Kürtler neden "evet" der?
984 Okunma, 0 Yorum
Nazlı Ilıcak - Sabah
Fatma Karuç

Kürt kökenli vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun, referandumda "Evet" demek eğilimde olduğunu biliyoruz. Bunun bir çok sebebi var.
Anayasa Mahkemesi'nin yeni bir yapıya kavuşturulması sonucunda statükocu zihniyet değişirse, reformların önü açılabilir. Ayrıca mahkeme, parti kapatma davalarında daha özgürlükçü bir yaklaşım sergileyebilir.
Siyasi partiler kapatılınca, buna sebeb olan milletvekillerinin üyeliği de düşüyordu. Son örneğini, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'ta gördüğümüz gibi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, benim müracaatım üzerine, "Seçme ve seçilme hürriyetine orantısız bir müdahalenin söz konusu olduğunu" belirtmişti. Bir başka ifadeyle, sadece milletvekilliği düşen kişi değil, ona oy veren onbinlerce seçmen de mağdur ediliyordu. Anayasa'nın 84. maddesinden, milletvekilliğinin kaybıyla ilgili bölüm çıkarıldı.
En önemlisi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değişmesi. Dikkat ederseniz, HSYK, Ergenekon davalarını etkilemeye çalışıyor. Peki Ergenekon, Kürtler için neden önemli? Ergenekon davası kapsamında yargılanan 3 JİTEM'ci isim verelim: Veli Küçük, Levent Ersöz ve Arif Doğan. Bu kişilerin tutuklanması, faili meçhul cinayetlerden hesap sorulduğu kanaatinin toplumda yerleşmesine yol açtı; bölgede heyecan yarattı. Veli Küçük'ün ekibinden Cemal Temizöz de Diyarbakır Ağır Ceza'da yargılanıyor. HSYK, Diyarbakır mahkemesinden de rahatsız.
Tabii bir de 12 Eylül'cülerden hesap sorulması meselesi var. Geçici 15. madde kaldırılıyor. Zaman aşımı dolayısıyla fiilen sorumluları yargılayamasanız dahi, davalar açılır; her bir şikâyet, çekilen çilelerin belgesi olarak arşivlerde yer alır. Milletin buna onay vermesi önemli değil mi?

Yazının devamı için  http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ilicak/2010/08/21/kurtler_neden_evet_der


Yorum

Referanduma evet demek bir parti meselesi olarak algılanmamalı. Ama maalesef bizim milletimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da işi siyasallaştırıyor ve bunu bir parti meselesi olarak görüyor ve mensup olduğu parti nereye gidiyorsa onlara da oraya gidiyor. Olayı partizanlaştırıyor. Oysaki benim görüşüm ve kanaatimce bu bir parti meselesi değil devlet millet meselesidir. Bu tamamen bizim sorunlarımız için çözüm meselesidir. Aklı olan bir insan partiden önce bu milletin çıkarına mı, değil mi onu düşünüp ona göre kendi kararını kendisi vermelidir. Allah akıl vermiş. Doğruları yanlışları aklımızla tartıp ona göre kendi kararlarımızı kendimiz vermeliyiz. Başkalarının etkisinde kalarak değil de kendi alımızla hareket etmeliyiz.

 

Fatma Karuç






Sayı: 64 | Tarih: 29.08.2010
Mehmet Şevket Eygi
İslâm’ın Müjdeleri ve Uyarıları
994 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ahmet Hakan
Erbakan Hoca'ya tapınanlar çetesi
986 Okunma
4 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Nazlı Ilıcak
Kürtler neden "evet" der?
984 Okunma
Fatma Karuç
Mümtazer Türköne
Mankurtlar (VIII): ...ve Bozkurtlar
979 Okunma
Arif Ersoy
Mahir Kaynak
Karşı hamle
971 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Altan
Fetullahçılar ve Avcı
965 Okunma
Özer Ataç
Ruşen Çakır
Gülen cemaatine yönelik ilk değil ama en inandırıc
949 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Fikret Bila
Bahçeli'nin T Cetveli - SP'deki Gelişmeler
879 Okunma
Harun Özdemir
Oktay Ekşi
Kartlar Açılıyor
856 Okunma
Vahap Alma


© 2024 - Akevler