Ekonomik problemler ve İslami çözümler… - 2
Önceki yazımda sözünü ettiğim -bizce çok ama çok önemli olan- bu çalıştaydan (IV. Türkiye’nin Ekonomik Problemleri ve İslam İktisadının Çözüm Önerileri Çalıştayı / “Prof. Dr. Arif ERSOY, Prof. Dr. Sabri ORMAN ve Prof. Dr. S. ZAİM ANISINA”) ve öncesinde olanlardan söz etmem gerekiyor. Bugün kısaca onları anlatayım, minik bir hikâye tadında. Keşke mümkün olsa da bu hikâyeyi, bu muhterem üç hocamızla yaşadıklarımızın hikâyelerini yazabilsek ama yazmak ne mümkün! Onlar ancak yaşanabilirdi ve biz hepsini yaşadık…
Ne demek istiyorum?
Hani Süleyman Akdemir, hayatının bütün kırılma noktalarında etkisi olan Arif Ersoy’u anlattığı birkaç dakikanın sonunda artık konuşamaz oldu, sözler boğazında düğümlendi, sadece gözlerinden akan yaşlar -ve aynı anda bendenizin de gözyaşları- derin ve engin bir şeyler anlatır ya; bizim durumuz da aynen öyle… Tam olarak ne anlatılabilir ne de yazılabilir ama yazmaya çalışıyorum işte… Evet, aynen öyle, ancak yaşanabilirdi ve biz hepsini yaşadık…
Neyse…
Sadede gelelim ve asıl yazacaklarımıza geçelim…
Önce…
Bilgilendirme ya da teşekkür mesajı geldi; şöyle:
“ Sayın Reşat Nuri Erol,
Adil Ekonomik Düzen üzerine yapmış olduğumuz bilimsel çalışmamız tamamlanmış ve uluslararası bir dergide yayınlanmıştır. Linkini aşağıda paylaşıyorum.
İhtiyaç duyduğumuz kaynakları bize vererek sağladığınız destek için çok teşekkür ederiz. Bu durumu makalemizde açıkça belirttik. / Sağlık ve afiyet dileklerimle…
Prof. Dr. Hakan SARIBAŞ”
Makaledeki teşekkür şöyle:
“Teşekkür / Yazarlar, Prof. Dr. Arif Ersoy, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'ndeki çalıştay sırasında değerli ve yapıcı önerilerinden dolayı teşekkür etti. Yorumları bizi bu araştırmada daha da ilerlemeye teşvik etti. Zamanını bu kadar cömertçe vermeye istekli olması çok takdir edildi. / Yazarlar, Adil Ekonomik Sistem ile ilgili kaynakların sağlanmasındaki yardımlarından dolayı Sayın Reşat Nuri Erol'a da teşekkürlerini sunarlar.”
Sonra…
Prof. Dr. Erdal Tanas Sarıgöl, Aralık ayı başında (03.12.2020), Yeni Şafak’taki “Ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği” başlıklı yazısının sonunda, bu önemli makaleden söz etti; o bölüm aynen şöyle:
“ADİL DÜZENİN EKONOMİK MODELİ YAYIMLANDI
İslam ekonomisi alanında çalışan iki akademisyen Adil Ekonomik Düzen’in makro ekonomik modelini yaptı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan Sarıbaş “Adil Ekonomik Düzen: Bir Model ve Simülasyonları” adlı makaleyi “International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management” dergisinde yayımladılar.
Açıkçası, bu çalışmada hem Adil Ekonomik Düzen ile ilgili söylemlerin ve özgün unsurların iktisat biliminin nosyonuyla ilk defa modellenmiş hem de bu sistemin makro ekonomide nasıl bir bakışla açıklanacağı konusunda önemli hususlar açıklığa kavuşturulmuş.
Analizde Adil Ekonomik Düzeni temsil eden denklemlerde yer alan üretim fonksiyonu, emek arz ve talebi, para arz ve talebi, tasarruflar, yatırımlar gibi temel değişkenler eşanlı analize tabi tutulmuş.
Bu çalışmanın, İslam ekonomisi alanında yapılacak çalışmalar için önemli bir yol gösterici ve yeni çalışmalar için bir motivasyon kaynağı olacağını söyleyebiliriz.”
Prof. Dr. Arif Ersoy Oturumu şöyleydi: Adil Ekonomik Düzen ve Prof. Dr. Arif Ersoy; -Adil Ekonomik Düzen ve Arif Ersoy -İslam İktisadı ve Adil Ekonomik Düzen -Adil Ekonomik Düzen Modelinin Mikro Temelleri (https://www.youtube.com/watch?v=zthfrYoSJ1Y)