Cami, İslam'da bir ibadet mekanı. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara mescitdenir.
Kur’an’da ibadethane adı olarak cami terimi geçmez ancak "secde yapılan yer" anlamındaki mescit kavramı kullanılır. Kur'an'da mescitlerin imarı ve onarımı üzerine olan Tevbe suresinin 18. ayeti ve Muhammed'in cemaatle namazı ve hayratı öven hadislerini temel alan İslam dini mimarisi ilk mabet Kabe ile ve ilk mescit olan Kuba Mescidi ile başlamış, Mescid-i Nebevi ve benzerleriyle devam ederek yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir.
"Cami" Türkçeye Arapçadan geçen bir sözcüktür. Cem, "Toplanma, bir araya gelme" kökünden gelen cami, "Toplayan, bir araya getiren" demektir. Sözcük önceleri "cuma namazı mescidi" anlamında kullanılıyordu.
Cami sözcüğü, tamlamalarda camisi veya camii şeklinde, ismin "i" halindeyken camiyi şeklinde kullanılır: Osmanlıda sultanlar adına yaptırılan büyük camilere selatin camileri denir. Ayrıca herhangi bir alanda ibadet etmeye yarayan, boş ve imarsız mekanlara namazgah denir.
Günümüzde camilerin israflarına değinmek gerektiğini düşünüyorum. Elbette camilerin sayısal bakımından çokluğu insana huzur verir. Ama camilerin gerek yapılışında gerekse iç dekorasyonunda haddinden fazla israf yapıldığının kanaatindeyim. Gündüzün ortasında bile camilerin bütün elektrik ışıklarının yanıyor olması sadece bu israfların bir örneğidir.
Camilerin büyük olması ve çok masraflı olması, daha fazla sevap kazanmamız anlamına gelmez. Normal bir camideki namaz ile modern bir camide yapılan ibadetin aynı değerde olduğunun kanaatindeyim. O halde ne gerek var milyonlarca lira harcamaya. Ülkemizde o kadar fakir ve yardıma muhtaç insan varken; camilerde yapılan israfların gözden geçirilmesi ve bu israfa bir dur demenin zamanı geldiğini düşünüyorum.
Camiler haftasının tüm Müslüman kardeşlerime hayırlara vesile olması dileğimle…
Esselam Aleyküm ve dua ile…..