Türk-İsrail ilişkileri ağır yaralı
1569 Okunma, 0 Yorum
Fikret Bila - Milliyet
Harun Özdemir

 

Bu yazı Fikret Bila’nın Türk – İsrail ilişkileri ağır yaralı makalesi üzerine yazılmış bir değerlendirmedir.

 

YORUM         :

 

İSRAİL’DE NELER OLUYOR? 

 

20. yüzyılın hazırlıklarının yapıldığı 19. yüzyılın sonlarında dünya sistemi, Ortadoğu petrollerini kontrolde kullanılacak model bir devlet kurma istiyordu. Ya haçlıların Kudüs Krallığı gibi bir devlet ya da ayak altında gezinip sorun yaratan sıradan Yahudilerde oluşan bir İsrail Devleti olacaktı.

 

Kilise Yahudilerden kurtulmak istiyordu. Bankerler de ayak altında sorun yaratıp kendilerini de hedef yapan dindaşlarından kurtulmak istiyordu. Bu iki politikanın uzlaşması Ortadoğu’da İsrail Devleti’nin kuruluşunu kolaylaştırdı.

 

İsrail Devleti’nin bu işlevi görebilmesi için iki çatışmacı politika birlikte yürütülecekti: 

-İsrail her koşulda haklı olacaktı ve yaptıkları açıkça desteklenecekti. Hem de örneği görülmemiş bir destekle.

-Ortadoğu’da İsrail’den daha gelişmiş bir devlet değil; bir kent bile olmayacaktı. Geri kalmışlık ise petrol gelirleriyle finanse edilecekti. Bu para herkese yeterdi.

 

İsrail Devletine halk olmayı idealleştiren sıradan Yahudilerin amacı ise vaad edilen topraklarda Şeriat Devletini kurup tarımın ve içtihadın bayrağını dalgalandırmaktı. İsrail’de bunları düşünmek ve yazmak suç değildi ama bu ideali gerçekleştirmek için zaman ve imkan nasıl bulunacaktı. Bu ciddi bir sorundu.

 

20. yüzyıl boyunca Ortadoğu’da gemiler çatışmayla yüzdürüldü.

 

Dünya sistemindeki ekonomik verimsizlik, 21. yüzyılda global bir çekidüzeni gerektiriyorsa Ortadoğu düzeni de bundan payına düşeni alacaktı. Bu kaçınılmazdı.

 

Yeniden düzenlenen dünya sisteminin çok kompleks olacağı belli. Tasarlanan yeni yapı, en az yüzyıllık verilere dayanıyor. Sistemi kuracak ve kontrol edecek matematik bilgisi ve bilgisayar teknolojisi de yeterli.

 

Eski düzene çeki düzen verilecekse Ortadoğu’nun yeni düzeni de yaklaşık olarak şöyle olabilir:

 

            -Ortadoğu halklarının tek şeytanı, var o da İsrail. İsrail biraz toprak tavizi verecek. Bunda tereddüt, bu olacak. Buna karşılık İsrail ekonomik olarak çok büyüyecek.

            -Müslüman nüfus hızla artıyor ama çalışanların sayısı çok az. Bunların çalışması gerekir.

            -Ortadoğu, petrol gelirleriyle dünya sistemine yaptığı pozitif katkıya emeğini de ekleyecek. Koşullar bunu gerektiriyor. Çünkü deniz bitmek üzere. 

            -Batının imajı Ortadoğu’da çok kötü. Yükselen değer Türkiye olabilir. Tarihsel ilişkileri buna çok uygun. Türkiye tez elden sistemini AB standartlarında ilk aşamada Ortadoğu’ya, ileride de Afrika’ya örnek olabilecek kadar yenilemeli. Proje çok büyük, bu imaj Türkiye’ye yetmez.

            -Bu imaja Türkiye’nin arada bir İsrail’e atacağı fırçalar da eklenmeli. Silah kullanılarak elde edilemeyecek başarılar, diplomatik çatışmalarla elde edilebilir. Hiçbir maliyeti de yok.

            -Türkiye’de terör odakları temizleniyor. İsrail’dekiler ise direniyor. İsrail’dekiler ya adam gibi yeni düzene uyarlar ya da rezil bir şekilde tasfiye olurlar.

 

 

 

Harun Özdemir






Sayı: 32 | Tarih: 17.01.2010
Yılmaz Özdil
Tırışkadan teyyare...
1790 Okunma
Leyla Okta
Mahir Kaynak
İsrail Gerilimi
1714 Okunma
Süleyman Karagülle
Ruşen Çakır
Aysel Tuğluk’un suçu ne?
1697 Okunma
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
Tesettür Medeniyettir
1688 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu
Ahmet Hakan
Büyükelçi ah büyükelçi
1611 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Niyazi
Seccade kavgası
1610 Okunma
Abdurrahman Erol
Mümtazer Türköne
Vesayet Merakı
1585 Okunma
Arif Ersoy
Nazlı Ilıcak
Tam güne CHP'den itirazlar
1580 Okunma
Fatma Karuç
Fikret Bila
Türk-İsrail ilişkileri ağır yaralı
1569 Okunma
Harun Özdemir
Oktay Ekşi
Alışmayalım
1564 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Can Ataklı
Ölenler neden öldü?
1562 Okunma
Mesut Karaaytu
Zülfü Livaneli
İnsanı anlamak...
1561 Okunma
Ali Bülent Dilek
Rasim Ozan Kütahyalı
İsrail Haksız mı?
1545 Okunma
Recep Yıldırım
Hayrettin Karaman
Hangi vesayet
1542 Okunma
Hilmi Altın
Mehmet Altan
Dilencinin mevduatı mevduatın dilencisi
1536 Okunma
Mehmet Hikmetumut
Ümit Zileli
İşbirlikçi Gladyo!
1528 Okunma
1 Yorum
Osman Köse
Abdülkadir Özkan
Domuz gribi yalan rüzgarı mıydı?
1523 Okunma
Özgül Ertuğrul
Reşat Nuri Erol
Neler oldu, neler olacak?
1496 Okunma
Ilker Ardic
Fehmi Koru
Tadında bırakabiliriz
1492 Okunma
Ahmet Kirtekin
Gülay Göktürk
Örtü her sıyrıldığında
1475 Okunma
Adem Çevik
Toktamış Ateş
Ayalon'un ettikleri...
1464 Okunma
Osman Eskicioğlu
Gülay Göktürk
Örtü her sıyrıldığında
1459 Okunma
Adem Çevik
Bekir Berat Özipek
19 Ocak’tan sonrasını da konuşalım
1447 Okunma
Bünyamin Demir
Ebubekir Sifil
İslam inancından düzenine
1396 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas


© 2026 - Akevler