AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
2172 Okunma
SECDE SURESİ MEALİ

 

32 – SECDE SURESİ

 

 

Selle (sin) : Ağ demektir.

Cevf : “Cevf” karın, “cefa” boşluk demektir.

Dica’ (dat,ayn) : Yataktır.

Curuz : Bitkisiz, kuru topraktır.

 

 

 

1- Elif Lam Mim.

Elif Lam Mim

2- Kitabın tenzili kendisinde reyb olmayan alemlerin rabbindendir.

Yazıtın indirilişi, kendisinde kuşku olmayan toplulukların Yetiştiricisindedir.

3- Yoksa ona onun iftira ettiğini mi kavlediyorlar? Bel, o; senden kabl kendilerine hiçbir nezirin etvet etmediği bir kavmi inzar etmen için rabbinden ihtida etsinler diye haktır.

Yoksa ona onun uydurduğunu mu söylüyorlar? Değil, o; senden önce kendilerine hiçbir uyarıcının gelmediği bir ulusu uyarman için Yetiştiricinden yol bulsunlar diye gerçektir.

4- Allah, semaları, arzı ve ikisinin beyninde olanı sitte yevmde halk etmiş olan kimsedir. Sümme a’rşa istiva etmiştir. Size O’nun dunundan ne bir veli ne de bir şefi’ vardır. Tezekkür etmiyor musunuz?

Allah, gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri altı günde yaratmış olan kimsedir. Sonra tahta doğrulmuştur. Size Onun dışında ne bir dayanak ne de bir aracı vardır. Düşünmüyor musunuz?  

5- Emri, semadan arza tedbir eder sümme O, mikdarı ta’dad ettiklerinizden elf sene olan bir yevmde kendisine u’ruc eder.  

Buyruğu, gökten yere yürütür, sora O, ölçüsü saydıklarınızdan bin yıl olan bir günde kendisine yükselir.

6-  Ğaybın ve şehadetin a’limi ve rahim a’ziz budur.

Görünmeyenin ve görünenin bileni, çalıştıran güçlü budur.

7- O, halk ettiği şeyin küllüsünü ihsan eden kimsedir ve insanın halkını tinden bed etmiştir.

O, yarattığı şeyin hepsini güzel yapan kimsedir ve insanın yaratılışına çamurdan başlamıştır.   

8- Sümme, onun neslini mehin maın sülelinden ca’letmiştir.

Sonra onun soyunu önemsiz suyun ağından yapmıştır.

 

9- Sümme, onu tesviye etti ve onun içine ruhundan nefh etti ve size sem’i, basarı ve fuadları ca’letti. Ne kalil şükrediyorsunuz.

Sonra, onu düzenledi ve onun içine tini üfledi ve size işitmeyi, görmeyi ve topanları yaptı. Ne az karşılıyorsunuz.    

10- “Biz, arzda dalledince mi, biz cedid bir halkde mi olacağız” kavlettiler. Bel, onlar rablerine likaya kafirdirler.

Biz, yerde şaşırınca mı, biz yeni bir yaratılışta mı olacağız? söylediler. Değil, onlar Yetiştiricilerine kavuşmayı kapatanlardır.

11- “Size tevkil edilmiş kimse olan mevtim meleği sizi teveffi edecek, sümme Rabbinize irca’ olunacaksınız” diye kavlet.

Size görevlendirilmiş kimse olan ölümün meleği sizi göçtürecek, sonra Yetiştiricinize getirileceksiniz diye söyle.

12- Mücrimler re’slerini rablerinin i’ndinde nüks eder olduklarında onlarını re’y etsen! “Rabbimiz, ibsar ettik ve sem’ ettik, bizi irca’ et de salihi amel edelim. Biz mukinleriz.”

Suçluları Yetiştiricilerinin yanında başlarını eğmişken bir görsen! Rabbimiz,gördük ve işittik, bizi geriye götür de uygun olanı işleyelim. Biz kananlarız.

13- Ve meşiet etseydik nefsin küllüne hüdalarını etvet ederdik. Ve lakin benden kavl hak oldu, cehennemi cin ve nasdan ecma’in olarak imla edeceğim.  

Ve dileseydik herkesi yollarına koyardır. Ve ancak benden söz gerçekleşti, tandırı cin insanlardan birlikte dolduracağım.

14- Bu, yevminizin likaını nesy ettiğinizden dolayı zevk ediniz; sizi, biz nesy ettik. A’mel etmiş olduklarınızdan dolayı huldun a’zabını zevk ediniz.

Bu, gününüze kavuşmayı unuttuğunuzdan dolayı tadınız; sizi, biz unuttuk. Yapmış olduklarınızdan dolayı kalıcı tadışı tadınız.

15- Yalnız ayetlerimize, kendilerine tezkir olunduğunda sücceden herreden ve rablerini hamd ile tesbih eden kimseler iman eder ve onlar istikbar etmezler.  

Yalnız kanıtlarımıza, kendilerine anlatıldığında eğilerek çöken ve Yetiştiricilerini değeri ile arıtan kimseler inanır ve onlar büyüklenmezler.

16- Onların cenbleri medce’lerden tecafi eder, rablerine havfen ve tama’an dua’ ederler ve kendilerine rızk ettiğimizden infak ederler.

Onların yanları yataklardan fırlar, Yetiştiricilerini korkarak ve bekleyerek çağırırlar ve kendilerine besin yaptığımızdan kullandırırlar.   

17- Hiçbir nefis a’yınların kurresinden kendilerine neyin ihfa olunduğunu i’lmedemez. Bu a’mel ettiklerinin cezasıdır.

Hiçbir kişi, gözlerini kamaştıracak olanlardan kendilerine neyin gizlendiğini bilemez. Bu işlediklerinin karşılığıdır.

18- Mümin olan kimse, fasık olan kimse gibi midir? İstiva etmezler.

İnanan kimse, kaçkın kimse gibi midir? Bir olmazlar.

19- İman etmiş ve salihleri amel etmiş olan kimselere gelince, onlara a’mel etmiş olduklarından dolayı nüzul olarak me’va cennetler vardır.

İnanmış ve uygunları işlemiş olan kimseler gelince, onlara işlemiş olduklarından dolayı konak olarak yuvalık yemişlikler vardır.

20- Fısk etmiş olan kimseler gelince, onların me’vası nardır. Oradan her huruc etmeyi irade ettiklerinde oraya ia’de edilirler ve onlara kendisini tekzib etmiş olduğunuz narın a’zabını zevk ediniz.

Kaçak olan kimseler gelince, onların yuvası ateştir. Oradan her çıkmayı istediklerinde oraya döndürülürler ve onlara “kendisini yalanlamış olduğunuz ateşin tadışını tadınız” söylenir.   

21- Onlara, rucu’ etsinler diye ekber a’zabın dununda edna a’zabdan izake ettireceğiz.

Onlara, dönerler diye daha büyük tadışın dışında daha alt tadıştan tattıracağız.   

22- Rabbinin ayetleri tezkir olunup sümme ondan i’raz eden kimseden daha zalim kimdir? Biz mücrimlerden müntekimiz.

Yetiştiricisinin kanıtları anlatılır da sonra ondan yüz çeviren kimseden daha ezici kimdir? Biz suçlulardan öc alanlarız.

23- Biz Musa’ya kitabı ita etmiştik de (sen) onun likasından miryede olma. Ve O’nu İsrail ibinlerine hüda ca’lettik.

Biz Musa’ya yazıtı vermiştik de (sen) ona kavuşmaktan kaygıda olma ve O’nu İsrail oğullarına yol gösterici yaptık.   

24- Onlardan ümmetler ca’lettik, sabrettiklerinde emrimizle hidayet bulurlar ve ayetlerimize ikan olmuşlardı.

Onlardan önderler yaptık, dayandıklarında buyruğumuzla yol bulurlar ve kanıtlarımıza kanmışlardı.   

25- Rabbin, ihtilaf etmiş olduklarında kıyamet yevminde beynlerini O fasledecektir.

Yetiştiricin, ayrılığa düşmüş olduklarında kalkış gününde O ayıracaktır.

26- Kabillerinde karınlardan nicelerini helak etmemiz onlara hidayet etmedi mi? Onlar meskenlerinde meşy ediyorlar(dı). Bunda ayetler vardır, sem’ etmeyecekler mi?

Onlardan önce kuşaklardan nicelerini yok etmemiz onlara yol göstermedi mi? Onlar konutlarında yürüyorlar(dı). Bunda kanıtlar vardır, işitmeyecekler mi?  

27- Biz maı curuz arza sevk ederiz de onunla zer’i ihrac ederiz, re’y etmediler mi? Ondan ne’mleri de nefisleri de eklediyorlar. İbsar etmiyorlar mı?

Biz suyu kurak yere süreriz de onunla ekini çıkarırız, görmüyorlar mı? Ondan davarları ve kendileri yiyorlar. Gözlemlemiyorlar mı?  

28- Ve “sadık iseniz bu fetih ne zaman” diye kavlediyorlar.

Ve “doğru iseniz bu açış ne zaman” diye söylüyorlar.

29- “Küfretmiş olan kimselere fetih yevminde ne imanları nef’ eder ne de onlara inzar olunurlar” diye kavlet.

“Kapatmış olan kimselere açış gününde ne inançları yarar sağlar ne de bekletilirler” diye söyle.

30- “Onlardan i’raz et ve intizar et, onlar müntazirdir”.

Onlardan yüz çevir ve bekle, onlar beklemededirler.

 

 

AÇIKLAMA :  “Kavmen ma etahüm” ifadesindeki “ma” harfi nafiye olabilir. O takdirde “senden önce kendilerine uyarıcı gelmemiş bir kavmi uyarman için...” anlamı çıkar. Bu da ehl-i kitabın Kur’an’a muvafık olmadığı anlamına gelir. Başka yerde de zaten Tevrat ve İncil ehli Allah’ın inzal ettiği ile amel etsin, denmektedir. Başka bir yerde de Yahudilerin ve Nasaranın kıyamete kadar varlıklarını sürdüreceğini bildirmektedir. Böylece Allah insanlara rahmet olsun diye değişik kitapları göndermiş ve o kitapların hükümlerini kıyamete kadar yürürlükte bırakmıştır.

 

Eğer “ma” ma-ı mevsufe ise “Daha önce kendilerine nezir gelmiş olan bir kavmi uyarman için...” anlamı çıkar ki, bu da ehl-i kitap olup dinlerinden uzaklaşmış olan kimselerin uyarılmasını ifade eder. Toplulukların durumuna göre bu ayete bu iki anlamdan biri verilmelidir.

 

Gökleri ve yeri altı eyyamda halketti”. Altı eyyam kainatın geçirmiş olduğu 6 devirdir. Birinci devirde kainat, yıldızlar ve güneş yaratılmıştır. İkinci devirde yeryüzü canlıların yaşayabileceği şekilde düzenlenmiştir. Ondan sonra canlılar yaratılmış ve canlılar da jeologların ifadelerine göre 1., 2., 3., ve 4. zamanda evrimleşmişlerdir. Sonra “Arşa istiva etti” deniyor.

 

Allah kainatı planlıyor, onu atomlara ve kromozomlara öğretiyor, ondan sonra da onlar matematiksel kanunlara göre sanki kendiliğinden hareket ediyorlarmış gibi olur. Biz ileride olacakları böyle biliriz. Beş boyutlu uzay demek olan “arş” tüm kaderi içine alır. “Ve arşa istiva etti” “kadere istiva etti” demektir.  

 

Emri semadan arza tedmir eder, sonra o emir sizin saydığınız senelerden bin sene içinde ona çıkar” diyor. Buradaki “O’na” zamiri semaya değil de, Allah’a gider. Bu ifadede yeryüzündeki oluşların bin yıllık ömürleri olduğunu ifade eder. Mezopotamya, İbrani, Hıristiyanlık ve İslamiyet ortalama bin yıllık ömürleri ile gelmişlerdir. Bunun karşısında Mısır, Yunanistan, Roma ve Avrupa medeniyetlerinin ömürleri de biner yıllıktır. Avrupa uygarlığının yaşı 500 yıldır, bu devirlerin dönüm noktası yaşı İsa(AS)nin doğumudur. 1400 yıl sürmüş olan 1. Kur’an Medeniyeti (140 yaşında iken) 2000 yılında son bulmuş, yeni uygarlığın doğmasına Kur’an’ın yeniden anlaşılmaya çalışılması ile başlanmıştır. Bu ayetin arkasından “Ğaybı ve şehadeti bilen rahim aziz olan budur”, yani bu işleri O yapmaktadır. Bu uygarlıklar evrimleşerek gelirler. Buna işaret etmek için de “O kimse her şeyin hilkatini en iyi yapmıştır ve insanı çamurdan yaratmaya başlamıştır. Sonra onu sudan oluşmuş sülale (protoplazma) yapmıştır, sonra onu tesviye etmiş ve ruhundan üflemiştir, sonra da kulak, gözler ve beyinler yapmıştır” demek suretiyle uygarlıkların da insanların gibi doğduklarını, geliştiklerini ve olgunluk çağına erdiklerini anlatmaktadır. İnsanın nominal ömrü 100 yıldır, uygarlıkların nominal ömrü ise bunun on katı olan 1000 yıldır. Sem’ işitmek anlamına gelen sülasi kökten mütea’ddi bir fiildir. “Basure” sülasi kökten lazim bir fiil olup göründü, ortaya çıktı8 anlamına gelir. “İbsar” ise mütea’ddi bir fiil olup “gördü, beyninde ortaya çıkardı, kavradı” anlamlarına gelir. Bu nedenle “Ebsena ve semi’na” denmiştir.

 

“İmla etmek” çuvala doldurmak demektir. Tamamen doldurulması gerekmez. Tamamen doldurulursa ona “imlal” denir. İmlal etmek dolu çuvalın ağzını dikmek demektir. Belgelerin imzalanmasına da imlal denir.

 

Cehennemi cin ve insanlarla imla edeceğim” ifadesinde ağzına kadar dolduracağım anlamı çıkmaz. Sadece insanların ve cinleri cehennemde birlikte yaşayacaklarını belirtir. Cehenneme dayanabilmek için insan bedeninin molekülsel yapıdan atomsal yapıya geçirileceği ve artık insanların cinler gibi ateşte yaşayabilecekleri anlaşılmaktadır. Cennette de insanların meleklerle beraber olacağını kıyasla düşünürsek meleklerin yapısının da moleküler yapıya dönüşeceği düşünülebilir. İnsanların esas yapısı olan molekül yapıdan atom yapısına dönüşmeleri onlara zevk verecektir, diyor Kur’an. Bu zevk “huld - devamlı kalma zevki” yani bozulmama zevki olacaktır. Cennetliklerin nasıl bedenleri bozulmayacaksa cehennemliklerin de bedenleri bozulmayacaktır. Bu dünyada almış olduğumuz zevkler o dünyada da mevcut olacaktır. Müminler için iyi zevkler, kafirler için acı zevkler olacaktır. Ayrıca müminler için bu dünyada bilmediğimiz ve anlayamadığımız zevkler öbür dünyada olacaktır. “Kendilerine ihfa olunan iyi şeyler” tabiri ile buna işaret edilmektedir.  

 

Mümin fasık gibi mi olacak? Bir değiller.” Ayeti ile Kur’an’ın tüm esasları özet olarak ifade edilmektedir. İnsan dünyaya cüzi iradesi ile imtihana gelmiştir. İmtihanı başaranlar ile başaramayanlar bir olmayacaklardır. Başaranlar cennetle başaramayanlar cehennemle karşılanacaklardır. Bu kural İslamiyetin yani Adem’den beri gelen İslamiyetin değişmez kuralıdır.

 

Büyük a’zabdan başka rucu’ ederler diye edna a’zabı da tattırırız” deniyor. Edna a’zabdan maksat daha küçük a’zab anlamına gelebileceği gibi yakın a’zab anlamına da gelir. Nasıl yağmur yağmadan evvel rüzgar ve bulutlarla yağmurun yağacağı haber verilirse, nasıl hasta olmadan evvel üşüme ve sıkıntı gibi uyarıcılarla kişi haberdar ediliyorsa toplulukta da sosyal çöküntü olmadan evvel sosyal çöküntüyü haber veren işaretler ve olaylar oluşur. Bu olaylar ile gelecek bilinir, önlem alınabiliyorsa olay önlenir, alınamıyorsa olaylara karşı koruma yapılır. Bu korumanın en geçerlisi orasını terk edip hicret etmektir. Hicret edilecek yerin mahiyeti değişiktir. Nuh kavmi için hicret edilecek yer gemi idi.

 

Bu ayetten sonra “Rabbinin ayetleri zikredilip de onlardan i’raz edenden daha zalim kim vardır?” deniyor. Yani enda a’zabdan ders almayanların hem kendilerine hem de başkalarına zulm ettiğini ifade ediyor.

 

Mücrimlerden intikam alırız” ifadesi ile zulmün ilel edeb sürmeyeceğini haber veriyor.

 

Musa’ya kitap verdiğini ifade ettikten sonra “fe” harfi ile “ona likadan mirye içinde olma” deniyor. Bundan sonraki cümlede “Biz onu İsrail oğullarına hidayet yaptık” demek suretiyle Tevrat’ı öğrenmenin, Kur’an ehline farz olmadığını ifade etmektedir. Yani “sen ona lika edemedin diye herhangi bir tereddüde düşme” anlamına gelir.

 

Onların içinde emrim,izle hidayet eden imamlar vardır” ifadesi ile de Tevrat’ın değerini ve hükümlerini sürdürmekte olduğunu bildirmektedir. Yani Tevrat ehli insanlara Tevrat ile hidayet edeceklerdir. Kur’an ehli de Kur’an ile hidayet edeceklerdir. Dinlerini değiştirmeyeceklerdir. Bununla beraber “onlar ayetlerimize yakin getirmişlerdir” sözü ile bize Tevrat’a inanmak farz olduğu gibi onların da Kur’an’a inanmaları farzdır ve karşılıklı olarak biz Tevrat’tan onlar da Kur’an’dan yararlanır. Onların içinde bu şekilde Kur’an’a inanıp yararlanan kimseler vardır, red eden kimseler de vardır. Bu nedenle bu kişiler arasında tartışma vardır. Bu tartışmayı kıyamette Rab çözecektir. Yani siz onların tartışmalarına karışmayın.

 

Kuru toprağa suyu sevk ederiz de onunla ekini bitiririz. Ondan davarlarınız ve siz ekledersiniz” denmektedir. Önce davarlar kelimesi öne getirilmiştir. Tarım döneminde meralar hayvanların, ekinler daha çok insanlarındı. Sanayi döneminde ise ziraat makineler ile yapıldığından mera hayvancılığı sona ermekte, ziraat daha çok hayvanlar için yapılmaktadır. Böylece bu ayet insanlığın sanayi dönemine işaret etmektedir. Hemen altında “ibsar etmiyor musunuz?” deniyor. Yani Allah’ı geleceğini bildiği ve bu kitabın da Allah’ın sözleri olduğunu görmüyor musunuz, deniyor.   

 

Bu fetih ne zaman? Derler” diyor. Yakın a’zab, ön a’zab olduktan sonra müminler onlara sonra gelecek büyük a’zabı hatırlatırlar. Büyük a’zab da hemen gelmez. Böylece hep söylüyorsunuz, ama olmuyor, derler. Ve kendi gafletleri içinde devam ederler. Bunlara söyleyeceğimiz söz “feth geldiği gün kafirlerin iman etmesi bir şeye yaramaz, artık o gün onlara bir zaman da tanınmaz. Müminler olayların olacağını bilirler ama ne zaman olacağını bilmezler. İnsan ölecektir. Biliriz ama ne zaman öleceğini bilemeyiz. Gelecek a’zab da tabii ve sosyal olayların akışı içinde bilinmektedir. Ama ne zaman geleceği bilinmez ve ne zaman sorusuna cevap vermek müminler için mümkün değildir.”

 

Gerekli uyarılar yapıldıktan sonra “onları bırak, onlarla uğraşmaktan vaz geç. Bekle, onlar da beklemektedir” ayeti ile sure bitmektedir. Yani tebliğden sonra bekleme dönemi başlar. O bekleme döneminde uyanabilirler ve kendilerini a’zabtan kurtarabilirler.

 

Böylece bu ayetler muhalefette iken müminlerin nasıl muhalefet edeceklerini öğretmektedir.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6346 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
3962 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
1992 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3018 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2448 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
2822 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2058 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2069 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2482 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
1964 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2219 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2343 Okunma
13-rad suresi meali
2527 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2207 Okunma
15-hicr suresi meali
2588 Okunma
16-nahl suresi meali
3312 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3225 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3250 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2139 Okunma
20-taha suresi meali
3370 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3186 Okunma
22-hacc suresi meali
2658 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
2723 Okunma
24-nur suresi meali
3066 Okunma
25-furkan suresi meali
2540 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
2989 Okunma
27-neml suresi meali
3245 Okunma
28-kasas suresi meali
2658 Okunma
29-ankebut suresi meali
2759 Okunma
30-rum suresi meali
2481 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
2560 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2172 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
2549 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
2923 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
2679 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
3745 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
3628 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
2927 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3285 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
2862 Okunma
41-fussilet suresi meali
2572 Okunma
42-şura suresi meali
2222 Okunma
43-zuhruf suresi meali
2732 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
2751 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2019 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2487 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2415 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
2595 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
2728 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3008 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
2916 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2165 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2120 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
2739 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
3527 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3465 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
2672 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2482 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2449 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2090 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2295 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2539 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2206 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2286 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2382 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2448 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
2965 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3074 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
2649 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
2625 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2498 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3130 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3398 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3480 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
2732 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3268 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2419 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
2956 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
2670 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
2924 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
2685 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
2661 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3067 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2503 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2066 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2466 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
2755 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
2753 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
2662 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2362 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3075 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
2912 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2570 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
2752 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3019 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3297 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3387 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
2713 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
1842 Okunma
100-adiyat suresi meali
2400 Okunma
101-karia suresi meali
3223 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3235 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2357 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3256 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4414 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2522 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
2740 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
4113 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
2785 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3282 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
3915 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3101 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2336 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
2654 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
37576 Okunma

© 2024 - Akevler