Reşat Nuri Erol
M.Tekelioğlu/Geleceğin Endüstrileri(2): Genetik ya da
8.12.2021
1497 Okunma, 0 Yorum

M.Tekelioğlu/Geleceğin Endüstrileri(2):

Genetik ya da insan makinesinin geleceği

 

Mehmet Tekelioğlu

 

İlk yazı Geleceğin Endüstrileri (1): Robotların dünyası adını taşıyordu. Bu yazıda genetik üzerinde duracağız.

Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu moleküler düzeyde haritalandıran araştırmaları sayesinde kazanmıştı. Tüm kanserler hasarlı DNA ile başladığı için kanser tedavisinde bu çok önemli bir adımdı.

Washington Üniversitesinde kanser üzerine çalışan Lukas Wartman iki defa yendiği lösemiye üçüncü kez yakalanır. Meslektaşları o güne kadar denenmemiş bir yola başvururlar en yakın arkadaşlarını kurtarmak için. Hastanın kanserli hücresinin DNA ve RNA dizilimini, deriden aldıkları sağlam hücrelerin DNA ve RNA dizilimleriyle karşılaştırır ve suçluyu bulurlar. Bunun için Üniversitedeki dizilim makinaları ve süper bilgisayarlar birkaç hafta çalışmak zorundadır. Bu dizilime genom sekanslaması adı da veriliyor.

Wartman’ın sonuçları gösterdi ki genlerden biri kanserin büyümesine yol açan FLT3 proteinini aşırı miktarda üretiyor. Kovid-19 virüsü için Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin sahibi olduğu Almanya’da kurulu Biontech ile aşı üreten Pfizer o günlerde FLT3’ü engelleyen Sutent adlı ilacı piyasaya çıkarmıştı. Aslında böbrek kanseri tedavisi için tasarlanan ilaç Lukas Wartman üzerinde lösemi kanseri tedavisinde kullanılacaktı ve bu ilk olacaktı. İlaç Wartman’a iyi geldi. Kemik iliği nakli yapıldı hastalığın nüksetmesini önlemek için ve Wartman sağlığına kavuştu. Kanser tedavisi birçok güçlükler içeriyor. Bunlardan biri de ilaçlar. Yukarda adı geçen Sutent adlı ilacın 50 mg’lık 14 kapsülünün Nisan 2021 fiyatı 11 bin lira.

Genetik çalışmaları bütün dünyada çok hızlı bir şekilde artıyor. Bu yazının temel bilgilerini aldığım Alec Ross’un Geleceğin Endüstrileri adlı kitabından öğreniyoruz ki genomik pazarın boyutu 2013 yılında 11 milyar dolar olarak tahmin edilmiş. Bunun hızlı bir şekilde artacağı da not olarak eklenmiş. Genomik çalışmalarının 2015’ler civarındaki durumunu e-ticaretin 1994 yılındaki durumuna benzetiyor bir Amerikalı bilim adamı. Oysa 1994’te e-ticaretin önde gelen firması Amazon henüz kurulmuştu ve Google’ın kurucuları daha öğrencilik dönemlerindeydi. Pazarın büyüyeceği kesin gibi.  Gen diziliminin maliyetinin azalacağını ve terabaytlar mertebesindeki big data yani büyük hacimli veri içinden bilgi çıkarma yeteneğinin artacağını da gözden uzak tutmamak gerekir. Buna rağmen büyüyecek Pazar.

Kanser tedavisinde en önemli hususlardan biri erken teşhistir. Sıvı biyopsisi gibi yeniliklere de imza atan kanser ve genomik uzmanı Bert Vogelstein genomik alanındaki yeni ürünlerin ve işlerin potansiyelini çok iyi anlatıyor. Sözü uzatmadan söylersek kişiye özel ilaç tasarımını öne çıkarıyor bu kanser Hocası. Bunun için de bir damla kana ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Sıvı biyopsisinin geliştirilmesinde birlikte çalıştıkları arkadaşlarıyla bilimsel faaliyetin dışında hastalardan gelen dizilim taleplerini de karşılamak üzere bir şirket kuruyorlar. Bu şirketin diğer dizilim işi yapanlardan farkı geliştirdikleri bir bilgisayar programı. Bu programla tam olarak nerede proteinlerin mutasyona uğradıklarını çözümlüyorlar ve kanserin neden büyüdüğünü anlayabiliyorlar. Ayrıca birçok genle aynı anda uğraşmak gibi avantajlar da sağlıyor geliştirdikleri yöntemler. Burada önemli amaçlardan biri birçok yan etkisi ve uygulama zorlukları olan kemoterapi yerine kanserli hücreyi doğrudan hedefleyen ve değiştiren tedaviler geliştirmek.

Bu ekipten Luis Diaz şöyle açıklıyor hedeflerini: “Kansere giden yolları çok iyi anlayacağız, ayrıca kanseri tamamen ortadan kaldıracak, kişiye özel tasarlanmış ilaçlara sahip olacağımızı da umuyoruz. Asıl hedefimiz bu… Bu hedefe varmak yaklaşık 20 ila 30 -belki de daha az- yılımızı alacak.”

Bu amaçların gerçekleşmesi uzun vadeli milyar dolarlık bir girişimi gerektiriyor. Ancak küresel sistem bunun getirisini de hesaplıyor. Tüm kanser hastalarını kemoterapi ile tedavi etmenin yerine her bir hastanın genetiğini hedef alan ilaçlar geliştirmek öncelikle ar-ge faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasını icap ettiriyor. Elbette bu noktaya doğru giderken hedeflerden biri de kişinin genetiğine hakim olarak hastalıklara karşı temayülünü ortaya çıkarmak, varsa böyle bir ihtimal en erken safhada tedbir almak. Yani kişi bir hastalık ile ilgili henüz hiçbir belirti vermeden tabloyu ortaya koymak. Gen dizilimiyle elde edilecek bilgiler buna imkân verecek gibi duruyor. Bunun yol açacağı sosyal endişeler, psikolojik etkiler işin ayrı bir veçhesi.

Psikiyatrik hastalıklar da genetik çalışmalarında önemli bir yer tutuyor. Yeni tip hayatın getirdiği pek çok faktör, yalnızlık, ilgi yoksunluğu, dert ortağı bulup içini dökememe gibi hususlar ve daha burada sayılması mümkün olmayan pek çok faktör depresif hastalıkların bütün toplumlarda yoğun bir şekilde görülmesine yol açtı. Bu satırları yazarken Candan Erçetin’n Kırık Kalpler Durağında adlı şarkısında şehir yalnızlıklarından, eteğindeki taşları dökeceklerden söz edişi geldi aklıma.

Psikiyatrik hastalıklarda kullanılan ilaçların tüketimi aşırı şekilde artıyor. Prozac adlı ilaç piyasaya çıktıktan sonra 2.5 milyon kez yazılmış reçeteye. Şimdiki çalışmalar psikiyatri alanıyla ilgili genleri kapsamlı bir şekilde haritalamaya yönelik. Bu konuda ilerlemeler de var. Yakın zamanlara kadar şizofreniye yol açan genler hakkında bir bilgi yokken genomik alanında yapılan çalışmalar bu sayıyı 100 civarına getirmiş. Şimdi ilaç dünyası bu rahatsızlıkların tedavisindeki büyük potansiyeli değerlendirmek için koşturuyor.

İntiharı önlemek mümkün mü? Bunun için kişiyi intihara sevk eden amilin tespiti gerekiyor. Amerikalı bilim insanları intihara teşebbüs eden ya da buna meyilli 2700 kişinin DNA yapısını inceliyorlar bu maksatla. İntihar girişiminde bulunan insanların beyinlerinde aşırı miktarda ortaya çıkan bir proteini üreten geni tespit ediyorlar sonunda. Anlaşılıyor ki intihar konusunda yapılan genetik araştırmalarla kişinin kendini öldürme isteğini biyolojik olarak azaltan bir tedavi geliştirmek mümkündür. Araştırmacılar kusurlu geni tespit ettiklerine göre artık sırada biyolojik yolla içinde çok fazla suçlu gen olan kromozom üzerinde çalışabilen ticari bir ürün geliştirmek var.

Genomik alanında kaygı veren taraflar var. Buna yukarda kısaca değinmiştik. Bu çalışmalar ilerledikçe “acaba bebek tasarımının yolu mu açılıyor” gibi garip sorular geliyor akla. Peki doğacak çocukların nelere eğilimli olacaklarını önceden bilmenin bir cazibesi var mı? Genomik dizilim insanların hangi risklere sahip olduğunu gösterecek. Bu dizilim mesela ‘senin kalb hastalığı riskin var’ diyecek. Bundan hoşlanır mıyız?

Peki bu dizilimlerin analiziyle beynin sırlarına ermek de söz konusu mu? Kişinin mesela yardımseverliğine dair bir işaret almak ihtimal dahilinde mi? Ya da alkol bağımlılığına dair bir hususu da söyleyecek mi bize? Bu ilerdeki bir ihtimalse ne yapmalı? Genetik testlerin yaygınlaşmasıyla birlikte hem kişiler hem hekimler açısından sorunlar ortaya çıkacağı kesin gibi. Bu sorunlarla nasıl baş edileceğini de çalışmak gerekiyor?

Sağlık alanında hele de genomik alanında elbette çok para var. Ama sağlıkla ilgili bilginin güvenilirliği öncelikler içinde birinci sırada değilse insan hayatına verilen değer de birinci sırada değil demektir.

Amerika’da 23andme adlı bir şirket var. Reklamını şöyle yapıyor: “Siz hücrelerin bir terkibisiniz. Bünyenizdeki hücrelerde 23 çift kromozom bulunur. Kromozomlarınız ise size hakkınızda çok şey söyleyebilecek DNA’lardan meydana gelmiştir. 23 çift kromozomun size neler söyleyebileceğini öğrenin.”

Bu şirket 99 dolar -internet sitesinde duyuruyorlar, bugünlerde kampanya var, 79 dolar- karşılığında basit tükürük testleriyle insanlara genetik yapıları hakkında birtakım bilgiler veriyor. Ancak buradaki tahliller Lukas Wartman’ınkine göre bir hayli basit. Yine de bazı yaygın hastalık risklerini tahminde iddialı.

Bu şirketi kuran Anne Wojcicki’nin annesi evinin garajını vaktiyle Google’ı kurmak için uğraşan iki doktora öğrencisine kiraya veriyor. Bunlardan biri olan Sergey Brin ile evleniyor Wojcicki. Bir taraftan Silikon Vadisinde hanedan olma yolunda ilerlerken diğer taraftan da 23andme adlı şirketi kuruyorlar 2006 yılında.

Sergey Brin Parkinson hastalığına meyilli imiş. Brin Parkinson’a yakalanma ihtimalini --diğer insanların genel ortalaması olan %1 risk ile karşılaştırıldığında-- %30 ila %75 arasında artıran genetik bir mutasyona sahip olduğunu 23andme’nin testleri sayesinde öğrenmiş.

Bu tür şirketlerin yaptığı testler her zaman sağlıklı sonuçlar vermiyor. Bazen iki test birbiriyle çelişiyor. Bu duruma kayıtsız kalmıyor Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi. 2013 yılında düzenleyici kurumdan onay almadığı için testlerinin “sağlıkla ilgili genetik testler” olarak pazarlanmamasını istiyor 23andme’den. Ancak şirketin internet sitesinin bugünkü haline bakılacak olursa bu sorunun aşıldığı anlaşılıyor.

Bazı engellerle karşılaşsa da şirket 900.000 müşterisinin genlerini toplayarak değerli bir varlık geliştirmiş ve bu iş modeli ile hem ticari hem de bilimsel kazançlar sağlamanın yolunu açmış. Elde bu kadar veri olunca ilaç firmaları hemen harekete geçmiş. Genentech adlı bir şirket 23andme ile 60 milyon dolarlık bir anlaşma yapmış başlangıç olarak. İnsanlar soyları ile ilgili bilgi almak için 99 dolar ödemeye devam ettikleri müddetçe 23andme ilaç üreticilerine rahatlıkla satabileceği bir veri tabanı inşa etmeye devam edecektir.

Sergey Brin parkinsona olan yatkınlığını öğrendikten sonra hayat tarzını biraz değiştiriyor. Daha çok yeşil çay içiyor ve bedensel hareketlere daha çok zaman ayırıyor. Peki ama testler sonunda pahalı ilaçlar kullanmak durumunda kalan kimseler bu imkanları yoksa ne yapacaklar? Sosyal güvenlik birimleri bu ihtiyaçları karşılayacak mı yoksa hastalık belirtisi olmadan sigorta kapsamına giremezsin mi diyecek. Çaresizlik ve ümitsizlik girdabı yutmaya başlarsa insanları… Aklıma Nick Cassavetes’in yönettiği Denzel Washington’un harika canlandırdığı o güzel filmi geliyor: John Q. Zira genetik testler, Sergey’de olduğu gibi davranış değişikliği için ilham vereceğine zaten kendini güçsüz hisseden kimi insanların zamanla durumu kabullenerek sağlıksız yaşam biçimlerine neden olabilir.

Bu alanda başka çalışmalar da var. Hayvan genomları üzerindeki etütler hayvan dokularının modifiye edilerek insanlara nakledilme ihtimali üzerinde duruyor. Henüz proje aşamasında bu düşünce. Bu işleme xenotransplantasyon adı veriliyor. Bir başka alan genomik çalışmalarla insan ömrünün ne kadar uzatılabileceği… İlginç bir çalışma da soyu tükenmiş hayvanları DNA’larını kullanarak yeniden hayata döndürmek…

Alec Ross, Kitabında konuyu enine boyuna inceliyor ve şu önemli noktaya geliyor: “Yaşam bilimlerinde devrim niteliğinde ilerlemeler gerçekleştirmek için üç şey gereklidir; büyük bilim adamları, akademik araştırmalar için çokça ödenek ve akademik araştırmaları ticari ürünler haline getirmeye yardımcı olacak bir risk sermayesi pazarı.”

Bilim adamları konusunda Amerika şimdilik üstünlüğünü koruyor. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki parlak bilim adamlarına Amerika ve Avrupa çok büyük imkanlar sunuyor. Onun için Aziz Sancar’lar ve Uğur Şahin’ler, Özlem Türeci’ler Türkiye’de değil oralarda parlıyorlar. Bu yazı serisinin ilkinde vurguladığımız gibi sorun sadece maddi olanaklar da değil. Özgürlük, adalet, liyakat ve emeğin maddi ve manevi karşılığının alınacağına dair güven gibi hususlar da var. Konu sadece tıp ve fen bilimleri alanını ilgilendirmiyor. Her alanda var dışarda başarılı olmuş Türk bilim insanları. Halil İnalcık, Kemal Karpat, Şerif Mardin, Şükrü Hanioğlu, Daron Acemoğlu, Timur Kuran, Yusuf Altıntaş, Ali Erdemir, Gökhan Hotamışlıgil ve Cemal Kafadar ilk aklıma gelenlerden… Peki şimdi üniversitelerde yetişen parlak gençlerimizin gözü neden dışarda? Bu kanamayı durduramazsak kan kaybından gideriz.

Amerika bilimsel araştırmalara ayırdığı bütçe ve bilim adamlarına tanıdığı imkanlar bahsinde lider durumda olsa da sıkı takipte pek çok ülke var. Çin bu konuda azimli gözüküyor. Devasa milli gelirinin %2’sini ar-ge çalışmalarına ayıran Çin, genetik alanında da önemli adımlar atıyor. Çin Amerika'nın tamamından daha fazla dizilim makinesi ile artık dünyanın en büyük Genomik Araştırma Merkezi olma yolunda ilerliyor. Araştırmacılarından bazıları nihai hedef olarak Çin'deki hemen her çocuğun genetik dizilimini yapmayı tartışmaya başladı bile.

Çin ekonomisinin 1998'den bu yana araştırma ve geliştirme alanındaki payı üç katına çıktı. Geçtiğimiz on yılda ABD'nin küresel araştırma ve geliştirme içindeki payı %30.7'den %30’a düşerken Çin'in küresel ar-ge’deki payı %2 den yüzde 14.5’e yükseldi. Devasa milli gelirinin yaklaşık %2 sini ar-ge'ye harcayan Çin şu anda Avrupa'ya istatistiksel olarak üstünlük sağlarken, ABD liderliğini korumak için mücadele ediyor

Türkiye milli gelirinin ancak %1’e yakın kısmını ar-ge’ye ayırıyor. AB ortalaması %2.2. Bir de bu rakamları milli gelire nispetle değil de mutlak rakamlar olarak göz önüne alırsak ne kadar çarpıcı olduğunu daha iyi görürüz. Buradaki grafik hangi ülkenin milli gelirden ar-ge’ye ne kadar ayırdığını gösteriyor.

Ruslar da genetik konusunda çalışıyor olmalı. Bu konuda çok bilgi yok ama Kovid-19 vesilesiyle Rusya Sağlık Bakanlığının açıklamasıyla öğreniyoruz ki Smorodintsev Grip Araştırmaları Enstitüsü’nden bilim insanları, bir ilk olarak Koronavirüs'ün genom dizilimini tamamen çözmeyi başarmışlar. Bu bilginin, virüse karşı aşı ve ilaç geliştirmede yardımcı olacağı da açıklamaya eklenmiş.

Ar-Ge faaliyetlerinin sonucu çeşitli şekillerde tezahür eder. Bunlardan biri bilimsel çalışmanın ticari ürüne dönüşmesi, bir diğeri bilimsel yayın sayısı. Maalesef yayın konusunda iyi durumda değiliz. Bu sıralamada gerilere düşmekten kurtulamıyoruz. Aşağıdaki grafiğin alındığı yazıda detaylar da var. Çin almış başını gidiyor. Aradaki fark her ülke için önemli olsa gerek. Sadece yayın sayısında değil teknoloji üretmede de...

Sözün özü şu: Genomik, yaşam süresini uzatan ve bugün yılda yüz binlerce insanı öldüren hastalıkları neredeyse ortadan kaldırarak trilyon dolarlık bir endüstri haline gelecektir.

Amerikalı bilim insanı Ray Kurzweil de geleceğimizi üç teknolojinin belirleyeceğini öngörüyor. Bunlardan birisi bu yazı serisinin ilkinin konusunu oluşturan robotlar. İkincisi bu yazıda ele aldığımız genetik. Üçüncüsü ise belki daha sonra ele alacağımız nanoteknoloji. Kurzweil’in genetik konusundaki öngörüsü şöyle: “Yaşamın temelindeki bilgi süreçlerini anladıkça, biyolojimizi hastalığı bertaraf edecek, insanın potansiyelini dramatik bir biçimde artıracak ve ömrü ciddi derecede uzatacak şekilde yeniden programlamayı öğreniyoruz.” Kurzweil’in kök hücre ile genetik ilişkisine dikkat çektiğini de ekleyelim.

Etrafınızdaki özel hastanelere dikkat ediyor musunuz? Sayıları aşırı şekilde artıyor. Burada verilen hizmetin kalitesi ve birim değeri ayrı konu. Denetim müesseseleri iyi çalışmadıkça buradaki hizmetin birim değerini yükseltmek galiba zor olacak. Denetimin iyi çalışması için de ille de liyakat…

Sağlığı yükselen bir endüstri olarak görmek içinize sinmiyor mu? Galiba bende de aynı kaygılar var…

 






Son Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-13
23.04.2025 393 Okunma
1 Yorum 23.04.2025 10:04
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-12
22.04.2025 432 Okunma
1 Yorum 22.04.2025 11:29
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-11
20.04.2025 465 Okunma
1 Yorum 20.04.2025 06:53
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-10
19.04.2025 482 Okunma
1 Yorum 19.04.2025 10:05
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-9
18.04.2025 568 Okunma
1 Yorum 18.04.2025 07:39
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-8
17.04.2025 499 Okunma
1 Yorum 17.04.2025 07:19
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-7
16.04.2025 575 Okunma
1 Yorum 16.04.2025 11:10
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-6
15.04.2025 508 Okunma
3 Yorum 15.04.2025 07:20
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-5
14.04.2025 668 Okunma
1 Yorum 14.04.2025 07:47
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-4
13.04.2025 522 Okunma
1 Yorum 13.04.2025 07:28
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-3
12.04.2025 557 Okunma
2 Yorum 12.04.2025 10:09
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-2
11.04.2025 571 Okunma
1 Yorum 11.04.2025 10:18
Reşat Nuri Erol
Gazze; ‘savaş mı, hicret mi’ veya ‘Gazze ve hicret’-1
10.04.2025 625 Okunma
1 Yorum 10.04.2025 10:53
Reşat Nuri Erol
İslam Medeniyeti Vakfı ‘Salı Seminerleri’ günleri…
9.04.2025 565 Okunma
5 Yorum 09.04.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Lokman (5) ‘Ve mâ tedrî nefsun bi-eyyi ardin temût’
9.12.2024 1043 Okunma
2 Yorum 09.04.2025 08:59
Reşat Nuri Erol
Dünyanın Geri Kalanı adına yazılan Açık Mektup
8.04.2025 633 Okunma
1 Yorum 08.04.2025 10:33
Reşat Nuri Erol
GAZZE; bu sessizlik çok ağır geliyor bana
7.04.2025 605 Okunma
1 Yorum 07.04.2025 09:02
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-5
6.04.2025 615 Okunma
1 Yorum 06.04.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-4
5.04.2025 640 Okunma
1 Yorum 05.04.2025 07:30
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-3
4.04.2025 738 Okunma
1 Yorum 04.04.2025 10:14
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-2
3.04.2025 728 Okunma
1 Yorum 03.04.2025 09:35
Reşat Nuri Erol
Faiz sömürüsü yerine ‘Selem Sistemi’ gelecek-1
2.04.2025 680 Okunma
1 Yorum 02.04.2025 10:32
Reşat Nuri Erol
Bir Değerlendirme ve Öneri: Nasıl Belediyecilik?
24.03.2025 659 Okunma
1 Yorum 24.03.2025 13:59
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi-10
23.03.2025 704 Okunma
1 Yorum 23.03.2025 09:50
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 9
22.03.2025 694 Okunma
1 Yorum 22.03.2025 07:10
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 8
21.03.2025 703 Okunma
1 Yorum 21.03.2025 06:54
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 7
20.03.2025 628 Okunma
1 Yorum 20.03.2025 06:16
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 6
18.03.2025 684 Okunma
1 Yorum 18.03.2025 08:14
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 5
17.03.2025 703 Okunma
1 Yorum 17.03.2025 13:21
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 4
16.03.2025 669 Okunma
1 Yorum 16.03.2025 07:09
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 3
15.03.2025 710 Okunma
1 Yorum 15.03.2025 07:21
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 2
14.03.2025 688 Okunma
1 Yorum 14.03.2025 09:30
Reşat Nuri Erol
‘Faizli Sistem’ Yerine ‘Selem Sistemi’ Önerisi - 1
12.03.2025 771 Okunma
1 Yorum 12.03.2025 12:31
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerileri - 3
11.03.2025 672 Okunma
1 Yorum 11.03.2025 06:48
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerileri - 2
9.03.2025 767 Okunma
1 Yorum 09.03.2025 07:05
Reşat Nuri Erol
Ekonomik küresel krizler ve çözüm önerilerimiz
8.03.2025 826 Okunma
1 Yorum 08.03.2025 05:19
Reşat Nuri Erol
‘HAYATI RAMAZAN OLMAYANIN ÖLÜMÜ BAYRAM OLMAZ’
6.03.2025 812 Okunma
1 Yorum 06.03.2025 07:46
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-55
5.03.2025 727 Okunma
1 Yorum 05.03.2025 10:58
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-54
4.03.2025 829 Okunma
1 Yorum 04.03.2025 07:22
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-53
3.03.2025 791 Okunma
1 Yorum 03.03.2025 10:48
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-52
2.03.2025 758 Okunma
1 Yorum 02.03.2025 09:47
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-51
1.03.2025 783 Okunma
1 Yorum 01.03.2025 08:53
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-50
27.02.2025 853 Okunma
1 Yorum 27.02.2025 09:09
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-49
26.02.2025 868 Okunma
1 Yorum 26.02.2025 08:45
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-48
25.02.2025 880 Okunma
1 Yorum 25.02.2025 08:04
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-47
24.02.2025 855 Okunma
1 Yorum 24.02.2025 11:17
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-46
23.02.2025 813 Okunma
1 Yorum 23.02.2025 10:40
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-45
22.02.2025 936 Okunma
1 Yorum 22.02.2025 05:19
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-44
21.02.2025 815 Okunma
1 Yorum 21.02.2025 11:04
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-43
19.02.2025 879 Okunma
1 Yorum 19.02.2025 08:34
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-42
18.02.2025 948 Okunma
1 Yorum 18.02.2025 08:25
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-41
17.02.2025 982 Okunma
1 Yorum 17.02.2025 08:30
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-40
16.02.2025 978 Okunma
1 Yorum 16.02.2025 17:52
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-39
15.02.2025 1222 Okunma
1 Yorum 15.02.2025 12:31
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-38
14.02.2025 995 Okunma
1 Yorum 14.02.2025 08:58
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-37
11.02.2025 873 Okunma
1 Yorum 11.02.2025 11:49
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-36
9.02.2025 790 Okunma
1 Yorum 09.02.2025 09:58
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-35
8.02.2025 902 Okunma
1 Yorum 08.02.2025 07:45
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-34
7.02.2025 931 Okunma
1 Yorum 07.02.2025 07:40
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-33
6.02.2025 843 Okunma
1 Yorum 06.02.2025 07:18
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-32
5.02.2025 878 Okunma
1 Yorum 05.02.2025 06:24
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-31
4.02.2025 855 Okunma
1 Yorum 04.02.2025 06:51
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-30
3.02.2025 762 Okunma
1 Yorum 03.02.2025 07:03
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-29
1.02.2025 813 Okunma
1 Yorum 01.02.2025 11:36
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-28
31.01.2025 790 Okunma
1 Yorum 31.01.2025 15:15
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-27
29.01.2025 829 Okunma
1 Yorum 29.01.2025 10:25
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-26
28.01.2025 790 Okunma
1 Yorum 28.01.2025 09:36
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-25
27.01.2025 874 Okunma
1 Yorum 27.01.2025 14:35
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-24
26.01.2025 766 Okunma
1 Yorum 26.01.2025 10:15
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-23
25.01.2025 828 Okunma
1 Yorum 25.01.2025 08:41
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-22
24.01.2025 828 Okunma
1 Yorum 24.01.2025 08:47
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-21
23.01.2025 947 Okunma
1 Yorum 23.01.2025 11:31
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-20
22.01.2025 812 Okunma
1 Yorum 22.01.2025 11:30
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-19
20.01.2025 862 Okunma
1 Yorum 20.01.2025 10:22
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-18
19.01.2025 792 Okunma
1 Yorum 19.01.2025 14:44
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-17
18.01.2025 901 Okunma
1 Yorum 18.01.2025 10:44
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-16
17.01.2025 832 Okunma
1 Yorum 17.01.2025 07:21
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-15
16.01.2025 822 Okunma
1 Yorum 16.01.2025 07:49
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-14
15.01.2025 890 Okunma
1 Yorum 15.01.2025 15:47
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-12
14.01.2025 974 Okunma
2 Yorum 14.01.2025 11:51
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-13
14.01.2025 855 Okunma
1 Yorum 14.01.2025 11:49
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-11
12.01.2025 884 Okunma
1 Yorum 12.01.2025 09:39
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun-10
11.01.2025 867 Okunma
1 Yorum 11.01.2025 09:06
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 9
10.01.2025 906 Okunma
1 Yorum 10.01.2025 14:47
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 6
8.01.2025 865 Okunma
2 Yorum 09.01.2025 10:41
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 8
9.01.2025 946 Okunma
1 Yorum 09.01.2025 08:17
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 6
7.01.2025 881 Okunma
1 Yorum 07.01.2025 08:50
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 5
6.01.2025 1038 Okunma
1 Yorum 06.01.2025 09:20
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 4
5.01.2025 848 Okunma
1 Yorum 05.01.2025 09:07
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun - 2
3.01.2025 802 Okunma
1 Yorum 03.01.2025 08:30
Reşat Nuri Erol
Yeni yıl ve yeni üç aylar iyiliklere vesile olsun…
2.01.2025 819 Okunma
1 Yorum 02.01.2025 09:31
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-9
1.01.2025 986 Okunma
1 Yorum 01.01.2025 11:01
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-8
31.12.2024 962 Okunma
1 Yorum 31.12.2024 07:44
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-7
30.12.2024 922 Okunma
1 Yorum 30.12.2024 09:50
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-6
29.12.2024 940 Okunma
1 Yorum 29.12.2024 10:15
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-4
26.12.2024 968 Okunma
1 Yorum 26.12.2024 08:15
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-3
25.12.2024 889 Okunma
1 Yorum 25.12.2024 10:44
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’-2
24.12.2024 960 Okunma
1 Yorum 24.12.2024 08:32
Reşat Nuri Erol
‘Ya Rab bu uğursuz gecenin yok mu sabahı?’
23.12.2024 960 Okunma
1 Yorum 23.12.2024 08:48
Reşat Nuri Erol
Son yaklaştı, İsrail ve yandaşlarının sonu geldi-3
22.12.2024 903 Okunma
1 Yorum 22.12.2024 09:59


© 2025 - Akevler