Diyanet, hutbeleri denetleyemiyorsa açıklasın!
940 Okunma, 0 Yorum
Ruhat Mengi - Vatan
Vahap Alma

Diyanet, hutbeleri denetleyemiyorsa açıklasın!

 

Malatya’da Turgut Özal Camii’nde imam Müftülüğün belirlediği hutbe yerine kendi yazdığını okumuş ve olay çıkmış. Cemaatin tepkisiyle hutbeyi tamamlayamadan inmiş ama söyleyeceğini eksiksiz söylemiş Maşallah!

“Hilafetin kaldırılmasıyla dinin başka mecralara çekildiğini” söyledikten sonra Cumhuriyet’e vermiş veriştirmiş, memlekette dinle ilgili ne zulüm varsa “85 yıldır yapılan zulüm bitecek” demiş.

“Kur’an kanundur, başka kanun kabul etmiyoruz” demiş.

Diyanet İşleri’nin binlerce Kur’an kursu açtırmış olduğunu, milyonlarca kurs öğrencisi olduğunu bilmesine rağmen tamamen yalan şekilde “Kur’an öğretilmiyor, Diyanet de öğretmiyor” demiş.

 

İSTİFA YETECEK Mİ?

Cemaat namazdan sonra dışarıda da tepkisini sürdürünce polis gelmiş, Malatya Müftü Vekili Cengiz Yağcı “İmamın istifasını aldıklarını ve işleme konduğunu” açıklamış ama bu “kasıtlı şekilde, bilerek görevi kötüye kullanma” için sadece istifa yeterli midir?

Malatya’daki bu “keyfi hutbe” tek olay değil, benzer şekilde “Diyanet’in belirlediği hutbeleri değiştiren veya aralara kendi kafasına göre cümleler ekleyen” imamlar hakkında sık sık mektuplar geliyor.

Kur’an Müslümanlığın kutsal kitabıdır, çağdaş bir hukuk devletinde “kanun değil, inanç alanı”dır. “Kur’an kanundur, başka kanun tanımıyoruz” demek ise tamamen “şeriat devletini” savunmaktır. Hutbeleri değiştiren, bu ve benzeri cümleler ekleyen, dini ve görevini “beyin yıkama yapma fırsatı” olarak kullanan imamların “istifa yanında” bir de sorgulanması gerekir.

Bakalım savcılar harekete geçecek mi?

Bakalım Diyanet hiç değilse bundan sonra imamlarının okuduğu hutbeleri kontrol edebilecek mi?

 

Yorum:

Zihniyet

Cuma günleri Kuran Ehlinin toplanıp yerel sorun ve sosyal ilişkilerini gözden geçirdiği ve yerel bir yöneticinin önderliğinde cemaat ruhu ve beraber hareket edebilme yetisini ilerletmek amacıyla bir araya geldiği kutsal bir gündür. Daha açık bir ifadeyle, hutbenin tamamı merkezden gönderilemez. Buna göre kendi hutbesini okuyan imam suç işlemiş sayılmaz. Yazarımız cumhuriyet’e hakaret içerdiğini yazsa da, metnin içeriği hakkında herhangi bir bilgi yok.

 

Son olarak ‘şeriat’ı savunmanın suç olduğunu belirten yazarımızın, şeriatın aslında kanun anlamına geldiğini gözden kaçırmış görünüyor.

 

Saygılar

 

 

 

Vahap Alma






Sayı: 116 | Tarih: 4.09.2011
Zülfü Livaneli
çok olumlu ama
boşuna umutlanmak
1213 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Başbakan Erdoğan vefalı mı, kindar mı?
Yetkili kişilerin çevresi
1043 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Kimin vesayeti?
Kader
1027 Okunma
6 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
İhlâs Olmadan ne İbadet olur, ne Cihad, ne Hayır
Kuran'ı anlamadan ihlâs olmaz!
980 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ruhat Mengi
Diyanet, hutbeleri denetleyemiyorsa açıklasın!
Zihniyet
940 Okunma
Vahap Alma
Taha Kıvanç
Ben meraklı bir insanım, özür dilerim
KEPAZELİK
907 Okunma
Ahmet Kirtekin
Ebubekir Sifil
İman-Küfür Ayırımı ve Sonuçları
Sorumluluğu Yüklenmek
878 Okunma
Zafer Kafkas
Ruşen Çakır
BDP, PKK’dan “özerk” hareket edebilir mi?
Arif olan anlar!
849 Okunma
Tayibet Erzen