REFAH PARTİSİ VE REFAHYOL İKTİDARI
Süleyman Karagülle
1278 Okunma
ORDU VE PARTİLER YENİDEN YAPILANMALIDIR

TÜRKİYE YENİDEN YAPILANMALIDIR;

ORDU VE PARTİLER YENİDEN YAPILANMALIDIR

1-  Türkiye devleti Osmanlı enkazı üzerinde kurulmuştur.

Türkiye devleti, hala müesseselerini yenileyememiştir.

Hükümette 20 bakanlık vardır. Her bakanlıkta 10 müessese olsa, 200 kadar müessese vardır. Bu müesseselerin dünyadaki sıralaması hep sondan birinci veya ikincidir.

Türkiye’deki iki müessese ise dünyadaki ilkler arasında yer alır. Baştan birinci veya ikincidir. Bu iki müessese de ordu ve partilerdir.

Türk ordusu ve siyasi partileri dışındaki bütün müesseselerin tamamının yenilenmesi gerekmektedir. Ordu ve partilerin ise sadece yeniden yapılanmaları gerekmektedir.

Dünyada partilerimizin oluşturmuş olduğu parlamento yani TBMM kadar başarılı işler yapmış olan bir parlamento bulamayız. Dünyada Türk Ordusu kadar başarılı olmuş ikinci bir ordu yoktur. Bundan dolayı biz Türk Ordusunu ve siyasi partilerimizi, dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ni güçlendirmeliyiz; yıpratmamalıyız. Bunlar arasında birlik ve ahengi sağlamalıyız.

Mustafa Kemal’in yaptığını yapmalıyız.

Orduyu sivil yönetimden ayrı tutmalıyız. Genel Kurmay Başkanı, doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı’na bağlanmalıdır, bütçesi de bağımsız hale getirilmelidir.

Ordu sivil yönetime asla karışmamalıdır.

Ordu iç güvenliğe de karışmamalıdır.

Ordu ancak cephede düşman ile savaşabilir.

Ordu kendi halkıyla ve eşkiya ile savaşamaz. Bundan dolayı, Çanakkale’de, İstiklal Savaşı’nda, Kore’de ve Kıbrıs’ta kısa zamanda sonuçlar alan ordu; 13 yıldır PKK ile baş edememiştir. Edemez de; sadece yıpranır.

Siyasi partiler ve meclis de en az ordu kadar etkin hale getirilmelidir. Her türlü hizmetler partilerin denetimi ve yönlendirmesi ile yapılmalıdır. Partilerin kapatılması maddesi anayasadan çıkarılmalıdır. Milletvekillerinin dokunulmazlığı müessesesi orgenerallere de teşmil edilmeli ve teşri masuniyetinin kaldırılması müessesesi veya düşüncesi terkedilmelidir. Milletvekilleri veya orgenerallerin, milletvekili veya asker iken işledikleri suçlardan kolayı ancak milletvekillerinden seçilecek olan hakemler tarafından muhakeme edilip mahkum edilmeli; parlamentonun üzerinde bir güç tanınmamalıdır.

Hasılı, nasıl askeri suçlar ancak askeri mahkemelerde muhakeme edilebiliyorsa; parlamento suçları da sadece parlamento içi mahkemelerle muhakeme edilmelidir. Orgeneraller de, parlamento içi hakemlerden oluşan mahkemelerde muhakeme edilmelidir. Böylece parlamentonun ordunun üzerinde olduğu tescil edilmelidir.

Yüce Divan böyle oluşmalıdır.