Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015
20473 Okunma, 17 Yorum

Cennetteki Khamr

Khamr kelimesi Kuranda 6 kez içecek olarak geçmektedir. Yedinci olarak aynı kökten türetilen (خمر), Khumur olarak, Nur suresi 31. Ayette, çoğul anlamda, başörtüleri demektir.

Khamr kelimesinin “içki” yani “sarhoş edici mayalanmış içecek” anlamında kullanıldığı ayetler aşağıda verilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken ise: Bu ayetlerde geçen khamr kelimesi marifedir. Yani belli bir mayalanmış içecek anlamındadır. Kısacası bizim içki dediğimiz kelime anlamındadır.

Bakara 219:

. يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ (219)

Sana içki ve kumarı sorarlar, de ki: «İkisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından daha büyüktür». Ne sarf edeceklerini sana sorarlar, de ki: «Artanı». Böylece Allah, dünya ve ahiret hususunda düşünesiniz diye size ayetleri açıklar [219].

Maide 90:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (90)

Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi kargaşa sebebidir, bunlardan kaçının ki sorunsuzluğa eresiniz [90].

Maide 91:

إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ (91)

Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan men olanlar oldunuz mu?[91].

 

Bu ayetlerden içki anlamına gelen kelimenin elkhamr kelimsi olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

 

Khamr kelimesinin geçtiği diğer ayetler ise:

Yusuf 36:

وَدَخَلَ مَعَهُ السِّجْنَ فَتَيَانِ قَالَ أَحَدُهُمَا إِنِّي أَرَانِي أَعْصِرُ خَمْرًا وَقَالَ الْآخَرُ إِنِّي أَرَانِي أَحْمِلُ فَوْقَ رَأْسِي خُبْزًا تَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْهُ نَبِّئْنَا بِتَأْوِيلِهِ إِنَّا نَرَاكَ مِنَ الْمُحْسِنِينَ (36)

Hapse, onunla beraber, iki genç daha girdi. Biri, «Rüyamda mayalanacak üzüm sıktığımı gördüm» dedi; diğeri «Başımın üzerinde, kuşların yediği bir ekmek taşıdığımı gördüm» dedi. «Bize bunu yorumla; senin iyi bir kimse olduğunu görüyoruz»[36].

Bu ayette geçen khamren kelimesi genellikle “şaraplık” olarak çevrilmektedir. Oysa kelime nekre yani belirsizdir. Mayalamak anlamındadır. Burada sıkılan üzüm suyu muhtemelen şıra veya sirke yapımında kullanılacaktır.

Yusuf 41:

يَاصَاحِبَيِ السِّجْنِ أَمَّا أَحَدُكُمَا فَيَسْقِي رَبَّهُ خَمْرًا وَأَمَّا الْآخَرُ فَيُصْلَبُ فَتَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْ رَأْسِهِ قُضِيَ الْأَمْرُ الَّذِي فِيهِ تَسْتَفْتِيَانِ (41)

«Ey mahpus arkadaşlarım! Biriniz efendinize mayalanmış içecek sunacak, diğeri asılacak ve kuşlar başından yiyecektir. Sorduğunuz iş işte böylece kesinleşmiştir.»[41].

Muhammed 15:

مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِيهَا أَنْهَارٌ مِنْ مَاءٍ غَيْرِ آسِنٍ وَأَنْهَارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهَارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى وَلَهُمْ فِيهَا مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَمَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ كَمَنْ هُوَ خَالِدٌ فِي النَّارِ وَسُقُوا مَاءً حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءَهُمْ (15)

Allah’a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennet şöyledir: Orada temiz su ırmakları, tadı bozulmayan süt ırmakları, içenlere lezzet veren mayalanmış içecek ırmakları, süzme bal ırmakları vardır. Onlara orada her türlü ürün ve Rablerinden mağfiret vardır. Bunların durumu, ateşte temelli kalan ve bağırsaklarını parça parça edecek kaynar su içirilen kimselerin durumu gibi olur mu?[15].

Buradaki “mayalanmış içecek” anlamına gelen nekre khamren kelimesi yine yanlış olarak şarap şeklinde çevrilmektedir. Oysa buradaki anlam “içki” değil mayalanmış içecektir.

Aşağıdaki ayet bu bilgiyi doğrulamaktadır.
Vakıa suresi 18-19:

بِأَكْوَابٍ وَأَبَارِيقَ وَكَأْسٍ مِنْ مَعِينٍ (18) لَا يُصَدَّعُونَ عَنْهَا وَلَا يُنْزِفُونَ (19)

Sarnıçlarından kaplar, bardaklar ve kadehlerle.[18] Ondan ne başları ağrıtılır, ne de akılları giderilir [19].

Görüldüğü gibi burada sunulan içecekler sarhoş edici, baş ağrıtıcı değildir. Yani alkollü içecek özellikleri yoktur. Fakat yinede mayalanmış içeceklerdendir. Ayran, şıra, sirke gibi fakat çok daha lezzetli ve mutluluk vericidir.

Doğrusunu Allah bilir.

 


YorumcuYorum
Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
00:33

Başına harfi tarif gelmekte mana değişmez.

lamı tarif uç anda amaç için gelir:

1.Ahd için: Önceden cümlede gelmiştir ya da muhatap tarafından kastedilen anlaşılmaktadır.

2.Cins için: Kelimenin ifade ettiği kavramın cinsini anlatır.

3.İstiğrak için: O kavramın tüm fertlerini ifade eder.

Hamr başına El gelince başka mana kazanmaz. Bu örneklerde El ile gelenler türü ifade eder. Nekre gelenler ise herhangi bir veya bir çeşit anlamındadır.

Cennetteki ile buradaki hamr aynıdır. Farklı olan cennettekilerin genetiğidir. Artık hamr sarhoş etmemekte ve zarar vermemektedir.


Mete Firidin
29.05.2015
07:58
Değerli şeyhim çok iyi bilirsiniz ki bir kelimenin başına harfi tarif gelince ona özel anlam kazandırır.
mesela salat kelimesi destek demektir. Essalat ise namazı ifade eder. Oruçta aynı şekildedir. Ve Kuranda yüzlerce tanımda bu şekildedir.
Bunun gibi khar fermente içecek anlamında iken, elhamr ise içki anlamındadır. Kuranda 3 yerde de bu şekilde geçmektedir. Hiç bir ifade tesadüfi değildir.
Bunu Türkçede şöyle anlıyoruz. İçecek ve o tip içecek (içki), yani sarhoş edici özelliği olan fermente içecek demektir.
Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
10:31

 

Harf-i tarifin en önemli görevi marifeliktir. Harf-i tarif manayı ya daraltır, ya genişletir. Genişletince umumu içerir, daraltınca tek ferdi içerir ama anlamı değiştirmez.

 

 

1.Ahd için (العهدية): Muhatap tarafından bilinen bir varlığı, zarfı veya durumu işaret etmek için kelimenin başına harf-i tarif gelmesidir. Üçe ayrılır:

                a.Ahdi zikri (العهد الذكري): Bir kelimenin ifade ettiği varlık, zarf veya durum muhatap tarafından sözün öncesinde geçmesi ile biliniyorsa harf-i tarifle gelir.

                b.Ahdi zihni (العهد الذهني): Bir kelimenin ifade ettiği varlık, zarf veya durum muhatap tarafından zihnen biliniyorsa harf-i tarifle gelir.

                c.Ahdi huzurî (العهد الحضوري): Bir kelimenin ifade ettiği varlık, söz söylendiği sırada orada hazır olarak bulunuyorsa, ifade edilen zaman söz söylendiği sıradaki zamansa, ifade edilen mekan söz söylenildiği sıradaki mekan olmasından dolayı muhatap tarafından biliniyorsa harf-i tarifle gelir.

 

2.Cinsin beyanı için (الجنسية): Muhataba varlığın veya kavramın hakiki beyanı için kelimenin başına harf-i tarif gelmesidir.

                a.Cins için (لام الجنس): Bir kelimenin bir varlığın tamamını ya da bir ferdini değil, o varlığın cinsini ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

                b.Hakikilik için (لام الحقيقة): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden bir varlığı ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

                c.Hakiki istiğrak için (لام الاستغراق الحقيقي): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden olan bütün varlıkları ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

                d.Örfi istiğrak için (لام الاستغراق العرفي): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden olan bir bölgedeki bütün varlıkları ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

 

 

 

 

 


Mete Firidin
29.05.2015
11:02

             b.Hakikilik için (لام الحقيقة): Bir kelimenin ifade ettiği varlığın cinsinden bir varlığı ifade etmesi için harf-i tarifle gelmesidir.

Cins = fermente içecekler= Khamr. Cinsin alt türü: Elkhamr: Sarhoş edici fermente içecekler.

Sarhoş edici fermente içecek :ElKhamr ise , diğerleri khamr olarak bahsediliyorsa: Khamer sarhoş edici özelliği olmayan fermente içecekler anlamına gelir.


Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
11:17

Buradaki cins biyolojideki cins değil. Biyolojideki terminoloji ile gramerdeki farklıdır.

Eğer öyle olsaydı Errecul deyince adamın üst türü olan bir tür manasına gelecekti, reculun deyince adam manasına gelmesi gerekirdi ki saçma olur.

Bu harf-i tarif kulanımının benzeri Türkçede de vardır:

Çocuk geldi derseniz karşıdaki biliyordur hangi çocuk olduğunu (marife): ahd-i zihni.

Bir çocuk geldi derseniz herhangi bir çocuk geldi (nekre).

Çocuk iyidir derseniz cinsi bildirir. Yani çocuk cinsini ifade eder. Yani gramerdeki cins biyolojideki cins-tür- familya ... demek değildir.

Gramerdeki "cins" onun özel terminolojisidir.

Yoksa Tıflun deyince (nekre) çocuk manası verilecek, EtTıfl deyince başka mana mı vereceğiz. Bunun manası çocuk olmayacak mı?

Çocuğun üst türü olan bir varlık mı var da o manayı vereceğiz.


Harf-i tarifle mana değişmesi tamamen dil kurallarına aykırıdır.

Mete Firidin
29.05.2015
11:29

errecul denince "o adam" anlarıız. hangi adam "hani sarhoş adam varya, işte o şarhoş adam". anlarız.

khamr denince fermente içecekler anlarız.

Elkhamr değince de "o içecekler" yani "içki" yani " o fermente içecekler, hani sarhoş eden fermente içecekler var ya" onu anlarız..

Mete Firidin
29.05.2015
11:32

Allah ve melekler peygambere salat eder. Allah ve melekler peygambere namaz mı kılar?
Oysa salat destek, essalat namaz demektir.


Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
11:36

Eğer hamra fermente içecek dersen elhamr da fermente içecek olur.

Eğer hamr sarhoş eden fermente içecekse elhamr da sarhoş eden fermente içecek olur.

Burada El harf-i tarifine sıfat manası vermiş oluyorsunuz. Hem de sıfatsal kelime ortada yokken, yani hayali olarak bu El şu manadadır demiş oluyorsunuz. El: sarhoş edici manasındadır demiş oluyorsunuz ki dayanağı yoktur.


Sizin mantıkla:

Recul adam, er-recul: kötü adam manasındadır, peki "iyi adam"ı nasıl ifade edeceğiz. İyi ya da kötü bir sıfattır. Sıfat tamlaması ile ifade edilir.

Ben de er-recul kelimesine uzun adam manası veririm, öbürü kısa adam manası verir.

El harf-i tarifine sıfat manası verilmesinin dille bir ilgisi yoktur. "El" hiçbir zaman sıfat manası kazandırmaz. Vasıf kazandıran kelimelere "sıfat" denir.

Bu mantıkla Kuran'da istediğiniz kelimelere istediğiniz manayı verirsiniz. Önünüzde hiç bir engel kalmaz. Bunun başında El var bu manadadır dersiniz. Şunun başındaki "El" ise bu manadadır dersiniz.

Mete Firidin
29.05.2015
11:54

Nebiçim şehsin cennete kaçak içki sokmaya çalışıyorsun:

Çocuk dedinmi bütün çocuklar anlaşılır. El çocuk dedinmi cocuklar içinde bir özelliği olan çocuk anlaşılır. O çocuk senin bahsettiğin veya başka bir özelliği olan çocuktur. 

Khamr fermente içecektir. Elkhamr ise sarhoş etme özelliği olan fermente içecek demektir.  Marifelik gurup içindeki ayrı bir özelliği göstererek, faklılığı belirtir.

recul adamdır. Errecul ise adamlar içinde bizim açımızdan bir özelliği olan adamdır. O adam adamdır fakat bir yanı ile bize daha özel durumdadır.


Mete Firidin
29.05.2015
12:01

zaten vakı 18-19 da bu içeceğin khamer olduğu ve sarhoş etmediği yazar. Öyleyse sarhoş eden elkhamr dir . Khamr zaten sarhoş etmeyen olur. Diğer ayetlerden kötü özelliğin sarhoş edici etki olduğunu zaten biliyoruz. öyleyse elkhamr sarhoş edici içecek, yani içkidir.

Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
12:20

Çocuk dedinmi bütün çocuklar anlaşılır. El çocuk dedinmi cocuklar içinde bir özelliği olan çocuk anlaşılır. O çocuk senin bahsettiğin veya başka bir özelliği olan çocuktur.

Elçocuk deyince bir özelliği olan çocuk anlaşılmaz. O zaman El'e bir özellik, bir sıfat manası vermiş olursun. Belirli bir çocuğu ifade eder ama belirli özelliği olan çocuğu asla ve asla ifade etmez.

Khamr fermente içecektir. Elkhamr ise sarhoş etme özelliği olan fermente içecek demektir.  Marifelik gurup içindeki ayrı bir özelliği göstererek, faklılığı belirtir.

Burada da El'e sıfat manası veriyorsun. Yani EL=sarhoş eden diyorsun. Geçmiş olsun. Ben de El'lere istediğim manaları verreceğim :).

recul adamdır. Errecul ise adamlar içinde bizim açımızdan bir özelliği olan adamdır. O adam adamdır fakat bir yanı ile bize daha özel durumdadır.

Burada da El'e sıfat manası veriyorsun. Yani EL=bir özelliktir diyorsun.

zaten vakı 18-19 da bu içeceğin khamer olduğu ve sarhoş etmediği yazar.

Vakıa 18-19'da hamr'dan bahsetmez.

يَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُخَلَّدُونَ (17) بِأَكْوَابٍ وَأَبَارِيقَ وَكَأْسٍ مِنْ مَعِينٍ (18) لَا يُصَدَّعُونَ عَنْهَا وَلَا يُنْزِفُونَ (19)

Burada nerede Hamr var?

Allah ve melekler peygambere salat eder. Allah ve melekler peygambere namaz mı kılar?
Oysa salat destek, essalat namaz demektir.

Allah ve melekleri salat eder diye bir ifade yok. Oradaki isim değildir, fiildir. Zaten harf-i tarif almaz. Orada tef'îl babından tasliye eder denmektedir.

Kısaca "El" harf-i tarifi sıfat değildir. Sıfat manası ile manalandırmak çok büyük bir yanlıştır. Manasal tahrifin en kolay yoludur. Bunu daha önce Hamr konusunu tartıştığımız kimseler de bolca yapmaktadır. EL ile gelene, nekre olana başka manalar vermektedirler.

Mete Firidin
29.05.2015
14:37

Demogoji yapıyorsun. elkhamra şarhoş edici mayalı içecek anlamını ben vermiyorum kuran veriyor. Kullanıldığı 3 yerdede sarhoş edici içecek anlamında.


Essalat neden namaz, salat destek iken. Bunun yüzlerce örneği var kuranda. Ahzab 56: 

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Burada nerede fiil değil??????????

Vakıa suresinde ise sarhoş olmazlar diyor. Kadehten bahsediyor. Bunlar size gazozumu düşündürüyor?

Mete Firidin
29.05.2015
14:41


وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

bak buradaki isim

Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
16:30

Demogoji yapıyorsun. elkhamra şarhoş edici mayalı içecek anlamını ben vermiyorum kuran veriyor. Kullanıldığı 3 yerdede sarhoş edici içecek anlamında.

Hamr kullanıldığı her yerde aynı anlamda. Sadece ayetlere uyuyor diye El harfi tarifine sıfatsal mana vermek çok büyük bir yanlıştır.

 

Essalat neden namaz, salat destek iken. Bunun yüzlerce örneği var kuranda. Ahzab 56: 

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Burada nerede fiil değil??????????

Zaten ben de fiil diyorum. Fiil olduğu için isim manası verilmesi yanlış diyorum. Salat ederleri burada nekre kullanmış ve bu nedenle destek olurlar diyorsun. Burada nekre kullanım yok. Burada kullanılan fiildir. Fiiller de isim olmadıkları için El harfi tarifini almazlar. Burada SLV kökü tef’îl babına geçtiği için anlam değişikliği ortaya çıkmış. Destek olmak manası bâb değişikliğinden kaynaklanıyor. Harf-i tarfile alakası yok, zaten fiiller harf-i tarif almazlar.

 

Vakıa suresinde ise sarhoş olmazlar diyor. Kadehten bahsediyor. Bunlar size gazozumu düşündürüyor?

Burada sarhoş olmazlar demiyor. Sekr fiili geçmiyor. Başları ağrıtılmaz ve nezf etmezler diyor. Nezfin manası tükenmek, kesintiye uğramaktır (يدلُّ على نَفاد شيءٍ وانقطاع). Sarhoş etmez fiili geçse bile burada hamr geçmediği için bu gazoz da olabilir, meyve suyu da olabilir, hamr da olabilir.


Netice olarak cennetteki hamr dünyadaki ile aynı hamrdır ama cennetteki insanların yapısı, genetiği başkadır. Örneğin karaciğerlerindeki alkol dehidrogenaz daha güçlü olabilir ve bu durumda hamr zarar vermez, sarhoş da etmez.

 

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

bak buradaki isim

Buradaki isimdir. Es-salattır ve harf-i tarfisiz gelse de manası aynıdır.

Ancak bir kelimenin birden fazla manası olabilir. Hem salat hem de destek manası verebilirsiniz. Ancak bunun sebebi “El” harf-i tarifi değildir. Kelimenin birden çok mana içermesidir. Bunun çok sayıda örneği mevcuttur. Ama sadece “El” geldi diye mananın değiştiğine dair hiçbir örnek yoktur. Sadece mananın kapsadığı fertler değişir, mana aynı manadır. Daha önceki yorumumda bunu şekillerle açıkladım.

Mete Firidin
29.05.2015
18:36

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

bak buradaki isim

Buradaki isimdir. Es-salattır ve harf-i tarfisiz gelse de manası aynıdır.

Ancak bir kelimenin birden fazla manası olabilir. Hem salat hem de destek manası verebilirsiniz. Ancak bunun sebebi “El” harf-i tarifi değildir. Kelimenin birden çok mana içermesidir. Bunun çok sayıda örneği mevcuttur. Ama sadece “El” geldi diye mananın değiştiğine dair hiçbir örnek yoktur. Sadece mananın kapsadığı fertler değişir, mana aynı manadır. Daha önceki yorumumda bunu şekillerle açıkladım.


Siyam kökü kendini tutmak. Essiyam oruç.

Zeka temizlemek. Ezzekat : zekat.

haram kısıtlı demek. mesidi haram kabe civarı.

medine şehir demek. El medine Medine.

....
Demekki kökleri hep farklı. Güldürme beni şeyh.


Mete Firidin
29.05.2015
18:40


KHamr : mayalı.mayalanan, mayalamak için. mayalı içecek.

Elkhamr: Mayalılardan alt tür. Mayalılardan içki özelliği olanlar, mayalı Şarhoşluk verenler. İçki.

Lütfi Hocaoğlu
29.05.2015
19:00

Önce el ile sıfat anlamı kazandılar. Şimdi de terminolojik anlam kazandı bu kelimeler.

Bu harfli tarif her nerede lazım olursa orada istediği manayı verebiliyor.

Maalesef çok saçma.

Dilbilgisi ve gramer çöp oldu.





Çok Yorumlanan Makaleler
Mete Firidin
Kuran'da Kölelik
27.12.2013 63078 Okunma
86 Yorum 08.01.2014 17:16
Lütfi Hocaoğlu
Fahişe ve Fahşâ
20.08.2015 38631 Okunma
81 Yorum 16.09.2015 00:08
Mete Firidin
Hz. Adem’in Kaburgası
25.04.2012 22486 Okunma
59 Yorum 28.04.2012 13:42
Hüseyin Kayahan
RUH, NEFİS ve DİĞERLERİ
4.05.2012 15152 Okunma
58 Yorum 13.05.2012 06:56
Mete Firidin
Miras ve Kelale Ayetleri
13.02.2014 27582 Okunma
53 Yorum 28.02.2014 13:04
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 26572 Okunma
45 Yorum 18.11.2012 00:41
Mete Firidin
Nuh’un Gemisi ve Cudii
12.01.2014 23786 Okunma
45 Yorum 05.02.2016 23:06
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 14736 Okunma
42 Yorum 18.09.2012 01:06
Lütfi Hocaoğlu
Bilgisayardan Kuran Öğrenmek. Ruhu-l Kuran Projesi
1.08.2009 16118 Okunma
34 Yorum 27.01.2024 09:00
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 12971 Okunma
34 Yorum 10.07.2012 22:30
Cengiz Demirci
Sam Adiyanı hakeme davet ediyorum
10.07.2012 13660 Okunma
34 Yorum 15.01.2013 10:44
Mete Firidin
Adem'in ve Havva'nın Hatası
2.03.2014 29356 Okunma
34 Yorum 10.03.2014 00:48
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12423 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Hüseyin Kayahan
ALLAH'I TANIMAK
27.07.2012 11728 Okunma
32 Yorum 15.08.2012 10:48
Mete Firidin
Amen ve Senetin
15.11.2012 34636 Okunma
31 Yorum 30.11.2012 13:47
Harun Özdemir
Evlenme hakkı üzerine
11.07.2012 11598 Okunma
30 Yorum 18.07.2012 19:12
Mete Firidin
Nuh’un Üvey Oğlu!
25.10.2015 30955 Okunma
28 Yorum 12.01.2020 17:30
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 40814 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Mete Firidin
Homohabilis Havva ve Havvalar
20.04.2012 30080 Okunma
27 Yorum 15.04.2020 09:47
Hüseyin Kayahan
ALLAH'I TANIMAK-2, TANRININ AÇMAZI
2.08.2012 10629 Okunma
25 Yorum 06.08.2012 22:06
Cengiz Demirci
İlk karzı hasen kooperatifi
3.01.2013 20941 Okunma
25 Yorum 06.02.2013 20:31
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 33706 Okunma
24 Yorum 24.07.2012 09:50
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 11787 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Mete Firidin
Nutfetin Emşâcin (99)
14.05.2013 28812 Okunma
24 Yorum 17.05.2013 15:16
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 13928 Okunma
23 Yorum 23.03.2012 04:25
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10092 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 13560 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Hüseyin Kayahan
GECİKMİŞ YORUMLAR: SALSAL VE TUFAN HK.
13.10.2013 12681 Okunma
22 Yorum 18.10.2013 15:10
Mete Firidin
El Tur ve Tur-i Sina?
24.03.2013 37157 Okunma
21 Yorum 23.06.2021 12:46
Cengiz Demirci
Süleyman Akdemir'in Erbakan Vakfına Teklifi
4.02.2015 16572 Okunma
21 Yorum 17.02.2015 09:32
Hüseyin Kayahan
ORUÇ ve RAMAZAN
29.06.2014 9317 Okunma
19 Yorum 20.07.2014 07:59
Mete Firidin
Hınzır
12.11.2018 11268 Okunma
19 Yorum 31.01.2021 23:14
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 51250 Okunma
18 Yorum 10.01.2020 12:34
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 11883 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 10957 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Mete Firidin
Şeriata Göre Kadınların Dövülebilmesi?
16.03.2014 20478 Okunma
18 Yorum 20.03.2019 10:45
Mete Firidin
Kuran’da Tasavvuf ve Lahid Köklü Kelimeler
8.05.2014 13916 Okunma
18 Yorum 10.05.2014 11:22
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 8938 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Harun Özdemir
Adem Tiflis'te insan oldu!
26.06.2012 10089 Okunma
17 Yorum 05.07.2012 21:40
Mete Firidin
Cennetteki Khamr
28.05.2015 20473 Okunma
17 Yorum 29.05.2015 19:00
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Adil Düzen ile Endülüsleşmeyi önler-2
1.04.2023 784 Okunma
17 Yorum 01.04.2023 12:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-8
15.04.2023 805 Okunma
17 Yorum 15.04.2023 05:37
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-11
24.04.2023 737 Okunma
17 Yorum 24.04.2023 16:37
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-12
28.04.2023 795 Okunma
17 Yorum 28.04.2023 10:03
Sam Adian
SLT ve SISTEM Toplu değerlendirme ve cevaplar
19.02.2012 10851 Okunma
16 Yorum 24.02.2012 01:08
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 13754 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Mete Firidin
Adet Görmekteyken Kadın Namaz Kılabilir mi?
14.06.2018 12259 Okunma
16 Yorum 17.04.2020 16:27
Reşat Nuri Erol
Hocaların Hocası Ali Yakup Cenkçiler Hoca - 4
29.05.2021 3069 Okunma
16 Yorum 30.05.2021 17:12
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-5
27.03.2023 902 Okunma
16 Yorum 28.03.2023 03:38
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-6
29.03.2023 818 Okunma
16 Yorum 29.03.2023 10:51