Üstad, 33 haftadan beri, Üsküdar’daki İslâm Medeniyeti Vakfı merkezimizde, bizlere dört ders (Kur’an Arapçası, Kur’an Matematiği, Adil Düzen Muhasebesi ve Plan-Proje Dersleri) veriyor. Bugün (Cuma, 19.10.2018), aşağıdaki ders notlarını hazırlayıp not ettik.
Kâinatta iki çeşit varlık vardır; bilinçli ve bilinçsiz varlıklar. Melek, ruh, cin ve insan bilinçli varlıklardır. Sayısaldır. Mekân, zaman, madde ve enerji bilinçsiz varlıklardır. Makroda süreklidirler.
Bilinçliler bilinçsizler içinde yaşarlar ve iş yaparlar. Canlılar bilinçliler tarafından özel olarak bilinçsizlerden oluşturdukları bedenleri kullanırlar. Bitkiler bilinçliler tarafından oluşturulmuştur ama varlıklarını kendi kendine bilinçsiz olarak sürdürürler. Hayvanlar ise bilinçlilerle birlikte varlıklarını sürdürürler. Bilinçsiz varlığın kitlesi vardır, hızı vardır. Kendisinin hızı ile dalgasının hızının çarpımı sabittir. Işık hızının karesine eşittir. Ruh ve meleklerin kendi hızları dalgalarının hızlarından daha fazladır, cin ve insanların kendi hızları dalgalarının hızlarından küçüktür. Melek ve cinlerin hızları ışık hızına yakındır. İnsan ve ruhların hızları ışık hızından çok uzaktır.
Hayvanların beyinleri ve sinir sistemleri elektronik araçlardan oluşur. Programları doğuştan vardır ve yalnız zamanı yaşarlar. İnsanların beyinleri de bilgisayardır. Dört boyutlu uzay içinde oluşturulmuştur. Geçmişi ve geleceği onlar tarafından kısmen bilinmektedir. Bu sayede insan sosyal bakımdan evrimleşen bir varlıktır. İnsan uzaktakilerle irtibat kuran, onlarla ortaklaşabilen varlıktır; hatta geçmiştekilerle ortaklığı vardır, gelecektekilerle ortaklığı vardır. Plan ve projeyi kendisi yapar, sonra da onu gerçekleştirir. Hayvanlar plan ve proje yapmazlar, hazır plan ve projeleri gerçekleştirirler.
İnsanın bilinç tarafına “ruh”, bilinçsiz tarafına “beden” denir. Bedende ruh ile irtibat kuracak meleke vardır. Buna “hayat” diyoruz. Ruhun da bedenle irtibat kuracak melekesi vardır, buna “nefis” diyoruz. Hayat ve nefis ayrı varlıklar değildirler, ruh ve bedenin özellikleridir.
Ruhun da iki içeriği vardır, his ve fikirler.
Hisler ne yapılmasına karar verir. İyiyi kötüden ayırır. Varlık yokluktan iyidir. Birlik ayrılıktan iyidir. Düzen dağınıklıktan iyidir. Durağanlık evrimden iyidir. Evrim birbirine benzeyen ama aralarında ilişki olmayan durumdan birbirine benzemeyen ama aralarında ilişki olan duruma geçmedir.
Fikir ise nasıl yapılacağını tespit eder. Doğruyu yanlıştan ayırır. Histe arzu melekesi vardır, onunla fikirlerle birleşir. Fikirde düşünme melekesi vardır, onunla hislerle birleşir.
Bedende iki içerik vardır; irade ve ünsiyet. Yapma ve birlikte olma. İrade yapılma zamanını belirler. Yararlıyı zararlıdan ayırır. Ünsiyet bölüşmeyi sağlar. Adaleti zulümden ayırır.
İrade fiil ile ünsiyetle birleşir. Ünsiyet ise kavil ile irade ile birleşir.
Bunlar altı kutbu ve altı kutbun merkeze olan bağlarını ifade eder. Ayrıca yan bağlar vardır, bunlar da 12 tanedir.
Ruhun hislerle olan bağına “zevk”, fikirlerle olan bağına “bilinç”, irade ile olan bağına “zekâ”, ünsiyetle olan bağına “muhabbet” (akıl, görüşme, diyalog) denmektedir.
Bedenin hislerle olan bağına “idrak” (algı), fikirlerle olan bağına “hafıza”, iradeyle olan bağına “hareket”, ünsiyetle olan bağına “konuşma” denmektedir.
Hislerle irade arasında “refleks”, fikirlerle irade arasında “karar”, hisle ünsiyet arasında “itaat” (uyum), fikirle ünsiyet arasında “hüküm” yer almaktadır (itaat ettirme melekesidir). Bu melekelerin ölçülmesi için çeşitli testler geliştirilmektedir.
Psikoloji ilmi bu 25 bölümden oluşur. Bunların ölçme mekanizmaları belirlenmelidir. Bu sayede kişi kendisini, çevresini ve kabiliyetlerini bilir. Ona göre meslek ve iş seçilir. Ona göre eşler birbirlerini seçerler.
(Bu haftaki notlarımız bu kadar. Şema ve tabloları maalesef buraya aktaramıyorum.)