MİLLİYET VE İSLÂMİYET
ZG -Milliyet fikri Osmanlı Devleti’ni parçaladı. Şimdi İslâm devletlerini oluşturuyor.
-Milliyetçilik fikri büyük dinleri parçalamak, imparatorlukları yıkmak için kullanıldı. İmparatorluklar yıkıldı. Lâiklik anlayış ve uygulaması sayesinde dinler yeniden canlanmaya başladı. Yani, Allah’ın dediği oluyor. Bu sebepledir ki, ne maksatla yapıldığına bakmayacağız, kimin yaptığına bakmayacağız, ne yapıldığına bakacağız.
ZG -Milliyet fikrine karşı çıktık, kaybettik.
-Evet, ulusçuluk insanın tabiatında var. Nasıl aile İslâmiyet’e münafi değilse, millete de değildir. Osmanlılar, İngiltere’nin yaptığı gibi uluslara bağımsızlık vererek onlarla birlik oluşturmalıydılar. O zaman o uluslar bizimle beraber olurlardı. Oysa tersi oldu ve İstiklâl Savaşı’nda ve öncesinde onlarla savaştık. Bugün de Kürtler için aynı şey söylenebilir. Birkaç il Kürtlere verilirse, bu iller bağımsız illere dönüştürülürse, diğer iller gibi onlar da vatana sadık kalırlar. Yerinden yönetim sistemini getirmezsek, ileride onları da düşmanlarımızın yanında buluruz.
ZG -Olan oldu. Şimdi bu silahı İslâm âlemi kullansın.
-Tarihte geriye dönülemez. Olan olduğu gibi kabul edilecek, olacaklara da razı olunacak, ancak tarihin tekerrür etmemesi için olaylardan ve yaşananlardan yararlanılacaktır. Tabiat kanunlarından nasıl yararlanabiliyor ama değiştiremiyorsak, tarih için de aynı şey söylenir. Mesele bilmekten ve bu bilgiyi kullanarak doğru olanı yapmaktan ibarettir.
ZG -Şimdiye kadar tek İslâm devleti düşünülüyordu.
-Bu yanlış düşünce İslâmiyet’in ilk uygulama zamanından kalmadır. Sahabeler arasındaki kavga ve savaş bile bu yanlış düşünceden doğmuştur. Ondan sonra hiçbir zaman tek İslâm devleti olmadı. Ama II. Dünya Savaşı’na kadar bu meselenin hep böyle olduğu düşünüldü. Ziya Gökalp bu konuda çok doğru bir tesbit yapmaktadır.
ZG -Tek devlet fikrinden vazgeçmezsek bile tedricen gidilmelidir.
-Değişik uluslar için tek bir dini devlet hiçbir zaman olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Bir devletin içinde de hiçbir zaman sadece bir din yaşamayacaktır. Asgari olarak insanlar aynı dinde olsalar bile, ayrı mezheplere ayrılacaklardır.
ZG -Her kavmin hâdisi vardır ilkesi ile uluslar kendi mehdilerini çıkarsın.
-Nüfusu 30 milyondan fazla olan Türk veya Müslüman topluluklar kendi millî devletlerini kurmalıdır. 300 binden yukarı nüfusu olanlar kendi illerini bulundukları ülkenin devleti içinde kursunlar. Nüfusları 3 binden yukarı olanlar kendi ileri içinde kendi bucaklarını kursunlar. 30 kişiden fazla olan topluluklar kendi bucakları içinde kendi ocaklarını kursunlar ve öyle kalsınlar. Müslümanlar olarak Mekke’de buluşalım ve dinimizi orada birleştirelim.
ZG -Dilden sonra tarih birliğine gitmeliyiz.
-Her ocak kendi tarihini yazacak ve çocuklarına anlatacak. Her bucak kendi bucağının tarihini yazacak ve okullarında okutacak. Her il kendi tarihini yazacak ve çocuklarına okutacak. Her ülke kendi tarihini yazacak ve bütün halkına okutacak. İnsanlar da insanlık tarihini okuyacaklar. Böylece tarih bilgisi işbölümü içinde sürüp gidecektir.
ZG -Dinî, ilmî ve iktisadî birlik, dil ve tarihten sonra ele alınmalıdır.
-Kur’an’ı bugünkü ilimlerin ışığında anlamak üzere okumaya başlayacağız. Dini çalışmaları Türkçeleştireceğiz. Kur’an’ı tarihle anlayacağız. Buna göre ‘Adil Düzen’i ortaya koyacağız. Ona göre teşkilatlanacağız. Ondan sonra gelişme kendiliğinden olacaktır. Dil birliğini sağlayabilmemiz için de teşkilata ihtiyacımız vardır. Onarlı gruplar hâlinde birlikte okumaya başlarsak, zamanla ve çalışmalarımızın seviyesi oranında sorunlarımızı çözeriz.
ZG -İslâmiyet ırkçılığı nehy etmiştir. Kavmiyeti ve şa’b ile kabileyi ise teşri etmiştir.
-Ziya Gökalp’in yaptığı tesbitlere bakıldığında, bizim çalışmalarımız açısından yararlandığımız yönler olmuştur. Onun bazı meseleleri bizim anladığımız gibi anlaması bizi mutlu etmiştir. Çünkü böylece anlıyoruz ki, biz Kur’an’a istediğimiz manâyı vermiyoruz, o bize istediğini anlatıyor demektir. Demek ki, iyi niyetli olunur ve müsbet ilim yolundan gidilirse, akıl için yol birdir.
ZG -İslâm ittihadı bugün mümkün değilse, millî devlet kurmayıp esir mi olsunlar?
-Ziya Gökalp’in temennisi on yıl geçmeden gerçekleşti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu. Günümüz dünyasında da İslâm âleminde elliye yakın bağımsız İslâm devleti vardır. Bunların sekizi büyük devlettir. İslâm âlemi nüfus olarak birbuçuk milyar olduğuna göre, İslâm devletlerinin sayısı 30 civarında olmalıdır.
ZG -İslâmiyet milliyetçilikle dirilecektir. Kavmiyetçilik ayrımcılık yapmaz.
-Ziya Gökalp’in tesbitlerinde isabetler vardır. İstedikleri yaklaşık olarak olmuştur. Türkiye’de iki çeşit milliyetçilik yapıldı. Gökalp’in istediği milliyetçilik yapıldı. Ama İslâm düşmanı milliyetçilik de yapıldı. Netleşmiş olmamakla beraber, İslâmcı milliyetçiler hâkim olmuşlardır. İslâmcılar da Türkçü olmuşlardır. Osmanlıcılık tarih olmuşsa da, yerine Atatürkçülük icad edilmiştir. Ne İslâmcılar ne de Türkçüler tutmamıştır. Batıcılık modası ise had safhaya ulaşmış, İslâmcılar da Türkçüler de bayraklarını çekmiş teslim olma yolunda savaşıyorlar. Aralarında sadece tercih ayrılığı vardır; Amerika’ya mı teslim olalım, yoksa Avrupa Birliği’ne mi? Davaları budur! Bu durumda Türkiye için tek çare ve çözüm kalmıştır; “Millî Görüşe dayanan Adil Düzen”. “Adil Düzen” sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın ve insanlığın kurtuluş reçetesidir.