Apolojetik
2446 Okunma, 0 Yorum
Ebubekir Sifil - Milli Gazete
Zafer Kafkas

APOLOJETİK"

Albert Einstein şöyle der: "İnsan hakları içinde, pek sözü; edilmese bile, büyük önem kazanması kaçınılmaz olan bir hak daha var: Bireyin yanlış ya da zararlı saydığı eylemlere katılmama hakkı ve ödevi. Bunun en önemli örneği de askerlik hizmetine katılmayı reddetmektir. Öyle durumlar biliyorum ki, bu yüzden ahlâk anlayışı sağlam bir takım bireylerin devlet makamları ile aralarında anlaşmazlıklar çıkmıştır…"

Kavramların zihniyet oluşturduğunu, zihniyetin de inançla kopmaz bir ilişkisinin bulunduğunu akılda tutarak yukarıdaki pasaj üzerinde bir miktar duralım. Dış dünyayla iletişim kurarken bize sağladığı pratiklik, kavramların dilimize/dünyamıza girmesini sağlayan kapıyı oluşturuyor. "İnsan hakları", bu açık kapıdan girerek dilimize/dünyamıza yerleşen en önemli kavramlardan biri. "En üstün insan hakları İslam'dadır…" diye başlayıp Kur'an'dan ayetlerle, Efendimiz (s.a.v)'den hadislerle ve bilhassa Veda Hutbesi'yle tahkim edilmeye çalışılan tehlikeli söylem, sadece anakronik yapısı dolayısıyla aykırı durmuyor. Ayrıca ve daha önemli olarak İslam'ı yabancı inanç, düşünce ve kanaatlerin oluşturduğu zeminde açıklama arızasına vücut verdiği için hafife alınamayacak bir kırılmayı ifade ediyor. Buna göre evrensel, genel geçer ve sorgulanamaz olan "insan hakları" kavramıdır. İslam da onu içerdiği için kale alınmayı hak etmektedir!!

İslam'la ilişkisini "insan hakları" kavramı esasında kurgulayan birey, yeri geldiğinde en temel mükellefiyetlerinden kaçınmakta bir mahzur görmeyecek, bu alanda kendisine yönelecek "emr-i ma'ruf/nehy-i münker" amaçlı her tavrı "insan hakları ihlali" olarak değerlendirecektir. Bunun, temel bireysel mükellefiyetlerden, yurt savunması, cihad… gibi toplumsal mükellefiyetlere kadar uzanan geniş bir alanda yol açacağı travmalar üzerinde iyi düşünmek durumundayız.

Kavramların önemini vurgulama amaçlı bir yazıda Hristiyan dünyaya ait bir kavramın bahse konu edilmesinde bir çelişki bulunduğunu düşünenler çıkabileceği ihtimaline binaen bu kavramı (Apolojetik) niçin başlığa çıkarmaya değer bulduğumu da belirteyim:

Savunmacı, özür dileyici ve meşruiyetini ispat güdüsüyle hareket eden zihin durumu, Hristiyanlığın savunulması bağlamında kullanılan "apoloji" kelimesinin çağrışım alanıyla ilgi çekici biçimde örtüşüyor. Sözlük anlamı "savunma" olan apoloji, kavram olarak belli bir saldırı karşısında Hristiyanlığı savunma tavrını anlatıyor. Aynı kökten gelen "Apolojetik" ise, Hristiyanlığa muhtemel saldırı noktalarını tesbit ederek oraları tahkim etmeyi hedefleyen bilim dalını ifade ediyor. Kimi zaman da "apolojetik" kelimesi "savunma amaçlı (söz/yazı)" anlamında sıfat olarak kullanılıyor.

İslam'ı yanlış bir zeminde ve yanlış bir şekilde savunma karakteriyle öne çıkan, İslam'ın değerini modernite kaynaklı kavramların etki gücüne sığınarak ifade etmeye çalışma yanlışı, pek çok türüyle apolojetik/savunmacı tutumların Hristiyanlığa sağladığından daha fazlasını sağlayacak değildir. Tam aksine, bu tavrın varacağı nihai nokta şu olacaktır: Herhangi bir şey, bu arada İslam, çağdaş kavram ve değer yargılarıyla uyumu ölçüsünde kıymet ifade eder. Apolojilerin bilhassa günümüzde Hristiyanlığa sözünü etmeye değer bir fayda sağladığını söylemek çok kolay değil. Batı'da cemaatsizlikten her gün bir yenisi kapanan kiliseler bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Apolojetik tavrın Müslümanlarda yol açtığı zihin erozyonu dışında İslam'a ne kazandırdığı sorusu üzerinde ciddiyetle düşünmek durumundayız.

Papa XVI. Benedikt, bundan birkaç yıl önce yaptığı bir konuşmada Hristiyanlıkla akıl arasında güçlü bir bağ olduğunu, İslam'da ise tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ bulunmadığını söylemişti hatırlarsanız. İslam dünyasının tamamında bu sözler hemen hemen aynı tepki tarzıyla karşılandı: "Asıl Hristiyanlık akılla bağdaşmaz. Baba-Oğul-Ruhul Kudüs" üçlemesinin akılla izah edilecek yanı yoktur…"

Oysa bu bir tuzaktı. İslam'ın rasyonel (ya da Hristiyanî) akılla bağdaşmazlık arz eden yanı bulunmadığını ispatlamak için sarf edilen çabaların, doğrudan doğruya "irrasyonel" başlığı altına giren hususların İslam'la ilişkisinin kesilmesi neticesini doğurması kaçınılmazdır. Geldiğimiz noktada muhtelif ağızların İslam'ın, kaynaklarıyla ve hükümleriyle evrensel olmadığı tezini koro halinde dillendiriyor oluşu başka neyin işaretidir?..

YORUM: 

İSLAMI DÜNYADAN SOYUTLAMAK

İnsan hakları, İslam medeniyetinin hakim olduğu dönemlerde sözkonusu olmamıştır. Çünkü İslam din,ırk ,renk ayırımı yapmadan Hz.Adem’den İtibaren bütün insanlara doğuştan gelen ve sonradan kazanılan haklarını tam anlamıyla vermiştir. Yapılan savaşlar hep insanların haklarının korunması için yapılmış ve insan üzerindeki bütün baskı ve zulümlerin ortadan kaldırılmasına yönelik olmuştur. Bu değerleri yüzyıllardır kaybeden bizler , bunları başkalarından duyunca neden zorumuza gidiyor ve neden  savunma yapıyormuşuz gibi algılıyoruz . Kendi değerlerimizi sistemleştirip hayata aktaramamanın acısını , ızdırabını duymamız gerekir diye düşünüyorum.

 

Dünyaya gerçek insan hak ve hürriyetlerini getirecek olan İslamiyet’tir.  Bunun için bir komplekse kapılmaya veya savunmacı bir tavra bürünmeye gerek yoktur. İslam ‘ın hedefi  hiçbir baskı ve dayatmaya mahal vermeden herkesin kendi hür iradesiyle Allah’a hesap vermesinin sağlanmasıdır. Batının göz boyamacı , insanların ağzına bal sürüp susturmaya yönelik olarak oluşturduğu aslında Hakka değil de Kuvvete dayalı bakış açısını eleştirebilecek güç sadece İslam’da mevcuttur. O yüzden doğru bir mantık ve ifade ile batının kaypaklığının ortaya konulması bizlerin görevidir. Komplekse kapılacak veya savunmacı tavra bürünecek bir taraf varsa o da batıdır. Bu da ancak İslamın mesajını iyi anlayıp , gerçek insan hak ve hürriyetlerini anlatabilmekten geçer. Savunmacı olacağım diyerek veya kompleks endişesi taşıyarak İslama ait olan değerlerin başkaları tarafından yalan ve yanlış olarak dünyaya yutturulmasına izin veremeyiz.

 

İşte iyilikleri emir, kötülüklerden men İslam’a ait değerlerin doğru bir şekilde dünyaya aktarılması ve insanların bunlardan faydalanmasını sağlamak için çalışmayla olacaktır. Bunun dışındaki eleştiriler ve çalışmalar İslam’ı   kendi içine kapanmış , hayattan soyutlanmış, dünya için söyleyecek sözü olmayan bir dine çevirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

 

 

 

Zafer Kafkas






Sayı: 48 | Tarih: 9.05.2010
Ebubekir Sifil
Apolojetik
2446 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Altan
Ağrı'da Soğan Var mı?
1319 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Ahmet Hakan
Alçağın zaferi
1283 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Olumsuz gelişmeler
1247 Okunma
5 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
İslâm’da Cihad ve İctihad
1203 Okunma
2 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
8. madde iki milliyetçilik arasında kaldı
1193 Okunma
Tayibet Erzen
Hayrettin Karaman
Oylar çöpe mi gidiyor?
1173 Okunma
Hilmi Altın
Reşat Nuri Erol
Tarımdaki çöküş nedir?
1173 Okunma
Ilker Ardic
Oktay Ekşi
İftiralar Yıldıramadı
1163 Okunma
Vahap Alma
Mümtazer Türköne
Ölçüyü şaşıranlar kaybediyor
1151 Okunma
Arif Ersoy
Zülfü Livaneli
Hitler bahane...
1148 Okunma
Ali Bülent Dilek
Toktamış Ateş
Emekçinin bayramı
1128 Okunma
Osman Eskicioğlu
Fehmi Koru
Kirli, çirkin ve tiksinti verici
1128 Okunma
Ahmet Kirtekin


© 2024 - Akevler