ADİL DÜZEN PARTİSİ TÜZÜĞÜ
Süleyman Karagülle
1519 Okunma
PARTİLERİN GELİRLERİ

ÜÇÜNCÜ KISIM:

MALİ HÜKÜMLER

 

BİRİNCİ BÖLÜM

PARTİLERİN GELİRLERİ

 

Partinin kaynakları:

Madde-45) Partinin gelirleri aşağıdaki şekilde oluşur.

        a-Parti kurucuları  partinin kurulmasından önce bir ortaklık kurup  her biri onaltı Cumhuriyet altınını sermaye olarak koyarlar. Bunları kendileri koyabildikleri gibi başkasına  da koydurabilirler. Bu suretle elde ettikleri  sermaye ile bir ortaklık kurup taşınmaz alırlar. Bunun yarısını müteşebbise gelir getirmek üzere, diğer  yarısını  da  partiye  kiraya verirler. Elde ettikleri kiraları, partiye aidat olarak öderler. Partiden ayrılan kurucuya, bu payı altın olarak bir yıl içinde yeni ortak  bulunarak iade edilir. İade edilmezse ortaklık ve il veya ilçe tasfiye olunur, yenisi oluşturulur. Merkez kurucularından çıkanların bedelleri de ödenemezse ve ortaklık iki yıl içinde tasfiye edilemezse parti kapanır. Tasfiyede yapı satılır, herkese ne düşerse o verilir.

         b-Haftalık dergi çıkarılır. Dergi parti teşkilatı tarafından üyelere ulaştırılır. Her üye dergiye abone olmak zorundadır. Bir başkasını üye etse de yeterlidir. Basım parasından fazla gelen gelirler, belde, ilçe, il ve merkez arasında bölüşülür. Dağıtma  bedeli de teşkilata aittir.

         c-Milletvekillerine de bir ortaklık kurdurulur, gayri menkul  satın aldırılır ve müteşebbislere kiraya  verilir. Kiralar, partiye gelir olur. Milletvekillikleri düştüğü tarihten itibaren bu zorunlu tasarruf durdurulur. Milletvekilliği adaylığı devre başında tespit edilerek sürdürülebilir. Bu takdirde kira gelirleri yine partiye kalır.

         d-Seçimlerde adaylardan aidat alınmaz. Seçimlerden önce basın veya yayınla ortak hesap açtırılır. Adaylar buralarda  ücretsiz konuşur ve  yazarlar. Basın veya yayının  bu  saatlerinde  veya  sayfalarında  reklam alınır. Bu reklam gelirlerinin yarısı  basın  veya yayın  kuruluna diğer yarısı da partiye ait olur. Adaylar konuşma ve yazılarından dolayı ücret almazlar.

         e-Parti üyeleri ADA sertifika derecelerini gösteren parti rozetlerini takarlar. ADA sertifika derecelerini gösteren özel işaretli başörtüler kullanabilir, kravat takabilirler. Parti amblemini taşıyan mal üretebilirler. Bu konularda çıkabilecek anlaşmazlıklarda parti hakemlerinin hakemliklerini kabul  ederler. Parti amblemini kullanan firmalar parça  başına amblem kirasını öderler ve bunlar partiye gelir olur.

         f-Adil Düzen Dergisi” partinin resmi yayın organıdır. Tüm  gelirler partiye aittir. Bunun dışında kitap, gazete veya dergilerde parti  görüşlerine tahsis ettikleri yerlerde, parti amblemini koyabilirler, diğer kitap üzerinde de parti amblemini koyabilirler. Bu  tür basın ve yayının satışlarından da sayı başına  bir  kira payı alınır.

         g-Paralı seminer ve konferanslar tertip edilerek, konuşmacı veya sanatkarlarla ortak gelir temin edilebilir.

         h-Partinin varsa taşınmazlarını kiraya verip gelir elde edebilirler; kendileri işletemezler. Bu gelirler vergiye tabidir.

         i-Seçimlerde  adayların  seçim  giderleri  için basın ve yayınlarda basın veya yayını desteklemek için yapılan bağışları kabul edebilir. Bunun dışında parti doğrudan doğruya bağış kabul etmez.

         j- Devletçe  yapılan yardımlar.

         Parti gelirleri vergiden muaftır.

 

Kesin hesapların C.Başsavcılığına verilmesi:

         Madde-46) Partinin kesin hesapları haziran ayı sonuna kadar  Cumhuriyet  Başsavcılığına tevdi edilir.

 

Kurul üyelerinin hesapları denetlemesi:

Madde-47) Partinin gelir gider bütçeleri ve muhasebe şekilleri ile ilgili kurallar parti yönetmelikleri ile belirlenir. Gelir gider bütçeleri ile harcama muhasebesi karar, yönetim, yürütme ve disiplin kurullarına açıktır. Her karar, yönetim, yürütme veya disiplin kurulu üyesi, hakemlere giderek bu organların kararlarını iptal ettirebilir. Tüzük ve/veya yönetmelik hükümlerine göre sorumluk doğabilir.