Gericilik nedir?
MHP’den Tunca Toskay aynen şöyle söyledi : “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulduğu gibi kalmasını istiyorsanız ‘hayır’ diyeceksiniz”. E tam da budur. Ben daha iyi ifade edemezdim.
Yorum:
Gericilik dendiğinde herkesin aklında bir şeyler beliriyor gözünün önünde bir takım tablolar oluşuyordur. Geri, Gerici, Gericilik ; Bu birbiri ile ilintili kelimeler hakkında söylenecek sözler bir yana gericiliğin resmi literatürdeki tanımına bakmakta yarar vardır.
Türk dil kurumunun internet sitesinde ufak bir taramanın ardından gericiliğin tanımı çıkıyor karşımıza. Bilimsel harikuladelikte ve ileri düzey edebiyatçıların bile anlamlandırmakta zorlanacakları bir kelime olsa gerek gericilik. Kelimenin anlamına dahi sirayet etmiş baskı ve ötekileştirme çabası şu garabeti sergiliyor;
Gerici: Gerici (I) olma durumu, irtica:
"Gericilik hortladı, Cumhuriyetin temelleri çatladı diye yakınıyorlardı."-
Görüldüğü gibi gerici ve gericilik kavramları cümle içerisinde kullanılabilmiş ve anlam tam yerine oturmuştur. Bu büyük başarı sebebiyle burada ilgilileri tebrik etmek istiyorum.
Kelime anlamını verdikten sonra elbette ki tefsirine girmeden edemeyeceğiz ve ADD’nin gericiliği hangi felsefi derinlikte tanımladığını hep birlikte göreceğiz;
“Gerici (mürteci) sözcüğünü kimsenin üstüne alınmadığı açık olmakla birlikte, Türkiye’nin içinde yaşadığı olağanüstü durum nedeniyle gericilik (irtica) ve emperyalizm birlikteliği bizler için özel anlam ifade etmektedir. “
Birde gericiliğin toplum üzerindeki etkilerini görmek gerekir ki ortakyasam başlıklı bir sitede bunu da bulmak mümkün:
“Gündelik hayatın insan tarafından geliştirilen tüm ritüellerini dinin kıskacına sokarak çekilmez hale getiren... Kısacası, yobazlaşan ve gericileşen bir toplum. “
Ortak yaşam konusunda oldukça anlamlı bir tanım değil mi?
Bu kadar tanımın ve zırvanın sonunda insanın aklına Kemal Sunal’ ın “faşo nedir” sorusuna verdiği cevap geliyor
Varın gerisini siz düşünün….