İSLAM-Devlet/Dünya-DÜZENİ-2-İlhan Arsele reddiye
Süleyman Karagülle
1301 Okunma
ZAMAN YAZILARI-İSLAMI BİLMEK

ALINTI

(YORUMSUZ)

 

ZAMAN YAZILARI

 

İSLAM'I BİLMEK

 

HİLMİ YAVUZ

 

Uzunca bir süredir Türkiye'de İslam konuşuluyor. Özellikle medyada ve medya aracılığıyla da kamusal alanda İslam'dan söz ediliyor. Hiç kuşku yok: İslam'ın kamusal alanda, olumlu ya da olumsuz 'konuşuluyor' olmasının büyük yararı var. İslam'ın kamusal alanda 'görünür' olmasından çok, 'konuşuluyor' olmasının, zihinsel sınırların yeniden çizilmesine katkısı olacağını (hatta, olduğunu da!) düşünüyorum.

Apaçık olan şu ki, Türk entellijansiyası, bırakınız bir inanç objesi olarak da alımlanmasını, bir bilgi objesi olarak da İslam'ı kavramış, onu anlamış değildir. 'Bilmek'le inanmak arasındaki zihinsel sınırlar, kasıtlı bir tavırla silinmeye çalışılmış, bundan dolayı da bir bilgi objesi olarak İslam'ı temellük etmenin, tuhaf; ama anlaşılabilir bir fanatizmle 'gericilik', 'yobazlık' anlamına geldiği sanılmıştır. Buna, İslam'a oryantalist bir zihin çerçevesinden bakmayı da dahil etmek gerekir. Zira, Türk entellijansiyası İslam'a bir Batılı müsteşrikin baktığı gibi bile bakmamış; İslam'ı 'bilme'yi değil, 'bilmeme'yi tercih etmiş; hatta, bilmemekle, bilmek istememekle iftihar etmiştir! Her zaman söylerim: Dünyada insanların cehaletleriyle övündükleri tek ülke, herhalde Türkiye'dir...

İslam'a inanırsınız ya da inanmazsınız, bu insanın kendisine kalmış bir şeydir. Kimse karışamaz elbet! Ama insaf edilsin, İslam'ın ne olduğu, neyi içerdiği, neyi kuşattığı konusunda en azından elementer bir bilgiye, bir fikir sahibi olmaya, kısaca İslam'ı bir bilgi objesi olarak kavramaya karşı tavır almanın makul bir gerekçesi olabilir mi? Bu karşı tavır, entelektüel olmanın 'olmazsa olmaz' koşulu olan önyargısızlığa ve açık zihinliğe aykırı düşmekte değil midir? Bilgiyi daha başından peşin hükümle reddetmek, hangi entelektüel konumla bağdaşır, sorarım size?

Türk entellijansiyası, uzun yıllar, bir deve (kuşu) inadıyla İslam'ı (görmezlikten ve) bilmezlikten geldi. İslam'ı konuşmak istemedi ve konuşmak isteyenlere de 'gerici', ya da 'yobaz' etiketini yapıştırıverdi. Ayraç içinde söyleyeyim: Türk entellijansiyası etiketlemeye pek meraklıdır. Bu yanıyla da, körlerin fili betimlemelerine benzer bir zihin durumu sergiler. 'Yobaz', 'gerici', 'solcu'.. ne kadar kolay yapıştırılan etiketler!.. Ignazio Silone'nin o çok ünlü romanı 'Fontamara'da, hükümet yetkililerinin köylüleri sorgulayıp yaftaladıkları o gerçekten unutulmaz bölümü okurken, daima ve biraz da gülümseyerek, Türk entellijansiyasını hatırlarım...

Bilinmeyen konuşulmaz. Dolayısıyla da İslam, kamusal alanda 'konuşulan' bir konu olmadı uzun yıllar. Ve tuhaftır, İslam'ın kamusal alanda 'konuşulamaz' olması laikliğin bir gereği sayıldı! Gerçek anlamda laik olmak, İslam'dan söz etmemek demek değildi kuşkusuz; ama Türk entellijansiyası 'aşırı Batılılaşma'nın (deyiş Prof. Şerif Mardin'indir) olduğu gibi, 'aşırı laikleşme'nin zihinsel kalıbına kolayca giriverdi. İslam, kamusal alanda 'konuşulamaz' bir tabu oldu, çıktı...

Ahkâm kesmek gibi bir niyetim yok, ancak Türkiye'de bugün İslam bağlamında karşılaştığımız problemlerin nedeninin, İslam konusundaki bilgi donanımı eksikliği olduğunu düşünüyorum. İslam bilinmeden, onun neyi içerdiği, neyi dışarda bıraktığı, kısaca içeriği ve kapsamı bilinmeden, neyin İslam'ın kendisi, neyin 'irtica' olduğunu nasıl söyleyebiliriz? Dikkat edilsin: 'İrtica'yı asla mazur göstermeye çalışmıyorum. Bir kriterden, bir sınır çizme etkinliğinden söz ediyorum. Eğer İslam'ın ne olduğunu bilmezsek, neyin 'irtica' olduğu konusunda yanılabiliriz demek istiyorum sadece, hepsi o kadar!

Bilinmeyen daima 'tehlikeli' sayılmıştır. Tipik bir örnek vereyim: 27 Mart 1994 yerel seçimlerinden sonra bir tv programında sunucunun, seçim sonuçlarını yorumlamak üzere davet ettiği bir bilim adamına 'hocam, bunlar tehlikeli mi?' diye sorduğunu anımsıyorum. 'Bunlar' dediği insanlar konusunda en ufak bir fikri yoktu biçare sunucunun ve büyük bir ihtimalle, Müslümanları uzaydan gelmiş UFO'larla karıştırmaktaydı!!!

İslam'ın 'konuşuluyor' olması, onun 'biliniyor' olması anlamına gelmiyor elbet. Dahası, 'konuşuluyor' olmasının, Türk entellijansiyasının bugünkü içler acısı durumuna baktıkça, 'bilme'yi teşvik edici bir yanı bile olduğu söylenemez. Gene de, kamusal alanda 'konuşuluyor' olması, bu alandaki görünmez zihinsel engellerin, kısmen de olsa, aşıldığını gösteriyor. Buna da şükür!..

 

ZAMAN, 12 Ağustos 1997

 

 

 

 

 

 

 


İSLAM-Devlet/Dünya-DÜZENİ-2-İlhan Arsele reddiye
1-BESMELE VE İTHAF
1667 Okunma
2-KAPAKDETAYI
1394 Okunma
3-YAYIN VE REDAKTE KURULU
1349 Okunma
4-EDİTÖRDEN NOTLAR-REŞAT NURİ EROLDAN
1418 Okunma
5-Prof. Dr.ilhan Arsel kimdir?
4256 Okunma
6-TEŞEKKÜR-reşat nuri eroldan
1339 Okunma
7-S U N U Ş-Dr.SÜLEYMAN AKDEMİR
1288 Okunma
8-Ö N S Ö Z-YERİNE DAVET REŞAT EROL
1377 Okunma
9-İÇİNDEKİLER
1237 Okunma
10-CEHALET VE AKILSIZLIK MESELESİ
1442 Okunma
11-MERKEZÎ KUVVET SİSTEMİ TALANCILIĞA DAYANIR
1454 Okunma
12-'KADER' VE 'İRADE' NE DEMEKTİR?
1515 Okunma
13-HIRİSTİYAN HAÇLILAR NE YAPTI?
1640 Okunma
14-YENİLİK DÜŞMANLIĞI VE DEMOKRATİK DÜZEY MESELESİ
1298 Okunma
15-İSLÂMİYET'E GÖRE MEDİNE'DEKİ YÖNETİM ŞEKLİ
1862 Okunma
16-İSLÂMİYET VE KUR'ÂN KORKUTUCU DEĞİLDİR
1388 Okunma
17-'İSLÂM DİNİ' İLE 'İSLÂM DÜZENİ' AYRIDIR.
1311 Okunma
18-TÜRKLÜK İRSÎ, İSLÂMLIK KESBÎDİR.
1353 Okunma
19-RUH VE BEDEN, MİLLET VE DEVLET ARASI MÜNASEBET
1351 Okunma
20-İSLÂM DÜZENİNDE TUTUKLU YOKTUR
1390 Okunma
21-İKTİDAR - KİŞİ HÜRRİYETLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER
1329 Okunma
22-İSLÂM DÜZENİNDE RESMÎ DİNÎ KURULUŞ YOKTUR
1336 Okunma
23-İSLÂM DÜZENİNDE DEVLET YÖNETİMİ NASIL OLUR?
2721 Okunma
24-KUVVET VE HAK TEORİLERİNE GÖRE KÂİNAT
1272 Okunma
25-GELİŞMEMİŞ TOPLULUKLAR GELENEKLERİYLE YAŞARLAR
1372 Okunma
26-KUR'ÂN'IN EMİR VE NEHİYLERİ TEDBİRDEN İBARETTİR
1366 Okunma
27-İSLÂMİYET'TE YAHUDİ DÜŞMANLIĞI YOKTUR
1574 Okunma
28-KAYNAŞMA TÜRKLERE HAS BİR ÖZELLİKTİR
1322 Okunma
29-OSMANLILAR 'HÂDİM OLMA' İLKESİNİ GETİRMİŞTİR
1356 Okunma
30-İSLÂMİYET'TE GERÇEK DEMOKRASİ VARDIR
1303 Okunma
31-İSLÂMÎ SAVAŞLAR TALAN VE DİN SAVAŞI DEĞİLDİR
2277 Okunma
32-İSLÂM DÜZENİNDE SAVAŞA İSTEYENLER KATILIR.
1279 Okunma
33-İSLÂMİYET İDEAL BİR DÜZENDİR
1300 Okunma
34-İSLÂM DÜZENİNDE 'HAKEMLİK SİSTEMİ' VARDIR
1400 Okunma
35-MÜSLÜMAN ALLAH İÇİN SAVAŞIR, KÂFİR TAĞUT İÇİN.
1675 Okunma
36-'MİLLÎ HAKİMİYET' NE DEMEKTİR
1419 Okunma
37-İLMÎ ŞÛRA BAŞKANI İTTİFAKLA SEÇER
1280 Okunma
38-ANKARA MECLİSİ'NİN KURULUŞU ŞERİATA UYGUNDU
1319 Okunma
39-BATI CUMHURİYET SİSTEMİNİN EN BÜYÜK MAHZURU
1299 Okunma
40-İSLÂMİYET'E GÖRE CUMHURİYET YÖNETİMİ.
4298 Okunma
41-LOZAN'IN GİZLİ ŞARTLARI NELERDİR?
1552 Okunma
42-BATI ÇÖKMEKTEDİR BAŞARILI OLAMAYACAKTIR
1326 Okunma
43-ZAMAN YAZILARI-İSLAMI BİLMEK
1301 Okunma

© 2024 - Akevler