Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-2
11.02.2024
727 Okunma, 0 Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-2

  1. ÇOĞULCU, KATILIMCI VE İSTİŞAREYE DAYALI KARARLARIN ALINDIĞI BELEDİYE KARAR ALMA SİSTEMİ
  1. HİZMET VE MAL ÜRETİMİNİN  BELEDİYE- HİZMET VE KALKINMA KOOPERATİFLERİ ORTAKLIĞI İLE YÜRÜTÜLDÜĞÜ BELEDİYE HİZMET SİSTEMİ

 

  1.  BELEDİYE-KOOPERATİF ORTAKLIĞININ TEMEL İLKELERİ

 

  1.  …….

Geçen seminerimizde mevcut belediye karar alma sisteminin katılımcı ve istişareye dayalı bir oluşumun harekete geçirilmesi ile halkın isteklerinin belediye meclisine taşınabileceğini  ifade etmiştik. Çünkü mevcut çoğunluğa dayalı belediye karar alma sistemi yandaşların, belli bir azınlığın hak ve menfaatlerini korumak için işletilmekte iken, adil düzen temel prensipleri doğrultusunda hareket etmek isteyenler tarafından yöre halkının tamamının isteklerine ve ihtiyaçlarına çözüm üreticisi ve bunları uygulayıcısı olarak da işletilebilir. Yeter ki bu doğrultuda bir irade oluşuversin. Dolayısı ile karar alma sistemi, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışın yer aldığı gerekli yasal düzenlemeler öncesinde de halkın tamamının maddi ve manevi ihtiyaçlarına çareler üretebilmek amacı ile kullanılabilir. Geçen seminerimizde  uygulamada katılımcı ve istişareye dayalı bir sistemin ne şekilde yürütülebileceğini anlattık. Katılımcı sistemin geliştirilmesi ile yönetim ile halkın tamamı arasındaki iletişimin, sinyal hattının halk meclisleri yolu ile tam olarak kurulabileceğini ifade ettik, Katılım ile belirlenen sorunlar için gerekli çözüm ve projelerin de istişari sistemin uygulanması yani siyasi partilerin temsilcileri ile belirlenen uzmanlar ve akademisyenler yolu ile işletilebileceğini ifade ettik.  Halk meclisleri yolu ile oluşturulan katılım sistemi ile bünyenin sinir sistemindeki iletişim hatlarındaki tıkanıkların giderilebileceğini anlattık. Uzmanlar ile yapılan istişare sistemi ile de elde edilen çözümlerin bütün halka ulaşabilmesinin mümkün olacağını söyledik.  Böyle bir sistemin sağlıklı olarak işlerliğini temin etmek ile bünyedeki dolaşım sistemindeki kanın temizlenmesinin mümkün olabileceğini  böylece temiz kanın hücreleri besleyeceğini ve sağlıklı hale getireceğini anlattık.  

Bugünkü seminerimizde de bünyedeki kas sistemini nasıl sağlıklı kılabileceğimizi ifade etmeye çalışacağız. İşte kas sistemine sağlıklı hareket kabiliyeti kamu hizmetlerinin kooperatiflerle oluşturulan ortaklık yolu ile sağlanmış olacaktır.  Kas sistemi kendisi için gerekli olan enerjiyi kooperatiflerin belediyeye ve özel sektöre genel hizmet ortağı olması yolu ile temin edebilecektir. Çünkü canlılar elektrik enerjini mekanik enerjiye kas sistemi ile dönüştürmektedir. İşte bu dönüşümü sağlayacak olan genel hizmetlerdir. Genel Hizmetlerin kooperatif ortaklığı ile yürütülmesi hem kamunun hem de bütün işletmelerin en verimli, faydalı mal ve hizmet üretiminde bulunabilme yani hareket kabiliyetine kavuşmasını sağlayacaktır. Bünyeye enerji sağlamak için kan dolaşımına, sistemler arasındaki iletişim için sinir sistemine, bütün bunların sürekliliğini için gereken ekonomik faaliyetlerin yapılabilmesi için de kas ve iskelet sistemine ihtiyaç vardır. İktisadi sistem bünyenin hareketliliğini sağlayan sistemdir ve mal ve hizmet üretiminin bütünüdür. Adil düzende iktisadi sisteme kamu kooperatifler veya vakıflar ile genel hizmetleri vererek ortak olmaktadır. Devlet, işletmelere vakıf veya kooperatiflerin yapmış olduğu genel hizmetler ile ortak olduğu için genel hizmet payı olarak vergisini almış olmaktadır. Dolayısı ile mevcutta kooperatifleri  hizmet üretimine ortak ederek ortaklık sistemine geçiş aşamasının ilk adımını atmış olabiliriz. Dolayısı ile belediyeler hizmet birimi olarak görev alan kuruluşlar oldukları için bu hizmetlerini kar amacı gütmeyen kooperatifler ile işbirliği içinde yürütmelidirler.

Devlet demek, müesseseleri ile bir varlık hâline gelmiş topluluktur. İnsanın nasıl sinir sistemi, kas sistemi, dolaşım sistemi varsa bu bünyeye karşılık gelen devlet de bütün kurumları ile tek bir varlıktır. İşte bu mekanizmanın sağlıklı olması farklı organların ve hücrelerin verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Adil düzende halkın isteklerini belirtmesi ve çözüm önerilerine katılımı önemli olduğu kadar halkın kendilerine hizmet verecek, hizmet yürütücülerini seçmedeki  katılımları, hizmet üretimine kooperatifler yolu ile katılımları  da bir o kadar önemlidir. Temel ilkedir.  Daha önceki seminerlerimizde başkan ile birlikte toplamda 25 genel hizmetin vakıflar yolu ile nasıl bir sistem ile yürütüldüğünü anlatmıştık.  

Bugünkü seminerimizde de belediyelerin kendi görev alanlarındaki hizmetlerin yürütülebilmesi için vakıf gibi çalışma potansiyeline sahip, kooperatif veya kooperatif birlikleri ile işbirliğini  nasıl kurulabileceği ve sürdürebileceğinin temel ilkelerini anlatmış olacağız.

  1. BELEDİYE-KOOPERATİF ORTAKLIĞININ TEMEL İLKELERİ

 

  1. Belediyeler, daha sonraki seminerlerimizde tek tek ele alacağımız, Belediye Kanunu ile ifade edilen görev, yetki ve sorumlulukları dahilindeki iş ve işlemlerini yürütürken genel hizmetler kapsamındaki görevlerini kuracakları kooperatifleri ile ya da kooperatiflerin genel hizmet sağlayıcısı olarak işletmelere  ortak edilmesi  yolu ile sağlamalıdırlar.

 

  1. Belediyeler, görevlerinin bir yüklenici firmaya verilmesinin şartı olarak, bu görevlerin yüklenici olacak firmanın genel hizmetleri yürütmek üzere kooperatif ortaklığının var olup olmadığını aramalıdır.

 

  1. Firmalara, işletmelere kooperatiflerin ortak olabilmesi için öncelikli olarak belediyeler dernekleri de bu hususta aktif hale getirerek dayanışma ve hizmet kooperatifleri oluşturmalıdır.

 

  1. Belediyeler, işletmelere sunulacak olan genel hizmetleri ile ortak olan dayanışma ve hizmet kooperatiflerinin ilçe ve il bazında kalkınma kooperatif birliği kurmalarını sağlamalıdırlar.

 

  1. Bu şekilde belediyenin yüklenici veya kiracısı olan bütün firma ve işletmeler, kooperatif  güvencesi altına alınabilmelidir. Çünkü kooperatifler işletmelerin halk işletmesi olmasını, teminata ve güvene dayalı iş yürütebilmesini ve sürekli denetim altında tutulabilir olmasını sağlayacaktır.  

 

  1. İşletmelerin kooperatiflerin güvencesi altına girmesi de, kooperatif yönetim kurulunun,  kooperatif hizmet sorumlularının adil düzendeki  teminatlı ehliyet esaslarına göre belirlenmesi sistemi ile sağlanmalıdır. Hizmet yürütücülerin bu ehliyete haiz olduklarını belirleyecek en önemli teminat unsuru da hizmet yürütücüsü kişilere bu teminatlı ehliyet belgesini verilmesi ile sağlanabilmelidir.

 

  1. Belediye- kooperatif- işletme ortakları çalışanlarının; bilgisizlik, deneyimsizlik ve ihmalinden kaynaklanan ya da kasten iras edilen zararlarının ödenmesi için “dayanışma ortaklıkları” siyasi parti mahalle temsilcilikleri yolu ile oluşturulmalı ve bu ortaklara güvenceli yetki belgesi verilmeli veya güvenceli sertifikalar temin edilmelidir. Siyasi partinin güvencesi altına alınmış kişiler, siyasi parti temsilcisi olarak kooperatif yönetim kurulunu oluşturmuş olmalıdırlar. Böylece hem kooperatif çalışanlarının hem de kooperatif ve işletme ortaklığında hizmet veren  kişilerin siyasi partilerin ortak olarak teminatı ve kefaleti altına girmeleri temin edilmelidir.

 

  1. Kooperatif ile Belediye’nin ortak banka hesabı olmalıdır. Bu bankadan iki taraf yetkililerinin imzası olmadıkça nakit çekilmemelidir. Bu hesaba Kooperatif aracılığı ile Kooperatif Ortakları da nakit koyabilmelidir. Belediye ile Kooperatif arasında faizsiz kredileşme anlaşması olmalıdır.  Kooperatif ve kooperatifler karşılıklı güvence göstererek birbirlerinin parasını eşitlik içinde kullanabilmelidir. Bu belediyenin kooperatife verdiği bir güvence olmalıdır.

 

  1. Belediye, kooperatife veya kooperatif ortağı işletmelere altyapısı yapılmış arsa, bina, makine ve araçları üretimden pay almak üzere tesis ortağı olarak katılmalıdır. Kooperatif ortaklığı oluşmuş işletmelerden ciro üzerinden kâr alınmalıdır.  

 

  1. Belediye Kooperatifin ihtisasında olan işlerin ihalelerinde ihaleye girecek firmalardan Kooperatif güvencesini aramalıdır. Başarısızlık halinde Kooperatif yönetim kuruluna  rücu edilebilmelidir. Kooperatifin ihtisası dahilinde olmayan işlerde de kooperatif güvencesi eşit şartlarda tercih sebebi olmalıdır.

 

  1. Belediye işbirliği içinde olan kooperatiflere halkın güveni daha fazladır. Kooperatiflerin kendileri gibi kar amacı gütmeyen belediyeler ile işbirliği yapması hem belediye hizmetlerinin  daha ucuza mal olmasını sağlayacak hem de halk katılımı ve denetimini mümkün kılabilecektir.

 

  1. Dolayısı ile Belediye yüklenici şirketi,  genel hizmet ortağı dayanışma ve hizmet kooperatifi  olması şartı ile  (kooperatif şirket veya şirket- kooperatif şirket ortaklığı da  olabilir) ihaleye girebilmeli ve yüklenici olmalıdır.

 

  1. Ortaklar sermayelerini biriktirip bir sorumlunun yönetimine vermelidirler. Vezne  “Kooperatif” kontrolünde olmalıdır. Ambarın anahtarı “Kooperatif” kontrolünde olmalıdır.   Muhasebeyi “Kooperatif” tutmalıdır ve herkese açık olmalıdır.  Ortaklar arasında oluşturulması gereken  hakemlik sistemine ihtilaflı durumlarda  her zaman başvurulmalıdır.

 

  1. Belediyenin kendi görevlerini yerine getirmesinde hizmet götürecek olduklarının katkısını sağlamadan bu görevleri en verimli şekilde başarması mümkün değildir. Halkın bu görevlere katkısı kooperatifleşme yolu ile sağlanabilecektir.  Her ilin sorunları ve imkanları farklıdır. Bu da kooperatiflerin halk meclisleri ile irtibatı ile  sağlanabilecektir. Belediye, belde, ilçe sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla adil düzen yerelden kurulmalıdır seminerlerimizin ilkinde ifade ettiğimiz katılımın esas alındığı halk meclisi sistemine bakılabilir.

 

  1. Özellikle belediye yüklenicisi konumundaki işletmelere genel hizmet ortağı olan hizmet kooperatiflerinin yönetimine siyasi partilerin temsilcilerinin dahil edilmesi gerekmektedir. Bu durum bütün ortakları siyasi partilerin teminatı altına sokacaktır.

 

  1. Kimseyi zorlamadan, gönüllü iştiraklerin kooperatiflere yöneltilmesini sağlamak gerekmektedir.

 

  1. Böylece kooperatiflerin kamu ve işletmelere genel hizmet vererek iktisadi düzene katılımları sağlanmalıdır.

 

  1. Bütün bu şartların oluşturulması ile  belediye yüklenicisi firmalar bazında tekel oluşumunun da önüne geçilmiş olacaktır.

 

  1. Belediye birden fazla hizmet  kooperatifine izin vermeli  ve işletmelerden bu kooperatiflerden birine ortak olması şartını koşmalıdır.  Bu durum kooperatifin işletmeye kefil olması anlamına gelmektedir.

 

  1. Kooperatif belediyelerin bu hizmetlerini yapmasında yardımcı olacaktır. Karşılığını ortaklıktan alacaktır. Kooperatif bir yönetmelik hazırlayacak ve belediye meclisinden de geçirildikten sonra kooperatif ve belediye ortaklığı bu yönetmelik  doğrultusunda işlerini yürütecektir. Bu yönetmelik meclis kararlarının denetimine tabi olmuş olacaktır.

 

  1. Belediye kanununda “Belediye kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye ortaklıkları kurabilir” diye  yazılmıştır. Bu durum sermaye ortaklıkları kurabildiği gibi kooperatif ortaklıklarını da kurabileceği anlamına gelmektedir.  İlgili mevzuat Kooperatifler Kanunu’dur. Hizmet Kooperatiflerinin ve Kalkınma Kooperatiflerinin bu kanuna göre belediye tarafından kurulabilmesi hususunda hiçbir engel yoktur.

 

  1.   Kooperatifler yarı gönüllü kuruluşlardan oluşturulmalıdır. Kooperatifler halkın yararlanabileceği projeler üretmelidirler. Belediye bu projelere göre Kooperatifin Hizmet Ortağı olduğu işletmelere veya kişilere bu projeleri vermelidir.

 

  1. Belediye görevlerini yerine getirirken, belde, ilçe halkına hizmet götürür iken çıkar paralelliğini esas almalıdır. Bunu sağlamanın en doğru yolu da kooperatifi genel hizmet ortağı yapan halk işletmeleri ile bu işlerin yürütülmesini sağlamaktır.

 

  1. Belediye ve Hizmet Kooperatifi işbirliği ile Belediye Kalkınma Kooperatifi birliklerini oluşturma konusunda bir sözleşme  ile anlaşmaya varılmalıdır.

 

  1. Hizmet kooperatifleri, belde, ilçe, il  belediyelerinde siyasi partilerin  %5 oy oranı için verdiği birer kurucudan oluşmalıdır. Belde, ilçe, il  eski belediye başkanları da kurucu olabilmelidir.

 

  1. Belediye- Kooperatif işbirliği ile beldede, ilçede hizmet veren öğretmenler, din adamları, emekliler, esnaf, kooperatifin genel hizmet çalışmalarına ortak edilerek, çalıştırılarak  Genel Planlama yapmalı ve işletmelerin bu doğrultuda faaliyete geçmeleri sağlanmalıdır.

 

  1. Kooperatifler birinci seminerimizde ifade ettiğimiz halk meclisi ve danışma meclisi ile irtibat içinde olmalıdırlar.  Yönetim kurulunu siyasi parti temsilcileri ile oluşturarak, halk meclisinin yani mahalle muhtarlarının apartman yöneticileri arasından her 300-1000 kişi için belirledikleri  sokak temsilcilerinin isteklerinin değerlendirilmesini sağlamalıdırlar. İşte belediyeler yönetim kurulunun siyasi partilerin teminat verdiği kişiler tarafından oluşturulan kooperatifler ile ortaklık kuran ve böylece halk işletmesi hüviyetine kavuşan işletmeler ile görevlerini yerine getirmeye çalışmalıdırlar. Dolayısı ile  belediye meclis üyelerinin, kooperatiflerdeki yönetim kurulundaki siyasi parti temsilcileri işbirliği ile halk meclisindeki sokak temsilcilerinin  isteklerine uygun olarak  plan ve proje üretimi sağlanabilmelidir. Bunun için  siyasi parti temsilcilerinin ve dolayısı ile siyasi partilerin teminat verdikleri planlama ve proje konusunda uzman kişilerden faydalanılmalıdır.   Böylece siyasi partiler hem kooperatif bünyesindeki  genel hizmetlerin en faydalı olarak verilmesi,  hem de genel hizmetler ile ortak oldukları işletmelerin  en faydalı hizmetleri yürütmesi hususunda teminat vermiş ve kefil olmuş olacaklardır..

 

  1. Dolayısı ile Kooperatif “Halk İşletmeleri”ni  kurmalı veya mevcut işletmeleri “Halk İşletmeleri”ne çevirmeli ve bu işletmelere “Genel Hizmet Ortağı” olarak katılmalıdır. Halk işletmelerinde;
  1. Altyapı ve Tesis Ortaklığı,
  2. Müteşebbis, müteahhit ortaklığı
  3. Bakım ve Üretim İşçiliği Ortaklığı,
  4. Yardımcı Madde ve Ham Madde Ortaklığı,
  5. Dayanışma ve Genel Hizmet Ortaklığı olmak üzere, beş tür ortaklığın oluşturulduğu ortaklık ile belediye görevleri yürütülmeli, halkın beklentilerine cevap verilebilmelidir.  İşletmelere kooperatiflerin  “Dayanışma ve Genel Hizmet Ortağı” olarak katılması belediye hizmet ve mal üretiminde yüklenici olabilmeleri için öncelik verilen  durum olmalıdır.
  1. Dayanışma ve Genel Hizmet Ortaklığı şunları yapmalıdır.
  1. Personel, demirbaş kayıtları ile zimmet ve envanter muhasebesini tutmalıdır.
  2. İlmî, ahlâkî, meslekî ve korunma eğitimlerini vermeli, dayanışmasını, müşavirliğini ve güvencesini sağlamalıdır.
  3. Tebliğ, arşiv, ortak ambar ve ortak kasa hizmetlerini vermelidir.
  4. Basın yayın imkanlarından yararlandırmalı, ulaşım ve haberleşmeleri sağlamalıdır.
  5. Planlama, sağlık, bakım ve güvenlik hizmetlerini vermelidir.
  6. Sözleşmeler, kontrol, soruşturma ve hakemlik hizmetlerini vermelidir.
  7. İşletme ortakları arasında koordinasyonu sağlamalıdır.
  1.  Belediyeler, yukarıda belirttiğimiz hizmetlerin yürütülmesini sağlayacak belediye-kooperatif- işletme  ortaklığını oluşturmalı ve görevlerini bu şekilde yerine getirmelidir.

 

  1. Kurulu Kooperatif Temsilcisi ve Belediye Başkanı birlikte siyasi parti başkanlarından  aldıkları oy yüzdesine göre “Kurucu Üye” istemelidirler. Böylece  “Kooperatif Kurucu Meclisi” oluşturulmalıdır.  Bunlar “Kooperatif Sözleşmesi”ni hazırlamalıdırlar. Bu sözleşme belediyenin yetkili kurullarından geçtikten sonra Kooperatif kurulmuş olmalıdır. İşte kurulan bu kooperatiflerden dayanışma ve hizmet kooperatifleri işletmelere genel hizmet ortağı olarak hizmet veren kooperatifler olmalıdır.   

 

Adil Düzen Yerelden Kurulmalıdır” seminerlerimiz devam edecektir İnşAllah. Rabbim seminerlerimizi adil düzenin bir an önce tesis edilmesine vesile kılsın. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

İnş. Müh. Hilal Çekmen,

Akevler,  70. Seminer,  11. 02. 2024                         

Yeniden Refah Partisi Milli Siyaset Kurulları

Kadın, Aile ve Sosyal Hizmet Politikaları Kurul Koordinatörü

 

 






Son Yorumlanan Makaleler
Hilal Çekmen
Adil Düzende Deprem Yönetimi
22.02.2023 1703 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Deprem Öncesi Tedbir ve Denetim
22.02.2023 1385 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Planlama ve İmar
27.02.2023 1812 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Bütçe Gelirleri ve Giderleri Pay Tablosu-1
5.03.2023 875 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Bütçe Giderler Paylaşım Tablosu- 2.
16.04.2023 877 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Düzende Bütçe Giderler Paylaşım Tablosu- 3
16.04.2023 783 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN VE ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR-1
16.04.2023 802 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN VE ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR?-2
30.04.2023 802 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN ve ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR? -3
7.05.2023 672 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENE GİDEN SÜREÇTE HAZIR HALE GELMEK-1
11.05.2023 698 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENE GİDEN SÜREÇTE HAZIR HALE GELMEK-2
13.05.2023 711 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE AİLE, KADIN VE ÇOCUKLAR NASIL KORUNUR-4
24.05.2023 593 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN İÇİN YÖNETİMDE KİMLİKSİZLEŞMEDEN VAR OLMAK
27.05.2023 599 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZENDE YERİNDEN YÖNETİM- MERKEZİ YÖNETİM DENGESİ
24.09.2023 682 Okunma
Hilal Çekmen
Adil Siyasi ve Hukuki Düzenin Temel Esasları,
1.10.2023 834 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL SİYASİ VE HUKUKİ DÜZENİN ANAYASAL TEMEL ESASLARI
8.10.2023 901 Okunma
Hilal Çekmen
DÜNYADA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN TEMEL ESASLAR
15.10.2023 701 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİZM’İN MADDİ GÜCÜ ELE GEÇİRMESİNİN TARİHÇESİ
22.10.2023 1392 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİZME KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
5.11.2023 754 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİST DÜZENDEN KURTULUŞ İÇİN HİCRET
19.11.2023 764 Okunma
Hilal Çekmen
B'NAİ B'RİTH'İN İFSAT ALT KURULUŞLARI VE TAHRİBATLARI
26.11.2023 638 Okunma
Hilal Çekmen
SİYONİST BILDERBERG ALT KURULUŞLARI VE TAHRİBATLARI
3.12.2023 635 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜNYA DÜZENİ ANAYASASI
10.12.2023 643 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜNYA DÜZENİ İNSANLIK ANAYASASI-2
17.12.2023 625 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜNYA DÜZENİ İNSANLIK ANAYASASI-3
25.12.2023 576 Okunma
Hilal Çekmen
Hak ve Hürriyetlerin Muhafazası İçin Esaslar
31.12.2023 674 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL YÖNETİM- YARGI KUVVETİNİN ÖZELLİKLERİ
14.01.2024 568 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR
28.01.2024 816 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-2
11.02.2024 727 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-3
18.02.2024 631 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN YERELDEN KURULMALIDIR-4
3.03.2024 474 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER
17.03.2024 616 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEMEL İLKELER-2
14.04.2024 523 Okunma
Hilal Çekmen
ADİL DÜZEN İÇİN BELEDİYE HİZMET AŞAMALARI
7.05.2024 469 Okunma


© 2024 - Akevler