وَقَالَ الرَّسُولُ يَارَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا
Resul dedi ki “Ey rabbim, kavmim bu Kuran’ı bırakıp gidilen edindiler.”
Furkan-30
Bu ayet bize pek çok şey anlatmaktadır.
Bu ayetteki هَذَا الْقُرْآنَ ifadesi Kuran’ın tamamıdır. Kuran’da Kuran’ın tamamı anlatıldığında başında هَذَا gelir.
Bu ayetteki Resul Peygamber Muhammed değildir. Çünkü onun kavmi Kuran’ı bırakıp gitmemiştir, tam tersine Kuran’ı sahiplenmiştir.
Bu ayette Kuran’ı mehcur edindiler demektedir. Kuran’ı mehcur kıldılar dememektedir. Aslında anlam olarak beklediğimiz جَعَلُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا şeklindeki bir ifadedir. Eğer bu şekilde “kıldılar” deseydi Kuran’ı bırakıp gittiler anlaşılırdı.
Edinme ile mehcur kelimesi çelişmektedir. Mehcur bırakıp gidilendir. Mehcur olarak edinme çok şaşırtıcıdır. Hem bırakıp gideceksin hem de edineceksin.
O zaman niçin “edindiler” demiştir de “kıldılar” dememiştir.
“Edindiler” demekle Kuran’ı sahipleniyorlar, bizim Kuran’ımız diyorlar ama onu kullanmıyorlar demektir.
Kuran’ın verdiği öğütlere uymuyorlar, emirlerine ve yasaklarına uymuyorlar, helallerini helal saymıyor, haramlarını haram saymıyorlar demektir. Kuran’ın getirdiği çözümlerle ilgilenmiyorlar demektir. Kısacası Kuran ellerinde duruyor, üzerine el basıp yemin bile edebiliyorlar ama içeriği ile ilgilenmiyorlar demektir.
Tam da günümüzü anlatmaktadır. Ayetteki resul günümüzdeki resuldür. Yani gelecek olan resuldür. Kuran’ın elçisidir. Geldiği zaman veya ahirette geçmiş zaman olarak bu ifadeleri söyleyecektir.
Bu resul kavme özgüdür. Ayette kavmim demektedir. Tüm insanlık için resul değildir.
Allah bizi Kuran’ı mehcur edinmekten korusun. Bizi Kuran’la yaşatsın. Bizi Kuran’ın emirlerini uygulayan, Kuran’ın çözümleri ile yaşayan bir topluluk kılsın.