Evet, aynen öyle, önceki yazı başlığında dediğimiz gibidir durum; “Kapitalizm ve diğerleri iflasta; çözüme bakalım…” Önce komünizm ya da sosyalizm -ya da her ne idiyse- o (SSCB) yani “Sovyet Sistemi” çöktü, yıkılıp gitti… Şimdi de sıra kapitalizmde…
Biz o zamanlar, Erbakan Hocamızın önderliğinde, SSCB Ankara Büyükelçiliği’nde, Büyükelçi Albert Çernişev başkanlığındaki heyetlere, birer ay arayla “Adil Düzen” brifingleri verdik… Malum olduğu üzere, Erbakan’ın geride bıraktığı notlar, “Davam” isimli eserde toplandı. O kitapta bu konu şöyle anlatılıyor: Çernişev, Erbakan’dan Adil Düzen’i anlatmasını istedi, Sovyetler Birliği›nin dağılma sürecine girdiği yıllarda, Rus devlet adamı Albert Çernişev›in, Erbakan›a aktardığı bir talep de eserde yer alıyor. Çernişev›in talebi üzerine Erbakan, Rusya’dan özel olarak gelen Rus uzman ve profesörlerin yer aldığı bir heyete, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde üç gün boyunca Adil Düzen konferansı veriyor. Erbakan, bu konuda şunları anlatıyor: “Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, sadece kardeş Türk Cumhuriyetleri’nde değil bütün Sovyet bloğunda İslam’ın yayılması ve adil bir düzenin kurulması için gayret ettik. O dönem Rusya’nın Ankara Büyükelçisi olan ve daha sonra Avrasya bölgesinde önemli görevler üstlenen Albert Çernişev’in istek ve daveti üzerine bir Adil Düzen konferansı vermiştik. Her birisi bir gün boyunca olmak üzere üç ayrı bölüm (her biri birer ay arayla yapıldı / R.N.E.) halinde Adil Düzen brifingleri verdik.”
Bu çabamızın o zamanki SSCB Başkanı Gorbaçov üzerindeki etkilerini tarih günü gelince elbette yazacaktır ama biz bu kadarıyla şimdilik tarihe not düşmüş olalım.
O zamanki çabalarımız günümüzde de etkisiyle birlikte devam ediyor…
Nitekim tam da bu satırları yazarken, gazetemden mesaj geldi. “Yusuf Üstün isimli bir ziyaretçimiz size Akevler Kooperatifi ve Ortaklık Sistemi Bankaları başlıklı yazınız ile ilgili aşağıdaki mesajı gönderdi: ‘Sayın Erol, fazla tevazu kibirdendir, o yüzden iyi bir kooperatifçi olduğumu söyleyebilirim. Sisteminizi çok iyi anlıyorum. Bursa’daki Örnek Kredi Kooperatifi’ni de takip edin derim. Ayrıca, çalışanlarının sosyal güvenlik ihtiyacını karşılayan emek kooperatifleri, mal takasına dayalı barter kooperatifi, karz-ı hasen kooperatifi, sigorta kooperatifi gibi çok fazla türe gitmek mümkün...’ Üstadımızı gelen mesajla ilgili olarak anında haberdar ettim, hemen kısa bir cevap yazdı: “O kooperatiflerin hepsi işçilik sistemi ile çalışmaktadır. Adı kooperatiftir ama çalışma şekilleri sermaye şirketlerinin çalışma şeklidir. Hizmet ve Dayanışma Kooperatifi statüsünde değildirler. Bir yere katıldığınız zaman orada söz hakkınız olabilir, bu arkadaşımızı ortaklığa (Yalova’da yeni kurulmakta olan Akevler Ar-Ge kooperatifimize) davet ediyoruz...” Bu vesileyle, ilgilenenler çalışmamıza davetlidirler…
Son zamanlardaki çabalarımızla ilgili olarak ne diyorduk?
Üstadımızın, 33 haftadan beri, Üsküdar’daki İslâm Medeniyeti Vakfı merkezimizde, bizlere dört ders (Kur’an Arapçası, Kur’an Matematiği, Adil Düzen Muhasebesi ve Plan-Proje Dersleri) vermekte olduğunu önceki yazılarımda hatırlattım. O yazılardan sonra talep oluştu, ders notları istendi, önceki yazılarda o talebi kısmen yerine getirdik... İstifade edilmesi dua ve dileklerimizle, bugün de 27’inci hafta notlarımıza bakalım…
Madde 1-İŞLETMENİN YAPISI / İşletmenin iki çeşit girdisi vardır; sermaye ve emek. Sermaye de iki çeşittir; zamanla katılanlar, miktarla katılanlar. Emek de iki çeşittir; iş ile katılanlar, sorumluluk ile katılanlar. İş ile katılanlar ürettikleri miktardan pay alırlar. Hizmet ile katılanlar üretilen miktarlarla orantılı olarak sorumlulukları nispetinde pay alırlar. Bunlara “hizmetli” veya “hizmet ortağı” diyoruz. Semt ortaklıklarında ortaklar iş ortağı olarak katılırlar. Asıl gelirleri iş ortaklığındaki paylar teşkil eder. Ayrıca semtte oturanlardan her biri bir hizmetin de ortağıdır. Hizmetleri yaparlar ve hizmetlerdeki katkıları nispetinde genel üretimden pay alırlar, bu gelir yan gelirleri olur.
25 çeşit Genel Hizmet vardır. Bir semtte de 250’den fazla ortak vardır. Bir hizmete 10 kadar hizmetli düşmektedir. Ortaklar kendilerine bunlardan istediklerini hizmetli olarak seçerler. Böylece serbest rekabet sistemi çalışmış olur. (Devamı var.)