Sermaye ve bürokrasi batmak istemiyorlarsa…
KUR’AN VE İLİM 931. hafta çalışmamızdan, ‘Pazar Yazısı’ niyetiyle… Kehf Suresi 13. Haftada ve 42-45. ayetlerdeyiz… Aktaracaklarımdan istifade edilmesi dileklerimle…
İşte, bu durumda halk da devlette artık iş yapamaz hal alır. Böylece varlıklar gelirleri ile ihata edilir. Helak olmadan çok ihatadan bahsedilmekte yani işe yaramaz hal alır demektir.
Bugün sosyalistlerde herkesin elinde karşılıksız para vardır. Çünkü çalışan ürün üretsin üretmesin ücret üretiyor! Karşılığında nakit ödeniyor! Üretilen mallar dengeli olmadığı için halk elindeki paraları harcayacak mal bulamamaktadır. Kapitalistlerde de tersi olmaktadır.
Faizli sistemde paraya para kazandırma sistemi vardır. Ortaklık sisteminde ise paraya mal kazandırma ve üretme sistemi vardır. Paraya para kazandırınca piyasadan para çekilir. Çalışanın eline ürettiği malı alma gücü verilmez. Mağazalarda mal yığılı kalır. Halk da çalışmadan helak olmaya gider. Buna “piyasa krizi” denmektedir.
Keynes bu soruna çareyi enflasyonla bulmuştur. Bu sefer de “faiz sarmalı” olur ve yine ekonomi birden stop eder. Sermeye bu sorunu “dünya savaşları” ile aşmıştır. Sömürü Sermayesi şimdi de üçüncü dünya savaşını çıkaramadığı için sorunları aşamamaktadır. Krizler var…
***
Satılmayan mallar bozulmasın diye taklib edilir.
Satılmayan mallar bugün insana yük getirmektedir. Depolama masrafları vardır. Onun dışında değerine faiz ödenmektedir. Satılamayan ve bekletilen mal faizli sistemde zarardır. Ortaklık ekonomisinde ise faiz olmadığı gibi ortak depoya verilen malların da zamanla artan bir depo masrafı yoktur.
Sen bir malı kullanmıyorsan, faizsiz başkasına veriyorsun, o kullanıyor. Böylece sen depolama külfetinden kurtuluyorsun, o da faizden kurtuluyor. Sonra o da topluluğa kendi imkânlarını faizsiz kullandırıyor.
Böylece kredileşme sayesinde kefler taklib ediliyor...
***
İnsanlar ürettiklerini götürüp pazarda satarlar. Karşılığında nakit alırlar. Sonra yine çarşıya gider ihtiyaçlarını alıp tüketirler. Bu durum evde yiyecekleri için de olabilir yahut üretim için olabilir. Türkçede buna “yatırım” demekteyiz. Böylece insanlar tesisler kurarlar ve tesislerdeki üretilen semeredir. Meyveyi vermemesi ayrı, ağaçların kuruması ayrıdır.
Sermaye’nin ve devletlerin/bürokrasilerin biriktirdikleri birden işe yaramaz hale gelir.
Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin parası (TL) vardır, geçerlidir. Bu para ile devlet yönetilmekte, işler yapılmaktadır. Tarihte pek çok devletlerin başına gelen olabilir. Devletlerin paraları batabilir. Bugün dolar için bu tehlike mevcuttur. Uluslararası para olarak değeri vardır. Uluslar kendi paraları ile alışverişe başladıkları anda doların değeri beşte birlere kadar iner. ABD’deki birleşik devletleri oluşturan devletlerin her biri de kendi paralarını çıkarırlarsa doların değeri sıfır olur, tüm dolarların varlığı bir gecede yok olabilir.
Halk üretici ve tüketici olarak semt kooperatiflerini kurmuş olacak... Sermaye ve bürokrasi batacak... Sermaye ve bürokrasi eğer batmak istemiyorlarsa...
Sermaye üretim ve tüketime karışmayacak, sadece mal alıp satacak, ticaretine devam edecek; parayı biriktirmeyecek, kârı malda yapacak ve onunla da yatırımlar yapabilecek...
Devlet yani bürokrasi vergisini alıp güvenliği ve hukuki düzeni sağlayacak. O da ne üretime ne de mübadeleye karışmayacak. Para üretme imtiyazı devletlerde olacak. Ne var ki devlet de yargının denetiminde olacak, karşılıksız para üretemeyecek...
Sermaye ve bürokrasi böyle yapmazsa helak olacak…
Bugün ABD silah fabrikaları tarafından durmadan silah üretilmekte, zorla satılmakta, sonra da uluslar zorla birbirleri ile savaştırılmaktadır. Yapılar üzerine atılan bombalarla yalnız binalar değil her yer helak olur, üçüncü dünya savaşı böyle bir felaket olur... (Devamı var)