Nutfetin Emşâcin
Bu makalede İnsan suresi 2. Ayette geçen “emşac” kelimesi üzerinde durmak istiyorum. Aslında çok yeni bir anlamlandırma yok fakat malumun belgelenmesi niteliğinde olduğundan, kendimi bunu yapmaya zorunlu hissediyorum.
İnsan suresi 2. Ayet:
إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا
İnnâ halaknel insâne min nutfetin emşâcin nebtelîhi fe cealnâhu semîan basîrâ(basîren).
Aşağıda çeşitli mealciler tarafından verilen meallerden örnekler verilmiştir.
Biz insanı katışık bir nutfeden yaratmışızdır; onu deneriz; bu yüzden, onun işitmesini ve görmesini sağlamışızdır.[2]
Gerçek şu ki, biz insanı katışık bir nutfeden (erkek ve kadının dölünden) yarattık; onu imtihan edelim diye, kendisini işitir ve görür kıldık.[2]
Çünkü biz yarattık o insanı bir takım katgılarla mezcedilmiş (emşac) bir nutfeden, evire çevire mübtelâ kılmak üzerede onu bir semî’ basîr yaptık[2]
Çünkü Biz insanı bir takım katkılarla karıştırılmış bir nutfeden yarattık; onu evire çevire deneyelim diye de onu işiten ve gören bir varlık yaptık.[2]
Doğrusu biz insanı, imtihan etmek için karışık bir nutfeden (erkek ve kadın sularından) yarattık da onu işitici, görücü yaptık.[2]
Görüldüğü gibi “emşac kelimesine “katışık veya karışık” anlamları verilmiştir. Bu anlam kısmen doğrudur. Hatta bazıları “erkek ve dişi dölünden” anlamlarını vermişlerdir. Bu tanımlama tamamen doğrudur. Fakat dil bilimi açısından tam desteği yoktur.
Akevler camiası “emşac” kelimesinin kökünü oluşturan “mşc” köküne “iki farklı renkten eğrilmiş ip” anlamı vermişlerdir.
Yaptığım araştırmada şu bilgilere ulaştım: Akkadça “maşu” kelimesi ikiz anlamına ve özellikle biri kız biri erkek olan ikiz anlamına gelmektedir. C, “ج”, cim harfi ise Proto- semitik dilde (Arapça’nın atası) “toplanmak” anlamına gelmektedir. Mesela cami, cem, cuma…
Kısacası “mşc” kelimesi “ Aynı türden fakat farklı renk veya cinsiyette olan iki şeyin bir arada olması, birleşmesi karışması, çiftleşmesi anlamına gelmektedir. Emşac kelimesi mşc kökünün çoğulu olduğundan çok kez çiftleşme, çiftler oluşturma anlamına gelmektedir. Sıfat olduğundan çok kez çiftler oluşturma özelliği olan nutfe (sperm veya ovum) anlamına gelmektedir. Her nutfede bulunan kromozomlar iki nutfe birleşince ikil gruplar oluşturur. Böylece 23 çift kromozom oluşur.
Nutfe kelimesi atılan, boşaltılan, atık damla anlamındadır. Erkekte sperma, kadında ise her ay üretilen ovum dur. Ovum eğer döllenmez ise atık olur.
Bu durumda meal şu şekilde daha doğru olacaktır:
Doğrusu biz insanı, çok kez ikil çiftler oluşturan (kromozom çiftleri) erkek ve dişi nutfenin birleşiminden (sperm ve ovum) yarattık, imtihan etmek için onu işitici, görücü yaptık.
Doğrusunu Allah bilir.
Lütfi Hocaoğlu
17.05.2013
12:21
| أَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِّن مَّنِيٍّ يُمْنَى
E lem yeku nutfeten min menî yin yumnâ.
1. e lem yeku : olmadı mı, değil mi
2. nutfeten : nutfe, bir damla
3. min meniyyin : meniden
4. yumnâ : akıtılan, dökülen
Meniden embriyomu akıtılıyor???
Bu meal yanlış. Burada meniden embriyo akıtılıyor demiyor. Burada akıtılan meni, nutfe değil. Akıtılan nutfe olsaydı "yumna" değil "tumna" olması gerekirdi. Bu nedenle "yumna" meninin sıfatıdır, nutfenin değil. Yani burada akıtılan (ya da atılan demek daha doğru) menidir. Buradaki min ibtida içindir. Yani nutfenin önceki aşamalarından biri menidir.
Doğrusu: "Akıtılan meni"den bir nutfe olmadı mı?
Ama eğer ki buradaki min teb'iz için derseniz yani nutfe meninin bir cüzüdür diyebilirsiniz. Ama o zaman meninin ejekülatın (erkeğin akıttığının) tamamı olduğunu kabul etmeniz gerekir. Ancak onu ifade eden "mâin mehin" vardır Kuran'da. Bunu kabul ettiğinizde yumurtanın da nutfe olduğuna dair bir ifade bulmaznı gerekir Kuran'da.
Ancak baştan beri anlatmak istediğimi anlatamadığımı düşünüyorum. Tekrar anlatayım:
Emşac sıfattır. Nutfenin sıfatıdır. Sıfat bir şeyin cüzü olmaz. Yani insanın gözü insanın sıfatı olmaz. "Göz insan" diye bir sıfat tamlaması olmaz. Ancak "gözlü insan" diye harf-i cer ile sıfat yaparsınız. Bu nedenle emşac nutfenin bir cüzü değil tam tamına kendisidir.
Emşac = meşicler. Meşic = iki şeyin birbirine karışmış hali.
Bu nedenle meşic: ilk hücredir (anne ve babadan gelen iki hücrenin karışımı)
Bunun çoğalması ile emşac meydana gelir ve işte bu nutfenin sıfatıdır. Emşac sadece nutfenin değil, embriyolojide 2. bölünmeden sonraki evrelerin hepsinin sıfatıdır.
Bu nedenle meşic bile olamayan sperm ve yumurta emşac hiç olamadıkları için nutfe olamazlar. |
Mete Firidin
17.05.2013
13:22
| Necm 45-47: وَأَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى (45) مِنْ نُطْفَةٍ إِذَا تُمْنَى (46) وَأَنَّ عَلَيْهِ النَّشْأَةَ الْأُخْرَى Doğrusu, atıldığında meniden erkek ve dişiyi, iki çifti yaratan O’dur.[45-6] Doğrusu ölümden sonra tekrar dirilten de O’dur.[47]
Kuranın bir başka mucizesi daha : erkek ve kız oluşumu babanın menisine bağlıdır. Meninin damlasına! |
Lütfi Hocaoğlu
17.05.2013
15:06
| أَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى مِنْ نُطْفَةٍ إِذَا تُمْنَى
Nutfe emşacdır. Burada da emşacdır. İlk olarak Tuba uterinada döllenme olur. Sonra bu ilk hücre bir taraftan çoğalır, diğer taraftan rahime doğru yolculuğa çıkar. Rahime vardığı zamna adı nutfedir. Burada en dışa kabuğundan dışarıya atılır. İşte o zamanı göstermek için "tumna" demektedir. Eğer ilk atıldığı anda olsaydı yani sperm olsaydı iza tumna denmez sadece tumna denirdi. Tumna olduğunda yani kabuğundan atıldığında rahime yapışır ve asılı anlamında alaka olur.
O yüzden önceki ayette meni'de iza yumna denmemiş sadece yumna denmiştir.
Burada emşac olan nutfe hem erkek hem de dişi için önceki dönemdir, burada min ibtida içindir. |
Mete Firidin
17.05.2013
15:16
| Çok çabalıyorsunuz! Bari bir sonraki makaleyi okuyun: Umulurki düşünürsünüz. |
 | Loading… |
     |