8. madde iki milliyetçilik arasında kaldı
1119 Okunma, 0 Yorum
Ruşen Çakır - Vatan
Tayibet Erzen

05.05.2010

AKP yöneticilerinin ve Anayasa paketinde iktidar partisine kayıtsız şartsız destek verenlerin, parti kapatmayla ilgili 8. maddenin düşmesinden BDP’yi sorumlu tutmasının anlaşılır bir tarafı yok. Hatırlayalım: CHP ve MHP baştan kapılarını kapatırken BDP sonuna kadar açmış ancak AKP’den herhangi bir olumlu tepki alamamıştı. Buna rağmen BDP’liler 8. maddenin ilk tur oylamasına katılarak iyi niyetlerini bir kez daha gösterip ikinci tur oylama için müzakereye açık olduklarını vurgulamışlardı. Uzatılan elleri yine karşılık bulmadı. Üstelik gerek AKP yöneticileri, gerekse AKP destekçileri, BDP’lilerin “aksi takdirde oylamaya katılmayız” restine karşılık onları CHP-MHP çizgisine dahil olmakla, hatta daha ileri giderek “Ergenekonculuk” la suçladılar. Kişisel gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki, bu türden küçük düşürücü baskılar, BDP içinde “her şeye rağmen destek olalım” diyen kişi ve çevrelerin de direncinin kırılmasına ve partinin paketten iyice soğumasına yol açtı.

AKP hiç kuşkusuz “BDP ile ortak paket geçiriyor” imajı vermekten ürkmüştü. Böylesi bir imaj ilk aşamada AKP içindeki Türk milliyetçiliğine yakın isimlerin; ardından muhtemel bir referandumda milliyetçi-muhafazakâr seçmenin hatırı sayılır bir bölümünün oylarını riske atabilirdi. İktidar partisi böyle bir imaj vermekten öylesine ürktü ki, kapalı kapılar ardında pazarlıklara da yönelmedi. Bu arada, daha önce sözünü ettiğimiz gibi, BDP aleyhine sert suçlamaları peş peşe sıraladı.

Öcalan faktörü

Şimdi AKP’liler BDP’yi, Öcalan’ın “AKP’ye destek olmak ahlaksızlıktır” açıklamasını bir talimat gibi kabul etmekle suçluyorlar.

 

Devamı için TIKLAYINIZ.

 

Yorum:

“YORUMSUZ“ DEMEK İSTERDİM AMMA…

Siyasi tarihimize baktığımızda parti kapatmaların çokça yaşandığını görebiliriz. Bu kapatmaların bazı çevrelerde aşırı bir rahatsızlık oluşturması 8. maddeyi hendek pozisyonuna getirip bana kalırsa hak ettiğinden fazla bir anlam yüklüyor. Parti kapatmaları yanlış gören biri olarak diyebilirim ki, bunun ülkemizdeki durumu gayet basit hatta trajikomiktir. Kapatılan partinin haftası dolmadan yerine yenisi açılıyor. Alfabemizin 29 harfi sağ olsun. Biri kalkınca yerine başkası konuyor.

 Kapatma hedefine ulaşıyor mu? Hayır.

Ne elde ediliyor? Bürokrasi adına bir yığın saçmalık.

Eğer partiler milletin iradesini yansıtacaksa, tüzüğü ve kimliği belli olan bu partilere oy verip destekleyerek meclise girmelerine de bu millet sebep olacaksa, bırakalım da sonuçlarına da millet katlansın. Nasıl düşünürseniz, öyle yönetilirsiniz.

Bana göre asıl diğer maddelere bakılmalı. Yeni anayasanın bize getirecekleri neler, bizden götürülecekleri neler? Anayasa hazırlanırken hangi kriterler üzerinde duruldu, neler referans alındı, kimler çalıştı, ilmi dayanakları nelerdi?

Ben tamamını okumadım, girişi yeterli oldu. Oldukça tanıdık, yıllardır süre gelen basmakalıp laflar.

BAŞLANGIÇ
Herkesin insan haysiyetinden kaynaklanan evrensel hak ve hürriyetlere sahip olduğu inancıyla hareket eden, her türlü ayrımcılığı reddeden, farklılıklarımızı kültürel zenginliğimizin kaynağı olarak gören bir eşitlik anlayışına sahip biz Türk Milleti; insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyetin kurum ve kurallarını düzenleyen bu Anayasayı, egemen irademizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemâl Atatürk’ün çağdaş uygarlık hedefi ile ebedî barış idealine olan bağlılığımızın ifadesi olarak kabul ve teyid ederiz.

 İlgimi çeken bir 24. Madde var. Bu maddeyle başörtüsü sorunu çözülüyor gibi duruyor. Ancak maddenin ilgili alternatiflerine bakılırsa sorunun kısmen eğitim sektöründe çözüldüğü, kamu ve diğer alanlarda ise varlığını koruduğu görülecektir. Ardından gelen alternatif madde ise bu maddenin hükmünü düşürür nitelikte. Komedi içinde komedi.

Ambiyans şu; Devlet kişi hak ve hürriyetlerine saygılıdır. Ancak hiç kimse kendi hak ve hürriyetlerini belirleyecek kapasite ve beyin gelişmişliğine sahip olmadığından, devlet bu görevi de üstüne alarak halkının nasıl düşüneceğine, nasıl inanacağına ve nasıl yaşayacağına karar verir.

Yeni anayasa genel olarak özgürlükleri bol keseden dağıtır gibi dursa da her maddenin bir illa’sı var. İşin kötü tarafı müstesna(istisna edilen) açıkça ifade edilmiş değil. Yani şartlara göre boşluklar doldurulacak ve her seferinde ülkenin bölünmez bütünlüğü baz alınıp kişi hak ve hürriyetleri askıya alınacak. Herkes özgürdür, ancak bu herkesin kimler olduğuna devlet karar verir. Hoppala! Sen karar vereceksen ne anlamı var benim özgürlüğümün?

Bir de 33. Madde var ki evlere şenlik.”Ölüm cezası verilemez”miş. Suçları nasıl önlemeye çalışacaklar çok merak ediyorum. Ne yapalım bekleyip göreceğiz.

Daha fazla yorum yapmadan sizi ilgili maddelerle baş başa bırakıyorum.

Din ve inanç hürriyeti

Madde 24- (1) Herkes din ve inanç hürriyetine sahiptir. Bu hak, tek başına veya topluca, alenen veya özel olarak ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama ve bunları değiştirebilme hürriyetini de içerir.

(2) Kimse ibadete, dinî ayin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve düşüncelerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç, düşünce ve kanaatlerinden ve bunları değiştirmekten dolayı kınanamaz, suçlanamaz ve farklı bir muameleye tâbi tutulamaz.

(3) İbadet ve dinî ayin ve törenler, kamu düzeninin, genel sağlığın, genel ahlâkın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması amaçlarıyla sınırlanabilir.

Alternatif 1

(4) Devlet, eğitim ve öğretim alanındaki görevlerini yerine getirirken, eğitim ve öğretimin ana ve babanın dinî ve felsefî inançlarına göre yapılmasını isteme hakkına riayet eder. Din eğitim ve öğretimi, kişinin kendisinin, küçüklerin ise kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır. Devlet bu taleplerin gereğini yerine getirmekle yükümlüdür.

Alternatif 1

(5) Din ve inanç hürriyeti, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini din kurallarına dayandırmaya yönelik eylemler biçiminde kullanılamaz.

 

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 48 | Tarih: 9.05.2010
Ebubekir Sifil
Apolojetik
2232 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Altan
Ağrı'da Soğan Var mı?
1240 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Ahmet Hakan
Alçağın zaferi
1202 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Olumsuz gelişmeler
1174 Okunma
5 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
İslâm’da Cihad ve İctihad
1128 Okunma
2 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
8. madde iki milliyetçilik arasında kaldı
1119 Okunma
Tayibet Erzen
Hayrettin Karaman
Oylar çöpe mi gidiyor?
1099 Okunma
Hilmi Altın
Reşat Nuri Erol
Tarımdaki çöküş nedir?
1097 Okunma
Ilker Ardic
Oktay Ekşi
İftiralar Yıldıramadı
1091 Okunma
Vahap Alma
Mümtazer Türköne
Ölçüyü şaşıranlar kaybediyor
1080 Okunma
Arif Ersoy
Zülfü Livaneli
Hitler bahane...
1072 Okunma
Ali Bülent Dilek
Toktamış Ateş
Emekçinin bayramı
1054 Okunma
Osman Eskicioğlu
Fehmi Koru
Kirli, çirkin ve tiksinti verici
1053 Okunma
Ahmet Kirtekin


© 2024 - Akevler