Yeni Türkiye'ye yeni dış politika
1232 Okunma, 1 Yorum
Hüseyin Gülerce - Zaman
Zafer Kafkas

 

http://www.zaman.com/yazar.do?yazino=1326263

 

Doğru dış politika, iç bütünlüğe bağlıdır. İç bütünlük ise; birbirinin konumuna saygılı, biri diğerini ötekileştirmeyen, özgürlükleri sadece kendisi için değil, başkaları için de isteyen, hoşgörülü, çatışmadan değil uzlaşmadan yana olan bir zihniyetin hâkim olmasına bağlıdır. Bunu sağlayamayan Türkiye'nin, doğru bir dış politikası olamaz. Somut olarak söylersek, Kürt meselesini, Alevi meselesini çözemeyen, kutuplaşmaları azaltamayan, siyasi çekişmelerin beslediği tansiyonu düşüremeyen bir Türkiye, doğru dış politikadan da mahrumdur

 

Yorum:

 

Yaptıklarımızın Sonucuna Katlanmak

 

Allah, kanunlarını koyarak alemin ahenk içerisinde devamlılığını sağlamaktadır. Her şey yerli yerindedir, bir eksiklik bir kusur bulmak imkansızdır. Onun koyduğu bu kanunlar sayesinde canlılar hayatlarını sürdürebilmektedir. Bu fiziki kanunların yanında insanların hem bireysel hayatlarında hem de topluluk içerisinde huzurlu, güvenli olabilmelerinin yolunu da koyduğu sosyal kanunlara bağlamıştır. İnsanlar Allah’ın koyduğu bu kurallara uydukları ölçüde barış içerisinde, güven içerisinde yaşama imkanına sahip olabileceklerdir.

 

Ülkemizin terör, işsizlik, hukuk gibi sorunlarını, ilahi düsturlar çerçevesinde düşünüp pratiğe aktarmadan çözebilmemiz mümkün değildir. Hakeza komşu ülkeler ve diğer dünya ülkeleri ile  ilişkilerimizde de ilahi düsturlara kulak vermeden oluşturulan her politika, her strateji sonuçta hem bizim hem ilişkide olduğumuz ülkelerin zarar görmesine sebebiyet verecektir.

 

Suriye konusu da bu çerçevede değerlendirilmesi gereken bir sorundur. İçi boş bir hamaset üzerine kurulmuş politika yüzünden Suriyede binlerce insanın ölmesine zemin hazırlanmış ve son gelinen durum ile kendi güvenliğimiz dahi tehlike altına girmiş durumdadır. Muhalif olarak adlandırılan gruplar alenen desteklenmiş, bazı söylentilere göre yeri geldiğinde silah desteği dahi verilerek çatışmaların şiddetlenmesinde pay sahibi olunmuştur.  Oysa Kurana kulak verip iktidara karşı ayaklanmış olan gruplara sukunet telkin edip tarafsız kalınmalı ve sınırlarımızı açarak Suriyede yaşamak istemeyenlere sığınma hakkı verilmeli idi. Nasıl ki insanların başına gelen kötülükler kendi yaptıklarının sonucu ise toplulukların başına gelenler de yine kendi hatalarının sonucudur. Hem bireysel olarak hem topluluk olarak Allah'ın kanunlarına uyduğumuz ölçüde sorunlardan arınabiliriz. Umarım ülke olarak çok daha fazla zarar görmeden doğruya yönelir ve gerekenleri yaparız.

 

 

Zafer Kafkas


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
05.08.2012
07:47

Bütün nakiller kaybolsa sadece bir teki kalsa, onunla yeniden bir hayat kurabileceğiniz, peygamberin eşsiz bir hadisi var: "Kendin için istemediğini, başkası için de isteme!" Bu kriterle her şeyi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Düzenin oluşturulduğu hiç bir toplulukta, silahlı kalkışmaya (buna anarşi ve terör diyorlar) izin verilemez. Biz PKK'a karşı bundan dolayı mücadele veriyoruz. Kendimiz için istemediğimiz böyle bir durumu, nasıl olur da Suriye için, Libya için, Çecenistan için vs, haklı görebiliriz ki. BU, çifte standart, bu iki yüzlülük değil midir? Ne demişler; "iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır". Bugün orada razı olduğumuz, hatta katkıda bulunduğumuz bu durumu, yarın kendi topraklarımızda da gördüğümüzde, br şey demeğe ne yüzümüz olacaktır?

Saygılarımla.

H.Kayahan





Sayı: 164 | Tarih: 5.08.2012
Yusuf Kaplan
İslamcılık;varoluş yolculuğumuz
İslamcılar!nerede hata yaptı
2066 Okunma
20 Yorum
Ali Bülent Dilek
Mahir Kaynak
Muhalefet
Yeni Dünya Dengesi
1287 Okunma
9 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Sibernetik ölümsüzlük neleri değiştirirdi ki?
Ölüm ancak kurtuluştur!
1256 Okunma
4 Yorum
Tayibet Erzen
Hüseyin Gülerce
Yeni Türkiye'ye yeni dış politika
Kendi Yaptıklarımızın Sonucuna Katlanmak
1232 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
‘Toplumda karşılığı yok’ putunu yıkalım
Gayba iman etmemek
1197 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Şevket Eygi
İçi Ateş Dolu Uçurumun Kenarında
Her Yerde Höşgörü
1012 Okunma
Emine Hocaoğlu


© 2024 - Akevler