ADİL DÜZEN PARTİSİ TÜZÜĞÜ
Süleyman Karagülle
1671 Okunma
KURULUŞ

İKİNCİ KISIM:

SİYASİ PARTİLERİN TEŞKİLATLANMASI

 

BİRİNCİ BÖLÜM

KURULUŞ

 

Kuruluş, kurucular:

Madde-8) a- ADP’nin merkez kurucuları 16, il kurucuları 8, ilçe kurucuları 4, belde kurucuları 2 Cumhuriyet altınını  en az ortaklık payı olarak koyup birer taşınmaz ortaklıkları kurarlar. Bu ortaklıklar taşınmazları satın alırlar. Ortaklıklar, bu taşınmazların yarısını partiye, diğer yarısını müteşebbislere kiraya verirler. Gelen kiraları partiye aidat olarak öderler.

       Partiyi desteklemeye devam ettikleri sürece bu ortaklıktan ayrılmazlar. Partiyi desteklemekten vazgeçince ortaklığa koydukları cumhuriyet altınlarını alarak ayrılabilirler. Ortaklık bu paylarını ödeyemezse, tasfiye edilir. Parti bu ortaklıklar dışında yerler kiralayarak, kirasını en çok bir yıl için peşin ödeyerek faaliyette bulunabilir.  Bir yıl içinde ortaklıkları kurup yapıyı alamazlarsa, o il, ilçe veya belde teşkilatı kapatılır.

    b) ADP, haftalık bir dergi çıkarır. Burada üyelerin temsilcileri yazarlar veya yazdırırlar. Dergiler sadece üyelere satılır. Dergide partililerin ortak fikirleri oluşur ve çözümler bulunur. Üye, dergiyi üye olmayana aldırabilir. Derginin dağıtımı parti teşkilatı tarafından yapılır. Dergideki yazılardan dolayı telif hakkı ödenmez. Derginin basım bedeli çıktıktan sonra, kalan kısmın beşte biri genel merkeze, beşte biri il teşkilatına, beşte biri ilçe teşkilatına, beşte biri belde teşkilatına verilir. Beşte biri de dağıtıma harcanır. Derginin çıkarılması yönetmelikle belirlenir.

     c) Belde, ilçe, il ve merkez teşkilatında yasalarda başka bir şart koşulmamışsa, karar kurulu üye sayısı beşten az ve yirmiden fazla olamaz. Her üye kendisine bir temsilci belirler. Üyeler belirledikleri temsilcileri her zaman değiştirebilirler. İlçe parti temsilcileri, il parti temsilcilerini, il temsilcileri de merkez parti temsilcilerini seçerler. Her merkez parti temsilcisine dergide temsil ettiği üye sayısınca yer verilir. Temsilci yazar veya yazdırır.

        d) Parti, yılda en az bir defa tüzük, program ve dergideki yazılardan test sınavları ile değerlendirir ve “adil düzen dereceleri”ni tevdi eder.  Bu dereceler; temel, ilk, orta, yüksek ve üstün adil düzen âlimi (kısaca ADA) unvanları olarak tevdi edilir. Seçimlerde ve parti yönetimine aday olabilmek için bu unvanlardan uygun olanlarını iktisap etmek gerekir. Değerlendirmelerin kimler tarafından ve nasıl yapılacağı yönetmelikle belirlenir.

          Üstün veya yüksek ADA ünvanını iktisap etmek için yazılı metinler istenebilir ve bu metinler sıralama yöntemiyle değerlendirilir.

     e) Bir seçim bölgesinde milletvekili adayı olabilmek için geçici de olsa üstün ADA ünvanını aldıktan sonra, o çevredeki ilçelerden birinin ilçe başkanından onay almış olmak gerekir. Hangi ilçede daha çok dergi satılıyorsa o ilçe başkanının onayladığı aday listede daha önce yer alır. İlçe başkanları ancak seçimden seçime adayı değiştirebilir. Bir seçim devresinde aday değiştirilemez. Ancak, ilçe başkanı değişirse adayını değiştirebilir.

Tüzükteki Anayasa’ya aykırılıkların giderilmesi:

     Madde-9) Anayasa’nın değişmez maddeleri, müspet bilime aykırı olarak yorumlanamaz.  Başsavcının, parti tüzüğünün anayasaya  aykırı olduğunu iddia ettiği maddeleri değerlendirmek için, partinin üyeleri dışında bilim adamlarından beş kişilik bir jüri başkanlık kararı ile oluşturulur. Jüri üyeleri, başkanlarını sıralama usulü ile seçerler. Başsavcının iddiaları bu jüri tarafından değerlendirilir. Son söz jüri başkanınındır. Bu jürinin kararlarına parti uyar. Tüzüğü değiştirir veya anayasa mahkemesine gidilmesine yol açar. Ancak karar kurulu ittifakla başka türlü karar alabilir.

 

Parti programı ve geliştirme yöntemi:

  Madde-10) İlk  program, Ankara’da ortak bina alan yüz ortak tarafından hazırlanır. Kurucular bu programla İçişleri Bakanlığı’na başvururlar. En kısa zamanda örgütlenilerek büyük kongreye gidilir.  Daha sonra, beş yüz sayfadan az olmayan parti programının açıklaması, en az yüz kişiye gönderilerek onar sayfalık eleştirileri ve önerileri istenir. Bu iki yüz kişi dışında her Türk vatandaşı programı talep edebilir ve eleştiri yapabilir. Bu eleştiriler, onarlı olarak gruplandırılır ve ortak eleştiri metinleri hazırlamaları sağlanır. Sözcüleri bir araya gelerek ortak eleştiri metni hazırlar. Bunlardan oybirliği ile kabul edilenler partinin resmi programına alınır. Parti merkez yönetim kurulunun oybirliği ile kabul ettiği önerilerin partinin resmi programında yer alabilmesi için kongreye arzedilir. Çoğunlukla kabul edildikten sonra yeni program metni Başsavcılığa gönderilir.              

 

 

 



© 2024 - Akevler