4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
2374 Okunma
16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ

SEHV SECDESİ

 

 

SORU:1- Sehv secdesi nedir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Sehv secdesi, namazda yapılan bir eksikliğin, sonunda yapılan secde ile giderilmesidir.

Karagülle- Sehv secdesi, namazda yapılan bir eksikliğin, sonunda yapılan secde ile giderilmesidir. Edalar derece derecedir:

Batıl eda: Hiç eda edilmemiş olur. Vaktin geçmiş olması hükümleri caridir. Mesela elbise siparişi verilse; fakat, ayakkabı getirilse, bu eda batıl. Bundan sonra elbise dikip getirse de artık kabul olmaz. Çünkü vakti geçmiştir.

Fasit eda: Edanın iş görmemesidir. Elbise dikilmiş, ancak ölçü küçük alındığı için giyilmesi mümkün değildir. Bu elbise iade edilir. Ancak vaktinde getirdiği için zamanında yapmamış sayılmaz. Kendisine ek müddet verilir. O müddet içinde yeni elbise diker getirirse, elbisenin kabul edilmesi gerekir.

Eksik eda: Elbise dikilmiş ve normal şartlar altında giyilir durumda olmakla beraber, bir yerinde kusurlu kumaş kullanmış. Bundan dolayı elbise red edilmez, onun yerine fark alınır veya tenzilat yapılır.

Kamil eda: Şartnameye uygun edadır.

Sehv secdesi, işte bu eksik edanın tamamlanması için teşri edilen bir müessesedir.

 

SORU:2- Secde etmek farz mıdır?

Numan- Farzdır; ancak, edilmezse namaz fasit olmaz.

Kerhi- Farzdır.

Malik- Eksikliklerde farz, fazlalıklarda sünnettir.

Şafii- Sünnettir.

Ahmet- Farzdır.

Karagülle- Sehv secdesi farzdır, eda edilmezse namaz bozulmaz. Eksik ödemelerde alacaklı malı iade hakkına sahip olma, sadece eksik kısmını taleb etme hakkı vardır. Bu husudaki takdir hakemlere aittir, kişinin maksadına uyup uymadığına ve örfe bakılır.

 

SORU:3- Sehv secdesini terketmek namazı bozar mı?

Numan, Malik ve Şafii- Bozmaz.

Ahmet- Bozmaz. (Bozar.)

Karagülle- Sehv secdesini terketmek namazı bozmaz. Ödemedeki eksiklik giderilemezse de ödeme yapılmış olur.

 

SORU:4- Sehv secdesi selamdan önce mi, yoksa sonra mı yapılır?

Numan- Selamdan sonra  yapılır.

Malik- Selamdan önce, selamdan sonra yapılır. Ziyade ve noksan birleşirse yine selamdan önce yapılır.

Şafii- Selamdan önce  yapılır.

Ahmet- Selamdan önce yapılır. Ancak unutup selam verse sonra yapılır. Bir de kaç rekat olduğuna şübhe edip, galip zannına göre kılsa, o zaman selamdan sonra sehv secdesini yapar. (Sonra yapar.)

Karagülle- Sehv secdesi selamdan sonra yapılır.

Önce ödeme yapılır ve ödemenin fasit veya batıl ödeme olmadığı teslim edilir, sonra eksikler ödenir.

Bir tarafa selam vermekle namaz teslim edilmişdir. ikinci selam alınmamıştır, çünkü namaz eksik olduğu için kabul edilmemiştir. Secdeden sonra ikinci selamı verir. Artık sağ tarafa bir daha selam vermez.

Ödemelerde teslim makbuzu verilir. İbra makbuzu ise eksik ödemeden sonra verilir.

Borçlu borcunu kontrolörler teslim eder. Kontrolörler edanın butlanı, fesadı, kamil veya nakıs olmasına hükmederler. Fasitse iade ederler, nakıssa ambara koyarlar. Noksan ayrı eda edilir.

 

SORU:5- Rekatların sayısında şübhe eden ne yapar?

Numan- Tek başına ise şüphe ettiği rekatı yok sayar ve namazı tamamlar. Ancak bu hata ilk defa oluyorsa namazı batıl olur, yeniden kılar. Eğer imam rekatlerinde şüphe ediyorsa uzatmaz, galibi zan ne ise ona göre kılar. Zan yoksa azına bina eder. (İmam da azına bina ederek tamamlar.)  

Malik ve Şafii- Namazdaki rekatlerde şüphe eden kişi şüphe ettiği rekatı yok sayarak tamamlar.

Ahmet-

Hasanı Basri- Namazda şübhe ettiği rekatı kılmış kabul eder ve sonunda sehv secdesini yapar.

Evzai- Rekatlarda şüphe eden namazı yeniden kılar.

Karagülle- Rekatlarda şüphe ederse şüphe ettiği rekatı kılmamış gibi tamamlar ve sonunda sehv secdesini yapar. Aynı namazda bir daha şüphe ederse o zaman şüphe ettiği rekatı kılmış kabul ederek  namazı tamamlar.

Eksiğin tamamlanması şeklindeki ödemede, ne butlan ne de eksik ödeme söz konusudur. Ödeme ya kamildir ya da fasittir. Fesattan sonra sahihin edası da böyledir. Butlana veya sıhhata hamledilir. İşlerin sürüncemede bırakılmaması gerekir.

 

SORU:6- Ara oturuşu unutan, kalkarken hatırlarsa ne yapar?

Numan- Ruku durumuna gelmişse geri dönmez, gelmemişse geri döner. Geri dönmesi halinde sehv sevdesi gerekmez.

Malik- Dizleri yerden ayrılmışsa geri dönmez.

Şafii- Kalkarken hatırlasa doğrulmuşsa geri dönmez. Doğrulmamışsa geri döner ve geri dönmesi halinde sehv sevdesi gerekir.

Ahmet- Kalkarken hatırlasa ruku durumuna gelmişse ama kıraata başlamamışsa geri dönebilir, dönmemesi daha iyidir.

Nehai- Ruku durumuna gelmişse ve kıraata başlamamışsa geri döner.

Karagülle- Ara oturuşu unutsa ve kalkarken hatırlasa ruku durumuna gelmişse geri dönmez. Gelmemişse geri döner. Geri dönmesi halinde sehv secdesi gerekmez.

İnşaat yaparken bir katın kolonu yanlış dökülse, kolon yıkılır mı yoksa takviye kolon mu yapılır? Eğer ikinci katın kalıbı yapılmışsa bozulmaması gerekir. Yapılmamışsa yıkılmalı.

İmalat ve inşaatta eksik kalan veya kusurlu olan malların ne zaman iptal edileceği ve hurdalığa atılacağı ve ne zaman kusurlu mal olarak piyasaya sürüleceği hususunun kararı, üretici tarafından verilir. Bu meleke, sehv secdesi ile kazanılır.

 

SORU:7- Unutarak beşinci rekata kalkan ne yapar?

Numan- Beşincinin secdesini yapmadan hatırlasa geri döner ve celse yapmışsa selamını verir, yapmamışsa celse yapar selamını verir. Eğer beşincinin secdesini yaptıktan sonra hatırlarsa geri dönmez, eğer dördüncüde  secde yapmışsa altıya tamamlar ve iki rekat nafile olur. Dördüncüde oturmamış, beşincisinin de secdesini yapmışsa farz olmaktan çıkar, nafile olur. Farzı yeniden kılar.

Malik, Şafii ve Ahmet- Unutarak beşinci rekata kalkan kimse hatırladığında geri döner, teşehhüt etmişse sehvi secde yapar selam verir, teşehhüt etmemişse teşehhüt ve sehv secdesini yapar. Beşincinin secdesine gitmişse beşinciyi tamamlar, teşehhüt yapar ve sehv secdesini yapar.

Karagülle- Unutarak beşinci rekata kalkan kimse hatırladığında geri döner, teşehhüt etmişse sehv secdesi yapar, selam verir; teşehhüt etmemişse teşehhüt ve sehv secdesini yapar. Beşincinin secdesine gitmişse beşinciyi tamamlar, teşehhüt yapar ve sehv secdesini yapar.

Ölçülerde eksik yapma kadar, fazla yapmak da kusurdur. Tolerans içinde olmalıdır. Toleransı  aşınca teslim muteber değildir.  Kısa bacaklı pantolon muteber olmadığı gibi, uzun bacaklı da muteber değildir. Bu sebeple sehv secdesi gerekir.

 

SORU:8- Akşam namazında dördüncü rekata kalkan ne yapar?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- İster geri döner teşehhüt yapar, ister tamamlar ve dört rekatta selam verir ve sehv secdesini yapar.

Evzai- İster geri döner teşehhüt yapar, ister tamamlar ve dört rekattan sonra beşinci rekatı da ekler.

Karagülle- Akşam namazının meşruiyeti, vitir namazının tek rekat olması ve tek rekatlı namazların da varlığını gösterir. Dördüncü rekata kalkan dörtten sonra oturup teşehhüt yapar ve beşinciyi ekler, böylece tek rekat da kılınmış olur.  

 

SORU:9- İmama arkadan eksik kıldığı veya fazla kılmakta olduğu bildirilse, imam kendi kanaatine göre mi, yoksa arkadan gelen habere göre mi hareket eder?

Numan- Arkadan gelen habere göre hareket eder.

Malik ve Şafii- Kendi kanaatine göre hareket eder. (Arkadan gelen habere göre hareket eder.)

Ahmet- Kendi kanaatine göre hareket eder.

Karagülle- Cemaat imama eksik bıraktığını bildirmek için "subhanallah" der, tamam olduğunu bildirmek için "elhamdü lillah" der ve fazla yapmakta ise "selam" der. İmam böyle bir ses duyduğunda cemaatten muhtelif haber gelirse kendi kanaatine göre, gelmezse bir haberde kalırsa habere göre amel eder.

İmam kendisinin yakin ilmi yoksa, gelen tek haberciye inanmak zorundadır. Eğer haberciler muhtelifse o zaman kendi kanaatine göre hareket eder.

İstişarede ittifak varsa cemaata uyar, ittifak yoksa kendi reyi ile amel eder.

 

SORU:10- Nerelerde sehv secdesi yapılır?

Numan- Kunutu, ara celseyi, ara celsede tahiyyatı, bayram namazlarında tekbirleri okumamak; imam açık okunacağı yerde kapalı, kapalı okunacağı yerde açık okursa sehv secdesi yapar.

Malik- Kunutu, ara celseyi, ara celsede tahiyyatı okumamak; imam açık okunacağı yerde kapalı, kapalı okunacağı yerde açık okursa sehv secdesini yapar. Açık okursa selamdan sonra secde eder.

Şafii- Kunutu, ara celseyi, ara celsede tahiyyatı okumamak; sehv secdesini yapar. Secde veya rukuda yahut celsede Kur'an okursa da sehv secdesi yapar.

Ahmet- Kunutu, ara celseyi, ara celsede tahiyyatı okumamak; imam açık okunacağı yerde kapalı, kapalı okunacağı yerde açık okursa sehv secdesini yapar. Kıraatte sehv secdesini yapmasa da olur.

Karagülle- Giriş tekbiri kıyam, ruku, sucud, kade, selam ve kıraat rükündür. Bunlardan birinin yapılmaması namazı ifsad eder, yeniden kılınması gerekir. Bunlardan bazı rekatlarda  rukuun ve bir secdenin, her rekatta olması da rukuun rüknüdür. Bunun dışında ilk iki rekatte fatiha, sonra sure, rukuda ve secdede tahmidli tesbih, ruku ve secdeler arasında istiğfar ara celse, celselerde paygambere salat ve dua, ilk iki rekatta kunut, son rekatlerde huşu, iki rekatlı namazlarda rukudan sonra huşu, vitirde rukudan evvel huşu, bayramlarda rekatlarda ikişer huşu  farzdır. Bunlardan birinin ve bir kaçının terki sehv secdesini gerektirir.

Bir rüknün hata ile geciktirilmesi veya rükün ve farzlarda tertibin bozulması sehv secdesini gerektirir.

Birinci veya üçüncü rekatların sonunda celse yapılsa sehv secdesi gerektirir. Rükünde gecikme vardır.

İş ve mal mukaveleleri yazılırken mukavelelerde rükünler, parçalar, ekler  toleransları ile gösterilmesi gerekir. Rükün yoksa teslim yapılmamış olur, parça yoksa eksik teslim yapılmış olur, ekler ise teslimde eksiklik ve fazlalık ifade etmez. Kur'an okuma sehv secdesini gerektirmez.

 

SORU:11- Namazda bir kaç sehv yapılsa kaç secde yapılır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Bir çift secde yapar.

Evzai- Ayrı cins hata tekerrür etmişse, her biri için ayrı ayrı; aynı cinsler için tek sehv secdesi yapar.

İbni Ebi Leyla- Her sehv için ayrı ayrı sehv secdesi yapar.

Karagülle-  Namazda bütün sehvler için bir çift secde yapar. Sehv secdesi için iki defa secdeye varır, hamd ile tesbih eder, arada istiğfar eder, sonra celseye geçer, celsede teşehhüt okumaz, istiğfar eder. En az üç defa istiğfar eder. Eğer sehivler çok ise her sehv için üçer istiğfar yapar. Sehv üçten çoksa ona ilaveten kalanlar için birer defa istiğfar eder. Sola selam vererek çıkar.

 

SORU:12- Cemaatle namaz kılarken cemaat bir sehv yapsa imam secde yapar mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- İmam secde yapmaz.

Karagülle- Cemaatle namaz kılarken cemaat bir sehv yapsa imam secde yapmaz. Cemaat topluluğa uymakla mükellefdir. Namazı fasit olmuşsa sonra kılar, olmamışsa cemaatin sevabı yeterlidir, ona kefaret olur.

 

SORU:13- İmam sehv yaparsa cemaat de sehv secdesi yapar mı?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Cemaat sehv secdesi yapar.

Karagülle- İmam sehv yaparsa cemaat de sehv secdesini yapar. Cemaat namazda imamın her meşru hareketine uymakla yükümlüdür. Bu aynı zamanda savaş halini belirtir.

Topluca hareket edilmesi gereken her yerde başkan ne derse o yapılır. Hatalar ve yanlışlar sonra düzeltilir. Hareket esnasında isyan caiz değildir. Hareket bitikten sonra hak aranır, hak verilmezse o cemaat terkedilir. Yine isyan yapılmaz. Cemaatten ayrıldıktan sonra hak dışardan talep edilir, verilmezse savaş meşru olabilir. Ama cemaatin içinde sözlü tebliğ dışında, hiçbir isyan hareketi caiz değildir. Ancak isyanda itaat edilmez, beklenir.

Başkan namazda meşru olmayan bir hareket yaparsa uyulmaz, beklenir. Meşru harekete geldiğinde düzeltilir. Başkan secdeyi terk ederek ifsat etse de başkana uyularak namaz tamamlanır. Eğer cemaat de imama uyduğu için rüknü terketmek zorunda kalmışsa namazı iade ederler. Yoksa cemaatin namazı geçerlidir.  

 

SORU:14- Namazda imam sehiv yapsa, secdesini yapmasa cemaat yapar mı?

Numan-

Malik- Cemaat sehv secdesini yapar.

Şafii ve Ahmet- Cemaat sehv secdesini yapar. (Yapmaz.)

Karagülle- Namazda imam sehv yapsa, secdesini yapmasa cemaat ikinci selama uymaz, secdesini yapar. İmam da onları bekler. Başkan bir yanlışlık yaparsa cemaatın onu düzeltmesi gerekir. Cinayetinin diyetini vermesi gerekir. Bunları yapmazsa cemaatten ayrılıp hicret etmesi gerekir. Başkana karşı boykot  yoktur, hicret vardır.

 

                

 

 

 

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2081 Okunma
2-2-MİSVAK
2052 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2081 Okunma
4-4-NECASET
3251 Okunma
5-5-ABDEST
2914 Okunma
6-6-İSTİNCA
1744 Okunma
7-7-ABDEST-2
1985 Okunma
8-8-GUSÜL
2170 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2430 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2233 Okunma
11-11-HAYZ
2017 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2002 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2562 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2435 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3177 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2374 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
3984 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2171 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2150 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3172 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3399 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1847 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
1992 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2707 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
2960 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
1991 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2514 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
1964 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1808 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1861 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1863 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2388 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4371 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2126 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2840 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5656 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1801 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1789 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1826 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1812 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2008 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1855 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1767 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4078 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2236 Okunma
46-46-KURBAN
2134 Okunma
47-47-NİKAH-1
2129 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
1949 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
1965 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1858 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
1977 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3716 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2036 Okunma
54-54-TALAK-1
1654 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2523 Okunma
56-56-TALAK-3
2941 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2118 Okunma
58-58-HADLER-1
1844 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1804 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1741 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
4978 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1721 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1864 Okunma
64-64-TAZİR
2355 Okunma
65-65-KASAME
1924 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2264 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1886 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1847 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2043 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2228 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1601 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1733 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1675 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2442 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1811 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1734 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1896 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2520 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1700 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1906 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1848 Okunma
82-82-HİBE
1938 Okunma
83-83-VAAD
1755 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1810 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1807 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1603 Okunma
87-87-VEKALET
1880 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2038 Okunma
89-89-HAVALE
1657 Okunma
90-90-ŞUFA
1722 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2316 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
1971 Okunma
93-93-REHİN
1737 Okunma
94-94-İFLAS
1762 Okunma
95-95-HACİR
2094 Okunma
96-96-GASP
1844 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1812 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2381 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1682 Okunma
100-100-İKRAR
1773 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6209 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2106 Okunma
103-103-AVLANMAK
1863 Okunma
104-104-YEMİN
1964 Okunma
105-105-VAKIF
1738 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1711 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1664 Okunma
108-108-SİHİR
1700 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
1950 Okunma

© 2024 - Akevler