Sistem Kurmak
1145 Okunma, 4 Yorum
Ebubekir Sifil - Milli Gazete
Zafer Kafkas

SİSTEM KURMAK



 

Günümüzde Müslümanlar'ın "içtihad" kurumunu çalıştırması gerektiği konusunda yazılıp çizilenlerin, pratiğe aktarılma şansı/imkânı konusunda hiçbir zaman emniyet hissi içinde bulunamayacağımız bir "tekinsizliği" işaret ettiğini düşünüyorum. Çünkü içtihadın bir "sistem" meselesi olduğunu biliyorum.

Açayım: Mutlak içtihattan söz edebilmek, Kur'an ve Sünnet'i, mevcutlardan farklı bir temele yaslanarak gerçekleştirilen farklı bir "okuma" biçiminin varlığına bağlı olduğuna göre, mutlak içtihad iddiasının, mevcutlardan farklı, yani özgün bir sistem gerektirdiği bedihîdir. Mutlak içtihad iddiasında bulunan kişinin, öncelikle dört başı mamur bir şekilde oluşturulmuş, tartışmaya açılmış ve "rüşdünü" ispat etmiş bir sistem kurmuş olması gerekir. Bahse konu iddia ancak bu şartla dikkate alınmaya değer bulunabilir.

İddia sahibinin böyle bir "mühimme"nin üstesinden gelip gelemeyeceği, birikimine, kapasitesine ve "sistem kurma" konusundaki yeteneğine bakılarak anlaşılabilir. Bu üç husus (birikim, kapasite ve yetenek) altı kalın çizgilerle çizilmesi gereken vazgeçilmezlerdir. Bu itibarla, "yeni içtihad isterük" sloganını duyduğunuzda, öncelikle sesin sahibine bakın. Eserlerinde, yazıp söylediklerinde ve hedefinde bu üç hususu tespit edemiyorsanız, gülüp geçin...

Bir önceki yazıya konuk ettiğimiz İmam eş-Şa'rânî bu noktada son derece ilgi çekici bir örnektir. Onun, el-Mîzânu'l-Kübrâ'da ortaya koyduğu ve pratize ettiği sistem, her bakımdan özgündür ve ilmî mirasımıza olan derin vukufiyetinin en bariz göstergesidir.

Adı geçen eserinin 36. faslında, ezberlediği ve hocalarından –bir kısmını defaatle olmak üzere– okudukları yanında kendi başına mütalaa ettiği eserlerin adedi konusunda söyledikleri insanı dehşete düşürmeye yetiyor.

Malum olduğu gibi İmam eş-Şa'rânî, mezkûr eserinde, müçtehid imamların ihtilaflı görüşlerini "teşdid-tahfif" denklemine oturtarak izah etmiş ve bu sistemini oturttuğu temelleri, eserinin girişinde alabildiğine geniş bir şekilde açıklamıştır. (Benzeri bir çalışmayı, 6/12. asır ricalinden Ebu'l-Alâ Sâ'id b. Ahmed b. Ebî Bekr er-Râzî'nin, el-Cem' Beyne't-Takvâ ve'l-Fetvâ fî Mühimmâti'd-Dîn ve'd-Dünyâ isimli eserinde gerçekleştirdiğini, bu eseri bizzat görüp mütalaa eden M. Zâhid el-Kevserî'den öğreniyoruz. Bildiğimiz kadarıyla müellif hattıyla tek nüsha halinde Kastamonu'daki Numaniyye Kütüphanesi'nde mevcut olan bu eser iki cilttir ve "ilim", "amel" ve "ahlak" olmak üzere üç kısımdan müteşekkildir. "Amel" kısmında ele alınan meselelerde ihtilaflar "fetva-takva" denklemine oturtularak açıklanmıştır. el-Mîzân'dan yaklaşık 400 sene önce kaleme alınmış olan bu eser –eğer başına bir hal gelmemişse–, hala kendisini gün yüzüne çıkaracak himmetli elleri beklemektedir.)

Evet içtihad kapısı açıktır; ancak oradan geçme niyetinde olan kişinin, böyle özgün bir sistem kurma istidadında olduğunu ispatlaması gerekir. Esasen bana sorarsanız, bugün ihtiyaç duyduğumuz şey, mutlak içtihattan ziyade, varisi bulunduğumuz ilmî birikimin, bu tarz özgün bir okumayla ihya edilmesidir...

 

 

Yorum:

 

 

   Sistem Üzerine

 

               İslam'ın hayatın her alanını kuşatan bir din olduğunu , Allah'ın yaratmış olduğu alemde kesinlikle boşluk bırakmayacağını düşünüyordum. Evet düşünüyordum çünkü iman ve ibadetlerle ilgili olabildiğince fazla kaynak bulma imkanımız var iken siyaset,hukuk,sanat vs. ile ilgili alanlarda Kuran'ın günümüz için ortaya koyduğu prensipleri ortaya koyan yeterli kaynak bulmamız pek mümkün olmuyordu. Bu da bir eksiklik olduğu hissiyatını uyandırıyordu bende. Çünkü Belirli kaynaklarda İslam sistemi olarak anlatılan hususlar genelde Dört Halifeler döneminde ve Osmanlı saltanatında yapılan uygulamaları kapsıyor ve İslam sistemi olarak karşımıza hep bu devirler çıkıyordu.Bu dönemlerde yapılan uygulamaların bizlere örnek olması , rotamızı doğru yöne çevirmemiz ve sistemimizin referansının başka kaynaklar değil de Kuran olması yönünde yaptığı telkin,yönlendirme ve usul bilgisi gerçekten çok önemli olmakla beraber bu örnekliğin ve usulün günümüzde artan nüfusa ,gelişen teknolojiye, yükselen ticaret hacmine , değişen ulaşım ve haberleşme kanallarına , uluslarararası ilişkilere nasıl müdahale edeceği, bunları nasıl düzenleyeceği noktasında bütünlük arzeden ve tüm bunların birbirleriyle ilişkilerini de düşünerek ortaya konulabilecek bir sisteme ne şekilde dönüşeceğini hiçbir yerde hiç kimse anlatamıyordu. Bu yüzden Kuran'ın bir sistem olarak düşünülmesi söz konusu olduğunda gözümün önüne Asr-ı Saadet veya Osmanlı dönemleri gelirdi. Aslında bu bir çaresizlik idi benim için çünkü Allah'a inanıyorum Kuran'a inanıyorum fakat faizsiz bir sistemin nasıl olacağına dair bırakın uygulamayı herhangi bir fikir bile yok, İslam hukukunun uygulanmasının  gerekliliği benim için önemli bir husus lakin sanki hayal dünyasında gibiydim. Artık düşünce şeklimiz dönüşmeye başlıyor bireysel olarak haramlardan uzak durmanın yeterli olacağı kanaati yerleşmeye başlıyordu ki Allah Akevler internet sitesi ile tanışmayı nasip etti. Çok şükür ki artık faizi yasaklayan Rabbimin bunun için bizlere bir sistemde gönderdiğinin farkındayım, çok şükür ki hayatın her alanında Allah'a kulluk etme niyetinde olanların bunu gerçekleştirme imkanlarının olduğunu biliyorum. Zaten mantıklı olanda bu değil mi düşünün Allah faizi yasaklıyor ama faizsiz bir dünya düşünülemeyeceği için sen sadece bireysel olarak kaçabildiğin kadar kaçmaya çalışacaksın ama sonuçta bu dünyada yaşadığın için ,ticaret yaptığın için, çalıştığın için faizin mutlaka bir parçası olacaksın. Böyle birşeyi düşünmek bile abes, faize yasak koyan Allah mutlaka faizsiz bir hayatı da bizim için düzenlemiştir. Şimdi üzerimize düşen öğrenmek ve tebliğ etmek , bu hususta büyüklerimiz de desteği ile herkesin anlayabileceği tarzda adil düzeni anlatabilecek duruma gelebilirsek kimsenin bu Kuran düzenine karşı olabileceğini düşünmüyorum.

         Bazılarına ütopya gelsede Adil Düzen mutlaka hakim olacaktır. Bazıları derken çalıştığım yerde bir toplantı sırasında , sigortacılıkla ilgili bir tartışma çıktı  Süleyman Hoca'nın sigorta konusundaki görüşlerinden bahsettik konu genişledi ve genel olarak tüm sistem tartışmasına dönüştü maalesef çoğu namaz kılan arkadaşlar bize hayalci ve düşüncelerimize de ütopik dediler. Tabiki onlara hak veriyorum belki ben de aynı düşünürdüm bundan 1 sene önce ama üzüldüğüm nokta Kuran'ın bize böyle bir hayat vaad ettiğine olan inançlarının olmaması, bu da Kuranı sadece inanç kitabı olarak algılamaktan ileri geliyor sanırım , bilmem yanılıyor muyum ?  

 

 

          

 

 

 

 

 

Zafer Kafkas


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
02.08.2010
04:25

Güzel yazmışsın Zafer Bey kardeşim, güzel yazmışsın...

Aynen öyle...

Ve en sonunda demişsin ki; bilmem yanılıyor muyum?

Yanılmıyorsun Zafer Bey kardeşim, yanılmıyorsun...

Nitekim ben de 40 yıldır, özellikle de son 20-25 yıldır hep aynı duyguları ve durumları yaşadım...

İstanbul gibi bir yerde(!) bir zamanlar Millî Görüş partisinin, hem de "ADİL DÜZEN" söylemiyle iktidar olan REFAH PARTİSİ İl Başkanlığı yapan kişinin (şimdilerde sekiz yıldır o kişi başbakan!) il başkan yardımcılığını yaptığım yıllarda neler neler yaşadığımı yazsam, roman olur!

Ve o kişi o yıllarda aralarında Prof. Hayrettin Karaman’ın, şimdiki ilahiyat dekanı Prof. Raşit Küçük’ün, daha başka prof.’ların (mesela Sebahattin Zaim) ve şimdi AKP’li önemli siyasilerin de aralarında olduğu (tam 14 kişi imişler) heyet, RTE’nın emriyle bir sene boyunca her hafta toplanıp "ADİL DÜZEN" aleyhinde ve ERBAKAN Hoca’yı "ADİL DÜZEN"den vazgeçirmek için RAPORLAR yazmışlar!!!

Sözde ilim, emek ve enerjilerini ne için harcamışlar, bakar mısınız???!!!

O raporlardan bir kısmı Hayrettin K.’nın Hatıratı vesilesiyle elimize geçti de, Üstad Süleyman Hocamla her satırına, her paragrafına cevap verdik; hem de öylesine OKKALI CEVAP ki!!!...

Meğer başbakan sadece "Millî Görüş" gömleğini çıkarmakla iktifa etmemiş; bu sitede yazdığımız yorumlarda da anlatıldığı ve Süleyman Hocamıza telefonda itiraf ettiği üzere "BEN HİÇBİR ZAMAN ADİL DÜZENCİ OLMADIM, HEP KARŞI OLDUM!" (ŞOK.. ŞOK.. ŞOK!!!) demişti ya.. Biz de GEREKLİ CEVABI yazdık ya.. Ama gerçekten de kendi ağzından duyunca şok olduk, şok!!!

Hani Batılı sonradan Müslüman olan bir yazar önemli bir kitabında hiyor ya:

-"İSLÂMİYET (YANİ "İSLÂM DÜZENİ" VEYA "ADİL DÜZEN" GELECEK, ÖNÜNDE TEK ENGEL KALDI; MÜSLÜMANLAR!"

Sözün özü budur işte.

Engel Müslümanlar!

Çare ve çözüm Adil Düzen, yani İslâm Düzeni MÜ’MİNLERİ...

Vesselâm mea’d-duâ, duâ, duâ...

REŞAD

zkafkas
02.08.2010
18:03

Reşat Bey , Allah razı olsun, bunlar çok ilgi çekici açıklamalar ayrıca üzücü.

Allah ıslah etsin,ne diyeyim.

Cüneyt Özcan
04.08.2010
08:54

Adil düzeni bildiği halde karşı olanlar yada onun gelmesini istemeyenler "Allah’a ve peygamberine savaş açmış" olur. Muhakkak ki Allah cc. nurunu tamamlayacaktır. Bu insanların da bizden olmadıklarının anlaşılıp ne olduklarının bilinip ona göre tavır alınması uygun olur. Yoksa "hakkı batıl, batılı hak gösteren" Deccal fitnesinin içine düşülmüş olur.

Reşat Nuri Erol
04.08.2010
23:33

Muhterem Arkadaşlar;

İçte ve dışta durumlar malum...

İçte derken:

-Önce, Saadet’teki gelişmeleri,

-Sonra, YAŞ dahil diğer gelişmeleri

kastediyorum.

Dışta derken:

-Filistin, İsrail, Lübnan, İran ve Türkiye’deki ve

-3. Dünya Savaşı sınırına gelmiş dünyayı kastediyorum.

Tek ve biricik çare ve çözüm var; ADİL DÜZEN:

-İçte "ADİL DÜZEN".

-Dışta "ADİL DÜNYA DÜZENİ".

-Daha geniş ve uzun vadeli şekliyle "ADİL DÜZEN DÜNYA MEDENİYETİ".

Başka çareleri ve alternatifleri yok; sonunda isteyerek veya istemeyerek "ADİL DÜZEN"e teslim olacaklar..

Vesselâm...





Sayı: 60 | Tarih: 1.08.2010
Oktay Ekşi
Erbakan Affetmez
1146 Okunma
6 Yorum
Vahap Alma
Ebubekir Sifil
Sistem Kurmak
1145 Okunma
4 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
İmkânsız mı?
1113 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Reşat Nuri Erol
Bütün mesele bu!
1084 Okunma
3 Yorum
Ilker Ardic
Zülfü Livaneli
Benzini dökerseniz, kibrit çakan çok olur!
1071 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Kameralı Tecessüs Cumhuriyeti
1001 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mehmet Altan
Lafı Bırak, 27 Nisanda ne yaptın
999 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Ruşen Çakır
12 Eylül’ün hesabını vermeden 12 Eylül’den hesap s
974 Okunma
Tayibet Erzen


© 2025 - Akevler