KUR’AN VE İLİM çalışmalarımız hakkında zaman zaman bilgi veriyorum… MUKAYESELİ TEFSİR çalışmalarımızın da başladığını haber vereyim… KEVSER SURESİ ile başlamış Tefsir Ekibimiz, tebrik ediyorum; nice hayırlı ve bereketli çalışmaların başlangıcı olur inşallah… KUR’AN VE İLİM çalışmalarımızın 986’ıncı haftasını da, 3 Kasım Cumartesi itibariyle tamamladık, elhamdülillah… Nitekim 987 ve 988’inci hafta çalışmalarımızı yapmakta olduğumuzu, bundan önceki, “Adil Düzen’siz yeni bir medeniyet olabilir mi?” başlıklı yazımda hatırlatmıştım. Dediğim neydi, tekrar hatırlayalım: “Yirmi yıl yani 987 haftadan beri ‘ADİL DÜZEN’ isimli haftalık bir dergi hazırlıyor ve hemen bu ismin altında ‘Adil Düzen üçüncü binyıl medeniyet projesidir’ ifadesi varsa, elbette ‘İslâm Medeniyetinin Geleceği’ ile ilgili her çalışma dikkatinizi çeker…” Evet, aynen öyle, 987 haftadan beri yayına hazırlamakta olduğum “Adil Düzen Dergisi” bir medeniyet yani üçüncü binyıl medeniyeti projesidir ve bu çalışmalara yeni bir merhale daha eklenmiş bulunuyor…
Nedir o merhale? ‘Mukayeseli Tefsir Merhalesi’ ve ‘Kevser Suresi Tefsiri’…
Bir taraftan 987 haftadır süren çalışmalarımız devam ediyorken, bizlere bu merhaleyi yaşatan çalışma arkadaşlarımızı tebrik ve takdir ediyor, nice hayırlı çalışmalarını bekliyoruz.
Uzunca çalışmanın tadımlık birkaç bölümünü sunmuş olayım…
Meal: 1. “Biz sana sistemi verip kullandırdık.” 2. “O halde Rabbin için namaz kıl ve eğitime/toplantıya katıl.” 3. “Seni ötekileştiren, o beceriksizdir.” Surenin Künyesi: Kur’an-ı Kerim’in 108. suresi olan Kevser’in nüzul sırası 5’tir. Sure ekseri rivayetlere göre Mekki kabul edilir. 42 harf, 10 kelime ve 3 ayetten oluşan surenin bir diğer adı ise Nahr’dır.
Adil Düzen Çalışanı olarak, mealdeki “SİSTEM” kelimesi ve çalışmanın orta yerindeki “SİSTEM” açıklaması dikkatimi çekti: “Sistem, bir sınır içerisinde birbirleri ile etkileşim içinde bulunan ve ortak bir amaca yönelmiş olan öğeler topluluğudur. / Sistem, mantıki bir bütünlüğü ve tutarlılığı olan fikir ve prensipler topluluğu, karşılıklı ilişki ve etkileşim içerisinde bulunan parçaların meydana getirdiği bütün veya belirli kurallara göre işleyen bir mekanizma demektir. / Sistem, belirli parçalardan (alt birimlerden, alt sistemlerden) oluşan, bu parçalar arasında belirli ilişkiler olan, bu parçaların aynı zamanda dış çevre ile de ilişkisi olduğu bir bütündür. / Bu şekliyle Kevser ‘SİSTEM’ demektir. / Bu sistem soyut veya somut olabilir. Bu nedenle “İnnâE’taynâke” şeklinde gelmiştir. Bu haliyle Allah tarafından doğrudan değil, doğa kanunları veya başka türlü sebep sonuç ilişkileri ile verilmiştir ve kullanmayı da ifade eder. Sistem her yerde kullanılan, kullanışlı bir yapıdır. Günümüzde de neredeyse bütün teknolojiler sistem içerisinde gerçekleşir. Sosyal yapılar da sosyal sistem şeklinde çalışmalıdır. İnsan ve teknik yapılardan oluşan sistemlere sosyo-teknik sistem denir. Bu nedenle aşağıdaki örneklerin her biri de birer Kevser’dir: / İkili sayı sistemi / Onlu sayı sistemi / Hukuk sistemi / Sinir sistemi / Sindirim sistemi / Güneş sistemi / Her türlü organizma, canlı yapılar / Kur’an. / Burada her bir sistemin alt öğelerinin ortak bir amacının olduğu görülmektedir. / Bu ayette, “Verip kullandırdık” denmektedir. “Verip kullandırdım” denmemektedir. Bu nedenle Kevser’in verilmesi doğal veya sosyal (türüne göre değişir) olaylar içerisinde belli bir süreç içinde gerçekleşmiştir. Eğer doğrudan tek bir hareketle gerçekleşseydi “Ben verdim” şeklinde gelirdi. / Buna göre Kevser, verilip kullandırılan Kur’an’ı okuyan olarak değerlendirilmelidir. Diğerleri de bu kavram içine dâhildir. Bu nedenle de Kevser dar manalı bir camid isim olmak yerine bir kavram ismi olmalıdır. Herkes için de değişebilir olmalıdır, çünkü herkes Kevser’i farklı sosyal ve doğal olaylar neticesinde almıştır. “Bu şekliyle de sistemi ifade etmektedir.” Tamamının okunmasını tavsiye ediyorum…
http://www.akevler.org/AkevlerSeminerler/1118/SonEk/4/Kevser-Suresi-Tefsiri
Tefsir Ekibi: M. Lütfi Hocaoğlu, TayibetErzen, Ethem Büyükarıkan, Yaşar Balaban, Emine Hocaoğlu, Leyla Okta, Mücahit Bozbey, Meryem Özket, Recep Erol, Aslıhan Yavuz.
Not: Dr. Süleyman Akdemir Hocamızın “Kur’an’ı Anlama Usul Dersleri”, İslam Medeniyeti Vakfı’nda, Cumartesi günleri, saat 10.00-12.00, başladı. (Üsküdar/İST. Tel: 0216 343 97 31).