İtalya Seyahati-Akp, Chp ve Fark
987 Okunma, 0 Yorum
Ebubekir Sifil - Milli Gazete
Zafer Kafkas

 

İTALYA SEYAHATİ

Geçen ayın 20'si ile 23'ü arası İtalya İslam Cemaati Vakfı'nın davetlisi olarak bu ülkede bulunduk. Milano ve İmperia'da programlar yaptık. Dolu dolu geçen 3 günün sonunda, her biri hafızamda ayrı bir yer edinen İtalya'daki kardeşlerimize veda ederek ayrıldık.

İtalya, ülkemizden gidenlerin teşkilatlanması noktasında Avrupa'nın diğer ülkelerine göre hayli geride bulunuyor. Anlattıklarına göre sadece 3 şehirde teşkilatlanabilmişler. Diğer şehirlerde de ülkemizden gitmiş insanlar bulunduğunda şüphe yok; ama henüz onlara ulaşılamamış…

Müslüman nüfusun büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor bu ülkede. Özellikle Fas, Tunus vb. Kuyezbatı Afrika ülkelerinden gelen Arap nüfusun teşkilatlanma refleksinin hayli zayıf olduğu görülüyor. İbadet etmek için bile –onca kalabalık nüfuslarına rağmen– Türkler'in hizmete soktuğu camilere geliyorlarmış. Bilhassa Cuma, Bayram gibi cemaatle eda edilmesi gereken namazlarda çoğunluğu teşkil den Araplar'ın, sairi zamanlarda pek bir varlıkları görülmüyormuş. Üzücü ve düşündürücü bir durum gerçekten…

Orada da gündeme geldi, konuştuk: Ülkemizden olsun, İslam dünyasından olsun Batı'ya giden nüfusun büyük bir çoğunluğu ne yazık ki kaybolup gidiyor. Birinci kuşak kendisini muhafaza etme noktasında ikinci, özellikle de üçüncü kuşağa göre çok daha başarılı. İkinci kuşağa gelindiğinde firenin daha arttığı görülüyor. Nihayet üçüncü kuşağa gelindiğinde, onların maruz kaldığı durumu anlatmak için "alarm zilleri çalıyor" gibi ifadeler kullanmak aldatıcı olur. Zira onlar alarm zillerinin haber verdiği tehlikenin tam ortasında bulunuyor.

İlginçtir, bilgi seviyesi artan nesil, kaybolmaya, yitip gitmeye çok daha fazla maruz bulunuyor. O toplumsal/kültürel yapı içinde bilgi/kültür seviyesi çok daha düşük olan ilk nesil kendisini daha iyi muhafaza etmiş. Kişiliğin oluşmasında kültürün ne derece önemli olduğunun son derece çarpıcı bir ifadesi!..

21 Mart'ta İmperia'daki camide bir sohbet yaptık. Cami cemaati ağırlıklı olarak gençlerden oluşuyordu. Oralarda –gidenler bilir– camilerden başka sığınacak bir mekân yok. Onun için camilerin muhakkak bir kantini ve çay içip dinlenilecek, sohbet edilecek müştemilatı oluyor. Daha gelişmiş yerlerde farklı unsurlar da ekleniyor bu yapıya.

O akşam Milano'ya geri döndük. Ertesi gün asıl programın yapıldığı salonda daha büyük bir kalabalıkla program yaptık. Sevgili kardeşim Ufuk Akın'ın seslendirdiği ilahiler programa ayrı bir renk kattı. Finalde her birinin elinde birer gül bulunduğu halde sahnede Ufuk Akın'ın etrafında birlikte ilahi söyleyen çocukların oluşturduğu fotoğraf gerçekten görülmeye değerdi.

Sevgili Bedrettin beyin işlettiği lokantada ikram ettiği pizzaları ve Derviş kardeşimin dönerci dükkânındaki ziyafeti mutlaka anmalıyım. Bir de hafızamdan hiç silinmeyecek olan Türk dilenciyi… Protez bacağıyla metroda dilenirken tesadüfen Türk olduğunu öğrendiğimiz genç, İtalya'da bir evi bulunduğunu söylerken icra ettiği meslekten hayli memnun görünüyordu…

Kısmet olursa bu ay içinde bir Almanya, bir de Norveç seferimiz olacak. İtalya'daki kardeşlerimize sorduğum soruyu onlara da soracağım:

Sizler burada ne yapıyorsunuz?

Yorum:

Akp Chp ‘den farklı mı?

 

      Bu ülke 50 yıldır hemen hemen muhafazakar, sağ partiler tarafından yönetiliyor. Arada sol partiler birinci çıksada hiçbir zaman tek başlarına iktidara gelememişlerdir. Muhafazakarlık kavramı mevcut statükonun , düzenin muhafazasını ifade eden bir kavram olmasına rağmen  genelde inançlarına bağlı,değerlerine sahip çıkan insanlar için kullanılmıştır. Gerçek manası ile anlaşılsa  en muhafazakar parti CHP olarak karşımıza çıkardı. Dünya bu denli değişmiş ve ilerlemiş olmasına rağmen halen 90 sene öncesinin statükocu ,tek adamcı, baskıcı zihniyetini taşımakta ve muhafaza etmektedirler.

    Biz yinede şu an kullanılan manası ile baktığımızda MHP,ANAP,DYP, AKP gibi partileri kendi tanımlamalarından da yola çıkarak muhafazakar parti sınıfına sokabiliriz. Yıllardır iktidarda olan bu partilerin bu ülkenin temel hangi sorununa çözüm bulduğunu gördünüz? Borcumuz mu azaldı? İşsizlik mi azaldı? Gelir dağılımı adaleti mi sağlandı? Yolsuzluklar mı bitti?  Ülkenin hukuk ve yargı problemleri mi çözüldü? Vs. Bunları daha da artırabiliriz.

     Son olarak iktidarda olan muhafazakar demokrat partinin de bu temel sorunlardaki başarısızlığı ortadadır. Kapitalist ekonominin ve bakış açısının ülkemizin en ücra noktalarına ulaştırılmasından başka ne yapıldı? Gelir dağılımındaki adaletsizliğin her geçen gün artması bunun en önemli göstergesidir. Düşünün Koç grubu 2010 hedefini daha beş yıl önce tutturmuş, nasıl bir şeydir bu akıl almıyor. İşsizlik rakamlarının tarihi rekorlara imza atması , açlık sınırının altında kalan insanların durumları , iş bulanların yarısının da asgari ücret gibi 400 dolarlık bir ücretle yaşam mücadelesi verdiğini düşünürsek vehameti daha iyi anlarız.

     Sadece helal yolla para kazanmak peşinde olması gereken Müslümanların kamunu kaynaklarını hamuduyla yemeleri , ihalelerin yandaşlara verilmesi ve yeni zengin sınıfların oluşturulması başka bir arıza olarak dikkatimizi çekmektedir.

       Statükoyu eleştiren , baskıyı eleştiren ve karşı çıkan AKP’nin eleştirilere tahammülsüzlüğü ve kendini ne pahasına olursa olsun desteklemekle görevli bir medya oluşturması, söylemleriyle çeliştiğinin bir göstergesidir.Bu tavrıyla CHP zihniyetinin farklı bir versiyonu durumundadır.

      Müslüman hassasiyetini ortadan kaldırmak ve değerlerini dejenere etmek AKP nin en başarılı olduğu icraattır.Sonuç olarak şu soruları sormak istiyorum. Hataları,haksızlıkları, bizlere yakın kişilerin, arkadaşımız ,akrabamız olan birilerinin yapmış olması bu haksızlıkları kapatmamızı mı gerektirir?

       CHP iktidarı olsaydı bu sorunlara,haksızlıklara nasıl çözüm bulacaktı ? Cevabı yok. AKP’nin de bu temel sorunlara bir cevabı olmadığını 8 senedir görüyoruz. O zaman aralarında ne fark var?    

 

 

Zafer Kafkas






Sayı: 51 | Tarih: 30.05.2010
Mahir Kaynak
Hangisi Doğru?
1255 Okunma
5 Yorum
Süleyman Karagülle
Ruşen Çakır
“Kürt” demek maharet gerektirmez
1199 Okunma
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
İslâm’ı Doğru Anlamak ve Yorumlamak
1115 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mümtazer Türköne
Suruç'un hakkı
1106 Okunma
Arif Ersoy
Reşat Nuri Erol
Dünya tehlikede
1074 Okunma
Ilker Ardic
Fikret Bila
CHP'de Yeni Dönem
1049 Okunma
Harun Özdemir
Ahmet Hakan
Sanki ‘Erdoğan'a nereden vurulur' dersi almış gibi
1027 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Altan
Baykal Komplosu, İsrail opersyonu mu?
1004 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Oktay Ekşi
Hem keşke, hem ama
994 Okunma
Vahap Alma
Zülfü Livaneli
27 Mayıs’taki bayraklı çocuk
994 Okunma
Ali Bülent Dilek
Can Ataklı
Kılıçdaroğlu Kürt tuzağına çekiliyor
991 Okunma
Mesut Karaaytu
Ebubekir Sifil
İtalya Seyahati-Akp, Chp ve Fark
987 Okunma
Zafer Kafkas
Toktamış Ateş
Sosyal demokrasi ve günümüz
950 Okunma
Osman Eskicioğlu


© 2025 - Akevler