Ekmeleddin İhsanoğlu kimin adayı ve neden?
Ekmeleddin İhsanoğlu sermayenin adayıdır, bunda şek ve şüphe veya tereddüt yok. Yalnız bilmediğimiz bir husus vardır; İhsanoğlu’nu sermaye sahibi “faizci bankerler” mi aday gösterdi, yoksa “üretici patronlar” mı aday gösterdi, orası açık değildir. İhsanoğlu’nu eğer “faizci bankerler” aday gösterdi ise; bu durumda bankerler de İslâmî gidişata teslim oldular demektir. Bu merhalede İhsanoğlu’nun samimi olup olmaması önemli değildir, hangi hüviyeti ile ortaya çıktığı ve hangi sermaye grubunu temsil ettiği önemlidir. Birinci tesbit budur.
Bu tesbitten sonra sorulması gereken sorular vardır ve bu “sorular” beraberinde pek çok “sorunlar” oluşturmaktadır. Bu soruları derleyebileceğimiz “Küresel vesayet düzeni niçin ‘Ekmel’ diyor?..” başlıklı bir yazı (http://yenisafak.com.tr/yazarlar/unsalban/kuresel-vesayet-duzeni-nicin-ekmel-diyor/54653) yazıldı. Yazı şöyle başlıyor: “Kemal Derviş'in, eski CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in Başbakanlığı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başbakan Yardımcılığı döneminde nasıl 'atandığını' hatırlar mısınız?.. / Kemal Derviş, bu iki siyasi akımın genel başkanları tarafından Koalisyon'un 'çatı'sına yerleştirildiğinde tabanlardan tepki sesleri yükselmişti...” Aslında sadece bu giriş bile çok şeyi ayan beyan ifade ediyor…
Devam edelim ve üzerinde düşünülesi “sorular” ile “sorunlar” üzerinde duralım…
Evet, “Dindar Cumhurbaşkanı Adayı” sunmak zorunda kalan CHP+MHP (ya da “Milliyetçi/Müslüman/Muhafazakâr Halk Partisi” mi desek) hakkında sorular üstüne sorular ve de sorunlar geliyor akla... Yeni Şafak Gazetesi’nde Ünsal Ban bu konudaki soruları toparlayan bir yazı yazmış dedik; o yazıdan yola çıkarak, özetle bu soruları biz de soralım:
1. Halk onu hemen hemen hiç tanımadan Kemal Derviş gibi atanması tesadüf mü?..
2. Cumhurbaşkanı olması istendiği Türkiye'yi ilk kez 30, memleketi olduğu iddia edilen Yozgat'ı ise 66 yaşında ziyaret etmiş olması garip değil mi?..
3. Muhafazakâr olarak tanıtılarak AK Parti, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi tabanlarından oy alması, eşinin başında örtü olmamasıyla da CHP'deki tepkileri yumuşatması mı planlandı?..
4. Kimya doçenti iken nasıl aniden Kültür ve Bilim Tarihi Profesörü yapıldı?!.
5. Hemen sonrasında nasıl 'Bilim Tarihi Bölümü' başkanlığına atandı?..
6. Ankara Üniversitesi'nde kimya alanında doktora yaptığı sırada, araştırma görevlisi olabilmek için ne zaman T.C. vatandaşlığına geçmiştir?..
7. Kahire'de okuduğu üniversitenin denkliği ne zaman kabul edilmiştir?..
8. Doktora eğitimini tamamladığı kimya alanından doçentliğini alan İhsanoğlu, 'Kültür ve Bilim Tarihi Profesörlüğü'nü hangi üniversitede, hangi çalışmasıyla kazanmıştır?..
9. İngiltere’de Arap ve İslâm Dünyası ile Kürtler hakkında uzmanlaşması gereken İngiliz ajanların eğitim gördüğü Exeter Üniversitesi’nde eğitim görmesinin bir sebebi var mıdır, yoksa bu durum sadece bir tesadüf müdür?..
10. Exeter Üniversitesi’ndeki eğitimi ve orada kazandırıldığı 'ilişkiler zinciri' kendisinin İslâm İşbirliği Teşkilatı'nın bir kuruluşu olan İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırmaları Merkezi'ne (IRCICA) atanmasında etkili oldu mu?..
11. İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ), şimdiki adı ile İslâm İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) başına, kuruluşun tarihinde niçin ilk defa yapılan gizli oylama yöntemi ile getirildi?..
12. O'nun döneminde Örgüt'e ABD özel elçisi olarak Arap Baharı’nın mimarlarından Rashad Hussain’in atanması bir tesadüf mü? Bu durum İhsanoğlu’nun Arap Baharı'nı yaygınlaştırma görevini aldığını mı gösteriyor?..
13. 17 Aralık 2012 tarihinde Coca Cola tarafından Metropolitan Müzesi’nde verilen davetin baş konuğu olması, Amerika’daki sermaye ile İhsanoğlu’nun arasının ısındırılması, geleceğin T. C. Cumhurbaşkanı adayının o tarihte tanıtılması işlemi miydi?..
14. İslâm İşbirliği Teşkilatı'ndan 6 ay önceki istifası adaylık öncesi hazırlık mıydı?..
Sorunlar oluşturan sorular böyle sıralanıp gidiyor ama bu kadar da yeterli olsun!
Meselenin daha başka boyutları gelecek yazıda…