Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1163
Ankebut Suresi Tefsiri 35. Ayet
16.04.2022
12345 Okunma, 0 Yorum

ANKEBÛT SÛRESİ - 33. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

وَلَقَدْ تَرَكْنَا مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ (35)

Yemin olsun, aklediyor olan bir kavim için ondan bir kanıt ayet bıraktık. (35)

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. Bir önceki ayetteki إِنَّا مُنْزِلُونَ عَلَى أَهْلِ هَذِهِ الْقَرْيَةِ رِجْزًا مِنَ السَّمَاءِ بِمَا كَانُوا يَفْسُقُونَ cümlesine لَقَدْ تَرَكْنَا مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ cümlesini atfetmektedir.

لَقَدْ: İki harfin birleşimidir.

لَقَدْ

قَدْ

+

لَ

لَ: Yeminin cevap lâmıdır. Yemin iki cümleden oluşur. İlk cümle üzerine yemin edilendir. İkinci cümle yeminin kendisidir. İlk cümleye yemin cümlesi, ikinci cümleye yeminin cevap cümlesi denir. Bazı durumlarda yeminin cevap cümlesinin başına لَ gelir. Buna cevap lâmı denir. Kuran’da çoğunlukla yemin cümlesi hazf edilir (söylenmez). Cevap cümlesinde öncesinde yemin olduğuna dair delil varsa yemin cümlesi hazf edilebilir (söylenmez). Genellikle لَقَدْ ile başlayan mazi veya muzari fiiller, لَ ile başlayan isim cümleleri, övme ve yerme cümleleri öncesindeki yemin cümlesi hazf edilmiş olarak gelir. Te’kîd lâmı ile başlayan muzari fiil cümlelerinin öncesindeki yemin cümlesi hazf edilmiş olabilir. لَئِنْ ile başlayan şart ve cevap cümlelerinin de öncesinde yemin cümlesi hazf edilmiştir.

Bu ayette de cevap cümlesi لَقَدْ ile başladığından yemin cümlesi hazf edilmiştir.

قَدْ: Harftir. İsim cümlesinden önce gelmez. Her zaman olumlu fiillerden önce gelir, olumsuz fiillerden önce gelmez. Fiil ile arasında başka bir şey bulunmaz. Hem mazi fiilden hem de muzari fiilden önce gelir. Mazi fiilden önce gelince Tahkîk (gerçekleştirme) edatı (حَرْفُ التَّحْقِيقِ) veya tevakku (beklenti) edatı (حَرْفُ التَّوَقُّعِ) veya takrîb (yaklaştırma) edatı (حَرْفُ التَّقْرِيبِ) olur. Muzari fiilden önce gelince tahkîk edatı olur. Yeminin cevap lâmından sonra gelirse tahkîk edatı olur. Bu ayette olduğu gibi لَقَدْ şeklinde geldiği durumlar yeminin cevap lâmı olduğu için her zaman قَدْ tahkîk edatıdır. Kesinlik ifade etmek için gelmiştir. Hem yemin gelmesi hem de tahkik edatı gelmesi kesinliği daha da belirgin hale getirmektedir.

تَرَكْنَا: “Bıraktık” demektir. Birinci şahıs çoğul mazi fiildir. Allah eğer bir işi melekler, insanlar, doğa olayları gibi araçlarla gerçekleştirirse birinci çoğul şahıs (biz) fiillerini kullanır. Burada da öyledir. Elçiler tarafından fiil gerçekleştirilmiştir.

مِنْ: “-den” demektir. Harf-i cerdir.

هَا: “O” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. 34. ayetteki هَذِهِ الْقَرْيَةِ ye (bu kasabaya) racidir.

مِنْهَا: “Ondan” demektir.

آيَةً: “Ayet, gösterge” demektir. ءيي kökünden gelmiştir. Dördüncü bâbdan mastar olarak bir kimse ya da bir şey hakkında onun bilinmesini sağlayacak bir işaret koymak manasındadır. Bu mastar manasından konulan işaret manasında آيَةٌ “gösterge” anlamında isimdir.

بَيِّنَةً: “Açık, anlaşılır, kanıt” demektir. Dişil tekil sıfat-ı müşebbehedir. Kökü بين dir. İkinci bâbdan gelmektedir. بَيْنٌ mastarı başkasının ayırması, fark etmesi için bir şeyin çevresinden ayrılacak ve çevresindekilerden farklılaşacak şekilde sınırlarının belli olması manasındadır. Eril tekili بَيِّنًا dir. Sıfat-ı müşebbehe olduğu için sübut bildirir. Aslı فَيْعِلٌ kalıbından بَيْيِنٌ dur.

بَيْيِـنٌ بَيِّـنٌ

Burada idgam gerçekleşmiştir.

Düzensiz çoğullarından biri أَبْيَانٌ dur. أَفْعَالٌ kalıbındandır. Diğer düzensiz çoğulu ise أَبْيِنَاءُ dur. Kalıbı ise أَفْعِلَاءُ dur. Diğer düzensiz çoğulu ise بُيَنَاءُ dur. Kalıbı ise فُعَلَاءُ dur.

بَيِّنٌ sıfat-ı müşebbehesinin çekimi

Nekre

 

Düzensiz çoğul

Çoğul

İkil

Tekil

أَبْيَانٌ أَبْيِنَاءُ بُيَنَاءُ

بَيِّنُونَ

بَيِّنَانِ

بَيِّنٌ

Eril

Merfu

 

بَيِّنَاتٌ

بَيِّنَتَانِ

بَيِّنَةٌ

Dişil

أَبْيَانًا أَبْيِنَاءَ بُيَنَاءَ

بَيِّنِينَ

بَيِّنَيْنِ

بَيِّنًا

Eril

Mensub

 

بَيِّنَاتٍ

بَيِّنَتَيْنِ

بَيِّنَةً

Dişil

أَبْيَانٍ أَبْيِنَاءَ بُيَنَاءَ

بَيِّنِينَ

بَيِّنَيْنِ

بَيِّنٍ

Eril

Mecrur

 

بَيِّنَاتٍ

بَيِّنَتَيْنِ

بَيِّنَةٍ

Dişil

Marife

 

Düzensiz çoğul

Çoğul

İkil

Tekil

الْأَبْيَانُ الْأَبْيِنَاءُ الْبُيَنَاءُ

الْبَيِّنُونَ

الْبَيِّنَانِ

الْبَيِّنُ

Eril

Merfu

 

الْبَيِّنَاتُ

الْبَيِّنَتَانِ

الْبَيِّنَةُ

Dişil

الْأَبْيَانَ الْأَبْيِنَاءَ الْبُيَنَاءَ

الْبَيِّنِينَ

الْبَيِّنَيْنِ

الْبَيِّنَ

Eril

Mensub

 

الْبَيِّنَاتِ

الْبَيِّنَتَيْنِ

الْبَيِّنَةَ

Dişil

الْأَبْيَانِ الْأَبْيِنَاءِ الْبُيَنَاءِ

الْبَيِّنِينَ

الْبَيِّنَيْنِ

الْبَيِّنِ

Eril

Mecrur

 

الْبَيِّنَاتِ

الْبَيِّنَتَيْنِ

الْبَيِّنَةِ

Dişil

آيَةً بَيِّنَةً: “Kanıt olan bir ayet” demektir. “Doğruluğu kesin olan bir veri” demektir. Bu veriye dayanarak enformasyona ve genel bilgiye ulaşılır.

لِ: “İçin” demektir. Harf-i cerdir.

قَوْمٍ: “Kavim” demektir. قوم kökünden gelmiştir. Birinci bâbdan mastar olarak kalkıp bir hedefe yönelerek dik durmak manasındadır. Bu mastar manasından ortak bir hedefe yönelmiş insan topluluğu manasında ism-i cemdir (topluluk ismidir).

يَعْقِلُونَ: “Aklederler” demektir. Akletmek bağlantılar kurarak belirli bir metodolojiyle sonuca varmak, karar almak demektir. Bilimsel metodolojiyi ifade eder. Cehaletin zıddıdır. Cehalet bilmemek değil akletmemektir, ilmi yöntemleri kullanmadan sonuca varmaktır.

Etimolojisine bakarsak ع uzaklaşma, ق harfin piktografisi muhtemelen yatayda bir güneş resmidir, güneşin devri manasındadır. İkisi bir arada عق devirlerden uzaklaşma demektir. Döngülerin durması manasındadır. Sona gelen ل harfi çobanın sopası demektir. Bağlanma, bağ kurma anlamındadır. Sona geldiği için sonuçtur. Üçü bir arada (عقل) verilerin döndürülmesi yani incelenmesi ve incelemenin sonuçlanmasıyla bir sonuca bağlanması anlamında akletmek demektir.

قَوْمٍ يَعْقِلُونَ: “Aklediyor olan bir kavim” demektir. “Bilim adamları” demektir. Bilimsel metodolojiyi kullanarak sonuca varan topluluk demektir. Kavim aynı hedefe yönelen topluluk demektir. Aklediyor olan kavim de bilimsel metotlarla sonuca varmayı hedefleyen topluluktur.

لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ: “Aklediyor olan bir kavim için” demektir.

آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ: “Aklediyor olan bir kavim için bir kanıt ayet” demektir.

مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ: “Aklediyor olan bir kavim için ondan bir kanıt ayet” demektir.

تَرَكْنَا مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ: “Aklediyor olan bir kavim için ondan bir kanıt ayet bıraktık” demektir.

لَقَدْ تَرَكْنَا مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ: “Yemin olsun, aklediyor olan bir kavim için ondan bir kanıt ayet bıraktık” demektir.

Kanıt ayet nedir? Ondan ayet bırakılmıştır. Kasabanın kendisi değil ondan kalan bir ayet bırakılmıştır. Bu ayet akledenler içindir. Akletmeyenler için bu, ayet değildir.

قَالَ فَمَا خَطْبُكُمْ أَيُّهَا الْمُرْسَلُونَ (31) قَالُوا إِنَّا أُرْسِلْنَا إِلَى قَوْمٍ مُجْرِمِينَ (32) لِنُرْسِلَ عَلَيْهِمْ حِجَارَةً مِنْ طِينٍ (33) مُسَوَّمَةً عِنْدَ رَبِّكَ لِلْمُسْرِفِينَ (34) فَأَخْرَجْنَا مَنْ كَانَ فِيهَا مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (35) فَمَا وَجَدْنَا فِيهَا غَيْرَ بَيْتٍ مِنَ الْمُسْلِمِينَ (36) وَتَرَكْنَا فِيهَا آيَةً لِلَّذِينَ يَخَافُونَ الْعَذَابَ الْأَلِيمَ (37)

Dedi ki amacınız nedir ey Mürseller? Dediler ki kesinlikle biz mücrimler kavmine onların üzerine müsrifler için rabbinin indinde damgalanmış tinden taşlar göndermek için gönderildik. Orada müminlerden olanları çıkardık. Orada müslimlerden bir evin dışında bulmadık. Orada elim azaptan korkanlar için bir ayet bıraktık. (Zariyat 31-37)

Bu ayetlerde müminlerin çıkarıldığı söylenmekte, müslimlerin çıkarıldığı söylenmemektedir. Allah’ın dünyadaki azabından müminler kurtarılacaktır, müslimler için böyle bir garanti yoktur. Müslimler helak olanlarla beraber helak olabilir. Mümin-müslim farkı için tanımlara bakarsak:

Tanım

Anlamı

الْمُؤْمِنُ

Allah’ın helal ve haramlarını koruyan

الْمُسْلِمُ

Allah’ın helal ve haramlarına uyan

الْمُشْرِكُ

Allah’ın helallerini yasaklayan ve haramlarını zorla yaptıran kuralları uygulayan

الْكَافِرُ

Allah’ın helallerini ve haramlarını görmezden gelen

Buna göre Lût kavmi içinde hem müslimler hem de müminler vardır. Lût gibi kavminin yaptığı kötülüklere karşı çıkanlar vardır. Bunlar müminlerdir. Bir de kavminin yaptığı kötülükleri yapmayan ama onlara da karşı çıkmayanlar vardır. Bunlar da müslimlerdir. Bunların çıkarılıp çıkarılmadığı ayette geçmemektedir. Mefhum-u muhalefete göre çıkarılmadıklarını anlarız, kıyasa göre çıkarıldıklarını anlarız.

Zariyat Sûresindeki bu ayetlerde kasabanın içinde bir ayet bırakıldığı söylenmektedir. Ayet dışarıda değil, kasabanın içindedir. Burada ayetin vasfı elim azabdan korkanlar için olmasıdır. Buna göre ayet elim azabın işareti olmalıdır. Öncesindeki ayetlerde tinden hicare (taşlar) gönderildiği yazmaktadır. Buna göre ayet bununla ilgilidir. حِجَارَةً (taşlar) nekre geldiği için bildiğimiz taş değildir. Tin de nekre geldiği için bildiğimiz çamur değildir. Tin’in anlamını incelediğimizde:

طِين “Çamur, çamursu karışım” demektir. طين kökünden gelmiştir. İkinci bâbdan طَيْنٌ mastarı bir şeyin içine başka bir şeyin karışmasıyla, onunla yoğrulmasıyla kıvamının değişmesi manasındadır. Bu mastar manasından içine bir şey karışarak, onunla yoğrularak kıvamı değişen manasında طِين toprak için kullanıldığında “çamur” (Arapçada çamur=وَحَلٌ), diğer maddeler için kullanıldığında “çamur kıvamında karışım”, ıstılahi olarak yumurtanın spermle döllenmesiyle “döllenmiş yumurta” anlamında isimdir. Fertleştirilmiş (tekilleşmiş) hali طِينَةٌ dür.

طِين ismi cem-i cinstir. Burada cins olarak gelmiştir ve taşların vasfını ifade etmektedir. Taşların çamurumsu kıvamda yumuşak taşlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak nasıl olur da yumuşak bir taş elim azaba sebep olabilir?

Bu durumda hem kasabanın içindeki ayeti (Zariyat 37) hem de kasabadan olan ayeti (Ankebut 33) bulmamız için Lût kavminin yaşadığı kasabayı bulmamız gereklidir. Bu taşların nasıl yumuşak olup da azaba sebep olduğunu ancak bu şekilde anlayabiliriz.

وَإِنَّهَا لَبِسَبِيلٍ مُقِيمٍ

Kesinlikle o mukim bir sebildedir. (Hicr 76)

Burada Lût kavminin kasabası için mukim bir sebildedir denmektedir. بِ harf-i ceri zarfiyet için gelmiştir. بِ harf-i ceri müphem (belirsiz) zarfiyet ifade eden فِي gibi zarfiyet için kullanıldığında muayyenlik (belirlilik) ifade eder. Yani mezrufun zarf içinde bulunduğu yer belirlidir. سَبِيل “yol” demektir. Ancak sebil nekre gelmiştir. Bu önemlidir. Bildiğimiz klasik anlamda bir yol değildir. Başka bir mana verilmesi gerekir. Diğer taraftan mukim sıfatı vardır. Bu da önemlidir. Mukim ise devam eden, süregelen, değişmeden duran, yerleşik anlamlarındadır. Yol manasında kullandığınızda o zamandan bugüne değişmeden kalan bir yol olması gerekir ki mümkün değildir. Kökün çıktığı ilk mana için Makayisu-l Luga’ya ve Lisanu-l Arab’a baktığımızda bunu görürüz.

السين والباء واللام أصلٌ واحد يدلُّ على إرسال شيءٍ من عُلو إلى سُفل، وعلى امتداد شيء.

Sin, dal ve lâm tek köktür. Bir şeyi yukarıdan aşağıya göndermeye ve bir şeyin uzanmasına delalet eder. (Makayisu-l Luga)

أسبلتُ السِّتْرَ، وأسبلَتِ السَّحابةُ ماءَها وبمائِها. والسَّبَل: المطر الجَوْد. وسِبال الإنسان من هذا، لأنّه شعر منسدل.

Örtüyü isbâl ettim (aşağı düşürdüm, sarkıttım), bulut suyunu isbâl etti (düşürdü). Sebel: güzel yağmur. İnsanın sibali (bıyığı) bundandır, onun sarkık kıl olmasındandır. (Makayisu-l Luga)

وامرأَة مُسْبِلٌ: أَسْبَلَتْ ذيلها. وأَسْبَلَ الفرسُ ذَنِبَه: أَرسله. التهذيب: والفرس يُسْبِل ذَنَبه والمرأَة تُسْبِل ذيلها. يقال: أَسْبَل فلان ثيابه إِذا طوّلها وأَرسلها إِلى الأَرض.

Musbil kadın: Eteğini sarkıttı. At kuyruğunu isbal etti: onu irsal etti. Tehzib: At kuyruğunu isbal etti ve kadın eteğini isbal etti. Denilir ki fülan elbisesini onu uzattığı ve yere doğru gönderdiği zaman isbal etti. (Lisanu-l Arab)

والاسم السَّبَلُ، وهو المطر بين السحاب والأَرض حين يَخْرج من السحاب ولم يَصِلْ إِلى الأَرض.

Sebel ismi: O buluttan çıkıp yere ulaşmadığı zaman bulutla yer arasındaki yağmurdur. (Lisanu-l Arab)

Görüldüğü gibi sebil yukarıdan aşağı doğru giden yolun adıdır. Mukim sebil ise yukarıdan aşağı gidişi değişmeyen yolun adıdır. “İniş” anlamı verilmesi uygundur. Yani o yolda inerken düz yerler ve yokuş yerler olmaz demektir. Bunun için öncelikle Tevrat’ta Lût’un yaşadığı yer olarak bahsedilen Sodom bölgesine bakıyoruz. Bu bölge dünyanın en alçak bölgesidir.

Ölü Denizin güneyinde yer almaktadır. Ölü denizin rakımı -431 m’dir. Bu yere ulaşan yol her zaman yukarıdan aşağıya gitmeyi gerektirir ve mukim sebil tanımına uymaktadır. Oraya ancak yukarıdan aşağı doğru inerek gidilebilmektedir.

İbrahim Peygamberin bulunduğu El Halil (Hebron)’e 50 km uzaklıktadır. El Halil 980 m rakıma sahipken kasaba -300 -400 m arası rakıma sahiptir.

Lût kavminin kasabası El Halil’den görülebilmektedir. Aradaki 1300-1400 m’lik rakım farkı vardır ve yukarıdan aşağı doğru görülebilmektedir. Bu nedenle elçiler İbrahim’e uğradığında إِنَّا مُهْلِكُو أَهْلِ هَذِهِ الْقَرْيَةِ (biz bu kasabanın ehlini helak edenleriz) demişlerdir. هَذِهِ (bu) ism-i işaretini kullanmış yani kasabayı elleriyle işaret etmişlerdir.

Burada yığıntı şeklinde yapılar ve aralarında boşluklar vardır. Bitki çıkmamaktadır.

Yapıların içinde korunmuş taşlar vardır. Bu taşlar beyaz renklidir ve tamamen sülfürden (kükürtten) meydana gelmektedir. Yumuşaktır.

Yakıldığı zaman kolaylıkla yanmaktadır. Sarımsı mavimsi bir alevle yanarak tükenmektedir.

حِجَارَةً مِنْ طِينٍ bu taşlardır. Sülfür taşlarıdır. Yumuşaktırlar ve yanıcıdırlar. Yanıcılıkları ile elim azaba sebep olmuşlardır. Bu sülfür taşlarının bize ayet olarak bırakılanları dışındakiler yanmışlardır ve oradaki insanlar bu yangınlarda kalıntılardan olmuşlardır. Burada bulduğumuz bu sülfür taşları kasabanın içindeki ayettir. (وَتَرَكْنَا فِيهَا آيَةً لِلَّذِينَ يَخَافُونَ الْعَذَابَ الْأَلِيمَ)

Burada bulunan yapılarda çok miktarda kül mevcuttur. Yanmaları göstermektedir. Sülfür taşlarının oluşturduğu yangınlarla kasabanın neredeyse tamamı yanmış, kül ve kömür olmuştur. Yapılarda kömür tabakaları ve kül tabakaları vardır ve bu bölgede bitki bitmemektedir.

Bu yapıların evler, saraylar, piramitler, sfenksler olduğu düşünülmektedir.

Bu yapılar incelendiğinde kalsiyum sülfattan oluştuğu görülmektedir. Bu bölgede jeotermal aktivite yoktur. Yanardağ da yoktur. Bu nedenle volkanik bir patlama ile kalsiyum sülfatın oluşması mümkün değildir.

Kireçtaşı (kalsiyum karbonat) ve içine giren sülfür yüksek sıcaklıkta kalsiyum sülfata dönüşür. O dönemlerde oradaki binaların kireçtaşından yapıldığı bilinmektedir. Buna göre sülfür taşları bu binalara girmiş ve yanma sonucunda kalsiyum sülfat yığını haline dönüşmüştür. Bu da kasabadan bırakılan akledenler için olan ayettir (تَرَكْنَا مِنْهَا آيَةً بَيِّنَةً لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ). Bu kimyasal tepkimeyi akledebilen kavim (bilim adamları) ancak bu ayeti anlayabilirler. Bu çıkan büyük yangın ile oradaki tüm insanlar kalıntılar haline dönüşmüştür. الْغَابِرِينَ (Kalıntılar) ifadesinin çok yerde tekrarlanmasının sebebi de budur.

Lût kavminin helaki bilindik doğa olayları ile gerçekleşmemiştir. Elçiler gelmiş ve elçiler eliyle helak edilmişlerdir. Bir proje ile gerçekleştirilmiştir. Öyle bir zaman seçilmiştir ki o gün kasabada yaşayanlardan hiç kimse kasabanın dışında değildir. O gece kasabanın dışında bir yerde kalıp kurtulan kimse olmamıştır. Daha da ilginç bir nokta oradaki çocukların da helak olduğudur. Aslında bu helak o çocuklar için de bir kurtuluştur. Günah batağı içinde büyüyecekler ve cehennemlik günahlara batacaklardır. Nûh kavminde de aynı durum vardır. Nûh, kavmi için onlar yalnızca kafir doğururlar demektedir. Çocuklar doğduğunda kâfir olmazlar ama kâfir olarak yetişeceklerdir. Lût kavminde de büyüdüklerinde o ahlaksızlığa bulaşacak olan çocuklar da helak olmuşlardır ancak cehennemlik olmaktan kurtulmuşlardır. Diğer önemli bir nokta müminlerin kurtarıldığı ama müslimler için bu garantinin olmadığıdır. Helak ricz olarak gelmiştir. Dalgalar şeklindedir. Sülfür taşları yağmakta, ara verilmekte, tekrar yağmaktadır. Taşlar hedefe tam isabet etmişlerdir. Bunu da hicare için hem yağdırma (إِمْطَار) hem de gönderme (إِرْسَال) ifadesi kullanılmasından anlıyoruz. Yağdırma ifadesi yer çekimi marifetiyle taşların indirildiğini, gönderme ifadesi de hedefin tutturulduğunu, hedef dışına yağmanın olmadığını göstermektedir.

Günümüzde Lût kavminin eşcinselliğini pek çok açıdan geçen kavimler vardır. Bu kavimleri ne gibi bir helak beklemektedir? Bu soru sorulabilir ama bunun cevabını asla bilemeyiz. Lût kavmi gibi coğrafik olarak çok sınırlı bir alanda değil dünyanın pek çok yerinde bu eşcinsel faaliyetler yaygın olarak gerçekleştirilmekte, kanun koruması altına alınmaktadır. Allah’ın cezalandırması bu nedenle çok daha farklı bir şekilde gerçekleşecektir. İmkânsız olduğunu düşündüğümüz bir cezalandırmanın o gün gelince gerçekleştiğini şaşkınlıkla izleyeceğiz. Kendisi bu ahlaksızlığı yapmayan ama bu ahlaksızlıkları kişisel tercih olarak hoş görenlerin de helak olabileceğini unutmayalım.

 

 

Yalova, Teşvikiye

16 Nisan 2022

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Çok Yorumlanan Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1155 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1181
Ankebut Suresi Tefsiri 54-55. Ayetler
3.09.2022 2142 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1180
Ankebut Suresi Tefsiri 53. Ayet
27.08.2022 2246 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1179
Ankebut Suresi Tefsiri 52. Ayet
20.08.2022 2696 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1178
Ankebut Suresi Tefsiri 51. Ayet
13.08.2022 1833 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1177
Ankebut Suresi Tefsiri 50. Ayet
6.08.2022 2316 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1176
Ankebut Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.07.2022 2814 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1175
Ankebut Suresi Tefsiri 47. Ayet
23.07.2022 2487 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1174
Ankebut Suresi Tefsiri 46. Ayet
16.07.2022 2953 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1173
Ankebut Suresi Tefsiri 45. Ayet
2.07.2022 3222 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1172
Ankebut Suresi Tefsiri 44. Ayet
25.06.2022 8234 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1171
Ankebut Suresi Tefsiri 43. Ayet
18.06.2022 2662 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1170
Ankebut Suresi Tefsiri 42. Ayet
11.06.2022 2802 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1169
Ankebut Suresi Tefsiri 41. Ayet
4.06.2022 2543 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1168
Ankebut Suresi Tefsiri 40. Ayet
28.05.2022 3233 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1167
Ankebut Suresi Tefsiri 39. Ayet
14.05.2022 2543 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1166
Ankebut Suresi Tefsiri 38. Ayet
7.05.2022 2793 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1165
Ankebut Suresi Tefsiri 37. Ayet
30.04.2022 2969 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1164
Ankebut Suresi Tefsiri 36. Ayet
23.04.2022 3594 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1163
Ankebut Suresi Tefsiri 35. Ayet
16.04.2022 12345 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1162
Ankebut Suresi Tefsiri 34. Ayet
9.04.2022 3172 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1161
Ankebut Suresi Tefsiri 33. Ayet
2.04.2022 2938 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1160
Ankebut Suresi Tefsiri 32. Ayet
26.03.2022 2612 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1159
Ankebut Suresi Tefsiri 30-31. Ayetler
19.03.2022 3026 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1158
Ankebut Suresi Tefsiri 29. Ayet
12.03.2022 3156 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1157
Ankebut Suresi Tefsiri 28. Ayet
5.03.2022 2749 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1156
Ankebut Suresi Tefsiri 27. Ayet
26.02.2022 4344 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1155
Ankebut Suresi Tefsiri 26. Ayet
19.02.2022 2829 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1154
Ankebut Suresi Tefsiri 25. Ayet
12.02.2022 4209 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1153
Ankebut Suresi Tefsiri 24. Ayet
5.02.2022 3538 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1152
Ankebut Suresi Tefsiri 23. Ayet
29.01.2022 3019 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1151
Ankebut Suresi Tefsiri 22. Ayet
22.01.2022 10782 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1150
Ankebut Suresi Tefsiri 21. Ayet
15.01.2022 3174 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1149
Ankebut Suresi Tefsiri 20. Ayet
1.01.2022 3553 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1148
Ankebut Suresi Tefsiri 19. Ayet
25.12.2021 3321 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1147
Ankebut Suresi Tefsiri 18. Ayet
18.12.2021 3343 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1143
Ankebut Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.11.2021 3269 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1146
Ankebut Suresi Tefsiri 17. Ayet
11.12.2021 3017 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1145
Ankebut Suresi Tefsiri 16. Ayet
4.12.2021 3079 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1144
Ankebut Suresi Tefsiri 15. Ayet
27.11.2021 3307 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1142
Ankebut Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.11.2021 3301 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1141
Ankebut Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.11.2021 3653 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1140
Ankebut Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.10.2021 3659 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1139
Ankebut Suresi Tefsiri 10. Ayet
23.10.2021 3382 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1138
Ankebut Suresi Tefsiri 9. Ayet
16.10.2021 3168 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1137
Ankebut Suresi Tefsiri 8. Ayet
9.10.2021 4262 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1136
Ankebut Suresi Tefsiri 7. Ayet
2.10.2021 3521 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1135
Ankebut Suresi Tefsiri 6. Ayet
25.09.2021 3653 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1134
Ankebut Suresi Tefsiri 5. Ayet
18.09.2021 2948 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1133
Ankebut Suresi Tefsiri 4. Ayet
11.09.2021 3858 Okunma


© 2025 - Akevler