4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
2835 Okunma
35-ZEKAT-1

              6-ZEKAT-6

 

 

Yeryüzü bütün insanlarındır. Atalarından devralır, çalışır yaşarlar. İnsanlık, yeryüzünün kirasına karşılık, onu imar ederek gelecek nesillere devreder. Zekat, yeryüzünün imarı için insanlığa ödenen kira payıdır. Bir başka açıdan zekat, çalışanların çalışmayanlara ödediği yeryüzünün kira payıdır.                   

Yeryüzünde üretim kollektif yapılır. Bu üretimin yapılması için insanlar ocak, bucak, il, devlet ve insanlık olarak teşkilatlanır. Teşkilatın giderleri yeryüzünün kira payından ödenir. Zekat, teşkilatın kollektif üretimden aldığı yeryüzünün kira payıdır.

Teşkilat, kollektif üretime genel hizmet yaparak katılır, karşılığında ise ortak üretimden pay alır. Zekat, kollektif üretimde kamu kuruluşlarınının genel hizmet payıdır.

Madenler gibi tükenen kaynaklardan yararlanarak üretim yapan işletmeler üretimin beşte birini; toprak gibi sınırlı olmakla beraber tükenmeyen kaynaklardan yararlanıp üretim yapan işletmeler üretimin onda birini; mera gibi sınırlı olun, tükenmeyen ama herkese açık kaynaklardan üretim yapan işletmeler her yıl sermayelerinin kırta birini kamu payı olarak verirler.

Yapılan inşaatlarda kamunun payı beşte birdir. Tekel olan ticaret yerleri cironun kırkda birini kamu payı olarak verirler.

Bucak, köy(mahalle)lerdeki küçük işletmelerden, il ilçelerdeki orta işletmelerden, devlet bölgelerdeki büyük işletmelerden ve insanlık kıtalardaki üst işletmelerden kamu paylarını alırlar. Ocak giderleri ocak dükkanının kirasından karşılanır.

 

Ocak aile içindeki ortak hayatı; bucak hukuk düzeni ile köylerdeki çalışmayı; il  iç savunma ile ilçeler kamu hizmetlerini; devlet dış savunma ile bölgelerdeki ihtisas hizmetlerini; insanlık ise araştırmalarla kıtalardaki gelişme hizmetlerin düzenler.

Ocak içinde ocağın müsaade ettiği işler yapılabilir. Bunlar vergilerini ocağın kasasına öderler. Bu, aile işletmeciliğidir.

Köylerde bir iş yeri ancak 20 kişi çalıştırabilir. Bu ortaklık veya işçilik şeklinde olabilir. İşçilikte üründen belli miktar verilir. Ortaklıkta üründen pay verilir. Bunlar zekatlarını bucak sandığına öderler.

İlçelerde bir işyeri ancak 200 kişi çalıştırabilir. Bu işletmelerde tüm ilçe halkı çalışabilir.

Bölgelerde bir işletme 2.000 işçi çalıştırabilir. Tüm civar illerin halkı gelip çalışabilir.  

Kıtalarda bir işletme ancak 20.000 kişi çalıştırabilir.  Bu işletmelerin zekatı Birleşmiş Milletler'e aittir.

Zekatta zimmi ile müslim arasında hiçbir fark yoktur. Sadece haraç arazilerde öşür alınmaz, malikleri tarafından haraç alınır ve bunun beşte birini devlete vergi olarak verirler. Haraç araziler kredi kullanma hakkına sahip değildir. Bunun gibi mer'anın haracını veren zimmiler ayrıca orada yayılan hayvanlardan zekat ödemezler. Ambarları sigortalanır, içindeki mallar dikkate alınmadan, sabit haraç ödeyen zimmilerden ayrıca zekat alınmaz. Bankaya para koymakla beraber, karşılığında kredi kullanma hakkına sahib olmayanlar zekat ödemezler. Fabrikaları olup kapasitelerine göre sabit haraç veren kimseler de zekat ödemezler.

Nisab iki türlü hesaplanır. Ya ortalama değer alınır veya orta değer alınır, bunun altında olanlar zekattan muaf olur ya da bunun dışında ya yıllık azami değer üzerinden hesap yapılır veya yılık hacim üzerinden hesaplanır. Bu hususta tercihler yapmak mahalli şartlara ve işin özelliğine bağlıdır.

 

SORU:1- Zekat, İslamın şartlarından mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Zekat, İslamın şartlarındandır.

Karagülle- Zekat, İslamın şartlarındandır. Siyasi akileye dahil olmayanın canı korunmaz. Zekat vermeyenin de malı korunmaz. İlmi akileye dahil olmayanın zimmeti korunmaz. Mesleki akileye dahil olmayana kredi verilmez.

 

SORU:2- Zekat nerelerden alınır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Ticaret mallarından, mera hayvanlarından, altın ve gümüşten ve özel maksatla depo edilen yiyeceklerden alınır.

Karagülle- Zekat ticaret mallarından, mer’a hayvanlarından, altın ve gümüşten ve özel maksatla depo edilen yiyeceklerden alınır.

Madenler gibi tükenen kaynaklardan yararlanıp üretim yapan işletmeler üretimin beşte birini; toprak gibi sınırlı olmakla beraber tükenmeyen kaynaklardan yararlanıp üretim yapan işletmeler üretimin onda birini; mer’a gibi sınırlı olan tükenmeyen ama herkese açık kaynaklardan üretim yapan işletmeler her yıl sermayelerinin kırda birini kamu payı olarak verirler. Yapılan inşaatın da beşte biri kamu payıdır. Tekel olan ticaret yerleri cironun kırkda birini kamu payı olarak verirler.

 

SORU:3- Zekat kimlerden alınır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Hür, baliğ, müslim ve akilden alınır.

Karagülle- Zekat hür, baliğ, müslim ve akilden alınır. Zekat, işletmelerden alınır, insanlardan alınmaz. Sadece paranın zekatı kişilerden alınır. Herkes parasını ve hamiline yazılı senetlerini bankaya vererek, mevduatı oranında kredi alma hakkını kazanır. Kredi faizsizdir, ancak azami mevduatın kırkta birini vergi olarak bankaya öder. Azami çekebileceği kredi, azami mevduatı kadardır.

 

SORU:4- Mükateb(sözleşmeli köle) zekat verir mi?

Numan- Sadece öşür vermesi gerekir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Zekat vermez.

Ebu Sevr- Zekat vermesi gerekir.

Karagülle- Mükatebin zekat vermesi gerekir. Bu, işletme vergisidir, kişiyle ilgili değildir.

 

SORU:5- Mürtedden zekat alınır mı?

Numan- Alınmaz.

Malik, Şafii ve Ahmet- Alınır.

Karagülle- Ocakta kadınlar temizlik, erkekler bekleme nöbetleri tutar. Erkekler ayrıca bucakta koruma, ilde iç savunma, ülkede dış savunma nöbeti tutar. Bu nöbetleri tutmak istemeyen bedel öder. Her bedelli kişi istediği zaman nöbetli olabilir. Ancak nöbetli olan bedelli olamaz. Orasını terkedip giderse bedelli olabilir. Mürted ülkesine dönemez; mallarını alıp götürme hakkına sahiptir. Gitmeden borçlarını tasfiye eder. Zekat borcu varsa o da tasfiye edilir.

 

SORU:6-Küçükler ve deliler zekat öder mi?

Numan- Ödemez; araziden öşür alınır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Öder, velileri malları ile öder.

Sahabilerin bir kısmı- Velileri malları ile öder.

Karagülle- İşletmelerden her zaman vergi alınır. Bankadaki mevduattan ise bir yıllık vadeli ise alınmaz, değilse vergi alınır. Vergi, küçüklerin veya delilerin, veli veya vasilerinden alınır.

 

SORU:7- Zekat için bir yılın geçmesi şart mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Şarttır.

İbni Mesut ve İbni Abbas- Zekat malik olunduğu zaman verilir, bir yıl geçince gene verilir. İbni Mesut aylığını alınca zekatını verirdi.

Karagülle- Zekat için bir yılın geçmesi şarttır. Zekat Ramazan Bayramından Ramazan Bayramına hesaplanır, Kurban Bayramına kadar da ödenir. Yıl içindeki  azami mevduat esas alınır.

Hayvanlarda sürüye katılan veya ayrılan hayvan defterde yazılır, o kadar hayvan sigortalanır. Zekat, yıl sonu mer’aya yayıldığı gün esas alınarak hesaplanır. Ortalama yayılma süresine bölünerek o kadar hayvan yayılmış kabul edilir. Bu en fazla bulunduğu hayvan sayısından fazla olamaz.

Ticaret mallarında tüccarın mevduatı kadar, kredi alma hakkı vardır. Azami mevduat esas alınır ve ona göre zekat öder. Ticari mallardan elinde ne varsa onun zekatını öder. Ambarda ise bir defa girdiği zaman ödenir. Bir yıl geçse ve mal çekilmezse, çekilmeyen kısımdan bir daha zekat alınır.

 

SORU:8- Yıl içinde nisaba erişse sonra azalsa, zekat verilir mi?  

Numan- Altın ve gümüşte, ticaret mallarında mübadele ile nisabta değişiklik olmaz; fakat,  hayvanlarda olur.

Malik- Mübadele ile zekat nisabi değişmez. (Mezhebi- Değişik cinste mübadele olursa değişir.)

Şafii ve Ahmet- Mübadele ile zekat nisabı değişir. Havl (o nisab için mali yıl) yeniden başlar.

Karagülle- Parada mübadele nisabı değiştirmez. Mer’a hayvanlarında aynı merada ise nisab değişmez, ticaret mallarında da değişmez.

Ambardan geri giden maldan zekat alınmaz; fakat, ambara yeni giren maldan yeni zekat alınır.

 

SORU:9- Malların bir kısmı telef olsa veya sahibi telef etse ne kadarının zekatı verilir?

Numan ve Şafii- Yıl dolmadan malların bir kısmı telef olsa, sonra yeniden gelse yıl yeniden başlar.

Malik ve Ahmet- Yıl dolmadan malların bir kısmı telef olsa, sonra yeniden gelse yıl yeniden başlar. Kasten yapmışsa eskiden başlar.

Karagülle- Parada mevduattaki en yüksek değer esas alınır. Ancak hesabı kesilmiş ve bir sene yeni hesap açılmazsa eski zekat borcu da düşer. Mer’adaki hayvanlardan da hiç hayvan yoksa ve bir yıl içinde yeni hayvan konmazsa eski borcu ödemez.

 

SORU:10- Gasbedilen, yitirilen veya yaralanan bir mal tekrar geri gelse, aradaki zamanın zekatı ödenir mi?

Numan- Ödenmez, üstüne yeniden saymaya başlanır.

Malik- Aradaki zamanın  yalnız bir yıllığı ödenir.

Şafii- Ödenir. (Ödenmez.)

Ahmet- Ödenmez. (Ödenir.)

Karagülle- Gasbedilen, yitirilen veya yaralanan bir mal tekrar geri gelse, aradaki zamanın zekatı ödenir. Sermayeden alınan mallarda hakiki nemaya gerek yoktur. Ancak aradaki yılların zekatı ödenmez.

 

SORU:11- Borçlu zekat öder mi?

Numan- Borçlu zekat ödemez. Öşür vermesi gerekir.

Malik- Hayvanlarda öder, altın ve gümüşte ödemez.

Şafii- Zekat öder.(Ödemez.)

Ahmet- Zahiri mallarda öder. (Ödemez.)

Karagülle- Borçlu zekat öder. Eğer bir sermaye veya para varsa, zekatı mutlaka ödenir.

En az bir yıllık mevduatların zekatı ödenmez. Malda dıman kimde ise  yani kar zarar kime aitse zekatı o öder.

 

SORU:12- Zekat ayna mı, yoksa zimmete mi taalluk eder?

Numan- Zekat ayna taalluk eder, ancak mal sahibinin dımanındadır. Gasbdaki hükümler uygulanır, zekat vermesi gerekir.

Malik- Zekat ayna taalluk eder, amil, o miktar mala sahip

olur. Başkasına ödendiği zaman bu taalluk biter.

Şafii- Zekat ayna taalluk eder, amil, o miktar mala sahib

olur. Başkasına ödendiği zaman bu taalluk biter. (Zekat

zimmete taalluk eder. Rehin mala benzer.)

Ahmet- Zekat ayna taalluk eder, ancak mal sahibinin

dımanındadır. Gasbdaki hükümler uygulanır, zekat

vermesi gerekir. (Zimmete taalluk eder.)

Karagülle- Zekat, ayna taalluk eder, ambarlara emanettir, şirketi müdaraba hükümleri ile mal sahibinin tasarrufundadır.

 

SORU:13- Zekatta niyet şart mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Niyet şarttır.

Evzai- Niyet şart değildir.

Karagülle- Zekatta niyet şarttır. Başka niyetle yapılan ödemeler sonra zekata çevrilse, karşı tarafın muvafakatı ile ve o tarihten geçerli olmak üzere caizdir. Zekat malı başkasının eline geçtiğinde artık borç zimmete taalluk eder, vekaleten tasarruf etmiş olur.

 

SORU:14- Niyetin edaya bitişik olması şart mıdır?

Numan- Şarttır, ayırırken niyet etmesi yeterlidir.

Malik ve Şafii- Şarttır.

Ahmet- Şart değildir. Kısa bir zaman için daha önce

yapmış olsa da yeterlidir. Uzun zaman geçmişse niyet

yapmamış olur.

Karagülle- Zekat işletmenin ambarından tahsis edilir. Amile (vergi memuru) bildirmek şarttır. Bildirmek niyet sayılır. Alacaklılara pay belgesi verilir, pay belgesi alınarak teslim edilir. Teslim işi ambarcıya aittir.

 

SORU:15- Niyet edip ayırdığı mal, telef olsa tazmin eder mi?

Numan- Tazmin etmez.

Malik ve Şafii - Tazmin eder.

Ahmet- Tazmin eder. Malın telefi, ne vücubu ne de edayı ortadan kaldırır. Zimmetinde borç kalır.

Karagülle- Niyet edip ayırdığı mal telef olsa tazmin eder.

Üretici malı ürettikten sonra kontrol ettirir ve ambara teslim eder. Ondan sonraki telefler ambara aittir. Ambara teslim etmeden telef olsa onu öder.

 

SORU:16- Zekat ödemeden ölenden zekat alınır mı?

Numan- Alınmaz.

Malik, Şafii ve Ahmet- Alınır

Karagülle- Zekat ödemeden ölenden zekat alınır. İşletme devam ettiği müddetçe zekat verilir. İşletme tasfiye edilirse tahakkuk etmemiş yılların zekatı verilmez.

 

SORU:17- Zekat vermeyene ne yapılır?

Numan- Hapsedilir, zorla elinden malı alınmaz.

Malik ve Ahmet- Zorla alınır ve tazir olunur.

Şafii- Zorla alınır ve tazir olunur. (Malının yarısına el konur.)

Karagülle- Beyan edilmeyen mal telef olsa devlet onu korumaz. Zekatı verilen malı korur, hırsız çalmışsa o malı tazmin eder.

Beyan edilen mal sigortalıdır. Bir mal kaybolduğunda bekçisi varsa o bekçinin akilesi, bekçisi yoksa o civardaki insanların akilesi tazmin eder.

SORU:18- Zekat vermemek için malını satan veya bağışlayan sonra geri alsa zekattan kurtulur mu?

Numan ve Şafii- Zekattan kurtulur.

Malik ve Ahmet- Zekattan kurtulmaz.

Karagülle- Zekat vermemek için malını satan veya bağışlayan sonra da geri alsa zekattan kurtulmaz. Bir yıl içinde mal satıldıkça veya alındıkça zekatı verilir. Alan veya satan verir.

Parada yıllık azami mevduat esas alınır. Ticaret mallarında beyan edilen yıllık sermaye esas alınır. Tüccarda para ile mal birlikte değerlendirilir. Hayvanlarda mer’adaki yayılma günleri hesaplanır. Ambarda ise her girişte zekat tahsil edilir. Yılbaşında da hesaplanır.

 

SORU:19- Zekatı önceden vermek caiz midir?

Numan, Şafii ve Ahmet- Caizdir.

Malik- Caiz değildir.

Karagülle- Varolan malın zekatını önceden vermek caizdir. Kiraka önceden ödeme caiz olduğu gibi, zekatı da önceden ödemek caizdir.

 

SORU:20- Zekatı vasiyet etse vasiyetten mi, yoksa borçtan mı ödenir?

Numan- Vasiyetten yerine getirilir, zekat düşer.

Malik- Eğer geçmiş bir kaç yılın borcu ise vasiyetten

öncelikle yerine getirilir ve mirasçılerın payından

ödenmez. O yılın zekatı ise borçtan ödenir.

Şafii ve Ahmet- Borçtan yerine getirilir, zekat ölümle

düşmez

Karagülle- Bir kimse malını beyan etmeden yılını geçirse, zekat ödemez. Çünkü o yıl telef olsaydı devlet ödemeyecekti. O takdirde o, vasiyettir. Beyan ettikten sonra ödemezse borç olur, borçtan karşılanır. Vasiyet ancak nisabın üstünde ise ve anne ve babası  yoksa yerine getirilir.  

 

SORU:21- Bir kimse yıl dolmadan zekatını verse,

sonra zekat alan zengin olsa ne yapılır?

Numan- Geri alınmaz.

Malik, Şafii ve Ahmet- Geri alınır.

Karagülle- Bir kimse yıl dolmadan zekatını verse, sonra zekat alan zengin olsa geri alınmaz. Zekat yıl dolmadan ancak hazineye verilebilir. Fakire verilse avans olur. Fazlasını iade eder.

Zekat alenidir. Beyan edilmeyen malın himayesi yoktur. Zekatını veren günahtan kurtulur.

 

SORU:22- Zekattan fazla bir mükellefiyet var mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Yoktur.

Şabi ve Mücahit- Ekinlerde ve meyvelerde yoksulların

toplaması için bir kısmının bırakılması gerekir.

Karagülle- Zekattan fazla bir mükellefiyet yoktur.

Vergiler beşte, onda, yirmide veya kırkta birlerdir. Verimsiz olmaları halinde yarılanabilir.

Verimli olması ve kamu hizmetinin fazla olması halinde de vergi oranı yükseltilir. Bu konuda kararı genelde şura verir. Özel hallerde ise karar hakemlerindir.

Her zırai sitenin bir hasat mevsimi olur. O mevsimde hasada başlanır ve bitirilir. Hasat yapıldıktan sonra meyveleri devşirmek helal olduğu gibi, tarlalara dökülen başakları toplamak da helaldir. Hayvanların yayılmasına izin vardır. Bu, site sözleşmesi veya kararları ile yapılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2075 Okunma
2-2-MİSVAK
2047 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2076 Okunma
4-4-NECASET
3243 Okunma
5-5-ABDEST
2908 Okunma
6-6-İSTİNCA
1736 Okunma
7-7-ABDEST-2
1980 Okunma
8-8-GUSÜL
2163 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2423 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2227 Okunma
11-11-HAYZ
2011 Okunma
12-12-NAMAZ-1
1997 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2557 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2429 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3172 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2368 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
3979 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2162 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2144 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3165 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3391 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1842 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
1985 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2700 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
2954 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
1986 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2508 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
1959 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1803 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1855 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1858 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2379 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4357 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2120 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2835 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5636 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1792 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1783 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1820 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1806 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2002 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1849 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1757 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4062 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2228 Okunma
46-46-KURBAN
2129 Okunma
47-47-NİKAH-1
2123 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
1944 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
1958 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1852 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
1971 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3709 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2031 Okunma
54-54-TALAK-1
1648 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2518 Okunma
56-56-TALAK-3
2934 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2113 Okunma
58-58-HADLER-1
1839 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1799 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1735 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
4967 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1715 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1858 Okunma
64-64-TAZİR
2351 Okunma
65-65-KASAME
1918 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2259 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1881 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1842 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2035 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2223 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1595 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1727 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1669 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2436 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1806 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1729 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1890 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2515 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1695 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1902 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1844 Okunma
82-82-HİBE
1932 Okunma
83-83-VAAD
1749 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1804 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1803 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1599 Okunma
87-87-VEKALET
1874 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2033 Okunma
89-89-HAVALE
1652 Okunma
90-90-ŞUFA
1715 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2310 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
1967 Okunma
93-93-REHİN
1731 Okunma
94-94-İFLAS
1757 Okunma
95-95-HACİR
2086 Okunma
96-96-GASP
1840 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1806 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2376 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1676 Okunma
100-100-İKRAR
1769 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6201 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2100 Okunma
103-103-AVLANMAK
1857 Okunma
104-104-YEMİN
1957 Okunma
105-105-VAKIF
1732 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1706 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1659 Okunma
108-108-SİHİR
1696 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
1945 Okunma