‘Toplumda karşılığı yok’ putunu yıkalım
1193 Okunma, 1 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

04.08.2012

 

HİÇ sevmem “toplumda karşılığı yok” cümlesini...

Buram buram ilkesizlik kokusu gelir bu cümleden.

Hele kendisine “Müslüman’ım” diyen birine hiç yakıştırmam böyle bir cümleyi...

Düşünün:

Mekke’de yıllarca çaba gösterip sadece 40 kişiyi ikna edebilmiş Hz. Peygamber için de dönemin Mekke uluları “toplumda karşılığı yok” diyebilirlerdi.

“Toplumda karşılığı yok” cümlesi insanlık tarihini, ilkesel duruşları yok saydığı gibi İslami de değildir.

Yazının tamamı için http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/21145542.asp

 

Yorum:

Gayba iman etmemek

Karşına almışsın beş vakit namazlı, oruçlu, haclı, her sene rutin umreli Müslüman kardeşini, söylüyorsun:

- Bak Kuran’da ne yazıyor, Allah bize böyle böyle yapmamızı emrediyor, bunun için çalışmamız lazım.

- Bunun bir örneği var mı dünyada? Var mı uygulanmış bir örnek?

- Hayır yok, zaten olsaydı dünyada huzur olurdu, barış olurdu, adalet olurdu.

- Zaten ne yaparsak yapalım, eğer Allah affetmezse cehenneme gireceğiz. O yüzden bu kadar sıkıntıya gerek yok.

- Böyle şey olur mu, Peygamber ve ashabı ne kadar çabalamış, didinmiş. Bu bize örnek değil mi?

- Siz çalışıyorsunuz da ne oluyor? 3-5 adamdan öte gitmiyorsunuz. Herkes size gülüyor, arkanızdan konuşuyor. Komik duruma düşüyorsunuz.

İstediğiniz kadar konuşun, anlatın, çabalayın. Hep aynı sonucu alacaksınız. Faizli düzen içinde mutlu mesut yaşayan Müslüman kardeşlerimiz önerdiğiniz her şeyin toplumda bir karşılığını arayacaklardır. Faizli düzen içinde başarılı olmuş örnekleri görmek isteyeceklerdir. Eğer başarılı olmuşsa işi garantiye alacak ve onu uygulayacak ve faizli düzen içinde garantili bir şekilde yaşamak isteyecektir.

Oysa Bakara suresi nasıl başlıyor: “Kitap muttakiler için hidayettir.” Sonra muttakilerin sıfatlarını getiriyor. İlk getirdiği sıfat “gayba iman etmeleri”, sonraki sıfat “salatı ikame etmeleri”, sonraki sıfat “rızıklarından harcamaları”. O zaman gayba iman etmek en önemlisidir. Peki nedir gayba iman? “Toplumda karşılığı olmayan, olmamış, daha önce uygulanmamış, bozuk düzen içinde başarı göstermemiş Allah’ın emrettiği uygulamaların başarılı olacağına, insanlara huzur ve adalet getireceğine iman etmek gayba iman etmektir”

Eğer Kuran sana rehberlik edecekse şart muttaki olman, muttaki olman için ise ilk şart gayba iman etmendir. Gayba iman etmiyorsan, Allah’ın düzeni, helalleri ve haramları senin kafanda oluşturduğun fikirlerden ve kendi küçük mantığından daha kötü geliyorsa, Allah’ın helalleri ve haramları toplumun örflerine ve adetlerine uymadığı için seni rahatsız ediyorsa hiç kusura bakma gayba iman etmiyorsun ve asla ve asla muttaki olamazsın. İstersen her gün 100 rekat namaz kıl, istersen her gün 1000 kişiye iftar yemeği ver. Muttaki olmayınca da kitap sana rehberlik etmeyecektir. Senin için kitap artık sadece tilavetten başka bir şey ifade etmeyecektir.

Oysa muttaki ne yapar? Gayba iman eder. Allah’ın emirlerinin en iyi olduğunu bilir. Toplumun örfleri ve adetlerini Allah’ın helalleri ve haramlarının üstüne çıkarmaz. Kuran’daki emirlerin hayatta uygulanması için çalışır. Kuran’a sımsıkı sarılır ve hayatının rehberi haline getirir. Zulüm düzeninin iş uygulamalarını ve aile hayatını kendine örnek almaz. Allah’ın emrettiği faizsiz düzeni ve örnek gösterdiği rasulünün aile hayatını kendine örnek alır. Faizli düzende zengin olmak için değil, yaşamak için çalışır. Allah’ın düzeninin en iyi olduğunu bilir ve onun gelmesi için çalışır. Allah’ın emirlerinin toplumda bir karşılığını aramaz ve zulüm düzeninde başarılı olması şartını koşmaz. O kendine düşeni yapar. İlla da kendi yaşadığı süre içinde başarıyı beklemez. Kendine düşeni yapar. Kendi çalışmaları sırasında Allah’ın düzeni gelmemişse bunun sebebinin Allah’ın düzenindeki yanlışlık olduğunu düşünmez, yanlışlığın kendisinde olduğunu, yanlış anladığını veya yanlış uyguladığını veya henüz zamanının gelmediğini düşünür. Allah’ın acelesinin olmadığını bilir. Ona tevekkül eder, kendisi sadece çalışır ve elinden geldiğince uygular.

İşte muttaki budur. Kuran’ın kendisine rehber olduğu kimse budur. Eğer muttaki olamıyorsanız, kafanızı temizleyip gayba iman etmiyorsanız Kuran size rehberlik etmeyecektir maalesef.

 

 

Lütfi Hocaoğlu


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
05.08.2012
12:17

GAYBA İMAN...

ASIL MESELE BUDUR...

"ADİL DÜZEN" BÖYLE GELİR...

TEŞEKÜRLER LÜTFİ HOCAOĞLU...





Sayı: 164 | Tarih: 5.08.2012
Yusuf Kaplan
İslamcılık;varoluş yolculuğumuz
İslamcılar!nerede hata yaptı
2058 Okunma
20 Yorum
Ali Bülent Dilek
Mahir Kaynak
Muhalefet
Yeni Dünya Dengesi
1281 Okunma
9 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Sibernetik ölümsüzlük neleri değiştirirdi ki?
Ölüm ancak kurtuluştur!
1250 Okunma
4 Yorum
Tayibet Erzen
Hüseyin Gülerce
Yeni Türkiye'ye yeni dış politika
Kendi Yaptıklarımızın Sonucuna Katlanmak
1226 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas
Ahmet Hakan
‘Toplumda karşılığı yok’ putunu yıkalım
Gayba iman etmemek
1193 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Şevket Eygi
İçi Ateş Dolu Uçurumun Kenarında
Her Yerde Höşgörü
1003 Okunma
Emine Hocaoğlu