AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
2921 Okunma
SEBE SURESİ MEALİ

 

34 – SEBE’ SURESİ

 

Rahman Rahim Allah’ın ismine

 

A’zib (ayn, ze) : Meraya salınmış sahibinden uzak develer.

Mizka (ze, kaf) : Pamuk tüyüdür.  

Tesbiğ (sin) : Tolga, baş zırhıdır.

Sırad (sin, dal) : Biz, delici alettir.

Seyl (sin) : Sel demektir.

Katr (kaf, tı) : Maden eriyiğidir.

A’rim (ayn) : Bent, yığıntı demektir.

Nese’ (sin) : Dinlenme yeridir.

Sebe’ (sin) : Şehir adı, şarabın yapıldığı üzüm bahçelerinin olduğu bir yerdir.

Hamt (hı, tı) : Koruktur.

Esel (hemze,p.se) : Ilgın ağacıdır.

Sidr (sin, dal) : Kiraz ağacıdır.

Nevş : “Nasiye” alındaki perçindir, “sad” “şin”ne dönüşmüş tutmak, yakalamak anlamında fiil olmuştur. “Tenavüş” peşinden koşup yetişmek demektir.

 

1- Hamd, semalarda olanların ve arzda olanların kendisinin olan Allah’ındır, ahirette de, hamd O’nundur. O, hakimdir, habirdir.

Değer, göklerde olanların ve yerde olanların kendisinin olan Allah’ındır, ötede de, değer Onundur.

 

 

2- Arzda velc edeni, ondan huruc edeni, semadan nüzul edeni ve oraya u’ruc edeni i’lmeder. O, rahimdir, ğafurdur.

Yere katılanı, ondan çıkanı, gökten ineni ve oraya çıkanı bilir. O, çalıştıran, örtendir.  

3- Küfretmiş olan kimseler “Sa’at bize etvet etmeyecek” kavlettiler. “Bela, ğaybin a’limi rabbim için o size etvet edecek. Ne semalarda, ne de arzda zerre miskali ondan a’zbeder. Mübin bir kitabın dışında ne bundan daha sağiri ne de daha kebiri vardır”, kavlet.

Kapatmış olan kimseler, “Süre bize gelmeyecek” söylediler. “Değil, görünmeyenin bilgini Yetiştiricim için o size gelecektir. Ne göklerde, ne de yerde toz ağırlığında olan ondan ıraktır. Açık bir yazıtın dışında ne bundan daha küçüğü, ne de daha büyüğü vardır”, söyle.   

4- (Bu) İman etmiş ve salihleri a’mel etmiş olan kimseleri cezalandırmak içindir. İşte onlara mağfiret ve kerim bir rızk vardır.

(Bu) İnanmış ve uygunları işlemiş olan kimselere karşılık vermek içindir. İşte onlara örtme ve görkemli bir besin vardır.

5- Ayetlerimizde mu’aciz olarak sa’y eden kimseler, işte onlara elim riczden bir a’zab vardır.

Kanıtlarımızı geçersizleştirmeye çabalayan kimseler, işte onlara acıklı pislikten bir tadış vardır.   

6- İ’lim ita olunan kimseler, rabbinden sana inzal olunanı, onu hakk ve hamid a’zizin sıratına hidayet eder olarak re’y ederler.

Bilgi verilen kimseler, Yetiştiricinden sana indirileni, onun gerçek ve değerli güçlünün yoluna götürmekte olduğunu görürler.

7- Küfretmiş olan kimseler “Sizi; size, “siz mümezzekin küllüne temzik olunduğunuzda cedid bir halkde olacaksınız” diye tenbi edecek olan bir recüle delalet edelim mi?

Kapatmış olan kimseler “Sizi; size, “siz hepten ufaltılmış olarak ufalandığınızda yeni bir yaratılışta olacaksınız” diye bildirecek olan bir adama götürelim mi?

8- Allah’a kizbi mi iftira etti yoksa kendisinde cinlik mi var? Bel, ahirete iman etmeyen kimseler a’zab ve be’id dalal içindedirler.

Allaha yalan mı uydurdu yoksa kendisinde cinlik mi var? Değil, öteye inanmayan kimseler tadış ve uzak şaşkınlık içindedirler.

9- Sema ve arzdan eydlerinin ve halflerinin beyninde olana re’yetmediler mi? Eğer meşiet edersek onları arza hasf ederiz ya da onların aleyhine kisefi semadan iskat ederiz. Bunda münib a’bdin küllüne ayet vardır.

Gök ve yerden önlerinde ve arkalarında olana bakmıyorlar mı? Eğer dilersek onları arza gömeriz ya da onların üzerine yığını gökten düşürürüz. Bunda uysal kulun hepsine kanıt vardır.

10- Davud’da bizden bir fazlı ita etmiştik. “Ya cibal ve tayr, onunla beraber te’vib ediniz.” Ona hadidi leyn ettik.

Davuda bizden bir artıyı vermiştik. Ey dağlar ve kuşlar, onunla beraber yöneliniz. Ona demiri yumuşattık.

11- Sabğeleri amel et, serdde takdir et ve salihi amel et. Ben amel ettiklerinizi basirim.

Tolgaları yap, örgülerde ölçülendir ve uygun olanları yap. Ben yaptıklarınızı görenim.

12- Süleymana, ğudvu bir şehr ve revahı da bir şehr olan rihi verdik ve ona kitrin aynını isale ettik. Yedeyinin beyninde Rabbinin izni ile amel eden kimseler olan cinlerden vardı. Onlardan emrimizden zeyğ eden kimselere seirin azabından ona zevk ettiriyorduk.

Süleyman için, erkeni bir ay ve geci da bir ay olan yeli yaptık ve ona eriyiğin kaynağını akıttık. Önünde Yetiştiricisinin oluru ile iş yapan kimseler olan cinlerden vardı. Onlardan buyruğumuzdan sapan kimselere sıcağın tadışından ona tattırıyorduk.    

13- Ona; mahreb, temsil ve cabe gibi cifin ve rasiye kıdırlarladan meşiet ettiğini amel ederlerdi. Davud aline, şükren amel ediniz. Abdlerimden şekür kalildir.

Ona; döküm yerleri, örnekler ve kova gibi kap ve sıralanmış kazanlardan dilediğini işlerlerdi. Davud eline karşılık olarak işleyiniz. Kullarımdan karşılık veren azdır.  

14- Ona mevti kada ettiğimizde, minseesini ekleden arzın dabbesinden başkası onun mevtine delalet etmedi. Harredince cin tebeyyün etti. Ğaybı ilmediyor olsalardı mühin azabda lebsetmezlerdi.

Ona ölümü biçtiğimizde, dayanağını yiyen yerin kımılından başkası onun ölümünü onlara göstermedi. Çökünce cinler anladı. Görünmeyeni biliyor olsalardı iğrenç tadışta kalmazlardı.     

15- Sebe’in meskenlerinde bir ayet vardır. Yemin ve şimalden cennetler vardır. Rabbinizin rızkından eklediniz ve ona şükrediniz. Tayyib bir belde ve ğafur bir rabb..

Sebein evlerinde bir kanıt vardır. Sağdan ve soldan yemişlikler vardır. Yetiştiricinizin besininden yiyiniz ve ona karşılık veriniz. Arı bir kent ve örten bir Yetiştirici..

16- İ’raz ettiler de, a’leyhlerine a’rimin seylini irsal ettik ve onlara cennetlerini, hamt ve esl üküllü ve kelil sidirden bir şey olmak üzere cennetlere tebdil ettik.

Karşı koydular da, üzerlerine yığının selini gönderdik ve onlara yemişliklerini, koruk ve ılgın yeyişli ve az kirezden bir şey olmak üzere yemişliklere değiştirdik.

17- Böyle, küfrettiklerinden dolayı onları cezalandırdık. Kefurun dışında cezalandıracak mıyız?  

Böyle, kapattıklarından dolayı onlara karşılık verdik. Kapatanın dışında olana mı karşılık vereceğiz?

18- Onların beyni ile içlerinde mubarek ettiğimiz kariyeler beyninde zahir kariyeleri ca’lettik ve oralarda seyri takdir ettik. Oralarda aminler olarak leyl ve yevmlerde seyrediniz.

Onların arası ile içlerinde bolarttığımız kentler arasında açık kentleri yaptık ve oralarda dolaşmayı düzenledik. Oralarda güven içinde olarak gece ve gündüzleri dolaşınız.  

19- “Rabbimiz, seferlerimizin beynini mübaa’de et” kavlettiler de nefislerine zulmettiler. Biz de onları hadiseler ca’lettik ve onları mümezziklerin küllüne temzik ettik. Bunda şekur sabırlıların küllü için ayetler vardır.  

Yetiştiricimiz, yolculuklarımızın arasını uzaklaştır söylediler de kendilerini ezdiler. Biz de onları olgular yaptık ve onları hepten ufaltılmış olarak ufalandırdık. Bunda karşılık veren dayananların hepsi için kanıtlar vardır.

20- İblis onların üzerine zannını tasdik etmişti de mü’minlerden bir ferik dışında ona ittiba’ ettiler.

İblis, onların üzerindeki sanısını gerçekleştirmişti de inanlardan bir bölük dışında ona uydular.

21- Ahirete iman eden kimse ile ondan şek içinde olanı i’lmetmemiz dışında onun onlar üzerinde bir sultanı yoktu ve rabbin şeyin küllüne hafizdir.

Öteye inanan kimse ile ondan kuşku içinde olanı bilmemiz dışında onun, onlar üzerinde bir yetkisi yoktur ve Yetiştiricin, her şeyi koruyandır.   

22- “Allah’ın dunundan zu’mettiğiniz kimseleri da’vet ediniz” diye kavlet. Ne semalarda, ne de arzda zerrenin miskaline malikdirler. Ne onların oralarda bir şirki var ne de onun onlardan bir zahiri var.

“Allah’tan başka savunduğunuz kimseleri çağırınız” diye söyle. Ne göklerde, ne de yerde bir tozun ağırlığını onlarındır. Ne onların oralarda ortaklığı var, ne de onun onlardan bir arkası var.  

23- O’nun i’ndinde, O’nun izin verdiği kimse dışında şefa’at nef’ etmez. Hatta kalblerinden tefzi’ olununca “Bu rabbiniz kavlettiği nedir?” diye kavlettiler. “Hakkı” diye kavlettiler. A’liy O’dur, kebir O’dur.

Onun yanında, Onun olur verdiği kimseler dışında aracılık yaramaz. Yüreklerinde korku giderilince Bu Yetiştiricinizin söylediği nedir? diye söylediler. Gerçeği diye söylediler. Üstün Odur, Büyük Odur.

24- “Sizi, semalardan ve arzdan rızıklandıran kimdir?” diye kavlet. “Allah’dır ve biz veya siz, bir hidayet üzere ya da mübin bir dalalet içindeyiz” diye söyle.

“Sizi, göklerde ve yerde besleyen kimdir?” diye söyle. “Allah’tır ve biz veya siz, bir yol üzere veya açık bir şaşkınlık içindeyiz” diye söyle.

25- “Bizim icram ettiklerimizden siz sual olunmayacaksınız, biz de sizin a’mel ettiklerinizden sual olunmayacağız” diye kavlet.

Bizim suçlarımızdan siz sorulmayacaksınız, biz de sizin işlediklerinizden sorulmayacağız diye söyle.

26- “Rabbimiz beynimizi cem’ eder, sümme beynimizi hakla feth eder ve a’lim fettah O’dur” diye kavlet.

Yetiştiricimiz aramızı birleştirir, sonra aramızı gerçekle açar ve bilen açıcı Odur diye söyle.

27- “Ona şerik olarak ilhak ettiğiniz kimseleri bana irae edin. Kella, bel, O, hakim a’ziz Allah” diye kavlet.

Ona ortaklar olarak kattığınız kimseleri bana gösterin. Yok; değil, O, kesen güçlü Allahtır diye söyle.  

 

28- Beşir ve nezir olarak nasın kaffesi dışında biz seni irsal etmedik. Ve lakin nasın ekserisi i’lmetmiyor.

Sevindirici ve uyarıcı olarak insanların topu dışında biz seni göndermedik. Ancak insanların çoğu bilmiyor.

29- “Sadikler iseniz bu va’d ne zaman?”, kavlediyorlar.

Doğrucular iseniz bu söz ne gün? Söylüyorlar.

30- “Size bir yevmin mia’dı var, ondan ne bir sa’at isti’har eder, ne de istikdam edersiniz”, diye söyle.

Size bir günün sözü var, ondan ne bir sayım geciktirebilir, ne de öne alabilirsiniz, diye söyle.

31- Küfretmiş olan kimseler “Ne bu Kur’an’a iman edeceğiz ve ne de onun yedeyinin beyninde olana.. Zalimleri re’y etsen, rablerinin i’ndinde mevkufturlar, kavli ba’zısı ba’zısına rec’ eder, istida’f ettikleri kimseler istikbar etmiş olan kimselere “siz olmasaydınız biz mü’min olacaktık” kavletti.

Kapatmış olan kimseler Ne bu Kurana inanacağız ve onun önünde olana.. Ezenleri görsen, Yetiştiricilerinin yanında tutukludurlar. Sözü birbirine çevirirler. Düşkün sayılan kimseler, büyüklenmiş olan kimselere siz olmasaydınız biz inanan olacaktır söyledi.

32- İstikbar etmiş olan kimseler, istida’f olunanlara “Size ciet ettikten ba’d hüdadan sizi biz mi saddettik; bel, sizler mücrimler idiniz” kavletti.

Büyüklenmiş olan kimseler, düşkün sayılanlara Size geldikten sonra yoldan sizi biz mi engelledik; değil, sizler suçlular idiniz söyledi.

33- İstid’af olunan kimseler, istikbar eden kimselere “Bel, siz bize Allah’a küfretmemizi ve O’na nedler ca’letmemizi emerederken leyl ve neharın mekriydiniz” kavletti. A’zabı re’y ettiklerinde nedameti israr ettiler ve küfretmiş olan kimselere u’nuklarda ğilleri ca’lettik. A’mel etmiş oldukları şeylerin dışında mı icza olunuyorlar?

Düşkün sayılan kimseler, büyüklenen kimselere, “Değil, siz bize Allah’ı kapatmamızı ve O’na denkler yapmamızı buyururken gece ve gündüzün kurmasıydınız” söyledi. Tadışı gördüklerinde öykünmeyi gizlediler ve kapatmış olan kimselerin boyunlarında bukağılar yaptık. İşlemiş oldukları şeylerin dışında mı karşılık görürler.   

34-Bir karyeye mütrifleri “biz irsal olunanın kafirleriyiz” kavletmedikleri bir nezir irsal etmiş değiliz.

Bir kente, baylarının biz gönderilenin kapatıcılarıyız demedikleri bir uyarıcı göndermiş değiliz.

35- “Biz mal ve veletler olarak ekseriz, mua’zzep olacak da değiliz” diye kavlettiler.

Biz  varlık ve çocuklar olarak çoğuz. Tattırılacak da değiliz” diye söylediler.

36- “Rabbim meşieti olan kimseye rızkı bast eder ve kadr eder. Ve lakin nasın ekserisi i’lmetmez” diye kavlet.

Rabbim dileği olan kimseye besini yayar ve ölçülendirir. Ve ancak insanların çoğu bilmez diye söyle.

37- İman etmiş ve salihi a’mel etmiş olan kimselerin dışında i’ndimizde zülfa olarak sizi takrib eden ne mallarınız, ne de veledlerinizdir. İşte onlara a’mel ettiklerinden dolayı di’fiz cezası vardır ve onlar ğurfelerde aminlerdir.  

İnanmış ve uygunu işlemiş olan kimselerin dışında yanımızda yankın olarak sizi yanaştıran ne varlarınız, ne de çocuklarınızdır. İşte onlara işlediklerinden dolayı katın karşılığı vardır ve onlar odalarda güvelidirler.  

38- Ayetlerimizde mu’acizler olarak sa’y eden kimseler, işte onlar a’zabda muhdardırlar.

Kanıtlarımızda alıkoyanlar olarak çaba gösteren kimseler, işte onlar tadışta bulundurulurlar.

39- “Rabbim, a’bdlerinden meşieti olan kimseye rızkı bast eder ve ona kadr eder ve bir şeyden neyi infak ederseniz; o, onu ihlaf eder. Ve O, raziklerin hayrıdır” diye kavlet.

“Yetiştiricim, kullarından dileği olan kimseye besini yayar ve ona ölçülendirir ve bir şeyden neyi kullandırırsanız; o, onun yerine koyar. Ve O, besleyenlerin en iyisidir” diye söyle.  

40- O yevm onları cemia’n haşr eder, sümme meleklere “Bunlar mı size i’badet ediyorlardı” diye kavleder.

O gün onları birlikte toplar, sonra meleklere “Bunlar mı size kulluk yapıyorlardı” diye söyler.  

41- “Sen sübhansın, onların dunundan velimiz sensin. Bel, onlar cinne i’badet ediyorlardı. Ekserisi onların mü’minleriydi” kavlettiler.

Sen arınmışsın, onların dışında arkamız sensin. Değil, onlar cinne kullu yapıyorlardı. Çoğu onların inanmışlarıydı” söylediler.   

42- El yevm, ba’zınız ba’zısına ne bir nef’a, ne de bir zarara maliktir. Zulmetmiş olan kimselere “Tekzib etmiş olduğunuz narın a’zabını zevk ediniz” kavlederiz.

Bugün, birbirinize ne bir yarar, ne de bir sıkıntı verebilirsiniz. Ezmiş olan kimseler Yalanlamış olduğunuz ateşin çektirmesini tadınız söylediler.

43- Mübeyyin ayetlerimiz onların üzerine tilavet olununca “Bu ebilerinizin i’badet ettiklerinde sizi seddetmeyi irade eden bir recülden başkası değildir” kavlettiler. Ve “bu müftera bir ifkten başkası değildir” kavlettiler. Ve küfretmiş olan kimseler, kendilerine ciet ettiğinde hakka “Bu mübin bir sihirden başkası değildir” diye kavletti.

Açıklanmış kanıtlarımız kendilerine aktarılınca Bu atalarınızın kulluk yaptıklarından sizi engellemeyi isteyen bir adamdan başkası değildir söylediler. Ve Bu uydurulmuş bir dolandan başkası değildir söylediler. Ve kapatmış olan kimseler, kendilerine geldiğinde gerçeğe Bu açık bir büyüden başkası değildir diye söyledi.

 

44- Onlara dersettikleri bir kitap ita etmemiştik ve bundan önce nezirden de onlara irsal etmemiştik.

Onlara okudukları bir yazıt vermemiştik ve bundan önce de uyarıcıdan onlara göndermemiştik.

45- Kendilerinin kabllerinde olan kimseler de tekzib etmişlerdi. İta ettiklerimizin mi’şarına buluğ edemediler. Rasullerimizi tekzip ettiler de nekirimiz nasıl oldu!

Kendilerinden öncekiler de yalanlamışlardı. Verdiklerimizin içeriğine erişemediler. Elçilerimizi yalanladılar da ilgilenmeyişim nasıl oldu!

46- “Ben size yalnız bir vahidi, Allah’a mesna ve furada olarak kıyam etmenizi sümme sahibinizde bir cinnetin olmadığını tefekkür etmenizi va’zediyorum” diye kavlet. O, şedid bir a’zabın yedeyinin beyninde bir nezirden başkası değildir.

Ben size yalnız bir şeyi, Allaha ikişer ve birer olarak kalkmanızı sonra arkadaşınızda bir deliliğin olmadığını düşünmenizi öğütlüyorum diye söyle. O, sıkı bir tadışın öncesinde bir uyarıcıdan başkası değildir.

47- “Sizden hiçbir ecir sual etmedim, o sizin olsun. Ecrim yalnız Allah’ın üzerinedir. O da şeyin küllüne şehiddir” diye söyle.

Sizden hiçbir karşılık istemedim, o sizin olsun. Karşılığım yalnız Allahadır. O da her şeye tanıktır diye söyle.

48- “Rabbim, hak ile kazfedendir, ğayblerin a’llamıdır” diye söyle.  

Yetiştirici gerçek ile taşlayandır, görünmeyenlerin bilginidir diye söyle.

49- “Hak ciet etti ve batıl ne ibda eder ne de ia’de eder” diye kavlet.

Gerçek geldi ve çürük ne yeniden oluşur, ne de geri gelir diye söyle.

50- “Dalledersem yalnız nefsim üzere dalalet ederim, ihtida edersem de rabbimden bana iha olunan iledir. O, semi’dir, karibdir” diye kavlet.

“Şaşarsam yalnız kendim şaşarım ve yolu bulursam da Yetiştiricimden bana bildirilen iledir. O, işitendir, yakındır diye söyle.

51- Fez’ edip fevtin olmadığında ve karib bir mekandan ahz olunduklarında onları re’y etsen!

İrkilip kaçış olmadığında ve yakın bir yerden yakalandıklarında onları bir görsen!  

52- “Ona iman ettik” kavlettiler de onlara, be’id mekandan ona nereden tenavüş edecekler?

Onan inandık söylediler de onlara uzak bir yerden ona nereden yetişecekler?

53- Ve ona min kabl küfretmişlerdi. Bei’d bir mekandan ğayb ile kazf ediyorlardı.

Ve onu önceden kapatmışlardı. Uzak bir yerden görünmeyen ile taşlıyorlardı.

54- Min kabl şia’ları ile fi’l olundukları gibi kendileri ile iştiha ettikleri beynine havl olundu. Onlar mürib bir şekde idiler.

Önceden birliklerine yapıldığı gibi kendileri ile istediklerinin arası engellendi. Onlar bulandıran bir kuşkuda idiler.

 

 

 

AÇIKLAMA : “Ahirette de hamd O’nundur” sözü ile ahirette de ibadetin olduğu belirtilmektedir.

 

Küfretmiş olanlar “bize sa’at gelmez” sözleri ile “sa’at”in anlamının dünyevi helak da olabileceğine işaret edilmektedir.

 

Zerre miskalinin küçüğü veya büyüğü O’ndan kaçmaz, açık bir kitab içindedir” ayeti ile her parçacığın, bütün zamanları içine alan bir kayıt sisteminin olduğunu ifade ediyor. Böylece dördüncü boyuta işaret edilmektedir.

 

İlim sahipleri sana indirilmiş olanın hak olduğunu görürler” ayeti ile Kur’an’ın ilahi söz olduğunun, ilimle ispatlanabileceğine değinilmektedir.

 

Davud (AS)ye “Ey dağlar ve kuşlar, ona iyabe ediniz” ayeti ile, dağlardan ve kuşlardan yararlanabildiğini yani onları nasıl kullanabileceğini bildiğini, haber vermektedir. “Demiri onun için yumuşattık” sözü ile de, demir çağını başlatmış olduğunu belirtmektedir. Demir daha önce Hititler tarafından bulunmuşsa da Hititler, sadece demiri süs eşyası olarak kullanmışlardı ve yapımını da kimseye öğretmemişlerdi. Davud (AS) zamanında demir İbranilerde gelişmiş bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır. Avrupalılar da bunu öğrenmiş ve Hititleri demir silahlarla yenip ortadan kaldırmışlardır.

 

Sabiğleri i’mal et, serd takdir et, salihi a’mel et” sözleri ile üretimde standartlamayı emretmiş olduğunu beyan ediyor ve bize de emir olduğu için standartlamayı emretmiş oluyor. Başka yerde geçen “Az olsun, çok olsun yazın” emri, bu ayetle uyum içindedir.

 

Süleyman’a da sabah yeli bir ay, akşam yeli bir ay estirdik” ayeti ile yelkenli gemilerin o tarihlerde kullanıldığını ve Akdeniz’de belki de Hint Okyanusu’nda bir ay karadan denize, bir ay da denizden karaya esen rüzgarları ifade ediyor. Bu esintiler yılda birer ay civarında sürmüş olabilir.

 

Ona dökümün pınarını akıttık” ayeti ile döküm sanayinin o tarihlerde geliştiğini anlatıyor. Bugünkü tarihi araştırmalar ve Ahd-i Atik’deki bilgiler bütün bu verileri doğrulamaktadır.

 

Rabbinin izni ile gözlerinin önünde çalışan cinlerden kimseler vardı” sözü ile yabancıları işçi olarak çalıştırdığı anlaşılmaktadır. Cin sözünü kullanmış olması, onların gizli olarak oralarda çalıştığını gösterir. İbranilerin sanatta bir eğitimleri olmadığı için çevredeki sanatkarları çalıştırmış olmalılar. Bir yabancı Yahudi olamadığı için sonunda bunların kendi ülkelerine dönmesi gerektiği anlaşılıyor. Sanatları öğretmemeleri için de geldikleri toplulukları sanatlarını öğretmeyi yasaklamış olabilir. Gizliklileri bundan ileri gelir. Bugünkü mason teşkilatı bu statüden esinlenerek kurulmuştur.

 

Ona döküm haneleri, modelleri, potaları ve kalıpları üretiyorlardı” diyerek döküm sanayisinin temel bölümlerini ifade ediyorlardı. “Davud’un aline şükren a’mel ediniz” ayeti ile şükrün dille değil de amelle karşılanması gerektiği anlatılmaktadır.

 

Süleyman (AS) ölünce onlar onun ölümünü, yabancılar, böceklerin dayanağını çürütüp devirmesi ile anladılar. Anlaşılan Süleyman’ın dışında kimse onları çalıştıramıyordu. Öldüğü anlaşılınca da işi bırakacaklardı. Oysa bitmesi gereken önemli işler vardı. Bu nedenle yöneticiler O’nu bir iskemlede oturtup sağmış gibi beklettiler. İskemlenin devrilmesi ile yabancılar Süleyman’ın öldüğünü ancak o zaman anlayabildiler. Süryanilerin ölülerini sandaliyeye oturtarak önce bekletmeleri sonra da o şekilde gömmeleri Süleyman’ın sandaliyede bekletilmesinden ileri geldiği söylenebilir.

 

Sebe’, Arabistan’ın güneyinde bir yerin adıdır. Süleyman (AS) zamanında orada kadın bir hükümdar vardı. Bu ayetlerde o ülkeden bahsedilmektedir. “Onların meskeninde bir ayet vardır” diyor. Yani “meskenlerinde” demiyor. Buradaki mesken cins isim olabilir. O takdirde her birinin sağında ve solunda ikişer bahçesi olan bir ev tipini anlatmaktadır. Bunların ayet olması, arkeolojik araştırmalarda böyle meskenlerin bulunması halinde Kur’an’ı bunları bilmiş olması onun mucizesi olur. Veya bizim geliştireceğimiz dinlenme yerlerine bir örnek teşkil edecektir. Mesken ev değil de kent olarak anlaşıldığı takdirde sağda ve solda iki bahçenin bulunduğunu ifade etmiş olur. Meskenlerin bahçelerin arasında bulunmasını “tayyib belde” olarak nitelendirmektedir. Bu da bugünkü sıkışık oksijensiz ve sağlıklı olmayan kentlere karşı ağaçlıklı yerlerin sağlıklı olduğunu bildirmektedir.

 

Bundan sonra bu ülkenin çakıllı selle kaplandığını ifade etmektedir. Bu da kazılarda ortaya çıkabilecek bir husustur. Bundan sonra verimsiz iki ağaçtan ve biraz da kirazdan bahsetmektedir. Bunların hepsi kazılarla ileride ortaya çıkabilecek Kuran’ın ğayb haberlerinden olacaktır.

 

Sebe’ ile bereketli kılınan karyeler arasında zahir olan karyeler yaptık” diyor. Buradaki zahir “destekleyen” anlamında olabilir veya sursuz kentlerdir. Bu kentler Sebe’ye gelip giden yolcuları ağılıyorlardı. Böylece kent, kalp; yollar da damarlar olmuştur. Gelip gidenlerin fazla olmasından rahatsız olmalılar ki, “yolcularımızı azalt” diye dua etmişlerdir. Böylece kentin bereketi kesilmiş ve paramparça olmuşlardır. Kazılarda bu da görülebilir. Bu olayı Kur’an şeytanın yaptırdığını ve şeytanın insanlar hakkındaki kanaatinde haklı çıktığı şeklinde ifade edilmektedir.

 

Onun yanında onun için izin olmadıkça kimsenin şefa’ati işe yaramaz”. Yani Allah kimi kurtarmak istiyorsa onun için şefaat de bir vesile olacaktır. Dua bunlar için geçerli.

 

Biz seni yalnız beşir ve nezir olmak üzere bütün insanlara gönderdik” deniyor. Burada “bütün insanlara beşir ve bezir olarak” ifadeleri “illa”dan sonra gelmektedir. Yani “Seni Araplara değil de bütün insanlar gönderdik” denmektedir. “Seni yönetici olarak değil de sadece uyarıcı ve müjdeleyici olarak gönderdik” diyor. Böylece diğer devletlerin yanında tek bir İslam Devleti yerine, birden fazla İslam devletleri olacak, din, sadece beşir ve nezir olarak bütün insanlara hitab edecektir. Bu ayet “Dinde zorlama yoktur” ayeti ile ve “Her kavmin bir hadisi var” ayeti ile uyum halindedir.

 

Size bir yevmin mia’dı var” sözü ile herkese gelecek helakin farklı olduğunu ve bunun zamanının Allah tarafından tayin edildiğini ifade etmektedir. “Bir sa’at te’hir olunmazsınız, bir sa’at takdim de olunmazsınız” diyor. Bu ifade ile tarihi akışın kaderle belli olduğunu, insanların bu akışta, akışın kendi mecrasında akması için veya bu akışı frenlemek için kendi kendilerine görev aldıklarını ve buna sorumlu olduklarını yoksa tarihin akışını değiştiremeyeceklerini belirtmektedir.

 

Biz bu Kur’an’a inanacak değiliz” diyen kafirler ahirette tevkif edildiklerinde birbirini suçlayacaklar, zayıf görünenler güçlü gördüklerine “Siz olmasaydınız mü’min olacaktır” diyerek onları suçlu göstereceklerdir. Bu suçlamaların bir yararı olmadığını Kur’an belirterek başkalarına uyan suçluların da aynı derecede cezalandırılacaklarını belirtmektedir.

 

Servet sahiplerinin mallarına ve evlatlarına güvenerek ahirette de cezalandırılmayacaklarını idda ettiklerini beyan ettikten sonra Ancak iman edip ameli salih işleyenlerin kat kat köşklü cennetlerde olacakları bildirilmektedir. Böylece dünyevi varlığın bir faydası olmayacağını belirtmektedir.   

 

Allah ahirette meleklere “Bunlar size mi ibadet ediyorlardı, diye soracak. Onlar da, hayır, cinlere” deniyor. Büyü yapanların cincilik yaptıklarını bilinmektedir. Dinden maksat gizli güçlerdir. Tarihte melekler de cinler kadar bilinmekte ise de onlara ibadet yaygınlaşmamıştır. Hala Türkiye’de şeytana tapan köylerin olduğunu düşünürsek, meleklerin doğru söyleyeceklerini tasdik edebiliriz.

 

Onlara tedris ettikleri bir kitap vermedik” demek suretiyle kitabın tedris edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Ders bir kitabı baştan sona kadar anlayarak okumak demektir. Müslümanlar her yıl Ramazan ayında Kur’an’ı hatmetmeyi sünnet edinmişlerse de bunu mealleri ile okumadıkça tedris etmiş olmazlar.

 

Biz onlara verdiklerimizin mi’şarına baliğ olmadılar” diyor. Mi’şar on ile ölçülen alet demektir. Yani onlu sistem ile değerlendirilmesi demektir. Kainat, onlu sisteme göre yaratılmıştır. Allah’ın hükümlerinde de onlu sistem vardır. Kur’an’ın kendisi de onlu sisteme göre düzenlenmiştir. Bu sistemlerin benzerliği uslüp birliğini doğurur. Aynı müellifin eseri olduğunu gösterir.

 

Allah’ın huzurunda ikişer ve birer olarak durun ve arkadaşınızdan cinnet olmadığı tefekkür ediniz” diyor. Bu ayette önce ikişer diyor. Bu da insanların konuları ikişer ikişer görüşmeleri ve sonra teker teker değerlendirmeleri gerektiğini ifade ediyor. Bize müzakere usulünü öğretiyor. Bir toplantıda konular önce ikişer ikişer görüşülecek, onların ortak görüşleri ve farklı görüşleri belirlenecek, sonra aralarından birisini temsilci yaparak diğer çiftlerden birisi ile konuyu görüşecekler. Ve böylece son çifte varılmış olacaktır. Sonunda bütün görüşlerin ve ortak görüşün bir belgesi düzenlenmiş olacaktır. Görüşler içtihad, ortak görüş de bu topluluğa katılanların icması olacaktır. İstişarede ise herkes görüşünü söyler, başkanın o meclisteki kararı şuranın kararı olur. İtikat ile ilgili hususlar, istişare ile değil icma ile tesbit edilir.  

 

Ben sizden ücret istemedim, o sizin olsun, benim ücretim Allah’adır.” Ayeti ile mü’minlerin görevli de olsalar tebliğden, tedristen ve ta’lilden ücret isteyemeyeceklerini belirtmektedir. Her mü’mine bu hizmetleri yapmak farzdır. Müslüman bir topluluk oluşmuşsa kamu bütçesinden bunlara ücret verilebileceği, “Beni ücretim Allah’adır” ayetinden istidlal edilebilir. Allah’ın yeryüzündeki halifesi devlettir, o halde devlet bunlara ücret verilebilir.

 

Hak geldi, batıl ne yeniden doğacak, ne de geri gelecek” deniyor. Buradaki hak ve batıl, cahiliye yani devlet öncesi dönem ile devlet dönemi ifade edilmiştir. Yeryüzü evrimleşmiş ve hukuk düzenine ulaşılmıştır. Artık, devletsiz bir düzene bir daha geri dönülmeyecektir. Çünkü evrimde geri dönüş yoktur. Bu zulüm, zalimin ve küfrün olmayacağını göstermez.

 

Ben şaşırırsam kendiliğimden şaşırmış olurum. Doğruyu bulursam, rabbim banma onu vahy etmiştir, de” diyor. Tebliğ hizmetini yaptığımızda, bunlar benim veya bizim Kur’an’dan anladıklarımızdır, içindeki bütün doğrular Kur’an’a aittir, hatalar benimdir, dememiz gerektiğini bize emretmiş olmaktadır. Muhata da, sen de bu sözler üzerinde düşün, ikişer ikişer ve birer birer düşünün, siz de sizin anladığınız şekilde Kur’an’ı yorumlayın. Kur’an’ın resmi yorumu yoktur. Herkes samimi olmak şartı ile kendi anladığına göre amel etmekle yükümlüdür. İçtihadın anlamı da budur.

 

Bu surede bundan sonra bu şekilde hakkı değerlendirmeyip ilgilenmeyenlerin veya reddedenlerin helak olacaklarını, heklaka doğru giderken de artık “İnandık!” diyeceklerini, ancak bu sözlerinin bir işe yaramayacağını bildirmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6345 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
3961 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
1992 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3018 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2448 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
2822 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2058 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2069 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2482 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
1964 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2219 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2343 Okunma
13-rad suresi meali
2527 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2207 Okunma
15-hicr suresi meali
2588 Okunma
16-nahl suresi meali
3312 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3225 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3250 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2139 Okunma
20-taha suresi meali
3368 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3185 Okunma
22-hacc suresi meali
2658 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
2720 Okunma
24-nur suresi meali
3065 Okunma
25-furkan suresi meali
2539 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
2989 Okunma
27-neml suresi meali
3245 Okunma
28-kasas suresi meali
2658 Okunma
29-ankebut suresi meali
2759 Okunma
30-rum suresi meali
2481 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
2558 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2171 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
2548 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
2921 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
2679 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
3745 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
3627 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
2927 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3285 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
2862 Okunma
41-fussilet suresi meali
2572 Okunma
42-şura suresi meali
2222 Okunma
43-zuhruf suresi meali
2732 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
2751 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2019 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2487 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2415 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
2595 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
2728 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3007 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
2916 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2165 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2120 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
2738 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
3527 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3464 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
2672 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2482 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2449 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2090 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2295 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2539 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2206 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2286 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2381 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2448 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
2965 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3074 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
2649 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
2625 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2497 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3130 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3397 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3480 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
2732 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3268 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2418 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
2956 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
2669 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
2924 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
2685 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
2661 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3067 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2503 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2066 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2466 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
2755 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
2753 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
2662 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2362 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3075 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
2912 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2570 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
2752 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3019 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3297 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3386 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
2712 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
1842 Okunma
100-adiyat suresi meali
2400 Okunma
101-karia suresi meali
3223 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3235 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2356 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3256 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4413 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2521 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
2740 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
4112 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
2785 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3282 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
3915 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3100 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2336 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
2654 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
37573 Okunma

© 2024 - Akevler