100 SORUN VE 100 ÇÖZÜM-ADİL DÜZENE GÖRE
Süleyman Karagülle
1846 Okunma
RÜŞVET SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

 

V- RÜŞVET

 

Açıklama:

Rüşvet topluluğun kanseridir. Vücudun kendi hücreleri azdığı için tedavisi şu anda imkansızdır. Toplulukta da rüşvet yaygınlaştı mı artık onu hukuk yolları ile tedavi etmek mümkün değildir. Çünkü rüşveti ortadan kaldıracak olanlar da rüşvet almaktadır. Rüşvet mafyaları oluşmuştur. Rüşvet almayanlar cezalanmakta, rüşvet vermeyenler ezilmektedir. Devletin varlığı için bundan büyük tehlike yok gibidir. Bir cephe komutanın rüşvet aldığını düşünün, o devletin hâli ne olur?

Çözüm:

Ülke 100’e yakın ile ayrılmalı iç güvenliği onlar sağlamalıdır. Ayrıca her il de 100’e yakın bucağa ayrılmalı kendi hukuk düzenlerini kendileri kurmalıdır. Ceza kanunlarını da kendileri yapmalıdırlar. Böylece oluşmuş bağımsız bucaklar birbirlerini tanıyanlardan oluşacağı için rüşvet mekanizmasını çalıştıramazlar. Vücut kendi kendisini tedaviye başlar. Halk sağlıksız bucaklardan sağlıklı bucaklara göç eder. Nüfusu 3000’den aşağı düşen rüşvetli bucaklar feshedilir. Böylece ülke sağlığa kavuşmuş olur.          

 

1- Rüşvet Verme Zorunluluğu

Açıklama:

Bu gün o kadar çelişkili ve bol mevzuat vardır ki halkın bunlara uyması mümkün değildir. Enflasyonu vergilendiren bir zihniyete halk nasıl dayanacaktır. Dolayısıyla herkes yolsuzluk yapmaktadır. Görevli tam mevzuatı uygulasa ülke yıkılır. Zaten kendisi de rüşvet almasa açlıktan ölür. O halde rüşvete görevliyi biz zorluyoruz.

Çözüm:

Hakemlerden oluşan tarafsız ve bağımsız yargı sistemi oluşturmalıyız. Görevli ile vatandaşı eşit şartlar altında hakemlere  baş vurma yetkisini vermeliyiz. Hakemlerin antidemokratik kanunları eleme hakkı olmalıdır. Böylece halkı ve görevliyi çelişkili mevzuattan kurtarmalıyız. Ayrıca devlet görevlilerine serbest iş yapma yetkisini vermeliyiz. Onlara kredide vermemeliyiz. Maaşı yetmediği zaman dışarıda iş yaparak veya yakınlısına ortak olarak ek gelir temin etmelidir.

 

2- Rüşvet Alma Zorunluluğu

Açıklama:

Bürokratik engeller ve ekonomik krizler halkı yolsuzluğa sürüklemektedir. Halk devlet memurlarına rüşvet vermezse hayatını sürdürememektedir. Halk zorunlu olarak rüşvet vermektedir. Yoksa yaşayamaz. Ölümden öte köy yoktur. Eski bakan, yeni parti genel başkanı Tantan’ın bağırması ile bu sorun çözülmez.

Çözüm:

Hakemlerden oluşan bağımsız, tarafsız ve etkin yargı oluşturulmalıdır. Halk hakkını rüşvetsiz alabilmelidir. Ayrıca her çalışana çalışma kredisi verilmeli, çalıştığı yere borçlandırılmalı ve ona ödenmelidir. Cebrî icralar uygulanarak insanların yaşama ve çalışma imkanları ellerinden alınmamalıdır. Borcunu ödemeyenin cezası borçlanma ehliyetini yitirmesi olmalıdır.

 

3- Rüşvet Yargı Yoluyla Önlenemez

Açıklama:

Rüşveti yasaklayalım! Rüşveti cezalandırıp onu önlemeye kalkışmak, çıbanı deşip de mikropların tüm vücudu sarmasına neden olur. Çünkü böyle bir uygulama rüşvetin rayicini yükseltmekten başka bir işe yaramaz. Rüşvet mafyasını daha da etkin hâle getirir. Rüşvet vermezlerse silah kullanmaya başlarlar.

Çözüm

Çözüm, rüşveti yasak olmaktan çıkarıp etkisiz hâle getirmektir. Bu da hukuk düzeninin etkisi ile olur. Yani, kişi herhangi bir şeyi yaparken bir yerden izin almaz. Mühendis projesini yapar, bir yere tasdik ettirmeden istediği yerde binayı diker. Siyasi partiler hakemlerden oluşan yargıya baş vurur ve o binayı yıktırır, zararları da ödetirler. Böylece rüşvet işe yaramaz hal alır. Görevli görevini yapmadığı zaman cezalandırılır. Görevi yanlış yaparsa cezalandırılır. Rüşveti ister alsın, ister almasın, bizi ilgilendirmez. Ayrıca görevliler arasında rekabet koymalıyız. Tapu muamelesi yapan memur ek bir ücret almalıdır. Çok memur bir arada çalışmalıdır. Böylece rüşveti resmileştirirsek denetim altına almış oluruz.

 

4- Rüşvet Askeri Metotla Önlenemez

Açıklama:

Sıkıyönetim ilân etsek ve rüşveti ortadan kaldırmaya başlasak yine başaramayız. Bu sefer askerler rüşvet almak zorunda kalırlar. Daha ileri gidilir, halktan haraç almaya başlarlar. İnsan insandır. Asker olsun sivil olsun değişmez. Kişileri böyle tehlikeli yerlere getirmemek gerekir.

Çözüm:

Ordu iç güvenlik işlerine karıştırılmamalıdır. İç güvenlik illerin jandarma teşkilatı tarafından korumalıdır. Jandarma da hukuk düzenine karışmamalıdır. Hukuka herkes kendi isteğiyle uymalıdır. Gerekirse sehpaya kendisi gidip başını uzatmalıdır. Yargı kararlarına uymayanlar, mahkeme kararı ile tenkille karara bağlanmalıdır. Jandarma o zaman harekete geçip onu tenkil etmelidir. Yani, bulduğu yerde öldürmelidir. Hukuka uymayanların hatırı için hukuka uyanlar rahatsız edilip tutuklanmamalı, kovalanmamalıdır.

 

5- Rüşvet Kanser Hastalığı Gibidir, Sonu Ölüme Gider

Açıklama:

Rüşvet rüşveti ortadan kaldıracakların hastalığıdır. Gittikçe azgınlaşır. Önce görevliler, sonra şefler, sonra müdürler, sonra genel müdürler, sonra bakanlar, sonra başbakan ve komutanlar almağa başlar. Devlet çöker. Sovyetler bunun tipik örneğidir. Gorbaçov tedaviye kalkıştı, devlet yıkıldı. Buna baştan müsaade edilmemelidir.

Çözüm:

Devleti bürokratik düzenden çıkararak serbest meslek düzenine geçirmedir. Doktor devletten maaş alacaktır. Hastayı parasız temin edecektir. Ancak doktora hastayı tedavi ettiği için değil de, kişinin sağlığını koruduğu için maaş verilmelidir. Bu maaş da sağlığını korumasını tekeffül ettiği kişi sayısınca verilmelidir. Böylece doktorlar arasında rekabet ortaya çıkar. Avukat devletten maaş almalıdır; ama hukuk müşavirliğini yaptığı kimseler sayısınca bunu almalıdır. Bütün kamu hizmetlerinde böyle serbest meslek usûlü uygulanacaktır. Bürokrasi tasfiye edilecektir. Böylece rüşvet de tasfiye edilmiş olur.  

 

6- Rüşvet Merkezî Yönetimlerde Ortaya Çıkar

Açıklama:

Merkezî yönetimlerde rüşvet yaygınlaşır. Görevliler her türlü yanlışları yapar ve suçu merkeze atarlar, kanunlara atarlar. Rüşvet mafyaları merkezi yanıltırlar. Uzaktan yönetme etkisiz yönetmedir. Rüşvetin kaynağıdır. Merkezî yönetimde yetkili belli değildir. Dolayısıyla sorumlu belli değildir. Arada her türlü yolsuzluk olur, yakalayamazsınız.

Çözüm:

Yerinden yönetimle rüşvet çözülür. İlk görevli kim ise tam yetkili odur. O ilk görevli ve yetkili zaman kaybetmeden yetkisini kullanarak sorunu çözmek zorundadır. Ben bilmiyorum, soramam diyemez. Bilmiyorsan bu işi yapma. Denetleme sonra yapılır. Mağduriyetler giderilebilir. Ama sorumlu bellidir. Böylece rüşvet almaya cesaret edemez.

 

7- Baskı Yöntemlerde Ortaya Çıkar:

Açıklama:

Hukuk düzeniyle idare edilmeyen yerlerde keyfi idare vardır. Keyfi idare ancak baskı ile yürütülür. Baskıyı yapmak için baskı yapacak güce ihtiyaç vardır. Böylece bir baskı şebekesi oluşur. Onlar birbirini tutmak zorundadırlar. Birbirlerinin korurlar. Anadolu’da şöyle bir deyim vardır: “İt itin kuyruğuna basmaz.” Böylece rüşvet baskı şebeksinin besini olur.

Çözüm:

Çözüm hukuk düzenidir. Hukuk düzeninde halk serbesttir. Her tülü işleri yapar. Sonra yargı önünde hesap verir. Yöneticiler baştan suçları önlemezler. Çünkü suçları

önlemeye çalışmak bir suçun daha işlenmesine sebep olmaktadır. Eğer hukuk düzeninde suçlar önlenemiyorsa o zaman sıkıyönetim ilan olunur, asker askerî metotlarla sorunu çözer. Hukuk düzeninde askerî metot uygulanamaz.

 

8- Rüşvet İhale Sistemleri İle Ortaya Çıkar

Açıklama:

Rüşvetin bir kaynağı da ihale sistemidir. Devlet ihaleye giriş belgesini vermektedir. Belli sayıda ihaleye girenler tekel oluşturmuşlardır. Anlaşarak girerler, üç-dört misli pahalıya mal ederler ve aralarında paylaşırlar. Görevliler de bunlara ortak olurlar.

Çözüm:

Çözüm, ihalenin peyderpey yapılmasıdır. İhale küçük partiler şeklinde yapılarak tekel önlenmelidir. Sonra ihale artırma veya eksiltme şeklinde aynı anda yapılmalıdır. Devlet önce az değerle ihale edip zamanla artırmalıdır. İlk talip olana vermelidir. Satışta da tersini yapmalıdır.Önce çok değer istemeli, zamanla azaltmalı, ilk talip olana vermelidir. Şartnameler ve kontroller hakemlerden oluşan tarafsız ve bağımsız etkin yargı denetiminde olmalıdır.   

 

9- Rüşvet Etkin Yargı Olmazsa Ortaya Çıkar

Açıklama:

Bugün yargılamalar onlarca sene sürmektedir. Kararların çoğu da usul üzerine verilmektedir. İki taraf da kaybetmektedir. Kazanan sadece avukatlar olmaktadır. Yargının bu kadar uzamasına avukatlar sebep olmaktadır. Hakkını yargıdan alamayanlar rüşvet mafyalarına bu işi hallettirmektedirler.

Çözüm:

Avukatlık hakemliğe dönüştürülmelidir. Mahkeme taraflarca seçilmiş hakemlerden oluşmalıdır. Birini bir taraf, diğerini diğer taraf seçmelidir. Baş hakemi hakemler seçmelidir. Son söz baş hakemin olmalıdır. Zamanında hükmetmeyen hakemlerin hakemlik ehliyetleri alınmalıdır.

 

10- Rüşvet Yolsuzluğun Sonucudur    

Açıklama:

Faiz enflasyonu, enflasyon işsizliği, işsizlik açlığı, açlık borcu, ödenemeyen borç yolsuzluğu doğurmaktadır. Yolsuzluk yapan halkı denetleyen görevlilerin kendileri de aç olduğu için rüşvet almaktadırlar.

Çözüm:

Çözüm, herkese iş ve herkese aş sisteminin getirilmesidir. Herkese işin sırrı, kredinin çalışanlara verilmesidir. Herkese aşın sırrı, genel sosyal güvenliktir. Kimseden prim veya aidat istenmeden çalışamayanlara ve çalışmayanlara sosyal hakları verilmelidir. Yeryüzü insanlığındır. Çalışmasa da her insanın kira payından yaşama hakkı vardır. Nereden bulacağız sorunu yoktur. Olanı paylaşacağız. Eşit olarak paylaşacağız. Yeryüzünün kirasını eşit olarak paylaşacağız. Emeğin payı çalışanlara aittir. Onlar daha müreffeh yaşarlar. Miras yoluyla nesillerini daha müreffeh yaşatırlar. Ama yeryüzünün kira parasını eşit bölüşeceğiz. Bu da herkese aş sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

 



© 2024 - Akevler