İmkânsız mı?
1101 Okunma, 1 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

19.07.2010

Hem darbelere, hukuk dışı girişimlere, çetelere sonuna kadar karşı olmak, hem de Silivri Cezaevi'ndekilerin hukuklarına sonuna kadar sahip çıkmak imkânsız mı?

* Hem 12 Eylül Anayasası'nın değişmesini istemek, hem de yargıya egemen olmak  maksadıyla yapılan Anayasa değişiklerini kuşkuyla karşılamak imkânsız mı?

* Hem CHP'nin ideolojik duruşuna itiraz etmek, hem de bu duruşu hafiften esnetmeye  çalışan lidere destek vermek imkânsız mı?

* Hem laikliğin değişmez bir ilke olarak korunması konusunda titiz olmak, hem de dini sembollerin kullanılmasının özgür olmasını savunmak imkânsız mı?

* Hem hükümet yanlısı yayın organlarında yazıp çiziyor olmak, hem de biraz olsun hakkaniyetli davranmak imkânsız mı?

* Hem hükümete karşı bir duruş sergilemek, hem de hükümetin yaptığı bazı güzel uygulamalara destek çıkmak imkânsız mı?

* Hem terörün son bulması için çaba sarf etmek, hem de Kürt halkıyla empati kurarak “ne istiyorlar?” sorusuna yanıt bulmak imkânsız mı?

Yazının tamamı için tıklayınız.

 

Yorum:

Laiklik-Din

Laiklik kelimesini ilk defa ilkokulda öğretmenimizden duydum. Kısa ve net bir açıklamaydı: “Din ve devlet işlerinin ayrılmasıdır.” Din işleri de ne idi, devlet işleri de ne idi? Sorgulamaya başladım. Din işleri namaz, oruç, hac, zekat dendi. Bunlar dışındakiler din işi değil miydi?

Aileme sorguladıkça cevaplar alıyordum. Sonunda kafamda din kavramı oluşmaya başladı. Din Allah’a inanmak ve buna bağlı olarak ibadet yapmaktı benim kafamda. Çünkü çevremden bunu öğrendim. Namaz, hac, zekat, oruç ibadetti ve din işleri idi. Bu işleri yöneten kimselerde din adamları idi.

Zaman geçti, büyüdüm. Çevrem değişti ama bu kavramlar değişmedi. İnsanların kafasında din kavramı inanç ve ibadetlerdi ve doğal olarak da benim kafamda da.

Kuran okumaya ilkokulda başladım. Ama anlamayarak. Sonra Kuran’la ikinci karşılaşmam 30 yaşından sonra oldu ve anlamaya başladım. Kuran ile ilgilendikçe acı bir gerçeği fark ettim. Laikçilerin anladığı laiklik Kuran’ı hayattan çıkarmakmış. Dindarların anladığı dindarlıkta Kuran’ın ibadet kısmını uygulamak ancak Kuran’ı hayata geçirmemekmiş. Yani aslında laikçiler ile aynı noktada buluşulmuştu.

Yazarımız Ahmet Hakan’da tipik bir imam hatip mezunu. O da aynı mantaliteye sahip. Din işleri diye bir kavrama inandığı dini sembollerden bahsetmesinden belli oluyor.

Bazı kavramlar tarih boyunca kazaya uğrarlar ve anlam değişikliklerine uğrarlar. Bunun en tipik örneklerinden biri Türkçede kullanılan “dünya” kelimesidir. Türkçede “yeryüzü” anlamında kullanılır. Oysa Kuran’da hem “dünya” hem de “arz” kelimeleri vardır. Dünya ism-i tafdildir. “En yakın” ya da “en aşağı” anlamına gelir. Hayat kelimesinin sıfatı olarak kullanılır. Yani “dünya hayatı” demek “en yakın ya da en aşağı hayat” demektir. “yeryüzü hayatı” demek değildir. “Arz” yeryüzü demektir. Eğer “dünya” kelimesi “arz” anlamına gelseydi, uzayda yaşam olduğu dönemde Kuran yanlış bir şey ifade etmiş olacaktı. Kuran meali yaparken “dünya hayatı” şeklinde meal yaparsanız “yeryüzü hayatı” gibi anlaşılır ve hata meydana gelir.

Gelelim asıl konumuz olan din kelimesine. Kuran “din” kelimesini inanç anlamında kullanmaz. Kuran din kelimesini düzen, sistem anlamında kullanır. Kuran’da inanç takva kelimesi ile ifade edilir. Aynı inanca sahip topluluğa ise millet denir. Oysa Türkçede millet kelimesi ulus anlamındadır.

Önce kelimeye verilen anlam değişmiş, arkasından mealler bu anlam üzerine yapılmaya başlamıştır. Bunun doğal sonucu olarak لاَ إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ (Bakara-256) ayeti “dinde zorlama yoktur” şeklinde meal edilmekte ama anlaşılırken “inançta zorlama yoktur” şeklinde anlaşılmaktadır. Burada dinde hiçbir zorlama yoktur denmekte ve nefy-i cins Lâ’sı denen harf ile gelen cümle zorlama olmamasına kesinlik getirmektedir. قَاتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ كُلُّهُ لِلَّهِ (Enfal-39) ayeti de “fitne kalmayana ve din tamamen Allah’a ait olana kadar onlarla savaşın” demektedir. Eğer din kelimesini inanç olarak algılarsanız iki ayet çelişir. Yani insanlara inançta zorlama yok ama yeryüzünden inanç bütünüyle Allah’a ait olana kadar savaşın demektedir. Oysa düzenin içinde zorlama yoktur. Yeryüzünde düzen Allah’a ait olana kadar savaşmak gerekir. Yani içinde insanlara zorlama yapılmayan İslam dini yani İslam düzeni yani barış düzeni olana kadar savaşmak gerekmektedir.

İşte bu kavrama inanç anlamı verip de Hıristiyanlıktan aşırtma ruhban sınıfı da İslamiyet’e dahil edilince insanların kafasına Hıristiyanlaşmış bir İslamiyet yerleştirilmiş olmakta ve İslamiyet hayatın dışına başarılı bir şekilde itilmiş olmaktadır.

Oysa Kuran bizden bir barış düzeni kurmamızı istiyor. Buna da İslam dini diyor ve Allah’ın indinde geçerli dinin yani düzenin bu olduğunu söylüyor. Sonra mümin olanların bu düzeni kurmaları ve korumaları gerektiğini anlatıyor. Bu düzenin kaynağının kendisi ve kendisini getiren elçinin sünneti olduğunu söylüyor.

Ama imam hatip mezunu yazarımız gibi İlahiyat mezunu profesörlerimizde hayatın dışına atılmış bir Kuran mantalitesini çok seviyorlar. Çünkü Kuran’ı hayatın içine almak demek bugünkü konumlarının kaybolması demek, kurdukları düzenin bozulması demek. Hayatı düzenleyen bir Kuran kendi varlıklarının sorgulanması demek.

Allah hepsini ıslah etsin.

 

 

Lütfi Hocaoğlu


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
02.08.2010
07:05

Lütfi Kardeş;

"Allah hepsini ıslah etsin" demişsin ya; ben de derinden bir "ÂMİİİN" diyorum...

İlgilenennlere; bir de bu haftaki ZAFER KAFKAS kardeşimizin yorumuna yazdığım yoruma bakmalarını tavsiye ediyorum.

Geçen haftaki Üsküdar semineri sonunda genel değerlendirmeler yaparken, MUHARREM GÖKHAN arkadaşımız önemli bir şey hatırlattı; şimdi ismi aklıma gelmeyen önemli bir şahsiyet demiş ki: DİYANET (DİB başkanlığı) KAPANMADIKÇA İSLÂMİYET GELMEZ!

DİYANET ve benzer anlayıştaki İslâm anlayışında olanların "AALH HEPSİNİ ISLAH ETSİN".

YANLIŞ bir "KELİME" ile "DİNDEN/DÜZENDEN" çıkılır, DOĞRU bir "KELİME" ile yeni bir "dünya düzeni" ve yeni bir "medeniyet" kurulur.

Ne demek istediğimi yukarıdaki senin (Lütfi) bir paragrafını ele alıp büyük harf ve tırnak vurgusu yaparak anlatayım.

SENİN PARAGRAF: "Gelelim asıl konumuz olan din kelimesine. Kuran “din” kelimesini inanç anlamında kullanmaz. Kuran din kelimesini düzen, sistem anlamında kullanır. Kuran’da inanç takva kelimesi ile ifade edilir. Aynı inanca sahip topluluğa ise millet denir. Oysa Türkçede millet kelimesi ulus anlamındadır."

BENİM VURGULARIM: "Gelelim asıl konumuz olan "DİN" kelimesine. Kur’an “DİN” kelimesini "inanç" anlamında kullanmaz. Kur’an "DİN" kelimesini "DÜZEN/SİSTEM" anlamında kullanır. Kur’an’da "inanç" "TAKVA" kelimesi ile ifade edilir. Aynı inanca sahip topluluğa ise "millet" denir. Oysa Türkçede "millet" kelimesi "ulus" anlamındadır."

İŞTE BÜTÜN MESELE BUDUR!

KUR’AN’DA BAŞTAN SONA "DİN" KELİMESİ VE ÖZELLİKLE "İNNE’D-DÎNE İNDELLAHİ’L-İSLÂM / ALLAH İNDİNDE DÜZEN İSLÂM’DIR" ÂYETİ BU ANLAYIŞLA ELE ALINIRSA, İŞTE O ZAMAN TEK BİR KELİMEYLE BİLE "YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ VE MEDENİYETİ" YANİ "ADİL DEVLET VE DÜNYA DÜZENİ VE MEDENİYETİ" KURULUR.

Vesselâm mea’d-duâ...

REŞAD





Sayı: 60 | Tarih: 1.08.2010
Oktay Ekşi
Erbakan Affetmez
1133 Okunma
6 Yorum
Vahap Alma
Ebubekir Sifil
Sistem Kurmak
1132 Okunma
4 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
İmkânsız mı?
1101 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Reşat Nuri Erol
Bütün mesele bu!
1069 Okunma
3 Yorum
Ilker Ardic
Zülfü Livaneli
Benzini dökerseniz, kibrit çakan çok olur!
1057 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Kameralı Tecessüs Cumhuriyeti
988 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mehmet Altan
Lafı Bırak, 27 Nisanda ne yaptın
986 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Ruşen Çakır
12 Eylül’ün hesabını vermeden 12 Eylül’den hesap s
962 Okunma
Tayibet Erzen


© 2024 - Akevler