Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-4
3.03.2024
474 Okunma, 0 Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-4

  1. ÇOĞULCU, KATILIMCI VE İSTİŞAREYE DAYALI KARARLARIN ALINDIĞI BELEDİYE KARAR ALMA SİSTEMİ
  1. HİZMET VE MAL ÜRETİMİNİN BELEDİYE- KALKINMA KOOPERATİFİ ORTAKLIĞI İLE YÜRÜTÜLDÜĞÜ BELEDİYE HİZMET SİSTEMİ

 

BELEDİYE-KOOPERATİF ORTAKLIĞININ TEMEL İLKELERİ

  1. Kooperatiflerin muhasebe hizmetini adil düzen kriterlerine göre yürütebilmesi için muhasebe kursları açılmalıdır. Adil Düzen muhasebesi öğretilerek; ilk, orta, yüksek ve üstün ehliyetli muhasipler yetiştirilmelidir.  İlk ehliyetli muhasipler belli konularda yapılan borçlanmalarda muhasebe usulüne göre belgeler doldurabilmelidir. Orta muhasipler bunu kendilerine verilen programa kaydedebilmelidir. Yüksek muhasipler işletmelere programları uygulayıp kâr ve zarar hesapları yapabilmeli, bilançoları çıkarabilmelidir.  Üstün muhasipler ise programlar üretebilmelidir. Belediye- Kooperatif- İşletme ortaklığında   mal, emek, mülk ve hizmetten başkalarına ne verilirse,  bunun hesabı yapılmış olmalıdır. Belgelenip, bilgisayara geçirilmelidir. Ortaklık  muhasebesinin tutulması için muhasiplere Genel Hizmet payları verilmelidir.

 

  1. Belediye- kooperatif ortaklığı ile nispi temsil modeli siyasi parti ve sokak-site temsilcileri ile oluşturulmalıdır. Böylece bir toplumsal temsil modeli ortaya konulabilmelidir. Beldede ya da ilçede  yaşayanların bir araya gelmesini yani kamusallaşmasını sağlayan bir ortak payda oluşturulabilmelidir. Dolayısı ile belde veya ilçe halkının bilinçlendiği, bir araya gelebildiği kısaca kamusallaştığı belediye-kooperatif ortaklığı ile yeni yönetim modellerini geliştirmeye şiddetle ihtiyacımız bulunmaktadır.

 

  1. Belediye- kooperatif ortaklığı ile belde veya ilçe halkının  yönetime desteklemiş oldukları siyasi parti mahalle temsilcileri yolu ile doğrudan katılımı ve denetimi söz konusu olmalıdır.  İşletmelerin kooperatif işbirliği ile halk işletmesi haline dönüşmesi ile özel sektörün kar güdüsüyle hareket eden tutumu belde, ilçe halkına fayda üretme esasına dönüşmelidir.  Böylece belediye  hizmetlerinin başarısız olmasına, yüksek maliyet oluşumuna, hizmet kalitesinin düşmesine engel olunmalıdır.  

 

  1. Kooperatif olarak oluşturulmuş olan dayanışma ortaklığı genel hizmetler kapsamında aşağıdaki hizmetleri görmelidir.
  1. Belediye- kooperatif- halk işletmesi ortaklığının ve ortak işletmelerin her türlü yazışma hizmetlerini görmeli ve yazıların birer kopyasını arşivleyip saklamalıdır.
  2. Ortaklığın her türlü borç ve alacaklarını ortaklık muhasebesi işlemlerini yürütmelidir. Dolayısı ile ortaklar,  ortaklık muhasebesinde alacaklı ve borçlu olarak yer almalıdırlar.
  3. Ortaklığın envanter muhasebesini tutarak, faizsiz kredileşme imkanlarını ve yeni ortaklık  oluşumlarını sağlamalıdır.  Siparişlerin takibini yapmalıdır.
  4. Demirbaş kayıtlarını tutmalı ve yedieminleri yani zilyetlerini belirlemelidir. Bu malların ortaklık içinde bakımlarını sağlamalıdır.
  5. Kooperatif, genel hizmet yürütücülerine, ortak ve çalışanlarına, ilmi eğitimlerin verilmesini sağlamalıdır.  İşletmelerin ortaklığa kabul şartı için  yönetim kurulundaki siyasi parti temsilcileri tarafından  oluşturulan ilmi kurul ile bu eğitimleri alarak ilmi yeterlilik   belgesine sahip olmaları kooperatif ortaklık sözleşmesi  ile gerekli kılınmalıdır.
  6. Kooperatif, ahlaki eğitimlerin verilmesini sağlamalıdır.  Genel hizmet yürütücülerinin ve emek ortağı olarak ortaklığa dahil olan işletme çalışanlarının işte ihmal göstermemeleri hususunda gayret gösterilmelidir.   Kooperatif yönetim kurulundaki siyasi parti temsilcileri tarafından oluşturulan ahlaki kurul ile eğitimleri verilerek ahlaki yeterlilik belgesine sahip işletme çalışanlarının böylece siyasi partiler tarafından ahlakına da teminat verilmiş olunmalıdır.   
  7. Kooperatif işletme  çalışanlarına  mesleki yeterliliklerine, liyakatlerine göre sertifika vermelidir.  Beceriksizlikten doğacak zararlar hususunda mesleki yeterlilik belgesi vererek ortaklığa dahil edilen işletmeye teminat veren kooperatif yönetim kurulundaki siyasi parti temsilcileri bu zararlara kefil olmuş olmalıdırlar.  
  8. Kooperatif, ortaklık çalışanlarına, sivil savunma eğitimi vererek, sosyal yönden de gerekli eğitimleri almasını sağlamalıdır. Yine bu çalışanlara kasti suç işlemeyecekleri hususunda teminat vermiş olan  kooperatif yönetim kurulundaki siyasi parti temsilcileri, zararlarına kefil olmuş olacaklardır. Bu teminat durumu ortaklığın protokolünde yer alacak ve siyasi partiler aldıkları oy oranına göre yönetim kurulunda temsilci bulunduracakları için, her bir yönetim kurulu üyesi ortaklığa dahil olmak isteyen işletmeyi, yönetim kuruluna önerme hakkına sahip olacaktır.  Ortaklığa dahil olan işletmeler, emek ortağı olarak dahil oluyorlar ise bu ortaklıktaki çalışanlara kooperatif yönetim kurulu işletme ile ortaklık oluşturma kararında yetkili olduğundan, yönetim kurulunda temsilcisi olan siyasi partilerden bu işletmeye yeterlilik belgesi verenlerin  tamamı bu işletmeye ve çalışanlarına teminat vermiş olacaktır.
  9. Kooperatif bir dergi çıkarmalıdır. Bu dergide yazarlara belli sayfalar tahsis edilmeli ve yazarları siyasi partiler belirlemelidir.  Bu dergi belediye ve halk arasında önemli bir  haberleşme aracı olmalıdır. Online ve internet üzerinden de yayımlanacak dergi için teknolojinin bütün imkanlarından yararlanılmalıdır.  Kooperatifin genel hizmet yürüttüğü ve belediye- kooperatif- işletme ortaklığı oluşturanların  bedelsiz reklamları yayınlanmalıdır.
  10. Kooperatif veya kooperatif birlikleri kablolu bir televizyon tesis etmeli ve belediye içindeki sosyal faaliyetler, bu kanal ile halka duyurulmalıdır.
  11. Kooperatif- belediye işbirliği ile  ulaştırma konularında dağıtım ortaklığı oluşturulmalıdır.
  12. Kooperatif- belediye ortaklığı ile, belde, ilçe, il içinde ucuz haberleşme yapılabilmesi için özel telefon şebekesi ve özel kargo tesisi oluşturulmaya çalışılmalıdır.
  13. Belde, ilçe ve ilin genel planlaması yapılmalı, tip projeler oluşturulmalı, halkın karşılıksız yararlanması için plan ve projeli imar sağlanmalıdır. Arsalar inşaat yapacaklara temlik edilmelidir.  
  14. Kooperatif- belediye ortaklığı ile mahallelerde klinikler teşkil edilmeli ve doktorlar periyodik olarak hem ortaklık çalışanlarına hem de halka sağlık taraması yapmalıdır.  Mahalle ve hizmet ortağı olunan çalışanların tamamının sağlık sorunları sosyal dayanışma içinde çözülmeye çalışılmalıdır.
  15. Fabrikaların, yapıların, araçların ve asansörlerin bakımlarını yapacak belediye- kooperatif işletme ortaklığı oluşturulmalıdır. Bakım hizmeti de genel hizmet kapsamında olan bir hizmet olduğu için  parça sahibine ait olmak üzere bakımı kooperatif tarafından yapılmalıdır. Su, elektrik ve kanalizasyon tesislerinin bakımı da kooperatif sorumluluğu kapsamında, yani genel hizmet kapsamında hizmetler olarak belediye- kooperatif ortaklığı ile yürütülmelidir.
  16. Kooperatif- belediye ortaklığı  ile yangın, sel, sivil savunma ve güvenlik hizmetleri yürütülmelidir.  Kişilerin bu hizmetleri yürütmesinde sokak bazlı kooperatiflerin organize etmesi ile nöbetleşe sistemi kurulmalıdır. Kişilere yapmış oldukları hizmetlerin karşılığı  kooperatife ödenen genel hizmet payı ile karşılanmalıdır.
  17. Kooperatif- Belediye ortaklığı bankaya bir ortak hesap açtırmalı ve isteyenler paralarını bu ortak hesaba yatırabilmelidir.  Para değeri korunmalıdır.  
  18. Kooperatif ve belediye ortaklığı ile ortak ambar veya mağazalar oluşturulmalıdır.  Üretim ve tüketim kooperatifleri bir araya getirilmelidir. Buraya mallarını teslim edenler teslim belgesini almalıdırlar. Bu belgeyi istediklerine devredebilmelidirler. Mal yerine belge dolaşımda olmalıdır.  Belge kullanılacağı zaman son belge sahibi gidip ambar veya mağazadan mal alımı yapabilmelidir.   Muhafaza masrafı mala %10 fazla verilerek ödenmelidir.  Böylece ambarlama ve taşıma masrafları azaltılmış olmalıdır.
  19. Belediye- Kooperatif ortaklığı ile  arşiv ve istatistik merkezi kurulmalıdır.  Diğer arşiv ve istatistik merkezleri ile de irtibat tesis edilerek gerekli bilgiler toplanmalıdır.  Bir bilgiye ihtiyaç  olduğunda buradan temin edilmelidir. Bilgiler arşivlenmelidir.
  20. Belediye- kooperatif ortaklığı ile uyarı  merkezi kurulmalıdır. Belde veya ilçe halkı birbirlerine hatırlatmalarda bulunarak düzeni sağlamalı ve korumalıdır.
  21. Toplulukları belediye- kooperatif- halk işletmesi sözleşmeleri yönetmiş olmalıdır.   Kooperatif genel kurulu  örnek sözleşmeler üretmeli, sözleşme yapanların sözleşmelerini muhasebeleştirerek arşivlemelidir.  Böylece belde veya ilçe belediyesinin çok kısa zamanda adil düzen ekonomisine ve çoğulcu bir  sosyal yapıya kavuşulması için çalışılmalıdır.  
  22. Belediye- kooperatif ortaklığı ile  deneme laboratuvarları kurulmalıdır.  Serbest çalışan teknisyenler bu laboratuvarlarda mallarını her zaman kontrol ettirebilmelidir. Ambara kontrol edilen mallar teslim edilmelidir.  Bundan sonra malların bozulması halinde sorumluluk kooperatif yönetim kurulunda olmalıdır.  Küçük üreticilerin de kaliteli mal üretmeleri sağlanmalı ve pazarlama imkanı oluşturulmalıdır. Belde veya ilçede  üretilen malların böylece kontrol edilmesi sağlanarak bir etiket altında pazarlanması temin edilmelidir.
  23. Belediye- Kooperatif işbirliği ile  soruşturmacılar belirlenmeli, çıkan ihtilaflı durumlarda olaylar bunlar tarafından  soruşturularak,  soruşturma sonuçları kooperatif bünyesinde belirlenen hakemlere iletilmelidir.  Ortaklığın devam edip etmeyeceği hususundaki hakem kararlarına uyulması gerektiği ortaklığın sözleşmesinde yer almalıdır.
  24. Ortakların arasında çıkacak ihtilaflı durumlar  kooperatif  hakemleri tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.  Hakem kararlarına uymayanları,  başvurdukları mahkeme avukatları savunabilmelidir.
  25. Kooperatif- Belediye ortaklığındaki  işlerin sürüncemede kalmaması için çıkan nizalar önce belediye başkanı ve kooperatif başkanı tarafından geçici olarak halledilip işlerin yürümesi sağlanmalıdır. Mağduriyet durumu ortaya çıkar ise hakemlerin kararı ile yönetim kurulunda temsilcisi olan siyasi partiler, zararı tazmin yoluna gitmelidirler.  Anlaşma yaptıkları halde kartel veya tröst oluşturmaya çalışanların ellerinden  “Yeterlilik Belgesi” alınmalı  ve partilerin  temsildeki kontenjanları düşürülmelidir.

İnsanların sağlıklı, güvenli, huzurlu olarak temel ihtiyaçları karşılanmış olarak yaşama hakları vardır. İnsanların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanmasını isteme hakları ve bunların da yetkililer tarafından giderilme görevi vardır. Dolayısı ile belediye başkanları el-emin sıfatına haiz olarak adil düzen temel ilkeleri çerçevesinde ihtiyaçları gidermelidir.

Maalesef Millî Görüş’ün temel ilkelerini zamanla unutarak milletimizin teveccühüne kibirle karşılık verir hale gelen kadrolar paylaşımda, yargıda ve yönetimde adalet prensibini ihmal ederken, ahlak yerine de rant ve kazancı öne çıkarmışlardır. Türkiye, 2024 Yerel Seçimlerinde hem yerelde hem de dünyada tarihi bir tercihin eşiğinde bulunmaktadır. Şehirlerimiz emniyetini yitirmiştir.  Doğamız beton bloklarla yok edilmiştir.. Belediye bütçeleri israf ve yolsuzlukla sömürülmüştür. Belediyelerin istihdam ve uygulamalarında adalet ortadan kalkmış siyaset kirletilmiştir.  Tarihimiz, kültürümüz, benliğimiz ve nesillerimiz büyük bir saldırıyla karşı karşıya bulunmaktadır.. Medeniyetimizin izleri silinmeye çalışılırken, insanı insan yapan tüm unsurlar tehdit altındadır.

Evet, bugün milletimiz ve memleketimiz büyük tehlikelerle karşı karşıyadır. Ancak biz, milletimizi çaresiz, memleketimizi ümitsiz bırakmayacağız! En zor zamanlarda sorumluluk üstlenen, milletini canından aziz bilen kadrolar ile bu tarihi dönemeçte yeni bir çözüm için, Türkiye’ye yeniden refah getirmek için ayağa kalmaktayız.  Milletimizin tüm dertlerine çare olacak, tüm yanlışları durduracak bir hizmet anlayışıyla hareket etmeye hazırız.

“Hakir olduysa millet şanına noksan gelir sanma/Yere düşmekle cevher sakıt olmaz kadr-ü kıymetten” diyen Millî Görüşlüler olarak, bütün oyunları bozacak feraset ve cesarete sahibiz. Bin yıllık emanetin mirasçıları olarak, tüm benliğimizi milletimize adamaya hazırız. Emin olun ki, yolculuğuna ahlak üzerine başlayanlar, yoldaki engellere aldırış etmeden bugün de azim ve kararlılıkla yürümektedirler.

Çıktığımız bu yolda, Erbakan Hocamızdan aldığımız ilhamla, yozlaşmış siyaset anlayışlarına karşı yüreğimizde bir ümit tohumu yeşertiyoruz. Yeniden filizlenen bu tohum, milletimizi huzur, sevinç ve refaha ahlaklı belediyecilik ile kavuşturacaktır.

‘Ahlaklı Belediyecilik’, her işinde ahlakı öncelemek demektir. Milletin malına sahip çıkmak, yolsuzluk ve ranta geçit vermemek demektir. Ahlaklı belediyecilik, adil bir düzeni tesis etme anlayışının temelidir. Temeli olmak zorundadır. Bu amaç ile başlamış olduğumuz seminerlerimizde belediye- kooperatif-  işletmesi ortaklığı ile en az maliyetle temel ihtiyaçlara yönelik mal ve hizmet üretiminin ne şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği hususunda  temel ilkeleri 53 madde ile özetlemiş olduk.  Bundan sonraki seminerimizde, katılıma ve istişareye dayalı, belediye ve kooperatif işbirliğini esas alan bir hizmet anlayışı ile “Belediye yasasında yer alan görev ve sorumlulukların adil düzen açısından değerlendirilmesi” konusunu ele alacağız.

Adil Düzen Yerelden Kurulmalıdır” seminerlerimiz devam edecektir İnşAllah. Rabbim seminerlerimizi adil düzenin bir an önce tesis edilmesine vesile kılsın. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

İnş. Müh. Hilal Çekmen,

Akevler,  72. Seminer,  03. 03. 2024                         

Yeniden Refah Partisi Milli Siyaset Kurulları

Kadın, Aile ve Sosyal Hizmet Politikaları Kurul Koordinatörü

 






Son Yorumlanan Makaleler
Hilal Çekmen
Adil Düzende Deprem Yönetimi
22.02.2023 1701 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Deprem Öncesi Tedbir ve Denetim
22.02.2023 1384 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Planlama ve İmar
27.02.2023 1811 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Bütçe Gelirleri ve Giderleri Pay Tablosu-1
5.03.2023 874 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Bütçe Giderler Paylaşım Tablosu- 2.
16.04.2023 877 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Bütçe Giderler Paylaşım Tablosu- 3
16.04.2023 783 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN VE ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR-1
16.04.2023 802 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN VE ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR?-2
30.04.2023 802 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN ve ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR? -3
7.05.2023 671 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENE GİDEN SÜREÇTE HAZIR HALE GELMEK-1
11.05.2023 696 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENE GİDEN SÜREÇTE HAZIR HALE GELMEK-2
13.05.2023 711 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN VE ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR-4
24.05.2023 593 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN İÇİN YÖNETİMDE KİMLİKSİZLEŞMEDEN VAR OLMAK
27.05.2023 598 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE YERİNDEN YÖNETİM- MERKEZİ YÖNETİM DENGESİ
24.09.2023 681 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Siyasi ve Hukuki Düzenin Temel Esasları,
1.10.2023 834 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL SİYASİ VE HUKUKİ DÜZENİN ANAYASAL TEMEL ESASLARI
8.10.2023 900 Okunma
Hilal Çekmen
DÜNYADA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN TEMEL ESASLAR
15.10.2023 701 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİZM’İN MADDİ GÜCÜ ELE GEÇİRMESİNİN TARİHÇESİ
22.10.2023 1391 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİZME KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
5.11.2023 754 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİST DÜZENDEN KURTULUŞ İÇİN HİCRET
19.11.2023 764 Okunma
Hilal Çekmen
B'NAİ B'RİTH'İN İFSAT ALT KURULUŞLARI VE TAHRİBATLARI
26.11.2023 638 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİST BILDERBERG ALT KURULUŞLARI VE TAHRİBATLARI
3.12.2023 634 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜNYA DÜZENİ ANAYASASI
10.12.2023 643 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜNYA DÜZENİ İNSANLIK ANAYASASI-2
17.12.2023 623 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜNYA DÜZENİ İNSANLIK ANAYASASI-3
25.12.2023 576 Okunma
Hilal Çekmen
Hak ve Hürriyetlerin Muhafazası İçin Esaslar
31.12.2023 673 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL YÖNETİM- YARGI KUVVETİNİN ÖZELLİKLERİ
14.01.2024 567 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR
28.01.2024 816 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-2
11.02.2024 726 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-3
18.02.2024 631 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-4
3.03.2024 474 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER
17.03.2024 616 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER-2
14.04.2024 521 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN İÇİN BELEDİYE HİZMET AŞAMALARI
7.05.2024 469 Okunma


© 2024 - Akevler