Bugünlerde dünyanın en önemli sorununun dünya para sisteminde oluşan belirsizlik olduğu söylenebilir. Geçmişte farklı nedenlerle ve değişik bir biçimde ortaya çıkan bir problem yaşandı ve ABD bu sorunu tek bir cümleyle çözdü.
1944 yılında batılı ülkeler Bretton Woods’da dünya para sistemini belirleyen bir anlaşma imzaladılar. Buna göre ülkeler tedavüle çıkardıkları para karşılığında altın tutmayacaklar, bir ons altına karşılık otuz beş dolar bulunduracaklardı. Yani hazinelerindeki her 35 dolar bir ons altın sayılacaktı. O dönemde para altın karşılığında çıkarılıyordu ve günümüzde de karşılıksız para basma sözü o günlerden kaldı. Şu anda ise paranın somut bir karşılığı yoktur.
ABD sahip olduğu altınla çıkarabileceği doların çok üstünde bir parayı piyasaya sürdü. Oysa ülkeler ellerindeki dolarları, istedikleri takdirde, altına dönüştürebileceklerdi ama ABD hazinesindeki altınlar yetersizdi. Fransa’nın başını çektiği bazı ülkeler dolarları altınla değiştirmek ve ABD’nin zor duruma düşürmek istediler. ABD bir cümleyle sorunu çözdü. “Anlaşma geçersizdir”.
Şu anda da dünyada parasal sistemden kaynaklanan sorunlar yaşanıyor ve bu kamuoyuna kur savaşları olarak aktarılıyor. Gerçekte sorun geçmişte yaşanan ve bir cümleyle çözülenden çok daha karmaşık ve ülkelerin dış borçları öne çıkıyor. Üstelik bazı çelişkiler de içeriyor. Mesela dış ticaret fazlası olan Almanya dünyanın üçüncü büyük borçlu ülkesi. Şüphesiz bu borç net değil ve alacaklarının borcundan fazla olması beklenir. Ama borçlu borcunu ödemezse Almanya bile sıkıntıya düşebilir.
ABD dünyanın en çok borcu olan ülkesi. Borcunu ödemenin kolay bir yolunu bulmuş görünüyor. Yabancıların sahip olduğu devlet tahvillerini satın almak için piyasaya dolar sürüyor ve dünya bir dolar seli yaşıyor. ABD yabancıların sahip olduğu devlet tahvilini çıkardığı dolarla satın alsa ne olur? Borcu ödenir ama alacaklı daha fazla dolara sahip olur. Alacaklı olan, mesela Çin, doların değerini düşürüp alacaklarını değerini azaltmamak için bu dolarları kasasında saklar.
Avrupa’nın güçlü ülkeleri bir ikilemi yaşıyor. Dışarıdan aldıkları borçla AB’ye katılan ülkeleri finanse eden bu ülkeler şimdi onların borçlarını ödeyememeleri ve kendilerinin de aynı duruma sürüklenmesi tehlikesini yaşıyor. Yunanistan ve İrlanda’yı başka ülkelerin izlemesi ve büyük ölçüde dış yardıma ihtiyaç duymaları bekleniyor.
Ülkelerin borçlarının gerçek alacaklısı, büyük ölçüde, Çin ve Japonya. Onları petrol üreten ülkeler izliyor. Bunların uluslararası finans kuruluşlarında değerlendirdikleri paralar diğer ülkelere borç veriliyor ve alan ülkeler bu finans kurumlarını alacaklı sayıyor.
Şimdi aykırı senaryomuzu üretebilir ve geçmişte bir cümleyle çözülen soruna bugün nasıl kolay bir çözüm bulabileceğimizi sorgularız. Avrupa’nın parasal krizle ağır bir darbe yemesi beklenir ve bu süreç tahrik edilir. Dünya’nın çeşitli yerlerinde sıcak çatışmalar yaşanır ve olağanüstü şartlar gerçekleşince olağanüstü tedbirler alınır ve bir şekilde borçların yeniden yapılandırılması sağlanır.
Yorum:
Yakında insanlık Adil Düzen’e göre para sistemine geçecektir. Nedir bu para sistemi:
Bir insanlık para vakfı kurulacaktır. Bu kooperatif şeklinde örgütlenecektir. Bu altın para basacak ve dünyadaki kuyumculara kredi olarak verecektir. Kuyumcular bununla altın alıp satacaklardır. Altını satın alırken ucuz alacaklar. Ama altın para ile satarken bire bir verecektir. Kuyumcuda ya altın ya para bulunacaktır. Dünyadaki tüm kuyumcularda bulunan altın kadar altın para halkın eline geçmiş olacaktır.
İnsanlık merkez bankası bunun dört misli altın karşılığı olmayan altın para basarak bunun birini ülke merkez bankalarına, bir mislini il merkez bankalarına, bir mislini de bucak merkez hesaplarına göndereceklerdir. Merkez bankaları kendi banknotlarını bu altın para karşılığı basacaklardır. Bir mislini de döviz bürolarına gönderecek bu paraları onunla alıp satacaklardır.
Böylece yeryüzünde tüm paralar kuyumculardaki altına kota edilmiş olur. İsteyen altın parayı kuyumcu da her zaman altına çevirebilir. Altın paranın ülkeler, iller ve bucaklar parası olan değeri borsalarda (döviz bürolarında) serbestçe oluşur. Böylece altının altın para cinsinden değeri daima korunmuş olur.
Bunu bir formülle açıklayalım:
Altın para miktar = Kuyumculardaki altın miktarı + Dünya döviz bürolarındaki (ülke parası * ülke parası kuru + il parası * il parası kuru + bucak parası * bucak parası kuru)
Kurların hesabı ise döviz bürolarında mevcut olan o paraların stoku ile altın paranın stoku kadardır.
Fp = (a*Spo/Sa+bSp/Sa) / (c*Spo/Sa+d*Sp/Sa) Fpo
Burada harfler şunları ifade eder:
Fp bir paranın o günkü hesaplanacak kuru
Fpo hesaplanacak paranın başlangıç kuru
a=1 b=2 C=2 d=1 alınabilir. Paranın azamî değeri 2 asgarî değeri 1 olur. Normal stoklarda paranın değeri ilk değer olur.
Spo paranın ilk stoku
So altın paranın ilk stoku
Sp kuru hesaplanacak paranın o günkü mevcudu.
İnsanlık yakında bu paraya geçecektir. Bugünkü keyfî dalgalanmalar sona erecektir. Uluslararası ekonomi yarışı reel ekonomide olacak kur değerleri yarışta kronometre görevini görecektir.
• Büyük Uzlaşma 21 Kasım 2010 Pazar yazı özeti
Nato’daki uzlaşmaya göre füze herhangi bir devlete karşı olmayacaktır. İkinci cihan savaşı sonunda aynı cephenin muzaffer devletler karşı güçler oluşturdular ve dünyayı disipline ettiler. İki odak karşı tehditle dünyaya hâkim idi. Bugün uzlaşma ile denge kuruluyor. Karşı güçlerle de denge sağlanabiliyordu. İki kutupludan sonra tek kutuplu şimdi çok kutuplu dünya dengesi var. Yeni dengeler oluşacak. Rusya Avrupa’ya entegre oluyor. ABD sarsılıyor. G20’ler hazırlık içinde.
Özet Yorum:
İslamiyet’ten önce tek inançlı devletler söz konusu idi. İslamiyet laikliği getirdi aynı devlet içinde çok din ve mezhepli insanlar bir arada yaşadı. Batıya bu uygarlığı tekel sermaye götürdü. Bugün sözde insanlık demokratik, laik liberal ve sosyal yönetim revaçta. Demokrasi şeriat düzenidir. Laiklik İslam düzenidir. Liberallik adil düzendir. Sosyallik hak düzendir. Dünya adil düzene göre insanlık anayasasına doğru şiddetle gitmektedir. Çok kutuplu denge.
• Aykırı bir senaryo 27 Kasım 2010 Cumartesi
1944’te Tekel Sermaye 1 ons altını 35 dolar kabul ettirdi. Sonra ise sözünde durmadı. Şimdi bir cümle ile sorun çözülemiyor. Devletler borçlu ve alacaklı. Avrupa ve İran yardıma muhtaç olabilir. AB Çin’in tahvillerini alarak borcunu ödüyor. Doları düşürmemek için Çin doları kasasında bırakıyor. Alacaklı ülkeler Çin Japonya ve petrol ülkelerinin parası ile finans kuruluşlarıdır. Çözüm olağanüstü şartlarla olağan üstü borçlanma.
Özet Yorum:
1 ons; tam olarak 31,1034768 gram'a eşittir. 1 gram altın 1 dolara yakındır. Bugün bir ons altın 1200 dolar civarındadır. Sermaye dünyayı 1200/30=40 misli dolandırmış. İşte Sermayenin gücü buradan gelmektedir. Geçen yıl 700 olan ons bu yıl nerde ise iki katına çıkmış. Dolar tepetaklak gidiyor. Uluslar kendi paralarını kullanmaya başladı. Kurtuluş Adil Düzen’e göre altına kota edilmiş insanlık parası.