Dünya tehlikede
986 Okunma, 0 Yorum
Reşat Nuri Erol - Milli Gazete
Ilker Ardic

Bugünkü yazımı yazmaya başlamadan önce, günlük okumalarım arasında rastladığım bir ekonomi yazarının iki cümlesi dikkatimi çekti, not ettim: "Avrupa çöküyor, Avrupa artık hasta adam. Aslında küresel sistemin temel problemlerinin düzelmesi açısından hiçbir ciddi önlemin alınmamasının dünya ekonomik düzenini daha tehlikeli bir noktaya taşıdığını düşünüyorum." Her iki cümle de bundan önce yazdığım ve bugün yazacağım yazımın özeti. İki şeye özellikle dikkatinizi çekerim. Birincisi: Avrupa hasta adam, Avrupa çöküyor... İkincisi ve dünya için daha tehlikeli olanı: Küresel sistemin içler acısı durumu ve bu durumun dünya ekonomik düzenini daha tehlikeli hâle getirmesi...

Avrupa hasta ve çöküyor...

Dünya ekonomik düzeni ve küresel sistem tehlikede...



Avrupa deyince, Amerika deyince, topyekün 'Batı' deyince, bugüne kadar hep 'gelişmiş ve kalkınmış' ülkeler akla geliyordu ama; dünya ile ilgili yapılan ekonomik analizlere ve genel değerlendirmelere bakıldığında, bu gelişmiş ülkeler ile dünyanın bugünü ve özellikle de geleceği tek kelimeyle 'Vahim' olarak görülüyor, böyle deniyor.

Böyle gören ve diyen kim?

IMF!

IMF'nin "Mâli Gözlem Raporu" böyle diyor. 'Gelişmişlik ve kalkınmışlık' deyince, o ülkeler için varsa yoksa 'Ekonomi' en başta gelir ve 'Ekonomik göstergeler' kötüyse, onlara göre her şey kötü, vahim ve tehlikeli demektir.



IMF'nin "Mâli Gözlem Raporu" geçenlerde yayımlandı. Rapora göre, 2010 yılında gelişmiş ekonomilerin ortalama KAMU KESİMİ BORÇ YÜKÜ (kamu kesimi borç stoku / GSYH) yüzde 98 olacak ve bu oran 2015'de yüzde 110'a ulaşacak! Gelişmiş ekonomiler içinde EN BORÇLU EKONOMİ olan Japonya'nın 2010 yılındaki kamu borç yükü yüzde 227'yi aşıyor. Bu oranın 2015'de yüzde 250'yi bulması bekleniyor. Japonya artık her an patlayacak 'Saatli bomba' olarak tanımlanıyor. Japonya'yı yüzde 133 ile Yunanistan, yüzde 120 ile İzlanda, yüzde 119 ile İtalya, yüzde 100 ile Belçika izliyor. ABD'nin borç yükünün 2010'da yüzde 93, Fransa'nın yüzde 84, İngiltere'nin yüzde 78, Almanya'nın yüzde 77, İspanya'nın yüzde 67 olması bekleniyor. Sorunlu ekonomiler arasında yer alan Portekiz'in kamu borç yükü de yüzde 87 oranıyla dikkati çeken bir düzeyde bulunuyor. Bu ekonomilerin hepsinde borç yükünün 2015'e kadar daha da artacağı tahmin ediliyor. 2010 yılında yeni yükselen ekonomilerin kamu kesimi borç yükünün ortalama yüzde 38 ile gelişmiş ülkelerin neredeyse üçte biri oranında kalacağı bekleniyor. Bunlar arasında en yüksek borç yüküne sahip ülkeler yüzde 79 ile Hindistan ve Macaristan. Onları yüzde 67 ile Brezilya, yüzde 57 ile Malezya, yüzde 56 ile Pakistan, yüzde 55 ile Polonya izliyor. Bu grupta yer alan Türkiye yüzde 45 ile gerilerde duruyor. Rusya'nın kamu kesimi borç yükü yok denecek kadar düşük, yüzde 8. Çin de çok düşük borç yüküne sahip ülkelerin başında geliyor, yüzde 20. Yeni yükselen ekonomilerin kamu kesimi borç yükünün 2015'e kadar 4 puan düşeceği tahmin ediliyor. Kamu açığında rekor üç gelişmiş ekonomiye ait olacak. İngiltere yüzde 11.4 oranındaki bütçe açığı ile birinci sırada görünüyor. Onu yüzde 11 ile ABD, yüzde 10.4 ile İspanya izliyor. Japonya yüzde 9.8, Fransa yüzde 8.2, Yunanistan yüzde 8.1 ve Almanya yüzde 5.7 açık verecek. Sorunlu ülkeler arasındaki Portekiz yüzde 8.8 açık verecek.

"Faizli vahşi/vampir kapitalizm ve dünya ekonomi düzeni"nin insanlığı getirdiği yer işte tam da burası, uçurumun kenarı! Dünya ve insanlık tehlikede!

Tehlikeden kurtulmak mümkün ve Erbakan'ın dediği gibi kurtuluş için "TEK ÇARE ADİL DÜZEN, ADİL EKONOMİK DÜZEN"...

 

Ilker Ardic






Sayı: 51 | Tarih: 30.05.2010
Mahir Kaynak
Hangisi Doğru?
1136 Okunma
5 Yorum
Süleyman Karagülle
Ruşen Çakır
“Kürt” demek maharet gerektirmez
1105 Okunma
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
İslâm’ı Doğru Anlamak ve Yorumlamak
1030 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mümtazer Türköne
Suruç'un hakkı
1009 Okunma
Arif Ersoy
Reşat Nuri Erol
Dünya tehlikede
986 Okunma
Ilker Ardic
Fikret Bila
CHP'de Yeni Dönem
964 Okunma
Harun Özdemir
Ahmet Hakan
Sanki ‘Erdoğan'a nereden vurulur' dersi almış gibi
933 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Altan
Baykal Komplosu, İsrail opersyonu mu?
919 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Oktay Ekşi
Hem keşke, hem ama
908 Okunma
Vahap Alma
Zülfü Livaneli
27 Mayıs’taki bayraklı çocuk
907 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ebubekir Sifil
İtalya Seyahati-Akp, Chp ve Fark
903 Okunma
Zafer Kafkas
Can Ataklı
Kılıçdaroğlu Kürt tuzağına çekiliyor
902 Okunma
Mesut Karaaytu
Toktamış Ateş
Sosyal demokrasi ve günümüz
862 Okunma
Osman Eskicioğlu


© 2024 - Akevler