Bir başka açıdan 28 Şubat...
1063 Okunma, 2 Yorum
Hüseyin Gülerce - Zaman
Zafer Kafkas

 

28 Şubat deyip duruyoruz. Bugünkü gençler için bir özet gerek

1990'a gelindiğinde, 12 Eylül darbesinin üzerinden on yıl geçtiği halde cuntacılar hâlâ darbe yapamamıştı. Gelenek, on yılda bir darbe ile Meclis'e, hükümete el koymaktı. Evet, on yıl geçmiş ama darbe yapılamıyordu. İhtiyaç belliydi. Her darbeden önce bir kaos ortamı hazırlanıyor, darbe zemini oluşturuluyordu. Bu defa terör ve irtica tehdidi, birlikte gündeme getirilecekti.

12 Eylül'den sonra kontrole alınan PKK marifetiyle 1990'ların başında terör azdırıldı. Buradan yılların biriktirdiği Kürt Meselesi alevlendi. Bir Türk-Kürt iç savaşı tehlikesi; komşu ülkelerin ve Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olan güçlerin yakın ilgi alanına girdi. Asker içinde tehlikenin farkında olan, cuntacılardan uzak duran insanlar vardı. Bunlar Kürt Meselesi'nin barış yoluyla, kardeşlik esasıyla çözümünden yanaydılar. 1991-1995 arasındaki şüpheli subay ve general ölümlerini bir de bu açıdan değerlendirmeli.

Söz konusu ölümlerin arasında şunlar var: Jandarma Korgeneral Hulusi Sayın, devletin Kürt politikasını sert bir dille eleştiren komutanların başında geliyordu. 30 Ocak 1991 tarihinde kurşunlanarak öldürüldü, suikastı taşeron terör örgütü Dev-Sol üstlendi. PKK'yla mücadele konusunda dönemin yöneticileriyle ters düştüğü bilinen Jandarma Korgeneral İsmail Selen, emekli olduktan sonra, 23 Mayıs 1991'de öldürüldü. En önemlisi, Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis,17 Şubat 1993'te, şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Sonraki aylarda, kendisiyle birlikte çalıştığı yedi üst rütbeli subay da öldürüldü. Terör ve Kürt Meselesi'nde inisiyatif artık vesayetçilerin kontrolüne geçmişti.

28 Şubat'a gelene kadar, yani kurt kuzuyu yemeye kararlı ya, on yılda bir darbe yapılacak ya, "bölücü terör" tehlikesi ile birlikte darbe ortamını koyulaştırma adına "irtica" tehlikesi için de düğmeye basılmıştı. Bunun için bir laik-dindar kutuplaşması gerekiyordu. Laik kesim iyice ürkütülmeli, korkutulmalıydı. Bunun için önce 1990'da, bir yıl içinde yapılanları sıralayalım:

5 Ocak 1990'da Hava Kuvvetleri'ne bağlı 15 subay-astsubay, "irticai faaliyetler" sebebiyle ordudan uzaklaştırıldı. 31 Ocak'ta Türk Hukuk Kurumu Başkanı Muammer Aksoy, suikast sonucu hayatını kaybetti. 7 Mart'ta Hürriyet Gazetesi yazarı Çetin Emeç silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Yazar Turan Dursun 4 Eylül'de, SHP Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok 6 Ekim'de katledildi.

24 Ocak 1993'te Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, arabasına konulan bomba ile öldürüldü. 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Otel'i emniyet güçlerinin ve jandarma birliğinin gözü önünde ateşe verildi. Katliamda 37 kişi can verdi. Üç gün sonra 5 Temmuz 1993'te, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 33 vatandaşımız kurşuna dizildi. 12 Mart-15 Mart 1995'te İstanbul'da Gazi Mahallesi'nde çok açık provokasyonlar sonucu 17 kişi hayatını kaybetti.

Kısacası, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısına kadar "post modern darbe" için her şey hazırdı. Aczimendiler, Müslüm Gündüzler, Ali Kalkancılar, Fadime Şahinler, Sisi'ler; psikolojik harbin her türlüsünü bilen cuntacılar için sıradan elemanlardı. "Demokrasiye balans ayarı" diyerek kurt, kuzuyu yedi. 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu'ndaki kararlarla, Refahyol iktidarı bitirildi. Sonra da Refah Partisi kapatıldı.

28 Şubat, bu ülkede aslında kendisine "laik kesim", "ulusalcı" diyenlerin yüz karasıdır. Cuntacılar tamam, darbe hastasıydılar. Ama onlara destek veren, onur ve demokrasi sınavında yerlerde sürünen siyasetçilere, medya mensuplarına, rant derdine düşen büyük sermayeye, üniversite rektörlerine, YÖK başkanlarına, Genelkurmay Karargâhı'nda ayakta alkış tutan yüksek yargı mensuplarına, sözüm ona sivil toplum kuruluşlarına, barolara, sessiz kalıp darbecileri cesaretlendirenlere, destek verenlere ne demeli?

Dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'e bir şey demiyorum...

 

 

Yorum:

 

28 Şubat’ın Unutturdukları

 

 

28 şubat sürecinin mağdurları,karlı çıkanları, figüranları , destekçileri herkesin bakış açısına göre değerlendirildi, yazıldı, çizildi. Bizim bakışımıza göre de bu süreçte mağdur olanlar var, kazançlı olanlar var, lakin esas mağduriyetin kişilerin uğradığı mağduriyet , sıkıntı , cefa olmadığını düşünüyorum. Kişilerden samimi olanlar , gerçekten Allah rızasını güdenler mükafatlarını zaten alacaklar, kişisel menfaat güdenler, ikiyüzlülük yapanlar da yine ahirette hesaplarını vereceklerdir.

 

28 Şubatın en büyük mağduru Müslümanların zihinleridir. Yıllardır İslamın sosyal hayata aktarılması mücadelesinin düşünsel temelini oluşturan İslamın bir sistem olduğu , emirler yasaklar bütünü olduğu anlayışının,  bilincinin yok edilmesinin adıdır 28 şubat. Uğruna hayatların feda edildiği başörtüsünün, neden takıldığının, neyin simgesi olduğunun unutturulmasıdır. Adil Düzeni bırakıp küresel siyasi ve ekonomik düzene tutunmanın adıdır 28 şubat. Müslümanlar nezdinde güce İmanın, Hakka İmana tercih edilmesinin başlangıcıdır 28 şubat.

 

Şu an Müslümanlarca kazanım olarak görülen iktidar, para, mevki ve gücün bize göre kaybedilen İslam düşünce ve medeniyetinin yanında çok çok değersiz olduğunun anlaşıldığı gün umarım tevbe edecek zamanımız olur.

 

 

 

Zafer Kafkas


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
04.03.2012
07:14

"ADİL DÜZENi bırakıp küresel siyasi ve ekonomik düzene tutunmanın adıdır 28 şubat."

NOKTA

Ali Bülent Dilek
04.03.2012
10:24

tebrikler zafer kardeş,

işin nirengi noktsına ışık tutmuşsun.

projektörü kendisine tutmayanlar.

allahın kendilerini unuttuğu(yani unutturulan ve uyutturulan;)kimselerdir.

olar gibi olmaktan Allah'(cc)sığınmak lazımdır.

çare ve çözümmü;Allah'a-ADİL DÜZENE-ULAŞMAK, O'nunla olmak ve O'NUNLA meşgul olmaktır.

Allah(cc)Türkiyeli müslümanların uyananlarını artırsın.

Fevc fevc işaallah.

"Belki yarın belki yarından da yakın"





Sayı: 142 | Tarih: 4.03.2012
Mahir Kaynak
CHP Kurultayı
28 Şubat Gerçeği
1726 Okunma
9 Yorum
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Fethullah Gülen 28 Şubat’ta ne yaptı?
Zulme sessiz kalmak
1501 Okunma
4 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Yusuf Kaplan
Eğitim mankurtlaştırıcı ve "narkotik şube"gibi
Sadece Dil ve Mtematik
1274 Okunma
9 Yorum
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Müslümanlar İslam İçin İyi Çalışıyor mu?
İslam'ı Doğru Kavramalı
1139 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
28 Şubat olmasa da AKP er ya da geç kurulacaktı
Son Dakika Haberleri!
1136 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Ahmet Altan
İtiraz
Kaliteli Karma Eğitim!!!
1120 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Hüseyin Gülerce
Bir başka açıdan 28 Şubat...
28 Şubat'ın Unutturdukları
1063 Okunma
2 Yorum
Zafer Kafkas


© 2025 - Akevler