KÖY DERNEKLERİ
batıya mecburi göç etmiş binlerce köy var .Kürtlerin göç nedenlerinin başında yakılan ve zorla boşaltılan köylerden gelenler .
Bunların yanında bütün fabrikaların ve üretim yerlerinin Marmara'ya ve batıya yapılmasıdır. Elbette suça bulaşıp barınma şansı bulamayan, köy kavgaları da az sayıda varken önceden gelen Kürtler daha çok sürgün edilen ailelerden oluşmaktaydı.
Türklerin batıya göç nedenlerinin en önemli sebebi fabrikalarda zenginlere çalışmaktı .Az da olsa okumak için yada askerlik için gelip buralara yerleşen de vardır.Yalova Bursa Adapazarı Manisa bölgesindeki göçler genelde gurcü laz çerkez ve balkanlardan oluşur.
Göç edenlerin sayısı o kadar fazla olmuştur ki göç ettikleri büyük şehirlerde kendi köylerinden daha fazla nufusa kavuşmuşlar.
netice olarak devletin izin verdiği örgütlenme köy dernekleri seviyesinde olduğu için her ilin bir sürü köy derneği kurulmuştur.
Bizim Batman Kozluk TMOQ adıyla bir dernek kurulmuştur.550 üyesi ile ...eyer bütün tmoqlular üye olmuş olsa bu dernek üye sayısı bir şehir nufusuna yakın olurdu.
yine bizim köy derneğinden yola çıkarak bir ortaklık önereceğim bütün köy derneklerine
her dernek bir yıllık hedef koyarak
üye başına ayda
250 tl almış olsun .
bir yılda 3000 tl eder.(250*12=3000 tl)
bizim köy derneği üye sayısı 550
bir yılın sonunda her kişi 3000 tl vermiş olur.
TOPLAM 3000*550 =1,650 000 TL EDİYOR.
Bizim köy derneği bir yılda 1650000 toplamış olsun.Her üyeye ortaklık senedi verilmiş olur.
şimdi bu para ile köyde ne yapacağız?
kendi ahşap atölyemizde petek üretiriz BAL ORTAKLIĞI kurarız.
büyük baş hayvan alınıp SÜT ÜRÜNLERİ ORTAKLIĞI kurulur.
SERA ORTAKLIĞI yapılıp meyve sebze ortaklığı kurulur.
ÜZÜM ÜRÜNLERİ ORTAKLIĞI kurulur.
her ilin her köyün iklimi, toprağının uygun olduğu ürünler vardır. Hangi köydeki hangi toprağın hangi ürün için uygun olacağını en iyi bilen insanlar yine o köydekilerin kendisidir.
Bu ürünlerin ortaklığı üretimi başladığı zaman halk marketleri kurulur. Bütün insanlar doğal ürüne ,uygun ürüne kavuşur. Batının merkezi mağazalar zinciri yerine halk ekonomisinde KOOPERATİFÇİLİK VAR.
bu işin üst aşaması
Mala mal market
Esnaf marketi
Sipariş marketi
Konsinye market
bu market çeşitlerini de örgütlersek ekonomik devrim gerçekleştirmiş oluruz.
Sosyolog Marangoz
Zeki Altuboğa