Reşat Nuri Erol
Prof. Dr. Sabri TEKİR; ESAM, İstanbul Konuşması
14.11.2017
3214 Okunma, 0 Yorum

 

Prof. Dr. Sabri TEKİR

ESAM, İstanbul Konuşması

26. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi;

"Küresel Krizlar, İslam Dünyası ve Batı"

14 Kasım 2017,  2. Oturum

 

Muhterem Saadet  Partisi Genel Başkanı, ESAM’ın muhterem Genel Başkanı,

İslam Dünyasının muhtelif ülkelerinden teşrif buyuran çok değerli misafir kardeşlerimiz,

Muhterem konuklar, basınımızın değerli mensupları hepinizi muhabbet ve hürmetle selamlıyorum.

Programımızın, çalışmalarımızın başarılı olmasını C.Hak’dan niyaz ediyorum.

 

Dünyada 20.yy. ın ikinci yarısında başlayan ve 21. yüzyılda daha da hızlanarak devam eden bir teknolojik devrim sürecindeyiz.  Bu aynı zamanda insanlık tarihi için bir gelişim, değişim ve dönüşüm sürecidir. Bu süreç, sadece ekonomik hayatı değil, sosyal hayatı, kültürel değerleri ve düşünce tarzlarını, olayları algılama ve bakış açılarını daha da süratli değiştirmektedir. Bu gelişim, değişim ve dönüşüm sürecinde İslâm dünyası, İslâm’ın evrensel temel hak ve özgürlükler, ekonomik ve sosyal adalet, ekonomik ve beşeri kaynaklarına sahip çıkma ve onları geliştirme, insan haysiyet ve onurunu koruma konularında kendine çeki düzen vermezse, çözümü güç büyük sıkıntılarla karşılaşacabilecektir. Bu noktada Bosna Hersek Devletinin Kurucu Bilge Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in 1997 yılında Tahran’da İslâm Konferansı Örgütü toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlamamak mümkün değildir.

Söz konusu konuşmasında Bilge Devlet Başkanı şöyle demişti:

 “Çok açık konuştuğum için beni bağışlayın.

Güzel yalanların yardımı olmaz, ama acı gerçekler bir ilaç olabilir.

 

Batı çöküntü içinde yada dejenere olmuş değil. Kendi kendini kandıran komünizmin “çürümüş batı” propagandası, bunu acı bir şekilde ödedi.

 

Batı çürümüş değildir. Güçlü, örgütlü ve eğitimlidir.

 

Okulları bizimkilerden iyi, kentleri bizimkilerden temizdir.

 

Batıda insan haklarının düzeyi yüksek ve fakirler ile sakatlara toplumsal yardım iyi örgütlenmiş durumda.

Batılılar çoğunlukla sorumlu ve dakik kişiler.

Onların ilerlemelerinin karanlık yönünü de biliyorum ve bunun gözümden kaçmasına izin vermiyorum.

İslâm en iyisi, ama biz en iyisi değiliz. Bunlar iki farklı şey ve biz her zaman onları karıştırıyoruz.

Batıdan nefret etmek yerine onunla rekabet etmeliyiz. Kuran bunu bize emretmiyor mu: “Hayırlı işlerde yarışınız.”

Bu arada Bilge Devlet Başkanının şu sözünü de hatırlamak kadirşinaslık olacaktır: “Müslümanlar, Kur’an hayatta nasıl uygulanacak sorusundan kaçmak için, Kur’anın nasıl okunması gerektiği hususunda geniş bir ilim ürettiler”.

 

İbn Haldun’a göre İslâm toplumlarındaki gerilemenin sebebi, onlara güç sağlayan iki kaynağı ihmal etmeleridir. Bu kaynaklar, İslâm Risaleti ve Toplumsal Birliktelik Duygusu yani Ruhudur. Bu iki güç kaynağı uzun süre ihmal edildi, İslam dünyası za’fiyete düçar oldu. Uzun bir zaman sonra, günümüzde önemli bir güce erişmiş olmasına rağmen Müslümanların sahip olduğu potansiyelini yeterli düzeyde değerlendirebildiği söylenemez.

İslâm dünyasının sorunları İslâmın özünden kaynaklanıyor değildir. Tersine, onların tarihsel geçmişleri, dini, siyasi ve toplumsal önderlerinin kalifikasyonundan kaynaklanmaktadır. Önderlerin dini algılama, ekonomik, siyasi, toplumsal ve kurumsal gelişmeleri kavrama kabiliyetleri yetersizdir.  Yöneticilerin bilge kişilerden olmayışı siyasi iktidar ve güvenlik endişeleri ile otoriter, adil olmayan, toleransız, temel hak ve özgürlüklerden uzak politikalar geliştirmelerine neden olmaktadır.  Ayrıca, bilgi, bilişim ve iletişim alanındaki gelişmelerin genç nesil üzerindeki etkilerini yeterince değerlendirememeleri, bu nedenle de göz ardı edişleri ile irtibatlıdır. Bunlara, kullandıkları dil ve uslubun hırçın ve nefret dolu olması, din dilini ideolojik ve ayrıştırıcı olarak kullanmaları da dahil edilebilir. Çünkü bu kesimin dini algılama ve hayata bakış tarzları, genç neslin hayatı algılama tarzına ve hayatın akışına ters düşmektedir. Bu ters düşüş, esasen risâletin iki önemli kaynağına nüfuz etme, anlama, bunu uygulamak için eşyayı kullanma yeteneğindeki zafiyet ve eksikliklerle bağlantılıdır. İşin özü, İslâm toplumu iman ve bilgi toplumudur, bu temel üzerine kuruludur. Bilgi toplumunda toplumu yönlendirme işlevi, geçmişte olduğu gibi,  ulemanın olması gerekirken, ulema bu görevini siyasi önderlere terk etmiş bulunmaktadır. Otoriter ve totaliter rejimlerde ve popülizmin öne çıktığı demokratik sistemlerde ise, bu işlevi görecek bilge önderlere nadiren rastlanmaktadır.

 

İslam Dünyası, geçmişte Milli Görüş Lideri ve 54. TC Hükümeti Başbakanı  merhum Prof.Dr. Necmettin ERBAKAN ve Endonezya Devlet Başkanı Prof.Dr. Yusuf el-Habibi başta olmak üzere önde gelen 8 İslam ülkesi liderinin her türlü engeli göğüsleyerek ve nihayetinde aşarak kurdukları D-8’i İslam ülkelerinin yeterince ve verimli şekilde değerlendirebildikleri söylenemez. Daha önce kurulan Ekonomik İşbirliği Örgütü, İSEDAK, İslam Konferansı Örgütü ve İslam Kalkınma Bankası gibi örgütler de buna dahildir. Bu kuruluşların, sağlıklı bir değişim, dönüşüm ve siyasi birlik, ekonomik ve sosyal kalkınma enstrümanları olarak kullanılabilecekleri açıktır. D-8 ise özellik arz eden bir uluslararası organizasyondur. Uluslararası ilişkilere yeni bakış açısı ve buna ilişkin insanlığa huzur, saadet ve adalet getirecek yeni ve evrensel ilkeler getirmektedir. Ayrıca, unutmamak gerekir ki güçlü siyasi birliktelikler ortak değerler yanında güçlü ekonomik işbirliği ve dayanışma zemini üzerine inşa edilebilir.

Savaş değil barış;

Çatışma değil, diyalog;

Çifte standart değil, adalet;

Üstünlük değil, eşitlik;

Sömürü değil, adil düzen;

Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi.

 

Bu temel ilkeler, tüm insanlığın hasretle beklediği, huzur ve saadet için tahakkukunu istediği adil, hakkaniyetli evrensel ilkelerdir. İslâm ülkeleri liderlerinden bu feraseti, bu basireti ve bu konuda yeterli celadeti göstermelerini beklemek, sadece  Müslümanların değil tüm insanlığın hakkı olsa gerektir. Unutmamak gerekir ki  İslâm toplumu, barış toplumudur. Erdemliliği esas alan bir toplumdur. “Aranızda faziletli kalmayı sakın unutmayın. (Velâ tensevü’l fadla beyneküm) (Bakara 237)  

 

İslâm = Erdemli toplum = Ehliyet, Adalet, Liyakat = Meritokrasi (Erdemliler Yönetimi)

 

Hz. Peygamber daha 25 yaşlarında iken Mekke’de soygun, haksızlık ve gelen tüccarların hukukunu korumak için bir kısım arkadaşları ile Hılf’ül Fudul adlı bir dernek kurmuşlardır.

 

 

İslam Dünyasında, sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa huzur ve mutluluk kazandıracak Kur’an’ın evrensel / cihanşümul prensiplerine göre güçlü bir eğitim sistemi, adil bir ekonomik ve sosyal sistem, temel hak ve özgürlükler üzerine bina edilmiş güçlü bir siyasal organizasyonun kurulması asla imkansız değildir. Kur’an’ın âmir hükmü gereğince Müslümanlar kamu hizmeti, kamu erkinin kullanımı ve adalet konularında insanlığa mükemmel bir kurumsal ahlak modeli sunmak zorundadırlar. Tekrar edelim, bu  asla imkansız değildir. İslâm dünyasındaki en büyük aksaklık budur.

Bu huzur ve mutluluk dünyası, bütünün mücevher değerinde kıymetli bir unsuru olarak, küresel sistemle uyum içerisinde olması için ekonomik ve politik stratejiler geliştirilmelidir. Bilinmelidir ki, temel hak ve özgürlüklerde, sosyal hayatta Kur’an-ı Kerim’deki niteleme ile kıvamında, olması gereken en mükemmel şekilde, tüm insanlığa yönetim ahlakında model olmayı başaramayanların, kendileri dışındaki dünyadan adalet beklemeleri anlamsız olacaktır.

 

Toplumdaki adalet duygusunu rencide eden, yönetim ile yöneticiler arasındaki güveni sarsan, yozlaşmanın  ve kötülüğün yaygınlaşmasının temel nedenleri:

Kamu gücünün keyfi, kişisel, ailevi, grup ve yandaş kesimler için kamu vicdanını rahatsız edecek şekilde kötüye kullanımı –

Irk, renk, dil, din, bölge vs. temelli ayrımcılık,

Eş-dost kayırmacılığı

Güçlü olanların kurallara riayetsizliğinin toleransla karşılanması

Kamu kaynaklarının ( kamu mallarının ve kamu gelirlerinin) kişisel, bölgesel vb. bazlı  adaletsiz kullanımı.

Bu sosyal ve politik hastalıkların tümünü İslam ülkelerinde görmek mümkündür. Halbuki, İslam ülkeleri adalet, hakkaniyet, güvenilirlik merkezli model ülke olma sorumluluğu altındadırlar.

Şeffaf siyaset, kamu erkini adil kullanma, kamu mallarını ve kamu gelirlerini yerinde harcama, zengin ile yoksul arasındaki uçuruma varan farklılıkları giderme, şeffaflık, denetlenebilirlik, yolsuzluklardan arınmış, sorumluluk ve emanet bilinci içinde yönetme kıstaslarına göre İslam ülkeleri dünya ülkeleri sıralamasında çook gerilere düşmektedir. Batılı ülkelerin tersine, milletin tercihi ile iktidar erkini elde eden Müslümanlar, bu erki Allahın kendilerine tevdi ettiği bir emanet olarak algılamak yerine adeta ganimet olarak düşünmektedirler. Halbuki, kamu görevi, kamunun temsili, kamu erkinin kullanılması bir “EMANET”tir ve emanete ihanet de büyük sorumluluktur.

Nitekim, George Washington Üniversitesinde yine Müslüman bir araştırmacı grup tarafından yapılan, 208 ülkeyi “İslamilik Endeksi” ve “Ekonomisinin İslamiliği” esaslarına göre sıralamaya tabi tutan araştırmanın sonuçları üzerinde İslam ülkelerinin derin derin düşünmeleri gerekmektedir.

Dünya ülkelerini sıralamak için kullanılan, genelde adaletli, Hak ölçütüne göre işleyen bir ekonomik sistemin karakteristik özelliklerinden oluşan 12 temel iktisadi prensip şunlardan oluşmaktadır:

1. Toplumun tüm üyelerine eşit iktisadi fırsatlar 

2. İktisadi adalet

3. Sözleşmelerin ve mülkiyet haklarının korunması

4. Çalışmak isteyen herkese istihdam imkânlarının oluşturulması

5. Eğitim imkânlarının eşit sağlanması

6. Yoksulluğun önlenmesi ve temel ihtiyaçların karşılanması (gıda, yiyecek, elbise, sağlık gibi)

7.Vergilerin toplumun diğer ihtiyaçları için kullanılması

8.Tabii kaynakların toplumun bugünkü ve gelecekteki üyeleri düşünülerek yönetilmesi

9. Yolsuzluğun önlenmesi

10. Destekleyici bir finansal sistem oluşturulması

11. Faizin kaldırılması da dahil finansal teamüller

12. Devlet yapısının bu ihtiyaçları karşılayacak verimlilik ve etkinlikte olması

Dünya ülkeleri sıralamasında bu prensiplere uyan ilk 10 ülke arasında İslam ülkesi yoktur.

 

Ekonomik İslamilik Endeksi (208 Ülke sıralaması)

Her yıl güncellenen verilere göre Kuran'a ve İslami ideallere en uygun olarak yönetilen ilk üç ülke: İrlanda, Danimarka ve Lüksemburg.

  1. Irlanda
  2. Danimarka
  3. Lüksemburg
  4. % 85'i Ateist Olan İsveç Yolsuzlukta Dünya Sonuncusu...)
  5. Birleşik Krallık
  6. Yeni Zelanda
  7. Singapur
  8. Finlandiya
  9. Norveç
  10. Belçika
  11. Tüm AB Ülkeleri
  12. Japonya
  13. Kore Cumhuriyeti
  14. İsrail
  15. ABD

.

.

.

       33. Malezya

       45. Rusya

       42. Kuveyt

       54. Kazakistan

       55. Bruney

       61. Bahreyn

       62. Çin

64. BAE

71. Türkiye  (%99'u Müslüman Olan Türkiye, Yolsuzlukta Dünya İkincisi...!)

72. Tunus

74. Ürdün

80. Azerbaycan

82. Umman

87. Lübnan

91. Suudi Arabistan

97. Hindistan

104. Endonezya

139. İran

141. Pakistan

145. Bengladeş

 

İslâm Ülkeleri ve İslâmîlik Endeksi

Ulusal bazda İslami uygulamaları “benimseyen” ülkeler de dahil edilince, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye 57 ülke kategorize edilmiş:

a) İslâm’ı devletin resmi dini olarak kabul eden ülkeler (Cezayir, Bangladeş, Mısır, Irak, Kuveyt, Libya, Malezya, Maldivler, Fas, Tunus, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri…)

b) İslâm’ı devletin ana dini olarak kabul eden ülkeler

c) dikkate değer bir Müslüman nüfusa sahip olan ülkeler 

d) kendilerini İslâm cumhuriyeti olarak ilan eden ülkeler (Afganistan, Bahreyn, İran, Moritanya, Umman, Pakistan ve Yemen.)

 

“İslâmilik Endeksi” nedir? 

Bu şu demek, örneğin; Yeni Zelanda bir İslam ülkesi veya İslam’ın yaygın olduğu bir ülke “olmamasına” rağmen; ekonomi, hukuk, yönetim, siyasi haklar ve insan hakları bakımından İslami kriterlerle ne kadar uyumluluk gösteriyor, ne kadar “İslami” yaşıyor?

Bunun yanında İslam ülkesi ve İslami uygulamaları benimseyen ülkeler ne kadar “İslami” yaşıyor? Araştırma ve sonuçlar oldukça çarpıcı. İslâmilik Endeksi sonuçlarında İlk 10 içerisinde ne bir İslam Ülkesi ne de bir İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülke var.

Müslüman entelektüel kesim, zenginler vb. topluma önderlik yapabilecek kişi, grup ve hatta şirketler batılı ülkelerde yaşamayı, çocuklarını oralarda okutmayı, oralarda çalışmayı bunun için tercih ediyorlar. Bu da İslam ülkelerinin zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının işletilmesi, istikrarlı bir siyasi, ekonomik ve sosyal gelişme ve yapılanma için gerekli yetişmiş insan ve finansman gücünün göçüne neden olmaktadır. Gelişmiş ülkeler de bu maliyetsiz beşeri ve finansal servet transferini memnuniyetle kabul etmektedirler. İslam ülkeleri iki asra yakın bir süredir ekonomik, sosyal kalkınmaları ve siyasal istikrarları konusunda geri kalmışlığın bu kısır döngüsünü yaşamaktadır.

Türkiye başta olmak üzere tüm İslam ülkeleri kendi potansiyellerinin bilincinde olmalı. Hatta bu potansiyellerini birleştirerek çok daha güçlü olmanın yollarını aramalıdırlar. Biz sahip olduğumuz maddi ve manevi değerlerimizin bilincinde olmasak bile olanlar her zaman çıkacaktır. Nitekim Samuel Huntington da, Türkiye’nin kendi potansiyelini keşfetmesiyle birlikte sahte bağlardan kurtulup özgürlüğe kavuşacağını belirterek bu konuda şunları söylemektedir:. “Türkiye kendi varlığını yeniden tanımaya başlarsa ne olur? Batı kulübüne üyelik için aşağılık bir şekilde kendisine biçilen dilenci rolüne son vermeye hazır bir Türkiye, tarihi rolüne geri dönerek İslâm’ın sözcülüğünü üstlenir ve Batının hasmı olur.” (Sayfa 291). Bu değerlendirme fiziki ve beşeri sermaye kaynakları bakımından yeterli zenginliğe sahip diğer İslam ülkeleri için de aynen geçerlidir. Ancak, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli ekonomik, askeri, beşeri ve kurumsal güçleri harekete geçirecek bir siyasi irade gerekmektedir.

 

 

 






Çok Yorumlanan Makaleler
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Adil Düzen ile Endülüsleşmeyi önler-2
1.04.2023 1878 Okunma
17 Yorum 01.04.2023 12:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-12
28.04.2023 1725 Okunma
17 Yorum 28.04.2023 10:03
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-8
15.04.2023 1692 Okunma
17 Yorum 15.04.2023 05:37
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-11
24.04.2023 1544 Okunma
17 Yorum 24.04.2023 16:37
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-9
17.04.2023 1317 Okunma
16 Yorum 17.04.2023 09:00
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-6
9.04.2023 1491 Okunma
16 Yorum 09.04.2023 08:38
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-7
11.04.2023 1620 Okunma
16 Yorum 15.04.2023 05:26
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 4
9.05.2023 1247 Okunma
16 Yorum 09.05.2023 11:43
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-13
29.04.2023 1589 Okunma
16 Yorum 29.04.2023 12:44
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-14
30.04.2023 1449 Okunma
16 Yorum 30.04.2023 09:27
Reşat Nuri Erol
Türkiye yani Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-1
1.05.2023 1447 Okunma
16 Yorum 01.05.2023 16:35
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-6
29.03.2023 1700 Okunma
16 Yorum 29.03.2023 10:51
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-5
27.03.2023 1795 Okunma
16 Yorum 28.03.2023 03:38
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı - 4
28.05.2023 1627 Okunma
16 Yorum 28.05.2023 12:59
Reşat Nuri Erol
Hocaların Hocası Ali Yakup Cenkçiler Hoca - 4
29.05.2021 4141 Okunma
16 Yorum 30.05.2021 17:12
Reşat Nuri Erol
Seçimden sonra acilen yapılması gerekenler…-1
30.05.2023 1326 Okunma
15 Yorum 30.05.2023 10:57
Reşat Nuri Erol
Türkiye, Adil Düzen ile Endülüsleşmeyi önler-1
31.03.2023 1543 Okunma
15 Yorum 31.03.2023 07:12
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-1
2.04.2023 1631 Okunma
15 Yorum 02.04.2023 07:23
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-3
4.04.2023 1592 Okunma
15 Yorum 04.04.2023 09:59
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-4
5.04.2023 1739 Okunma
15 Yorum 05.04.2023 09:50
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-5
6.04.2023 1270 Okunma
15 Yorum 06.04.2023 09:38
Reşat Nuri Erol
Türkiye ya da Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-2
2.05.2023 1422 Okunma
15 Yorum 02.05.2023 06:15
Reşat Nuri Erol
Türkiye ya da Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-3
3.05.2023 1159 Okunma
15 Yorum 03.05.2023 07:58
Reşat Nuri Erol
Türkiye ya da Anadolu Endülüs’e benziyor mu?-4
5.05.2023 1221 Okunma
15 Yorum 05.05.2023 09:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 1
6.05.2023 1357 Okunma
15 Yorum 06.05.2023 08:27
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 2
7.05.2023 1266 Okunma
15 Yorum 07.05.2023 11:54
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 3
8.05.2023 1280 Okunma
15 Yorum 08.05.2023 10:39
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 5
10.05.2023 1192 Okunma
15 Yorum 10.05.2023 10:58
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 6
11.05.2023 1204 Okunma
15 Yorum 11.05.2023 10:03
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı-1
25.05.2023 1464 Okunma
15 Yorum 25.05.2023 07:01
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı - 2
26.05.2023 1324 Okunma
15 Yorum 26.05.2023 09:46
Reşat Nuri Erol
Hemşeri dernekleri kalkınma kooperatifleri olmalı - 3
27.05.2023 1575 Okunma
15 Yorum 27.05.2023 09:47
Reşat Nuri Erol
Kur’an ve ilim 1216. hafta seminer notlarından - 1
22.05.2023 1084 Okunma
15 Yorum 22.05.2023 10:22
Reşat Nuri Erol
Kur’an ve ilim 1216. hafta seminer notlarından - 2
23.05.2023 1312 Okunma
15 Yorum 23.05.2023 11:02
Reşat Nuri Erol
Kur’an ve ilim 1216. hafta seminer notlarından - 3
24.05.2023 1176 Okunma
15 Yorum 24.05.2023 05:36
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 7
12.05.2023 1276 Okunma
15 Yorum 12.05.2023 07:41
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen; millî restorasyon, yeni bir düzen - 8
13.05.2023 1041 Okunma
15 Yorum 13.05.2023 11:41
Reşat Nuri Erol
Deprem; depremden sonra… Seçimden sonra...
14.05.2023 1428 Okunma
15 Yorum 14.05.2023 10:08
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-1
15.05.2023 1178 Okunma
15 Yorum 15.05.2023 10:22
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-2
16.05.2023 1125 Okunma
14 Yorum 16.05.2023 09:16
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-3
18.05.2023 1026 Okunma
14 Yorum 18.05.2023 10:52
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-4
19.05.2023 1127 Okunma
14 Yorum 19.05.2023 08:35
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-5
20.05.2023 1172 Okunma
14 Yorum 20.05.2023 11:17
Reşat Nuri Erol
‘Zulmedenler bilgisizlikle hevalarına uydular’-6
21.05.2023 1103 Okunma
14 Yorum 21.05.2023 15:01
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-2
3.04.2023 1555 Okunma
14 Yorum 03.04.2023 10:15
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-11
1.11.2023 1650 Okunma
14 Yorum 01.11.2023 15:21
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 15
30.11.2023 1579 Okunma
14 Yorum 30.11.2023 09:53
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen ve “Erbakan’ın mirasçıları” yazısı-10
20.04.2023 1580 Okunma
14 Yorum 20.04.2023 06:22
Reşat Nuri Erol
Arif Ersoy; “Yeni Bir Dünya ve Adil Düzen” - 3
5.09.2020 3927 Okunma
13 Yorum 06.09.2020 09:11
Reşat Nuri Erol
Ekonomik problemler ve İslami çözümler… - 2
21.12.2020 3493 Okunma
12 Yorum 22.12.2020 19:58
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 16
3.12.2023 1550 Okunma
12 Yorum 03.12.2023 09:55
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-12
2.11.2023 1375 Okunma
12 Yorum 02.11.2023 11:18
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-13
4.11.2023 1469 Okunma
12 Yorum 04.11.2023 08:49
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-14
5.11.2023 1707 Okunma
12 Yorum 05.11.2023 08:30
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 1
6.11.2023 1619 Okunma
12 Yorum 06.11.2023 09:11
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 2
8.11.2023 1667 Okunma
12 Yorum 08.11.2023 08:20
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 3
11.11.2023 1607 Okunma
12 Yorum 11.11.2023 07:01
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 4
12.11.2023 1461 Okunma
12 Yorum 12.11.2023 10:44
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 5
13.11.2023 1849 Okunma
12 Yorum 13.11.2023 09:19
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 6
16.11.2023 1482 Okunma
12 Yorum 16.11.2023 13:08
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 7
18.11.2023 1405 Okunma
12 Yorum 18.11.2023 14:46
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 8
20.11.2023 1543 Okunma
12 Yorum 20.11.2023 12:31
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 9
22.11.2023 1364 Okunma
12 Yorum 22.11.2023 12:46
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 10
23.11.2023 1796 Okunma
12 Yorum 23.11.2023 11:03
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 11
25.11.2023 1569 Okunma
12 Yorum 25.11.2023 13:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 12
27.11.2023 1347 Okunma
12 Yorum 27.11.2023 10:10
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 13
28.11.2023 1566 Okunma
12 Yorum 28.11.2023 08:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 14
29.11.2023 1532 Okunma
12 Yorum 29.11.2023 13:25
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-2
22.03.2023 1274 Okunma
12 Yorum 25.03.2023 11:55
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 1
15.03.2023 1569 Okunma
12 Yorum 16.03.2023 14:45
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 2
16.03.2023 1453 Okunma
12 Yorum 16.03.2023 14:44
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 3
17.03.2023 1244 Okunma
12 Yorum 17.03.2023 11:16
Reşat Nuri Erol
“Onda işiten bir kavim için ayetler vardır…” - 4
18.03.2023 1293 Okunma
12 Yorum 19.03.2023 11:26
Reşat Nuri Erol
Ne yapacağını bilmeyen iktidar ve 9 Soru-Cevap
2.10.2018 6839 Okunma
12 Yorum 02.10.2018 19:19
Reşat Nuri Erol
SEBİLÜ’R-REŞAD-3; Niçin SP? Koalisyon! 19.06.2018
21.06.2018 5485 Okunma
11 Yorum 23.06.2018 06:45
Reşat Nuri Erol
Çok önemli hatalar, çok önemli uyarılar ve…
7.10.2018 14328 Okunma
11 Yorum 09.10.2018 00:22
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-1
19.03.2023 1292 Okunma
11 Yorum 19.03.2023 11:29
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-3
25.03.2023 1238 Okunma
11 Yorum 25.03.2023 11:57
Reşat Nuri Erol
Kur’an Nizamı açısından Millî Görüş Hareketi-4
26.03.2023 1703 Okunma
11 Yorum 26.03.2023 09:44
Reşat Nuri Erol
“İza zülzileti’l-erdu zilzaleha” (Zelzele Suresi) - 8
14.02.2023 1194 Okunma
11 Yorum 14.02.2023 10:40
Reşat Nuri Erol
Kur’an 1230. haftalık seminer notlarımızdan - 2
18.10.2023 1670 Okunma
11 Yorum 18.10.2023 23:25
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı - 1
19.10.2023 1650 Okunma
11 Yorum 19.10.2023 10:00
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-2
20.10.2023 1746 Okunma
11 Yorum 20.10.2023 10:14
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-3
21.10.2023 1672 Okunma
11 Yorum 21.10.2023 09:39
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-4
24.10.2023 1816 Okunma
11 Yorum 24.10.2023 08:35
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-5
25.10.2023 2007 Okunma
11 Yorum 25.10.2023 08:09
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-6
26.10.2023 1600 Okunma
11 Yorum 26.10.2023 12:01
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-7
27.10.2023 1646 Okunma
11 Yorum 27.10.2023 12:08
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-8
28.10.2023 1647 Okunma
11 Yorum 28.10.2023 09:43
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-9
30.10.2023 1795 Okunma
11 Yorum 30.10.2023 10:36
Reşat Nuri Erol
İsrail ve yandaş ülkelerin sonunun başlangıcı-10
31.10.2023 1469 Okunma
11 Yorum 31.10.2023 11:04
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 28
16.12.2023 1243 Okunma
11 Yorum 16.12.2023 12:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 29
17.12.2023 1321 Okunma
11 Yorum 17.12.2023 10:58
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 19
6.12.2023 1465 Okunma
11 Yorum 06.12.2023 10:45
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 20
7.12.2023 1506 Okunma
11 Yorum 07.12.2023 11:39
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 21
9.12.2023 1640 Okunma
11 Yorum 09.12.2023 10:47
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 22
10.12.2023 1343 Okunma
11 Yorum 10.12.2023 13:08
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 23
11.12.2023 1490 Okunma
11 Yorum 11.12.2023 09:55
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 24
12.12.2023 1303 Okunma
11 Yorum 12.12.2023 11:19
Reşat Nuri Erol
İstanbul - Kudüs (Gazze, Filistin, İsrail) - Mekke - 25
13.12.2023 1419 Okunma
11 Yorum 13.12.2023 13:58


© 2025 - Akevler