4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
4368 Okunma
33-ORUÇ-2-İTİKAF

İTİKAF

 

Görünen kainat üç boyutludur. Ancak hareketin olması için dört boyuta ihtiyaç vardır. İradi hareketin olması için beş boyut gerekmektedir. Ayrıca her boyutun zahiri ve batıni tarafı vardır. Matematikçiler, batıni sayıları kabul edilmeden zahiri sayılarda bir çok işlemin yapılamayacağını isbat etmişlerdir. Mesela menfi sayının kesrini alamayız. Oysa batıni ve zahiri sayıları beraber aldığımızda bütün işlemleri yaparız. Mükemmel bir sistem oluşur.

İki boyutlu uzayda düzlemi ortasından delip geçemeyiz, bölmüş oluruz. Oysa üç boyutlu uzayda yemek yiyebiliyoruz ama parçalanmıyoruz.

Her cismin bir cevheri, bir de dalgası vardır. Cevher hızlandıkça dalga yavaşlar ve ışık hızında birleşirler. Cisimler için ışık hızı en yüksek hızdır, dalgalar için ise ışık hızı en düşük hızdır.

İnsanın bedeni zahir alemde düşük hız içinde ise ruhu batın alemde üstün hızda vardır. Ruhun gönderdiği dalgaları beden almakta, bedenin gönderdiği dalgaları ise ruh alabilmektedir. Böylece insan, ruh ve bedenden ibaret olmaktadır.

Zahir aleminde yüksek cisim hızında cinler, batın alemde yüksek cisim hızında melekler vardır. İnsan kendi ruhuyla irtibat kurabildiği gibi, başka varlıkların ruhlarıyla da irtibat kurabilir. Ancak bu son derece karışık olmaktadır.

Bir problemi çözmeye çalışan insanın aklına değişik varyantlar gelir. Bunu determinizmle izah etmek mümkün değildir. Çünkü öyle olsaydı, başkalarının aklına da o varyantlar gelirdi ve keşifler ve icatlar söz konusu olmazdı. Bizim aklımıza bu varyantları getiren nedir? Bir kompütürün aklına böyle çözümler gelmemektedir. Bizim hafızamızla kompütürün hafızası arasında fark vardır. Kompitürün hafızası, biz çağırırsak gelir. Oysa bizim hafızamız kendiliğinden, gerektiği zaman gelmektedir.

İkincisi, önsezilerimizle olacakları önceden bilmemiz mümkündür, bazen doğru sezebilmekte bezen de yanılmaktayız. Bu nedenle determinizmle izah edemeyiz.

Rüya görürüz ve rüya tabirlerimiz bezen gerçekleşir. Bu tabirler de kişilere göre değişmektedir.

Birşeyi şiddetle arzu eder, onun olmasını istersek çoğu kez olur; her zaman olmamaktadır.

Bunlar gösteriyor ki, insan batın alemiyle ilişkili halindedir; ancak, bu ilişki, net değildir. Parazitler var ve irtibat kopmaktadır. İnsan dünya ile ilgiyi keser ve iç alemine dönerse bu irtibat daha kolay ve kuvvetli hale gelir. İnsanın kendisinde ruhi gelişmeler meydana gelir.

Bunun için mabede kapanılır ve tefekküre edilir. Gereksiz konuşmaları ve hareketler yapılmaz. Manası üzerinde fazla düşünmeden Kur'an okunur veya dinlir. Belli kelimeler tekrar edilir, tesbih yapılır. Sükut edilerek kendi içinde dinlemeye geçilir. Namaz kılınır, oruç tutulur. Dünya kaygılarından ve sıkıntılarından Allah’a iltica edilir. Buna itikaf denmektedir.

İtikaf, Kur'an'da yer almaktadır; fakat, farz kılınmamıştır. İsteyenler bu ibadeti yapar, onun zevkini alır; yapmayanlara günah yoktur.

 

SORU:1- İtikaf ne zaman yapılır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Her zaman yapılır. Ramazanın son on gününde yapma daha iyidir, Kadir gecesine rastlayabilir.

Karagülle- Her zaman itikaf yapılır. Ramazanın son on gününde itikaf yapma daha iyidir. Orucun insan ruhundaki etkileri yükselir ve son on günde en yüksek duruma gelir. İtikafin o zamanda yapılması daha iyi sonuçlar almaya uygundur.

 

SORU:2- Kadir gecesi hangi  gecedir?

Numan- Bütün geceler içinde bir gecedir.

Malik- Ramazan ayındadır. Son on günün tek gecelerinde olması muhtemeldir.       

Şafii- Ramazan ayındadır. 21 veya 23'üncü gecelerde olması muhtemeldir.

Ahmet- Ramazan ayındadır. 27'inci gecesidir.

İbn-i Atiyye- Kadir gecesi şimdi yoktur.

Karagülle- Yeryüzünde hak nizam bin yıllık peryodlarla gelip gider. Yarısı gece, yarısı gündüz olur. Kur'an yeryüzünün en çok aydınlandığı bir döneme rastlar. Çok kadirli bir dönemdir. Çünkü o dönemdeki aydınlanma yeryüzüne tüm ışıklarını salar. Bin aydan daha hayırlı olmasında da, bir ay 29.5 gün alınırsa 870 bin gün eder. Her gün, bin yıl olduğuna göre 870.000 yıl Kur'an''ın hükümleri yürürlükte olacaktır. Ondan fazla da yürürlükte olacaktır. Kur'an bir milyon yıl daha hükümran olabilir.

Bununla beraber Kur'an'da, "Onu Kadir gecesinde indirdik" demekle, artık kadir gecesi yok demektir. "Melekler iner" sözü ile de Kadir Gecesi'nin devam ettiğini ifade eder.

Kadir, plan demektir. O, plan gecesidir. Yıllık bütçenin bağlandığı gecedir. Herkes yıllık planını o gece yapar ve bir yıl içinde o plana göre hareket eder. Bu plan, dua ve temenniden ibarettir. Gerşekleşmesi ise Allah'ın elindedir.

İnsanlar bu gece Allah'a kendi plan ve programlarını arz eder, hatalarından istiğfar eder ve sevaplarına yardımcı olmalarını isterler. Onun için bu gece kıymetli gecedir.

Allah melekleri ve ruhları yeryüzüne göndererek insanların yaptıkları programları tetkik ettirir ve onlara yardımcı olmalarını emreder. Ruhlar, insanların ruhlarıdır. Diğer insanlara o programa göre hareket etmelerini ilham eder, melekler de yardımcı olur. Burada plandan bahsetmemiz gerekir.

İnsan plan yaparken vaktini ve mallarını nasıl kullanacağını düzenler. İnsanın vakti 24 saattir. Bunun yarısını yeme, dinlenme ve uykusu için ayırır. Geri kalan altı saatini resmi işlerde harcar. Kalan üç saatini serbest işlerde ve üç saatini de okumayla geçirir. İşte insan Ramazan ayında bunları tefekkür eder. Ben bu yıl hangi resmi işlerde çalışacağım, özel işlerde ne yapacağım, hangi ilmi çalışmalara katılacağım? Bunları yıl başında planlar ve buna göre Ramazan ayında sözleşmeler yapar.

Ayrıca insanın yıl başında aldığı sipariş kredisi vardır. Bu krediyi haftalara böler, ihtiyaçlarına göre sipariş verir. Dolayısıyla bir yıllık ihtiyacını planlamış ve senedini almış olur.

Müteşebbis ise ve işyeri varsa yine Ramazan ayında planını yapar ve selem senetlerinin çıkarılması talebinde bulunur. Verilen siparişler buna göre kabul edilir.

Bunun dışında genel inşaat planlaması yapılır. O yıl yapılabilecek inşaatların listeleri yayınlanır. Artan zamanlar imarda değerlendirilir.

  Devletin geçmiş yıllara ait gelirlerine ait son bildirgeler o gün verilir. Bunlar sabaha kadar kabul edilir.

İşte Kadir Gecesi böyle bir gecedir. Bunlar Kurban Bayramına kadar muamele görür ve son şekli verilir.

Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu hususu ise, "FIy LeYLet eLQDR" nin ebced hesabı ile t'yi 400 kabul edip, 4 olarak alırsak, (F=7 I=1 L=3) (Y=1 L=3 t=4 L=3) (Q=1 D=4 R=2)  11+11+7=29 etmektedir. t'yi h olarak alıp, beş kabul edersek 30 etmektedir.  Bu da bayram gecesidir. Ramazanın son günü Kadir Gecesi'dir. Ertesi gün bayramdır.

Bu gecenin kadrini şimdi anlamamız mümkün değildir. “Ortaklık Düzeni” uygulanmaya başlandığı zaman anlaşılması kolay olacaktır.

 

SORU:3- İtikaf nerede yapılır?

Numan- Erkekler cemaatle namaz kılınan mescitlerde yapabilir.

Malik ve Şafii- Erkekler mescitlerde yapar. Cuma kılınan camilerde yapılması daha iyidir ve evladır.       

Ahmet- Erkekler cuma namazı kılınan mescitlerde yapabilir.

Hüzeyfe- Mekke, Medine ve Kudüs'ten başka bir yerde yapılamaz.

Karagülle- İtikaf cuma camiinde yapılır. Bir yerde cumanın kılınması için caminin asla kapanmaması gerekir, gece gündüz açık olmalıdır. Misafirlerin yatabilmesi için uygun yerler bulunmalı, tuvalet ve banyo yerleri olmalıdır. Mutekif, o misafirlerin kaldığı yerlerde kalır. İtikaf yaparken özel elbise giyinmelidir. Herkes itikafda olduğunu bilmeli ve onu meşgul etmemelidir.

 

SORU:4- Kadın evinin mescidinde itikaf yapabilir mi?

Numan- Yapabilir, evla olan budur.

Malik ve Ahmet- Yapabilir.

Şafii- Yapabilir. (Mescitte mekruhtur.)

Karagülle- Kadının tek başına mescitte itikaf yapması mekruhtur. Kadınlar beraber iken itikaf yapabilirler. Haremlerinin bulunması şartı yoktur. Kadınlar için özel tuvalet, banyo ve yatacak yerleri olur. Kapısı kitlenebilmelidir .

 

 

 

SORU:5- Koca karısına itikaf için izin verse başkadıktan sonra bıraktırabilir mi?

Numan ve Malik- Kıraktıramaz.

Şafii ve Ahmet- Bıraktırabilir.

Karagülle- Koca karısına itikaf için izin verse başladıktan bıraktıramaz. Kocanın birden fazla karısı varsa veya koca seferde ise karısının itikaf yapması için iznine gerek yoktur. Ancak kadın, bu gecelerini kısmetten isteyemez.

 

SORU:6- İtikaf için niyet gerekir mi?

Numan, Malik, Şafii, Ahmet ve Karagülle- Gerekir.

 

SORU:7- İtikaf için oruç gerekir mi?

Numan, Malik ve Ahmet- Gerekir.

Şafii- Gerekmez.

Karagülle- İtikaf için oruç gerekir. Kur'an'da Ramazan'da eşlerle geceleri buluşabileceğini bildirmiş, bundan "ve" harfi ile itikafı tahsis etmiştir. Oruç hükmü baki kalmıştır.

 

SORU:8- En az kaç gün için itikaf yapılır?

Numan- Bir gün ve geceden az olamaz. (Günün bir kısmı için yapılır.)

Malik- Bir gün ve geceden az olamaz.      

Şafii- Muayyen miktar yoktur.

Ahmet- Muayyen bir miktar yoktur. (Bir gün gerekir.)

Karagülle- İtikafın en az bir gece ve gündüz olması gerekir. Allah gece mübaşereti men etti, gündüz de oruç var. O halde itikafa  akşamdan önce girilir, iftar edildikten sonra çıkılır.

 

SORU:9- Belli bir ayı itikafla geçireceğini nezreden, sonra bozsa  ne yapmalı?  

Numan, Malik ve Şafii- Yalnız bozduğu günleri kaza etmeli.

Ahmet- Yalnız bozduğu günleri kaza etmeli. (Yeniden tutması gerekir.)

Karagülle- Yalnız bozduğu günleri kaza eder. Ramazan ayına  kıyas yapılır.

 

SORU:10- "Bir ay oruç tutacağım" derse itikafı parçalayabilir mi?

Numan ve Malik- Parçalayamaz.

Şafii- Parçalayabilir

Ahmet- Parçalayabilir. (Parçalayamaz.)

Karagülle- "Bir ay oruç tutacağım" derse itikafı parçalayamaz. Toplu vakitle, parçalı vaktin değeri aynı değildir. Aynı olsaydı kefaret orucunda bitişiklik istenmezdi.  Bir ay oruç tutacağım, diyen toplu olanı nezretmiştir. Ancak kazada sadece tutmadığı günleri kaza eder. Sevabı eksik olur.

 

SORU:11- Yalnız gündüz itikaf yapmaya niyet eden, geceyi de eklemesi gerekir mi?

Numan, Şafii ve Ahmet- Gerekmez.

Malik- Gerekir.

Karagülle- Yalnız gündüz itikaf yapmaya niyet ederse ve itikafa başlasa geceyi de eklemiş olur. İtikafa başlamamışsa kaza etmesi gerekmez.

Bir kimse birine bir yere gitmesi için arabasını kiralasa ve gideceği kilometreyi sınırlasa ve kilometre de, o yere gitmek için yetmese arabayı teslim ettiyse geri alamaz. O daha fazla kilometre yapar ve onun için ücret isteyemez. Arabayı teslim etmemişse vazgeçebilir.

 

SORU:12- İki gün üst üstüste oruç tutacağını nezreden, ikinci geceyi itikafta geçirmesi gerekir mi?

Numan- Gerekir.

Malik ve Ahmet- Gerekmez.

Şafii- Gerekmez. (Gerekir - Ashabı)

Karagülle- İki gün üst üste oruç tutacağını nezreden, ikinci geceyi itikafta geçirmesi gerekir. İtikaf geceyi de içine alır. Kur'an'da "gece neşet eden, vet olarak eşeddir" diyor. İtikaf asıl gece yapılır.

 

SORU:13- İtikaf yapan ihtiyacı için mescitten çıkabilir mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Çıkabilir.

Karagülle- İtikaf yapan ihtiyaçlarını gidermek için mescitten çıkabilir. İşaret dışında kimse ile konuşamaz ve işi bitince hemen döner. Yemekleri alıp itikafa girmek evladır; almamışsa gidip gelebilir.

 

SORU:14-İhtiyacı olmadan mescitten çıkanın itikafı bozulur mu?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Yarım günden fazla dışarı çıkanın itikafi bozulur.

Karagülle- Beş vakit namazını mescitte kılması gerekmektedir. Kimseyle işaret dışında konuşmamalıdır. Çok sıkılmışsa vakit arası çıkıp, parkta oturabilir.

 

SORU:15- Cuma kılınmayan mescitte itikaf yapıyorsa cuma için çıkması gerekir mi?

Numan ve Malik- Gerekir, itikafi bozulmaz.

Şafii- Gerekir, niyette şart koşmamışsa itikafi bozulur.

Karagülle- İtikafda olan cuma ve cenaze için çıkabilir. Konuşmaması şarttır. Sadece işaret edebilir. Beş vakit namazını itikaf mescidinde kılmalıdır.

 

SORU:16- Hasta ziyareti, cenaze gibi hallerde çıkmayı itikafa şart koşarsa, bunları yaptığında itikafı bozulur mu?

Numan ve Malik- Şart koşarsa ve yaparsa itikafı bozulur.

Şafii ve Ahmet- Bozulmaz.

Karagülle- Hasta ziyareti, cenaze gibi hallerde çıkmayı itikafa şart koşarsa ve bunları yaparsa itikafi bozulur. Kamuya yapılmış icaplarda şartlı kabul geçersizdir. Bundan dolayıdır ki, açık artırma ve eksiltmeler, kabul eden tarafca değil, icabı yapan tarafca yapılması caizdir.

 

SORU:17- İsteyerek cinsel ilişki kuranın itikafı bozulur mu?

Numan, Malik, Şafii, Ahmet ve Karagülle- Bozulur, kaza etmesi gerekir. Kefaret gerekmez.

Hasan-i Basri ve Zühri- İtikafta amden cima yapana yemin kefareti gerekir.

 

SORU:18- Cimasız temas ile meni gelse itikaf bozulur mu?

Numan, Malik ve Ahmet- Bozulur.

Şafii- Bozulur. (Gelmese de bozulur.)

Karagülle- Cima yapmadan temas ile meni gelse itikaf bozulmaz. Kur'an'da "mübaşeret etmeyiniz" diyor. Ancak ihtiyaç dışı hareketlerinden dolayı itikaf sakatlanır. İtikaf esnasında, işaret dışı konuşma ve ihtiyaç dışı hareketler ceza gerektirir. Bu ceza, iki vakit arasında konuşma bir gün orucu veya fidyeyi gerektirir. Bir namazın cemaatle kılınmaması için de ceza aynıdır. Bir günde birden fazla itikaf cinayeti varsa o günün kaza edilmesi gerekir.

 

SORU:19- İtikafa giren, koku sürünebilir mi ve değerli elbiseler giyebilir mi?

Numan, Malik ve Şafii- Koku sürünebilir ve değerli elbiseler giyebilir, mekruh değildir.

Ahmet- Koku sürünebilir ve değerli elbiseler giyebilir; fakat, mekruhtur.

Karagülle- İtikaf yapanın buna uygun elbise giymesi gerekir. Herkes mutekif olduğunu bilmeli ve onunla o şekilde ilişki kurmalıdır. Bu muhrim için de böyledir. İtikaf elbisesi o şehrin örfüne göre olur. Mevsime göre de olabilir.

 

SORU :20- Geceye kadar susması mekruh mudur?

Numan, Malik ve Ahmet- Mekruhtur.

Şafii- Mekruhtur. Susmayı nezredip konuşsa kefaret gerekmez.

Karagülle- Geceye kadar susması mekruh değil, meşrudur. Bizden öncekilerin şeriatı kitabımızda anlatılmış ise bize de şeriattır. Susma orucu Kur'an'da değişik yerlerde zikrediliyor. İtikafın özelliği de bu olmalıdır. Nezre gerek olmadan bir kimse işaret dışı konuşsa veya işaret manasında namazdaki gibi tahmid veya tesbih dışı konuşsa kefaret gerekir. Bu oruç veya fidyedir.

 

SORU:21- Mutekif ne yapar?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Namaz kılar, Kuran okur ve zikir yapar.

Karagülle- Mutekif namaz kılar, Kur'an okur ve tesbih yapar. Ayrıca huşua girer. Bu ayakta veya oturarak yapılır. Secdeye bakarak dalınır. Ne hareket, ne de söz söylenir. Gerek zikri, gerekse Kur'an okuması sessiz olur. Kur'an dinlemeyi tercih etmelidir.

 

SORU:22- İtikafda Kur'an, hadis, fıkıh dersi yapılabilir mi?

Numan ve Şafii- Yapılabilir.

Malik ve Ahmet- Mekruhtur.        

Karagülle- İtikafda Kur'an, hadis, fıkıh dersleri yapılması mekruhtur. Kefaret gerektirir.  

 

SORU:23- İtikafta ticaret ve işle meşgul olmak caiz midir?

Numan ve Şafii- Caiz değildir.

Malik ve Ahmet- Caiz değildir. İtikaf, nefsi hapsederek kalbi, Kur'an'ı tedebbür ve zikrin manasını fehmde bulunmaktır. Bundan alıkoyan meşguliyetten uzak durulması gerekir.      

Karagülle- İnsanda fikir, his, irade ve ünsiyet melekeleri vardır. Fikirler zahir alemin idrakidir. İrade zahir aleme etki etmedir. Ünsiyet ise diğer insanlarla etkileşmedir.

Hisler insanın kendi içinden doğan ve kendisi ile başbaşa kaldığı haldir. İtikaf insanın zahir alemden mümkün olduğunca uzaklaşıp batın aleme yaklaşmasıdır. Bu nedenle itikafta ders görmek caiz değildir, kefareti gerektirir. Mesela öğleye kadar ders yapıp ondan sonra sükuta geçseler, birer fitre vermek şartı ile yahut sonra birer gün daha oruç tutmak şartı ile caizdir, sevabı da vardır. Ancak itikafın faziletinden tam yararlanmış olmazlar.

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2080 Okunma
2-2-MİSVAK
2051 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2080 Okunma
4-4-NECASET
3250 Okunma
5-5-ABDEST
2912 Okunma
6-6-İSTİNCA
1742 Okunma
7-7-ABDEST-2
1984 Okunma
8-8-GUSÜL
2169 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2428 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2232 Okunma
11-11-HAYZ
2015 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2001 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2562 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2433 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3176 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2372 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
3984 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2170 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2147 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3170 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3398 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1846 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
1989 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2704 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
2959 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
1990 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2513 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
1963 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1807 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1860 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1863 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2388 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4368 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2124 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2839 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5651 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1796 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1787 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1824 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1811 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2006 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1853 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1761 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4074 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2232 Okunma
46-46-KURBAN
2133 Okunma
47-47-NİKAH-1
2128 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
1949 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
1963 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1856 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
1975 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3714 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2035 Okunma
54-54-TALAK-1
1652 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2522 Okunma
56-56-TALAK-3
2938 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2117 Okunma
58-58-HADLER-1
1844 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1803 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1739 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
4974 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1719 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1862 Okunma
64-64-TAZİR
2355 Okunma
65-65-KASAME
1922 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2264 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1886 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1846 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2039 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2228 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1599 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1731 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1673 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2441 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1810 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1733 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1896 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2520 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1699 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1906 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1847 Okunma
82-82-HİBE
1936 Okunma
83-83-VAAD
1755 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1808 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1807 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1603 Okunma
87-87-VEKALET
1878 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2037 Okunma
89-89-HAVALE
1655 Okunma
90-90-ŞUFA
1720 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2315 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
1971 Okunma
93-93-REHİN
1735 Okunma
94-94-İFLAS
1762 Okunma
95-95-HACİR
2092 Okunma
96-96-GASP
1844 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1810 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2380 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1680 Okunma
100-100-İKRAR
1773 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6209 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2105 Okunma
103-103-AVLANMAK
1861 Okunma
104-104-YEMİN
1962 Okunma
105-105-VAKIF
1737 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1710 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1663 Okunma
108-108-SİHİR
1700 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
1950 Okunma

© 2024 - Akevler