AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
3384 Okunma
KADR SURESİ MEALİ

 

97 - KADR SURESİ

 

Raman Rahim Allah’ın ismine

 

İnna : “Men” Türkçe’de “ben” demektir. Arapça’da “men” kimse demektir. Fransızca’da da “ben” demektir. “Ben” dudaklardan çıkan harfle başlıyor, “sen” ortadan çıkan harfle başlıyor, “ol” boğazdan çıkıyor. “B” ile “n” yerlerini değiştirmiş “neve” olmuş, ve “na” “biz” anlamına gelmiştir. Aslında Çinlilerin kullandıkları gibi çoğulu “nana” dIr.  Arapça’da hala “nahnu” bu anlamada kullanılmaktadır. “Na” bir kelimeye eklendiği zaman kullanılır. Eğer bir kelimeye eklenmezse başına “in” gelir. Burada bu zamir doğrudan doğruya Allah’a gitmektedir. Çünkü Kur’an Allah’ın sözüdür.

 

Nüzül : “Nezle” konaklama yeri demektir. Yolculuk yapılırken her bir günlük mesafe için bir veya iki konaklama yeri yapılır ve oraya yerleşilirdi. Bu yerler genellikle suların bulunduğu daha çok düz yerler olurdu. Nezle “konmak” anlamında olduğu gibi inmek anlamında da kullanılmıştır. İnzal if’al babıdır. İndirmek veya kondurmak yani bir yere koymak anlamındadır. Tünkçe’de indirmek, yukarıdan aşağı anlamı taşısa da Arapça’da daha çok, bir şeyi bir yere yerleştirmek veya yerleşmek anlamına gelir. İnsanların yararlanabilmeleri haline getirilmesine de inzal denmektedir. “Demiri inzal ettik” deniyor. Yani “demiri yeryüzünde insanların yararlanmaları için var ettik”, demektir. Burada Kur’an’ın insanların yararlanması için insanların beyinlerine ve kitaplarına yerleştirmiş olması için kullanılır. “Hu” zamiri Kur’an’a gitmektedir. Gerçi bu surede daha önce Kur’an geçmemektedir. Ama sure kitabın bir parçası olması sebebiyle Türkçe’de olduğu gibi “bunu” manasında “biz indirdik” diyor. “İnna” kelimesinin başa gelmiş olması indirenin başkası değil, kendilerinin olduğunu belirtmek içindir. Bundan önceki sure ilk nazil olan suredir ve Kadir Gecesi’inde nazil olmaya başlayan sure Alak Suresi’dir.

 

Bi, Le, Min, İla, Li, An, Ala, Fi, Hatta, Ke : Bi, harfi cerdir. Harfi cerler isimlerin hallerini gösterirler. “Beyn” kelimesinden gelişmişlerdir. Beyn ara demektir. “Ba”, başlangıcı, “le” de sonu bildirir. Aşağıdaki şekilleri almışlardır. “Min”, başlangıcı, “ila” sonucu bildirir. Fiilin isme, ismin fiile etkisi yoktur. “Bi” başlangıcı, “li” sonucu belirtir. İsimlerin fiile etkisi vardır. “An” başlangıcı, “ala” sonucu bildirir. Fiilin isme etkisi vardır. “Fi” zarf içindir, başlangıç ile son arasındaki herhangi bir yeri bildirir. “Hatta” içindeki bir parçayı bildirir. Hattanın dışındakiler, haberlerin başına getirilebilir. Hatta getirilmez, bunun yerine diğer bir harfi cer olan “ke” getirilir.

 

Leyl : Durgun suyda dibe çöken mile “leyl“, akıp denize giden parçacıklara da “nehir“ denir. Kuşların çamurda avlananlarına “leyl“,  suda avlanana da “nehar“ denir. “Nehir“ “ırmak“, “nehar“ da “gündüz“ demektir. Leyl gece anlamında, “nehar“ ile birlikte kullanılmasına rağmen “leyle“ ile “nehar“ birlikte kullanılmamıştır. “leyl“ cins isim ise “te“ tefrid için kullnılmıştır. Bir gece kastedilmiş olur. “Leyl“ müfred için ise o zaman “te“ çoğul için kulanılır ve buradaki anlamı kadir geceleri olur. O zaman bir gece değil birçok geceleri içermiş olur. İnzalin manası da lafzi inzal yerine, mana inzaline dönüşür.   

 

Kadr : Kıdr kazandır. Malzeme ölçüleri kard ile, pişirme süresi ve şekli kaderle anlatılmaktadır. Kard değer demektir. Kader de plan demektir. Mastar olarak kullanıldığın planlamak anlamı çıkar.

 

Dery : Diraye saç tarağı veya baştaki saç demektir. Başa düşmek yani anlamak demektir. Kur’an’da zikretmek ve akletmek gibi pek çok kelime bu anlamda kullanılmaktadır.

 

Hayr : At sürüsü demektir. Hayr servet demektir. Nisaptan fazla mal veya gelir getiren mal anlamındadır. Heyr kelime olarak şerre karşılık tercih edilen şey anlamında da kullanılmıştır.

 

Elf : “Bin” demektir. Küçük kalabalıklara “aşiret”, büyük kalabalıklara da “elf” denmiştir. Aşereye 10, elfe de 1.000 denmiştir. “Kalabalık”tan çok “topluluk” olarak adlandırılmaktadır. Kur’an’da 10, 1.000 ve 100.000’lerden bahsedilmektedir. 100 ve 10.000 toplulukları oluşturmuyor. Şahsiyeti olan topluluklar yüzer katlarla büyürler. 10, 1000, 100.000, 10.000.000, 1.000.000.000 gibi. Ülfet birleşme ve buluşma anlamlarına gelmektedir.

 

Şehr : Kamer gökteki ayın kütlesi demektir. Şehr ise sürekli değişen görüntüsüdür. Sonra zamana ad olmuştur. “Şöhret” de burdan gelir.  

 

Melek : Melekut, tüm kainatı mülk olarak varlığını ifade eder. Melek de bu melekut içinde bu melekutu yönetmek için görevlendirilmiş şuurlu varlıklardır. Milk, çamur manasından gelmiş olmalıdır. Türkçedeki bilek kelimesi ile bir yakınlığı olmalıdır. Sonraları kişinin sahip olduğu arazi ve üzerindeki yapılara mülk denmiştir. Devletler aşamasında ülkenin sahibi olarak hükümdarlar melik olarak anılmışlardır. Mülk de krallık ,edilebilir. Öz Türkçesi “han”dır.

 

Ruh : Reyhan kokulu çiçeğin adıdır. Rih koku demektir. Kokuyu getirmiş olmasından dolayı rüzgara da rih denmektedir. Rih aynı zamanda güç anlamı da kazanmıştır. Rüzgarın gücünü göstermektedir. Buhar ve onun gücü de rih olarak adlandırılır. Ruh, melek gibi bir varlıktır. Allah her şeyi iki çift yaratmıştır. Yani dört olarak yaratmıştır. Şuurlu varlılar da dört adettir. İnsan, cin, melek ve ruh. Kainat zahir ve batın alemlere ayrılmıştır. Gerek zahirde gerekse batında olan alemde toprak ve nur olarak ayrılmıştır. Cin zahirin narından, insan zahirin toprağında, melek batının narından, ruh da batının toprağından var edilmiştir. Nar, ışık hızına yakın hareket eder. Toprak ise ışık hızından yavaş hareket eder. Her varlığın dalgası var. Dalgaların hızı ise tersidir.

 

İzin : “Üzün” kulak demektir. Ezan kulağa duyurmak demektir. Yani çağırmak demektir. Sonra “izin” bir haberi bekleyen kimsenin kulağına gelen ses anlamından kinaye ruhsat anlamı kazanmıştır. Burada “rablerinin izniyle” manası pek yakışmıyor. Çünkü “melek ve ruh buraya kendi akılları ile geliyormuş da, rab da onlara gelmeleri için izin vermiş” anlamı çıkar. Oysa izni, ezan anlamında görevlendirme şeklinde değerlendirmemiz gerekir.

 

Rabb : Ribve, tümsek demektir. Çöllerde tümseğe benzeyen yer yer serpilmiş ağaçlıklara da rabve kelimesi kullanılmaktadır. Sonra yavaş yavaş gelişme karşılığı kullanılmıştır. Birden oluş “hilkat” ile ifade edilir, evrimle gelişmeler rabvet ile ifade edilir. Rebebe kelimesi de rabveden dönüşmüştür. Terbiye kelimesi bunlardandır. Türkçe olarak “yetiştiren” veya “yetiştirici” olarak tercüme edilir.

 

Kül : "Kele" etrafı çevrilmiş çayırlık demektir. Etrafının çevrilmiş olmasından dolayı bütün anlamında kullanılmıştır. Marifenin üzerine gelirse birinin bütün cüzleri anlamına gelir. Nekre üzerine gelirse türün bütün fertlerini kapsar.

 

Emr : “Merve“ yumşak taş demektir. “Emerve“ yumuşattı, demektir. Sonra “vav“ düşmüş sülasiye dönüşmüş, sözünü geçirme anlamında “buyurmak“ manası kazanmıstır. Emirde cebir yoktur. Kişi emredene karşı değil, şeriata karşı sorumludur. Amir hatırlatıcıdır, münzirdir.

 

Selam : “Süllem” merdiven demektir. Selem hayvanların çıkamayacakları yüksek kaya demektir. Çobanlar azıklarını bu kayanın üzerine koyarlar. Böylece azık selamette olur. Sonra silm, barış anlamında kullanılmışttır. Çölde birbirleri ile karşılaşanlar ya kılıçlarını çeker saldırırlar ya da “selam” deyip barış içinde olurlar.

 

Tulu' : Tomurcuk demektir. Telea fiil olarak tomurcuklandı demektir. Güneşin doğması için de kullanılır. İfti’al babından ittila’ içinde doğmak, bir bilgiye erişmek  anlamlarında kullanılmaktadır.

 

Fecr : Yarık demektir. Gökteki karanlığı yaran aydınlığa da fecr demektir. Pencere kelimesi burada gelmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kadrin leylesinde onu biz inzal ettik. Kadrin leylesinin ne olduğu sana idra etmedi. Kadrin leylesi elf şehirden hayrdır. Onun içinde melaike ve ruh her emirde rablerinin izniyle tenezzül eder. Fecrin metla’ına kadar selamdır o.

 

Değerin gecesinde onu biz indirdik. Değer gecesinde ne olduğu sana bildirilmedi. Değerin gecesinde bin aydan daha iyidir. Onun içinde melekler ve ruh her işte yetiştiricilerinin görevlendirmesi ile konarlar. Aydınlığın doğuşuna dek barıştır o.

 

AÇIKLAMA : Kur’an insanlığın doğuşundan nazil olduğu tarihe kadar geçmiş bir oluşumun sonudur. Allah’ın insanlara vahiy yoluyla öğrettiğinin tümünü içermektedir. İlimle yani beyan ile birleştiğinde geçmiş ve gelecek her türlü hükümler ve oluşlar içinde yer alır. Kur’an Allah tarafından indirilmiş ve ilk bin yıllık medeniyetinin oluşmasını başlatmıştır. O bundan sonra gelecek biner yıllık medeniyetlerin bütün hükümlerini ihtiva etmektedir. İnsanların kendi hayatlarını bu Kur’anın hükümlerine göre değerlendirip yaşayışlarını ona göre tanzim etmeleri gerekir. İki bayram yılbaşlarını ifade eder. Yıllık toplantıları bu bayramlarda yaparlar. Kadir Gecesi bu bayramda okunacak bütçenin bağlandığı gecedir. Öbür bayrama kadar gelirleri toplanacak ve ikinci bayramda da uygulanmaya başlanacaktır. İki bayram arası on haftadır. Yıl elli haftadır. Bunun 1/5’i ara değerlendirme dönemidir.

 

 

 

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6345 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
3958 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
1990 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3017 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2447 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
2822 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2058 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2069 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2480 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
1964 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2219 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2341 Okunma
13-rad suresi meali
2525 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2207 Okunma
15-hicr suresi meali
2587 Okunma
16-nahl suresi meali
3312 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3225 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3248 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2139 Okunma
20-taha suresi meali
3366 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3183 Okunma
22-hacc suresi meali
2657 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
2719 Okunma
24-nur suresi meali
3063 Okunma
25-furkan suresi meali
2537 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
2988 Okunma
27-neml suresi meali
3244 Okunma
28-kasas suresi meali
2658 Okunma
29-ankebut suresi meali
2759 Okunma
30-rum suresi meali
2481 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
2558 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2170 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
2548 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
2919 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
2678 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
3744 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
3627 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
2926 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3283 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
2861 Okunma
41-fussilet suresi meali
2572 Okunma
42-şura suresi meali
2221 Okunma
43-zuhruf suresi meali
2732 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
2751 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2016 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2487 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2414 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
2593 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
2728 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3002 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
2914 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2164 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2118 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
2736 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
3525 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3461 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
2672 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2482 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2447 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2089 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2295 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2539 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2204 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2285 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2381 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2447 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
2965 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3074 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
2649 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
2625 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2496 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3127 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3396 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3480 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
2732 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3266 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2418 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
2954 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
2669 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
2923 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
2684 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
2660 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3067 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2499 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2065 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2465 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
2752 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
2752 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
2660 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2361 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3074 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
2912 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2570 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
2752 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3019 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3296 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3384 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
2711 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
1842 Okunma
100-adiyat suresi meali
2400 Okunma
101-karia suresi meali
3222 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3234 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2356 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3255 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4413 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2521 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
2738 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
4109 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
2781 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3282 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
3914 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3099 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2335 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
2654 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
37571 Okunma

© 2024 - Akevler