a göre çözümlenmeye çalışılmıştır. Bunlardan birincisi ile ancak iktisadi ve sosyal faaliyetleri sınırlı ve değişimi yavaş olan toplulukların sorunları çözümlenebilir. İkincisi ile de küçük toplulukların sorunlarına kısa dönemli ve sınırlı ölçüde çözümler sağlanabilir. Asıl ve kalıcı olanı ise aklın ve naklin birleştirilerek ilmî yöntemlerin kullanılması yoluyla elde edilen çözümdür. Burada «nakil» kelimesi, geçmiş toplulukların bilgi birikimlerinden yararlanmayı ifade etmek maksadıyla kullanılmıştır. Bize göre, ilmî esaslara dayanmayan çözümler nihaî ve kalıcı değildir; sorunların belli bir süre ertelenmesi ve zamanla artması demektir.

İktisadi ve sosyal ilişkilerin yoğunlaştığı, insanların büyük bir bölümünün kentlerde yaşamaya başladığı günümüzde mağduriyetlerin artması ve giderilememesi önem kazanmıştır. Bu sebeple, mağdurların korunması son yıllarda bilimsel araştırmalara ve toplantılara konu olmuştur. Özellikle Batı'da konuyla ilgili çalışmalar artmaktadır. Ancak yapılan bu çalışmalar ve bu arada ileri sürülen teklifler sınırlı bir çerçeve içinde ele alındığından, mağduriyet olayına bugüne kadar bir çözüm getirebilmiş değildir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde doktora tezi olarak 3.1.1985 tarihinde savunulan bu çalışma, mağdurun korunması sorununu ilk defa makro bir çerçevede ele alması ve sorunu çözecek müessesenin oluşturulması için gereken temel varsayımları ortaya koyması bakımından, orjinal bir eserdir.

Akevler Akdeniz Bilimsel Araştırma Merkezi, (ABAM) Hukuk literatürüne katkıda bulunan bu çalışmayı yararlı   bulduğundan yayın-

lanmasını kararlaştırmıştır. Merkezimiz, bilgi ve becerilerini bir araya getirerek karşılaşılan sorunlara ilmî çözümler bulmayı amaçlayan bir Ortaklık'tır. Her türlü eleştiri ve katkıya açık bilim adamları, çalışmalarını vermek suretiyle buraya ortak olabilirler. Merkezimiz, yayınlandığı çalışmalar hakkında bilim çevrelerince yapılacak eleştiri ve katkıları da aynen yayınlamak suretiyle, hür bir düşünce ortamı içinde ilmî çözümlerin bulunmasını amaçlamaktadır. «Ceza Hukukunda Mağdurun Korunması, Sosyal Gruplaşmaya Yönelik Yeni Bir Yaklaşım» isimli eseri ilim dünyasına sunarken, yazarı tebrik eder, yapılacak eleştirilerin yayınlanacağını tekrarlar, bilim adamlarımızın bu Merkeze eserleri, eleştiri ve katkılarıyla ortak olmalarını dileriz.

Ocak, 1988 İZMİR

  Doç. Dr. Arif Ersoy

Akevler Akdeniz Bilimsel Araştırma

           Merkezi Başkanı

 



© 2024 - Akevler