Muhtarlıklarda ‘Kalkınma Kooperatifi’ olmalı - 2
Önceki yazıyla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
“Vahşi kapitalizme karşı çözüm; kooperatifleşme…” de olabilir bu yazının başlığı!
Böyle dememin, böyle yazmamın birkaç sebebi var…
Önce o sebeplerle söze yani meramımızı yazmaya başlayalım…
Birincisi: İlmî ve amelî çalışmalarımızı üç ilimizdeki kooperatiflerimizde yapıyoruz…
İkincisi: “Kooperatifler ve kooperatifleşme” konusu daima gündemimizde…
Üçüncüsü: Kooperatifleşme konusunu yine yazmaya hazırlanıyordum…
Dördüncüsü: “Kooperatifler yarının işletmeleri mi olacak” yazısı…
Beşincisi: 1 Temmuz’un ‘Dünya Kooperatifçilik Günü’ olması…
***
Dördüncü sebepte yani söz konusu o yazıda yazılanlarla devam edeceğiz…
“Kooperatifler yarının işletmeleri mi olacak” yazısı yazar Yaşar Süngü tarafından yazıldı ve 02/07/2023 Pazar günü Yeni Şafak’ta yayımlandı.
Söz konusu yazı özellikle ‘Kooperatifçilik Profesörü!’ olarak biline Prof. Dr. Hüseyin Polat’ın bu önemli konuda dünya çapında yaptığı çalışmalara dayanıyor.
“Vahşi kapitalist düzeni adam etmenin tek yolu kooperatifleşme” hüküm ve sonuç cümlesi ile sona eren bir yazı yazılınca elbette bir taraftan dikkat nazarlarımızı celbetti, diğer taraftan yarım yüzyılı da aşan bir zamandan beri bu konuda çalışanlar olarak bizi sevindirdi.
“Vahşi kapitalizme karşı çözüm; kooperatifleşme…” şeklinde yazımızın en başında yazı başlığı olarak da yazılabileceğini hatırlatmamızın bir sebebi de budur.
Öz ve özet olarak bu gibi vesilelerle hep hatırlattığımız üzere, hayatımızın dinî-ilmî-iktisadî-idarî/siyasî alanlarında SOSYAL TUFAN seviyesinde var olan sorunlar karşısında ülkemizde yapılması gerekenler bize göre bellidir, ‘kooperatifleşme’ de bunlardan biridir.
***
“Kooperatifler yarının işletmeleri mi olacak” yazısını okumaya başlayabiliriz…
“Dünyada gelir dağılımının düzelmeyecek biçimde oluşması, zengin ve yoksul sınıflar arası uçurumun derinleşmesi kooperatifçiliği yeniden gündeme taşıdı.
Sosyal adaletin yeniden sağlanması ve gelir dağılımını yeniden düzeltme açısından Kooperatiflere yarının işletmeleri olarak bakılıyor.
Kooperatifler bugün dünya ekonomisinin yüzde 15’ini kontrol ediyorlar. Dünyadaki istihdamın da yüzde 10’unu karşılıyorlar.
Dünyadaki hedef, 2030 yılında bu oranları ikiye katlamak.
ILO ve FAO başta olmak üzere, Birleşmiş Milletler örgütlerinde, AB ve başka bölgesel örgütlerde kooperatif işletmelerin geleceğin istihdamında önemli bir rol oynayacakları tartışılıyor. Profesör Hüseyin Polat diyor ki; “Kooperatifçiliğe yalnız gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde değil, azgelişmiş ülkelerde de her zamankinden daha fazla ilgi duyulmaya başlandı. Denilebilir ki dünya, kooperatifleri yeniden keşfediyor. O nedenle ben kooperatiflerin ‘yarının işletmeleri’ olacağına inanıyorum. Dünyanın her yerinde bu düşüncede olan pek çok insan var. Yani, böyle düşünen yalnızca ben değilim.”
Yurt içinde ve yurt dışında 50 yıla yaklaşan kooperatifçilik deneyimine sahip önemli bir uzman Hüseyin Polat. Bu alanda Kooperatifçilik Profesörü olarak biliniyor.
2014 yılından beri Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Genel Başkan Danışmanlığı yapmış.
Uzun yıllar Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’da görev yapmış, emekli olduktan sonra da Birleşmiş Milletler örgütlerine üye devletlerin kooperatifçilik politikalarının geliştirilmesi konusunda danışmanlık desteği vermiş. 20’si İngilizce olmak üzere 30’un üzerinde yayınlanmış kitabı ve araştırması bulunuyor.”
(Devamı var) 8.7.2023